Drömfrispark gav fjärde raka hemmasegern

2023.10.07, kl 18:00
AIK tog en livsviktig trepoängare på hemmaplan mot Mjällby AIF. Detta efter att man länge kontrollerade matchbilden, men där gästerna skulle komma till en del farliga lägen i matchens slutskede. Anton Salétros frisparksmål i den 20:e minuten höll sig dock matchen ut och AIK kunde i och med de tre poängen befästa positionen på säker mark ovanför kvalstrecket.

AIK tog sig till Friends Arena för att studsa tillbaka efter förra helgens förlust borta mot BK Häcken. Inför matchen skulle AIK:s äldre generation hyllas med pompa och ståt. En ”pensionärslounge” hade satts upp utanför arenan för Den Saknade Generationen, där AIK-orkestern spelade musik till tonerna av ”Åh, vi é AIK”. Inne på arenan fortsatte hyllningarna att flöda när Norra ståplats hade satt ihop ett mäktigt tifo för att uppmärksamma supportrarna som varit med och tagit klubben till vad den är idag.

AIK:s chefstränare Henning Berg kom till matchen med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt – Benjamin Tiedemann Hansen, Alexander Miloševic (K), Sotirios Papagiannopoluos, Erick Otieno – Rui Modesto, Abdihakin Ali, Anton Salétros, Bersant Celina – Taha Ayari, Ioannis Pittas. Noterbart här var att det var startdebut för den danske försvararen Benajmin Tiedemann Hansen, som täckte upp på högerbacken för den avstängde landsmannen Mads Døhr Thychosen.

Kl 15:00 blåste dagens huvuddomare Joakim Östling i gång matchen inför 25 641 åskådare. Gästernas Colin Rösler tog avsparken mot den norra läktaren. Matchen började något avvaktande och känslan var att lagen ville känna på varandra innan man började spela sitt eget spel. AIK höll sig lugna i sina positioner under matchens inledande minuter, medan Mjällby fick rulla boll i backlinjen.

Mjällby skulle få matchen första frispark. Efter ett misslyckat försök att få in bollen i AIK:s straffområde kunde Kristoffer Nordfeldt enkelt plocka ned bollen och fördela den vidare till Ioannis Pittas som rusade fram på vänsterkanten. Mjällbybacken höll jämna steg med Pittas och kunde komma in i duellen på ett bra vis, men AIK-forwarden skulle komma vinnande ur situationen när han tilldelades frispark halvvägs in på offensiv planhalva. Anton Salétros tog hand om serven som dock Mjällbyförsvaret utan några större problem kunde rensa i väg, men inte bättre än att Taha Ayari kunde samla upp och få i väg matchens första farliga avslut. Bollen flög dock någon halvmeter ovanför målvakten Noel Törnqvists överliggare. AIK tog sedan tag i matchbilden på allvar och redan minuten efter Ayaris försök skulle läget komma för Anton Salétros. Detta efter att födelsedagsfirande Rui Modesto tagit sig fram på sin högerkant och hittat nämnde Salétros strax utanför straffområdet. Skottet, som till en början såg ut att leta sig in i Törnqvists vänstra burgavel, hamnade i stället strax utanför stolpen, och resultatet på tavlan stod fortfarande 0–0.

I matchminut tolv skulle Mjällby skapa sitt första farliga läge, efter att Erick Otieno inte lyckats få i väg bollen. En Mjällbyspelare satte in en bra press mot AIK:s vänsterspringare och lyckades sno åt sig bollen, som fördelades vidare till ett läge strax utanför straffområdet för Noah Eile. Eiles efterföljande avslut tvingade Nordfeldt att tippa ut bollen till hörnspark. Även den fasta situationen skulle bli en halvfarlig målchans för bortalaget, men bollen rensades i väg av AIK-försvaret och letade sig fram till Ioannis Pittas på mittplan. Erick Otieno tog sig snabbt framåt i planen, fick med sig bollen och satte fart mot offensiv planhalva. Ett två-mot-två-läge slutade däremot med att Otieno förlorade en duell och fick frispark mot sig för hands.

20 minuter in i matchen hade AIK en bra period och ägde mycket av bollen. Nu fick Taha Ayari bollen centralt i banan och blev nedgjord cirka 25 meter utanför Mjällbys straffområde. Anton Salétros stegade upp för att ta hand om frisparken – och vilken frispark sedan. En fin träff med vänsterfoten borrade sig in i maskorna bakom Törnqvist och Salétros kunde framför en jublande hemmaklack fira sitt första mål i AIK-tröjan sedan återkomsten i somras. Ett välförtjänt 1–0-mål efter att AIK spelat en bra fotboll under den första delen av matchen.

Efter ledningsmålet skulle AIK fortsätta att äga stora delar av bollinnehavet. Däremot lyckades Mjällby emellanåt med att ta sig framåt i planen, och i matchminut 28 tilldelades man en frispark på mittplan. Bollen lyftes in i boxen men precisionen på både inlägget och positionsspelet hade mer att önska för de gulklädda, och man blev i stället avblåsta för offside. I sekvensen efter tog sig Taha Ayari loss centralt i banan och lyckades fördela bollen till en omarkerad Bersant Celina. Ett lurigt skott innebar att Törnqvist behövde sträcka ut ordentligt för att tippa ut till en resultatlös hörna. AIK fortsatte att trycka på för ett andra mål och i matchminut 31 skulle ett jätteläge komma för hemmalaget. Detta efter att Celina fint tagit sig fram längst högerkanten och serverat ett inspel som hade gjort Andrés Iniesta avundsjuk – men en fenomenal benparad av Noel Törnqvist på Ioannis Pittas avslut från nära håll gjorde att resultatet höll sig till 1–0. Däremot verkade det vara ett så pass hårt skott av Pittas att Törnqvist i bortamålet var i behov av omvårdnad. Det fick både publiken och flera AIK-spelare att reagera, vilket resulterade i ett första gult kort i matchen efter att lagkapten Alexander Milosévic protesterat på ett otillåtet vis.

Gästerna skulle inte ha mycket att säga till om i första halvlek. AIK såg bekväma ut med bollen och vid varje tillfälle som Mjällby gjorde ett försök till anfallsfotboll kunde spelare i AIK ta tillbaka bollen och fortsätta spela den inom laget. I matchminut 40 gjorde Otieno vad han brukar göra och sprang sig loss på vänsterkanten. Ett regelbrott från Herman Johansson ledde till Mjällbys första gula kort i matchen och ett spännande frisparksläge för AIK långt ner på Mjällbys planhalva. Serven från Anton vid det här tillfället hade dock mer att önska och Mjällby kunde enkelt försvara sig. I matchminut 43 skulle Mjällby komma till ett halvfarligt läge när man tog sig in i AIK straffområdet, men bollen letade sig inte fram till någon av de fristående Mjällbyspelarna. Sekvenserna efter skulle bestå av resultatlösa inkast och hörnsparkar.

Två minuter senare skulle ytterligare ett läge komma för AIK och återigen var det Pittas som höll sig framme. Efter en fin brytning på mittplan försökte cyprioten för andra matchen i rad att lägga in bollen från mittcirkeln efter han uppfattat att motståndarmålvakten stod långt in i banan. Men precis som i matchen mot BK Häcken skulle bollen studsa strax utanför den vänstra stolpen. Det är dock ingen omöjlighet att man kommer få se en påpasslig Pittas pricka in en boll från mittplan innan hans AIK-karriär är avslutad.

Dagens fjärdedomare visade upp tre minuter tilläggstid och domare Östling kunde snart blåsa av den första halvleken. AIK gick därmed till vila med en 1–0-ledning, men det kunde ha varit både två och tre mål mot noll.

Kl 16:04 blåste domare Östling i gång andra halvlek och Anton Salétros rullade i gång spelet igen. Mjällby skulle starta den andra halvleken som ett piggare lag. Efter fem minuter där gästerna ökade sitt bollinnehav skulle AIK sedan ta tillbaka initiativet. I matchminut 50 skulle man få en frispark på mittplanen som Salétros lyfte in i Mjällbys straffområdet, Mjällby försökte rensa i väg, men AIK vann tillbaka bollen och höll den kvar på offensiv planhalva. Bollen letade sig fram till Bersant Celina efter att Taha Ayari trillat boll utanför straffområdet. Några snabba vrickningar från Celina gjorde att ett skottläge öppnade upp sig, men bollen blockerades och målchansen försvann.

Matchen fortsatte med en hel del kamp, men AIK stod upp bra och kunde ofta vinna sina dueller och föra bollen vidare framåt i plan. De riktigt farliga lägena skulle dock utebli i det här skedet matchen. AIK agerade inte lika intensivt i sitt presspel vilket ledde till att Mjällby kunde äga mer boll och spela sig runt längst kanterna. I matchminut 58 skulle ett läge dyka upp utanför Kristoffer Nordfeldts straffområde, men skottet hamnade mitt på mål och AIK-målvakten hade inga större problem med att plocka upp bollen. I sekvensen efter skulle Abdihakin Ali bli tilldelad ett gult kort som både han och stora delar av publiken var oförstående kring. Mjällby fortsatte att spela upp sig ju längre halvleken led, medan AIK:s prestation gick ned sig något. I matchminut 63 kämpade dock Taha Ayari till sig en hörnspark efter att bollen letat sig in i straffområdet från ett frisparksinlägg. Hörnan resulterade däremot endast i att Otieno fick bollen vid mittcirkeln. Kenyanen, som firade 100 AIK-matcher senast mot Häcken, kunde i sekvensen efter springa förbi sin motståndare och ta sig framåt på vänstersidan. Bollen hamnade hos Benjamin Tiedemann Hansen som blev nedgjord och domare Östling blåste för ännu en AIK-frispark på offensiv planhalva. Frisparken skulle dock inte komma att resultera i någon farlighet.

Mjällby skulle komma till några lägen under nästkommande minuter när man jobbade sig framåt i plan. Två liknande högerlägen utanför AIK:s straffområde kunde inneburit att det stod lika mellan lagen, men vid båda tillfällena svepte bollen strax utanför Nordfeldts vänsterstolpe. I matchminut 72 skulle västra delen av Friends Arena vakna till liv när Rui Modesto var på väg att vinna en duell mot Mjällbys vänsterback. Modesto fick känna på hur gräset smakade och domare Östling valde att döma frispark till gästerna. I minuten efter kommer dagens två första byten. Mjällbys Herman Johansson och Alexander Johansson gjorde plats för David Löfquist och Elliot Stroud. I matchminut 75 skulle det näst högsta jublet för dagen komma. Detta efter att Mjällby tilldelats ännu en frispark, denna gång halvvägs in på central planhalva. Nyinbytte David Löfquist valde att slå en kort passning – men fick en snedträff och bollen rullade retsamt ut till inkast för AIK. Publiken, som hade hållit i gång ordentligt under hela matchen, skulle höja sig ännu mer när ”kom igen Gnaget” ekade mellan sektionerna under flertalet minuter. Under matchen sista tio minuter la sig AIK lägre för att försvara den ledning man hade införskaffat sig. I matchminut 80 tog man sig framåt på högerkanten och skickade i väg ett långt inlägg mot vänsterkanten. Tiedemann Hansen höll sig vaken och kunde med sina sista centimeter nicka ut bollen till en resultatlös hörna. Tre minuter genomförde Mjällby ytterligare två byten. Ut gick Adam Petersson och Arvid Brorsson, in kom Jacob Bergström och Imam Seedy Jagne. Minuten efter skulle nästa varning komma. Den här gången var det Colin Rösler i Mjällby som fick syna det gula koret, då han gjorde ner Ioannis Pittas efter att AIK-anfallaren vunnit sin duell mot Cosler och var på väg att springa sig till ett friläge.

Efter mycket kamp på mittplan blev det tydligt att AIK-spelarnas krafter började ta slut, Henning Berg, som inte är känd för att vara generös med sina byten, valde ändå att behålla sina startspelare kvar på banan. Det ekade även tomt på avbytare som var uppe och värmde.

Mjällby hade i det här läget i matchen fått ny energi och med Jacob Bergström i spetsen kunde man kämpa sig till en del fasta situationer med potential att bli farliga målchanser. Men AIK stod upp bra i försvaret. I den sista ordinarie matchminuten skulle nästa gula kort komma, den här gången till Leo Salta, efter att Pittas ännu en gång rivits ned på mittplan. Strax därefter skulle AIK:s första byte för dagen komma, då Taha Ayari gjorde plats för Aboubakar Keita. Matchen närmade sig sitt slut och fjärdedomare Farouk Nehdi visade att det återstod fyra tilläggsminuter. Mjällby försökte desperat att få till det där berömda sista läget som, när ett lag ligger under med uddamålet, i många fall brukar skaka fram. Och i minut 94 skulle det läget komma, efter att Sotirios Papagiannopoulos rivit ned en Mjällbyspelare cirka 30 centimeter utanför AIK:s straffområde. Mjällbys Leo Walta stegade upp för att ta hand om frisparken, men bollen hamnade strax utanför Kristoffer Nordfeldts vänstra stolpe. Det blev det sista som hände i matchen, för kort därefter blåser domare Östling av matchen. Hemmaspelarna fick, tillsammans med publiken, jubla över en oerhört viktig seger som innebär att AIK befäster sin position ovanför kvalstrecket med fyra omgångar kvar av Allsvenskan 2023.

Text: Freddy Montan