Ema Paljevic till damlaget

2021.04.06, kl 16:30
AIK Fotboll är överens med Bollstanäs SK och Ema Paljevic om en omgående transfer gällande spelaren. Ema gjorde sin första träning med AIK på Skytteholms IP under tisdagen och kommer att spela i tröja nummer 12.

– Ema är en offensiv spelare med ett fantastiskt tillslag och en fin förmåga att läsa spelet. I och med att truppen är skadedrabbad sedan förra året så har vi försökt att hitta en spelare som kan täcka de luckorna som uppstått kring de mer offensiva positionerna. Jag tror att Ema kommer passa väldigt bra in i vårt sätt att spela och bidra med lite av det djupledsspel som vi saknar just nu, säger AIK Fotbolls manager Anne Mäkinen.

– Jag tycker att det ska bli otroligt kul att få utvecklas och spela för en så bra klubb som AIK. Jag ser fram emot seriestarten och då visa vart jag hör hemma, säger Ema Paljevic.

20-åriga Ema Paljevic, född fredagen den 2 februari 2001 på Mölndals sjukhus och uppväxt i Kållered strax söder om Göteborg, inledde som sexåring sitt bollspelande i moderklubben Kållered SK. Efter en kort sejour i Jitex Mölndal BK bytte hon till Lärje/Angered IF. 2015 spelade Ema med Kållered SK:s F15-lag och även med klubbens P16-lag. I maj samma år blev hon inbjuden av Paris Saint Germain för att spela AIK-turneringen Lennart Johansson Academy Trophy på Skytteholms IP i Solna. Kontakten med den franska klubben hade tagits året innan då hon under hösten även provtränade med PSG i Paris. Under sista helgen i maj 2016 var hon återigen inbjuden till Paris Saint Germains F14-lag då man spelade Lennart Johansson Academy Trophy. PSG vann turneringen efter finalseger mot spanska RCD Espanyol (3–1). Det blev under sommaren även spel med det svenska Futsal-landslaget då man mötte Spanien (1–8), Portugal (2–4) samt Italien (4–0) i en utvecklingsturnering i regi av Uefa och Ema svarade för ett mål i mötet med Spanien. Under sommaren spelade Ema i Gothia cups F15-klass då Jitex Mölndal BK tog sig fram till åttondelsfinal mot danska Greve Fodbold (1–3) och hon noterades för åtta mål.

A-lagsdebuten för Jitex Mölndal BK skedde i seriepremiären av Division 1 Mellersta Götaland, borta mot Valinge IF (2–0) inför ca 200 åskådare på Valinge IP utanför Varberg den 14 april 2017. Ema inledde på bänken i tröja nummer 19 under ledning av tränaren Stefan Olofsson och ersatte Roosa Funmilayo Ariyo i den 88:e matchminuten. I augusti samma år meddelade klubben att man flyttade upp Ema från juniorlaget till damlaget. Debutmålet för JBK i seriespelet kom hemma mot Vadstena Gif (3–1) inför 88 åskådare på Åbyvallen i Mölndal den 3 september 2017 då hon slog in 2–1 i den 72:a matchminuten efter att ha bytts in 14 minuter tidigare. Målet kom efter en passning från inhopparen Sarah Mellouk och Ema rundade målvakten Malin Rendahl och rullade in ledningsmålet i det tomma målet. Hon fastställde även slutresultatet i matchen i den 81:a matchminuten. Det blev under hennes första säsong i klubben spel i sju matcher, varav två från start, då JBK slutade på första plats i Division 1 Mellersta Götaland. I det efterföljande kvalet till Elitettan förlorade man med 2–5 i dubbelmötet med Asarums IF FK och Ema byttes i båda matcherna in inför den andra halvleken.

Hon spelade även två matcher, varav en från start, i Svenska cupen 2017/2018 och svarade för sitt första mål för klubben i den andra omgången av cupen, borta mot IK Gauthiod (3–1) den 22 augusti 2017 då hon inför 95 åskådare på Lunnevi IP i Grästorp fastställde slutresultatet i den 85:e matchminuten. Framspelad av Amalia Arvidsson sköt hon in bollen lågt till vänster bakom den utrusande hemmamålvakten Hilma Lundqvist. I Gothia cup sommaren 2017 tog sig Jitex Mölndal BK fram till kvartsfinal i F16-klassen, men där föll man mot spanska Gasteizko Neskak (0–1). Ema gjorde tio mål i turneringen.

2018 var Ema ordinarie i Jitex Mölndal BK då man återigen vann Division 1 Mellersta Götaland, denna gång sex poäng före tvåan IFK Norrköping FK. Ema spelade 18 seriematcher, varav 13 från start, och svarade för nio mål vilket gav en delad 16:e plats i skytteligan. Den interna skytteligan i Jitex vanns av Nora Rönnfors, som sedan i vintras spelar i AIK, på 18 fullträffar. Ema startade även två matcher i Svenska cupen 2018/2019 och svarade för sammanlagt tre mål efter att ha gjort båda målen i hemmamötet med Göteborgs FF (2–0) och hon inledde comebacken hemma mot allsvenska Vittsjö GIK (3–2 ef) då man vände 0–2 till seger och avancemang till kommande vårens gruppspel. I kvalet till Elitettan förlorade JBK med hela 0–7 mot Borgeby FK och Ema startade bägge matcherna. I returmötet på Åbyvallen drog hon på sig två gula kort i slutet av den första halvleken och sändes därmed av planen av domaren Elsa Nylander. I juli 2018 spelade Ema även Gothia cup med Jitex i både F16-klassen och F18-klassen då man tog sig fram till kvartsfinalen med den yngre upplagen där norska Tiller IL (1–3) blev för svåra och hon svarade för tolv mål i turneringen. Med F18 blev det ett mål då man tog sig fram till 16-delsfinal mot Sundsvalls DFF (0–2).

2019 spelade Ema elva matcher, varav nio från start, då Jitex Mölndal BK för tredje året i rad vann Division 1 Mellersta Götaland. Avslutningen blev en rysare och JBK var tvungna att vinna i serieepilogen borta mot Bergdalens IK (3–1) inför 158 åskådare på Björkängsvallen i Borås den 28 september 2019. Ställningen var 1–1 inför den andra halvleken, men mål av Ema Paljevic och Nora Rönnfors säkrade seriesegern, en poäng före IFK Norrköping FK. De åtta seriemålen gav henne för andra året i rad en andraplats i den interna skytteligan bakom Nora Rönnfors som noterades för tio mål. I Svenska cupen spelade Ema tre matcher under året och startade i två av dem. I kvalet till Elitettan ställdes Jitex mot Dösjöbro IF och man vann enkelt efter 4–0 hemma och 3–0 borta och Ema målade i bägge matcherna då Mölndals-klubben återigen avancerade till landets näst högsta serie. Under sommaren tog sig JBK fram till åttondelsfinal i Gothia cups F18-klass där man föll mot amerikanska Dallas Texans Soccer Club (0–2) och Ema gjorde två mål.

I slutet av januari 2020 provspelade Ema med de regerande svenska mästarna FC Rosengård då man i årets första träningsmatch mötte danska Brøndby IF (3–2) hemma på Malmö IP. Strax därefter avstannade fotbollen med anledning av pandemin covid-19 och det blev inget spel för henne under året. Den 2 mars 2021 meddelade Bollstanäs SK att man skrivit ett avtal med Ema Paljevic och hon debuterade för klubben i en träningsmatch mot IF Brommapojkarna (1–2) på Grimsta IP i Vällingby den 13 mars 2021.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll