Daniel Granli till AIK Fotboll

2019.01.28, kl 11:15
AIK Fotboll är överens med den 24-årige norske innerbacken Daniel Granli om ett avtal som sträcker sig till och med den 31 december 2022. Daniel kommer till AIK som fri spelare och har spelat 103 matcher i den norska högstaligan för norska Stabæk Fotball.

Stöd AIK säsongen 2019 - köp årskort

– I vår plan att befästa vårt försvarsspel och samtidigt utveckla vårt anfallsspel så ser vi att Daniels egenskaper passar väl in. Hans fysik och snabbhet i kombination med hans goda passningsteknik har fångat vårat intresse och vi är mycket glada över att vi nu är överens om en gemensam framtid tillsammans med Daniel, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Det känns väldigt stort att komma till AIK och jag är mycket glad över att vara här. Jag har sett några klipp på AIK-supportrarna och det verkar vara en riktigt bra stämning på matcherna så jag ser fram emot att möta dem och mina nya lagkamrater, säger Daniel Granli.

granli

Daniel Granli ser fram emot att möta supportrarna.

Daniel Granli, född söndagen den 1 maj 1994 på Bærum sykehus i Norge och uppvuxen i Lier, inledde som treåring sitt fotbollsspelande i moderklubben Lier IL där han spelade ungdomsfotboll fram tills han var tolv år. Han bytte sedan klubb till Bærum SK där han spelade ungdoms- och juniorfotboll fram till 2010 då han värvades av Stabæk Fotball och inledde sejouren i klubben tillsammans med deras juniorlag.

A-lagsdebuten för Stabæk Fotball skedde borta mot Kongsvinger IL (2–2) inför 1 284 åskådare på Gjemselund Stadion i Kongsvinger den 20 april 2013 då Daniel under tränaren Petter Belsviks ledning inledde på bänken i tröja nummer 21 och ersatte Herman Stengel i den 82:a minuten. Det första målet kom i den näst sista omgången, borta mot Ranheim IL (1–1) inför 812 åskådare på DnB NOR Arena i Trondheim då han svarade för kvitteringen i den 69:e minuten. Det blev 16 matcher, varav sju från start, för honom i Adeccoligaen, den norska andraligan, då Stabæk Fotball slutade på andra plats och kvalificerade sig för Tippeligaen samt två matcher i den norska cupen.

Den första matchen i den norska högstaligan skedde i seriepremiären, hemma mot Sogndal Fotball (3–0) inför 4 017 åskådare på Nadderud Stadion i Bærums kommun utanför Oslo den 30 april 2014. Han hade i matchtruppen sällskap av Enoch Kofi Adu och Fredrik Brustad. Det blev 21 matcher, varav 18 från start, för honom under 2014 då Stabæk Fotball slutade på nionde plats i tabellen. Han spelade även tre matcher från start i den norska cupen. 2015 blev det 22 matcher, varav åtta från start, i Tippeligaen då Stabæk Fotball slutade på tredje plats i tabellen. Daniel spelade även fem matcher i den norska cupen under året och svarade för två mål, borta mot KFUM Oslo (3–1) den 6 maj 2015 och hemma mot Strømmen IF (5–1) den 24 juni 2015.

2016 spelade Daniel Granli 17 matcher, varav 13 från start, för Stabæk Fotball i Tippeligaen då klubben slutade på 14:e plats i serien och fick kvala för att hänga kvar. Han startade även båda kvalmatcherna mot FK Jerv då Stabæk Fotball vann med sammanlagt 2–1 efter att ha vunnit returmötet med 2–0 efter mål i den 83:e och 85:e minuten. Han spelade även två matcher i den norska cupen. 2017 blev det 14 matcher, varav fem från start, i högstaligan, som nu bytt namn till Eliteserien, då Stabæk Fotball slutade på nionde plats i tabellen. Granli spelade även fem matcher i den inhemska cupen. 2018 slutade Stabæk Fotball återigen på 14:e plats i tabellen och ställdes i kvalet mot Aalesunds FK där man vann med sammanlagt 2–1 efter 1–0 hemma i det första mötet. Daniel Granli spelade 29 matcher, varav 28 från start, i serien och de två kvalmatcherna från start samt tre matcher i den norska cupen under året.

Daniel Granli har spelat en U21-landskamp för Norge. Debuten skedde hemma mot Irland (4–1) inför 503 åskådare på Marienlyst stadion i Drammen den 9 oktober 2014 då han inledde på bänken i tröja nummer 13 och byttes in inför den andra halvleken.

Daniel ansluter omedelbart till AIK Fotboll och åker med truppen på det kommande träningslägret.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll