En AIK-legendar tackar för sig

2022.09.26, kl 15:03
Nästan 20 år efter debuten i AIK:s A-lag tackar legendaren Per Karlsson för sig i och med avslutningen av säsongen 2022. Det har hittills blivit spel i 437 tävlingsmatcher för Pertan i AIK och under tiden i klubben har han vunnit två SM-guld och ett cupguld. Förutom ett år då han var utlånad för att komma tillbaka i form efter en längre skadefrånvaro så har han varit AIK trogen sedan 1998 då han kom till klubben som ungdomsspelare.

– Sedan året jag fyllde tolv har jag spelat fotboll för AIK, det har präglat mitt liv fram tills idag. Jag känner en tacksamhet till er därute för de upplevelser jag fått vara med om och den kärlek jag fått mottaga. Jag känner en stolthet över min långa karriär och det jag lyckats åstadkomma, trots att det i min värld är svårt att vara nöjd och tillfreds. När jag nu avslutar mitt kapitel som spelare söker jag förståelse för att de sista säsongerna inte blev vad jag önskade. Min förhoppning är att ni ska minnas mig som den spelaren jag var innan dess. Jag arbetar för att en sista gång kunna kliva ut på fotbollsplanen som en AIK-spelare. Tack för allt, jag kommer sakna er, säger Per Karlsson.

– Per har satt ett ansikte för ordet lojalitet och innebörden av att varje dag vara professionell. Hans ödmjuka sätt att föra sig själv och i alla lägen sätta klubben han älskar främst är beundransvärt och något som i den svartgula familjen alltid kommer högaktas. En lagkamrat som är uppskattad av såväl medspelare som motståndare och under så många år varit en naturlig del av Karlberg och AIK. Jag vill tacka Per för att på ett föredömligt sätt representerat AIK och lyfta på hatten för en på många sätt unik guldhjälte. Världens bästa Karlsson, tusen tack för allt, säger herrlagets sportchef Henrik Jurelius.

Fakta Per Karlsson
36-årige Per Karlsson, född torsdagen den 2 januari 1986 på Karolinska sjukhuset i Solna, inledde sitt fotbollsspelande i moderklubben Vasalunds IF. 1998 tog han som ungdomsspelare klivet över till AIK och tre år senare vann han Sankt Erikscupen med AIK:s P86:or. A-lagsdebuten skedde under den engelske chefstränaren Richard Moneys ledning den 29 maj 2003, hemma mot BK Häcken (2–0) i Svenska cupens tredje omgång inför 5 252 åskådare på Råsunda fotbollstadion i Solna. Per Karlsson inledde på bänken i tröja nummer 19, men i den 75:e matchminuten fick han ersätta Jimmy Tamandi efter att högerbacken akut tvingats lämna planen några minuter tidigare på grund av magsjuka. Den 23 juli spelade Per Karlsson sin första allsvenska match då AIK tog sig an Örgryte IS (1–3) inför 6 405 åskådare på Gamla Ullevi i Göteborg. Pertan ersatte då mittfältaren Krister Nordin i den 79:e matchminuten. De två inhoppen blev de enda tävlingsmatcherna med A-laget under 2003.

2004 svarade Per Karlsson för två korta inhopp i Allsvenskan, borta mot Malmö FF (0–0) den 6 maj 2004 och borta mot Landskrona BoIS (1–0) den 23 maj 2004 innan han den 9 augusti 2004 i bortamötet med Halmstads BK (2–1) på Örjans vall i Halmstad för första gången startade en tävlingsmatch för AIK. Av de avslutande tolv matcherna i Allsvenskan spelade Per Karlsson tio av dem från start. De enda två matcherna som han inte spelade var bortaderbyt mot Hammarby IF (1–1) på grund av sjukdom och den efterföljande hemmamatchen mot Örgryte IS (0–3) inför tomma läktare på Råsunda fotbollstadion då Per Karlsson satt på bänken och fick se AIK åka ur Allsvenskan för fjärde gången genom tiderna.

Roligare var det dock för Per att den 5 november 2004 vinna JSM-guld med AIK på Skytteholms IP i Solna efter finalvinst mot Västra Frölunda IF, 1–0 efter mål av Brwa Nouri i den 71:a matchminuten. AIK fick avsluta matchen med tio spelare då Admir Ćatović visades ut och då växte Per Karlsson till en gigant i det bakre ledet.

Per åkte sedan på två allvarliga skador och fick merparten av säsongerna 2005 och 2006 spolierade. 2005 bröt han skenbenet i den tredje omgången av Superettan, hemma mot FC Väsby United (1–2) den 1 maj 2005 och tvingades lämna planen på bår i slutminuterna då AIK redan genomfört sina tre byten, och istället kunde gästerna avgöra matchen på stopptid mot ett decimerat hemmalag. Den 20 april 2006 var Per Karlsson tillbaka i tävlingsspel i cupmötet med Hudiksvalls ABK (4–0) inför 2 715 åskådare på Råsunda fotbollstadion, denna gång med nummer 4 på ryggen, och han svarade även för sitt första mål i AIK-tröjan. I den 36:e matchminuten slog debuterande vänsterbacken Robert Johansson en hörna från höger som i andraläget nickades ner av Dennis Östlundh till mittbacken Per Karlsson som cirka 15 meter från mål drog till på volley med högerfoten och bollen gick hårt efter marken förbi de täckande spelarna och innanför den vänstra stolpen, utan chans för målvakten Dan Hagman. Exakt tid för målet var 35:41.

Strax därefter skulle Per Karlsson lånas ut till samarbetsklubben FC Väsby United, men innan debuten bröt han den 4 maj 2006 armen efter en närkamp i en reservlagsmatch för AIK mot Djurgården. Comebacken i AIK-tröjan skedde i bortamötet mot IF Elfsborg (0–4) i den skandinaviska turneringen Royal League den 12 november 2006 då han startade som mittback tillsammans med Daniel Arnefjord i de omtalade orangea matchtröjorna.

Efter de två skadefyllda åren lånades han den 23 mars 2007 ut till Åtvidabergs FF och han inledde med att resa med dem till träningslägret på Cypern. Debuten för Åtvid skedde i premiären av Superettan då man den 16 april 2007 ställdes mot IFK Norrköping (0–1) inför 12 539 åskådare på Idrottsparken i Norrköping. Per Karlsson startade matchen under tränaren Peter Swärdhs ledning. Med tre minuter kvar av ordinarie tid slog hemmalagets islänning Garðar Gunnlaugsson in en straffspark bakom målvakten Henrik Gustavsson. Den 28 juni 2007 ställdes Åtvidabergs FF mot Östers IF (3–0) inför 2 467 åskådare på Värendsvallen i Växjö och Per Karlsson gav bortalaget ledningen i den 19:e matchminuten då han med ett volleyskott slog bollen i mål efter Kristian Bergströms frispark. Per Karlsson noterades för 27 matcher och ett mål för laget från klassiska Kopparvallen då de slutade sexa i Superettan, sju poäng efter tredjeplacerade Gif Sundsvall som tog den sista platsen i Allsvenskan som 2008 utökades till 16 lag.

Inför fotbollssäsongen 2008 var Per Karlsson tillbaka i AIK-tröjan igen, denna gång i tröja nummer 3 då Nils-Eric Johansson tagit nummer 4 då han sommaren 2007 anlände till AIK från Leicester City FC, och Pertan spelade i 26 av AIK:s 32 tävlingsmatcher under året. I början av juni 2008 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Per Karlsson om ett avtal till och med den 31 december 2012. Året blev en stor besvikelse för AIK och man slutade på en femteplats i Allsvenskan, hela 19 poäng bakom seriesegrarna Kalmar FF, efter att vunnit de tre avslutande matcherna som lyfte upp Gnaget i tabellen. Efter säsongen fick chefstränaren Rikard Norling lämna klubben.

2009 hade AIK en ny chefstränare i Mikael Stahre och det stod under hösten klart att Gnaget jagade SM-guld på allvar. Under hemmaderbyt mot Djurgården den 28 september 2009 (2–0) inför 26 241 åskådare på Råsunda fotbollstadion svarade Pertan i den 79:e matchminuten för en numera legendarisk spagatbrytning framåt då Kebba Ceesay kom i en kontring. Brytningen utanför det egna straffområdet hindrade ett friläge för Djurgården, men gjorde också att AIK-spelaren fick en lårskada och tvingades lämna planen strax därefter. I den avgörande guldmatchen borta mot IFK Göteborg (2–1) inför 17 233 åskådare på Gamla Ullevi i den 30:e och sista allsvenska omgången spelade Per Karlsson från start då AIK efter mål av Antônio Flávio (55′) och Daniel Tjernström (85′) vann sitt första SM-guld sedan 1998. Sex dagar senare var han också uttagen i startelvan då AIK vann “dubbeln” i och med att man på nytt besegrade IFK Göteborg (2–0), denna gång i Svenska cupens final inför 24 365 åskådare på Råsunda fotbollstadion. I båda titelmatcherna hade Per Karlsson holländaren Jos Hooiveld som mittbackskollega. Det blev 31 tävlingsmatcher för honom under året.

Tävlingssäsongen 2010 inleddes med att AIK som regerande svenska mästare och cupmästare tog emot IFK Göteborg (1–0) i Supercupen inför 2 537 åskådare på ett kylslaget Råsunda fotbollstadion den 6 mars 2010. Per Karlsson spelade hela matchen, denna gång med Walid Atta som mittbackskollega. 2010 blev annars ett tungt AIK-år och man slutade på elfte plats i den allsvenska tabellen. Per Karlsson spelade 30 tävlingsmatcher för klubben under ett år där AIK hade tre chefstränare; Mikael Stahre, Björn Wesström och skotten Alex Miller. Den 12 maj 2010 fick Per Karlsson syna det röda kortet för första gången i karriären då han i den 54:e matchminuten borta mot IF Elfsborg (0–4) tog ett livtag runt midjan på Denni Avdić i det egna straffområdet och domaren Martin Hansson signalerade för en solklar straffspark och delade ut ett lika solklart rött kort till AIK-spelaren. Avdić tog själv hand om straffen och lurade den finske AIK-målvakten Tomi Maanoja åt högerhörnet medan han satte bollen i mitten av målet och 3–0 var ett faktum.

2011 tog Andreas Alm över som chefstränare och AIK var tillbaka i toppstriden igen då man slutade tvåa, fem poäng efter Helsingborgs IF. Det blev endast sju tävlingsmatcher för Per Karlsson under året då han mest satt på bänken, då Andreas Alm främst satsade på Niklas Backman och Alexander Milošević som mittbackar. Den 2 november 2011 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Per Karlsson om en förlängning av parternas avtal och det nya avtalet sträckte sig över säsongen 2014.

2012 var ett historiskt år för AIK då det var klubbens sista år på Råsunda. Men året är även ett mycket minnesvärt år av sportsliga skäl och främst då för det som skedde i augusti 2012 då AIK först slog ut polska KKS Lech Poznań med sammanlagt 3–1 i kvalet till Uefa Europa Leagues gruppspel. Segern tog AIK till play off där 18-rankade PFC CSKA Moskva väntade. Per Karlsson var återigen ordinarie mittback och spelade 34 tävlingsmatcher under året, bland annat matchen med stort M som utspelades på Arena Chimki i Moskva den 30 augusti 2012.

AIK hade förlorat hemma med 0–1 mot det ryska laget och ställdes inför en rejäl utmaning. Målvakten Ivan Turina och backlinjen med Martin Lorentzson, Niklas Backman, Per Karlsson och Nils-Eric Johansson slet tillsammans med övriga spelare och vann med 2–0 efter mål av ghananen Kwame Amponsah Karikari (6′) och Martin Lorentzson (93′). Resultatet gav eko i Europa och AIK var klara för gruppspelet där man ställdes mot italienska SSC Napoli, ukrainska FC Dnipro samt holländska PSV. Per Karlsson startade samtliga matcherna i gruppspelet där AIK tog fyra poäng mot PSV efter 1–0 hemma på Råsunda och 1–1 på Philips stadion i Eindhoven. AIK:s sista match någonsin på hemmaarenan sedan 1937 spelades den 22 november 2012 då storlaget SSC Napoli kom till Sverige. AIK hade 1–1 efter ett nickmål av islänningen Helgi Daníelsson inför 28 552 åskådare och jagade i slutminuterna segern då gästerna fått Salvatore Aronica utvisad, men i den tredje stopptidsminuten föll den uruguayanske storstjärnan Edinson Cavani i offensivt straffområde efter att han fällts av Per Karlsson och med den mytomspunna Nationalarenans sista skott slog bortalaget in segermålet.

2013 hade AIK en ny hemmaarena i form av Friends Arena och Per Karlsson spelade 33 tävlingsmatcher då AIK bland annat slutade tvåa i Allsvenskan, fem poäng efter Malmö FF. 2014 blev AIK trea i tabellen, denna gång tio poäng efter Malmö FF och Per Karlsson spelade 31 tävlingsmatcher. I den allsvenska premiären hemma mot IFK Göteborg (0–2) den 31 mars 2014 drog Pertan på sig sitt andra röda kort genom tiderna då han tolv minuter in i den andra halvleken visades av planen efter att han kapat Lasse Vibe strax utanför straffområdet. 28 tävlingsmatcher blev facit under 2015 då AIK slutade trea i Allsvenskan och 2016 spelade Per Karlsson 31 tävlingsmatcher för Gnaget då man slutade på andra plats i tabellen, sex poäng efter Malmö FF.

Inför 2017 stod Per Karlsson noterad för ett tävlingsmål för AIK, men efter nästan elva år och 256 spelade tävlingsmatcher senare tog väntan äntligen slut.

Den 25 februari 2017 möttes AIK och Kristianstad FC (3–0) i Svenska cupens gruppspel på Kristianstads IP. I den 87:e matchminuten slog mittfältaren Johan Blomberg en hörna från höger och samtidigt stod Per Karlsson centralt placerad framför målet, ryckte ifrån sin bevakare Antonio Rojas och mötte bollen uppe i hörnet av målgården, cirka fem meter från målet och fick via vänsteraxeln en bana på bollen som målvakten Sixten Mohlin inte hann stoppa. Stort jubel bland lagkamraterna då de förstod vem det var som hade fått in bollen i motståndarmålet. Exakt tid för målet var 86:11. När AIK den 13 juli 2017 mötte FK Željezničar på Stadion Grbavica i Sarajevo bar Per Karlsson för första gången lagkaptensbindeln, han har sammanlagt burit den i åtta tävlingsmatcher.

Den 27 augusti 2017 spelade Per Karlsson sin 300:e tävlingsmatch för AIK då han var uttagen i startelvan i hemmaderbyt mot Djurgården (1–1) och han blev därmed den åttonde spelaren genom tiderna som nådde den milstolpen för klubben. Den 15 september 2017 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Per Karlsson om ett nytt avtal som sträckte sig till och med den 31 december 2020. I bortamötet med BK Häcken (6–1) inför 3 578 åskådare på Bravida Arena på Hisingen den 24 september 2017 nickade Per Karlsson vid den bortre, högra stolpen in Kristoffer Olssons vänsterhörna i den 24:e matchminuten. Målet betydde 1–0 till AIK och var hans första allsvenska mål genom tiderna. Det blev under året spel i sammanlagt 36 tävlingsmatcher för honom då AIK bland annat slutade tvåa i Allsvenskan och tog sig fram till kvartsfinal i Svenska cupen.

Mellan den 13 augusti 2017 och den 1 september 2018 radade AIK under chefstränaren Rikard Norlings ledning upp 32 allsvenska matcher i rad utan förlust efter resultatraden 21V-11O-0F och Per Karlsson startade i 31 av matcherna. Sviten bidrog till att AIK under hösten 2018 var i guldläge och i den 30:e och sista omgången säkrade man sitt tolfte SM-guld på Guldfågeln Arena i Kalmar den 11 november 2018 då man höll undan för jagande IFK Norrköping FK.

AIK vann med 1–0 mot Kalmar FF efter ett nickmål av vänsterbacken Robin Jansson i den 45:e matchminuten och Per Karlsson spelade hela matchen. Under AIK:s guldsäsong 2018 var Per Karlsson den ende AIK-spelaren som startade samtliga 30 matcherna i Allsvenskan. AIK tog sig även fram till semifinal i Svenska cupen. Det blev sammanlagt 38 tävlingsmatcher för Per Karlsson under året. I det allsvenska bortamötet med Dalkurd FF (4–0) på Gavlevallen i Gävle den 30 september 2018 fick Pertan äntligen en ramsa sjungen om sig. Supportrarna på plats sjöng “Spelare kommer och går, men du krigar vidare år efter år. Ger allt för vårt lag, kämpar varje dag. Pertan du är en av oss” och AIK-backen var rörd efter matchen då han fick kommentera ramsan. ”Jag är väldigt stolt, den är jättefin” sa han till media i Mixed zone.

2019 slutade AIK på fjärde plats i den allsvenska tabellen och man nådde under hösten play off i kvalet till Uefa Europa League där skotska Celtic FC blev för svåra. För andra året i rad tog sig AIK fram till semifinal i Svenska cupen, men föll hemma mot Athletic FC Eskilstuna efter ett straffsparksavgörande. Per Karlsson spelade 40 tävlingsmatcher under året och det blev även ett mål för honom under 2019, hans första i det internationella cupspelet. I hemmamötet med NK Maribor (3–2 efter förlängning) i kvalet till Uefa Champions Leagues gruppspel den 31 juli 2019 nickade Per Karlsson in Sebastian Larssons högerhörna i den fjärde matchminuten.

Under 2020 noterade Per Karlsson ett antal tunga milstolpar för AIK. Den 15 juli 2020 byttes Per Karlsson in i den 85:e matchminuten i det allsvenska hemmamötet med IK Sirius FK (1–0) och han blev därmed historisk då det var hans 396:e tävlingsmatch för AIK. Han passerade därmed Daniel Tjernström och blev den spelare som spelat flest matcher för klubbens herrlag i fotboll. Den 2 augusti 2020 spelade han borta mot Kalmar FF (0–0) sin 400:e tävlingsmatch för AIK.

Den 28 september 2020 spelade han hemma mot Mjällby AIF (1–0) sin 322:a allsvenska match för AIK och han satte därmed ett nytt klubbrekord då han passerade målvakten Gustav Sjöbergs tidigare rekord som hade stått sig sedan maj 1950. I bortamötet med Östersunds FK (2–1) den 4 oktober 2020 svarade Per Karlsson för sitt femte mål i AIK-tröjan då han gav det vitklädda bortalaget ledningen i den sjunde matchminuten. Den 12 oktober 2020 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Per Karlsson om en förlängning av det avtal mellan parterna som hade ett slutdatum den 31 december 2020, och det nytecknade avtalet gällde till och med den 31 december 2022.

Säsongen var märklig för AIK:s del och efter att i mars 2020 vunnit sin grupp i Svenska cupen 2019/2020 ställdes fotbollen in med anledning av pandemin covid-19 och återupptogs först i och med den allsvenska starten den 14 juni 2020 och då utan publik på plats. Kvartsfinalen i Svenska cupen, borta mot Malmö FF (1–4) spelades i slutet av juni 2020 där AIK efter en mycket pigg start och ledning föll ihop som ett korthus. Den 28 juni 2020 tog AIK emot Malmö FF i Allsvenskan och ledde med 2–0, men fick nöja sig med 2–2 efter att MFF tilldömts två straffsparkar i slutskedet.

Efter 77 spelade minuter höll sig Per Karlsson om benet efter en luftduell och han tvingades lämna planen för vård. Då AIK redan genomfört sina fem spelarbyten så innebar det att AIK under de avslutande minuterna fick slutföra matchen med Per Karlsson gåendes i mittcirkeln då han inte kunde bidra i försvarsspelet, och istället klev Ebenezer Ofori ner som mittback.

Den 15 juli 2020 var Per Karlsson tillbaka i matchtruppen igen då AIK tog emot IK Sirius FK (1–0) på Friends Arena och det blev ett kortare inhopp för honom och i den 89:e matchminuten fick bortalagets Elias Andersson iväg ett distansskott som täcktes i straffområdet av Per Karlsson.

AIK implementerade under året ett nytt spelsystem under ledning av chefstränaren Rikard Norling, men de sportsliga resultaten uteblev helt och den 27 juli 2020 meddelade AIK Fotboll att Rikard Norlings tid i klubben var över efter 305 tävlingsmatcher som ansvarig för klubbens representationslag. Fyra dagar senare presenterades Bartosz Grzelak som ny chefstränare för AIK på en presskonferens på Friends Arena. Den resultatmässiga kräftgången fortsatte dock i hela augusti 2020, men den 20 september 2020 vann AIK hemma mot Hammarby (3–0) vilket blev starten på en svit på åtta obesegrade matcher i rad i Allsvenskan (6V-2O-0F) och man slutade till slut på nionde plats i tabellen. Per Karlsson spelade 31 tävlingsmatcher, varav 27 från start, under året och noterades för ett mål, men också för två röda kort. Utvisningarna kom i cupmötet borta mot Malmö FF (1–4) den 25 juni 2020 och hemma mot Östersunds FK (0–1) den 13 augusti 2020.

AIK inledde 2021 med gruppspelet i Svenska cupen 2020/2021 och Per Karlsson startade den inledande bortamatchen mot Oskarshamns AIK (2–1) den 20 februari 2021, men tvingades på grund av en vadskada kliva av planen i den 32:a matchminuten. Strax därefter insjuknade han med covid-19. Comebacken dröjde ända till den 17 maj 2021 då AIK ställdes mot Östersunds FK (2–1) i Allsvenskan och Pertan byttes in i den 83:e matchminuten och övertog då lagkaptensbindeln från Henok Goitom. Den fortsatta pandemin gjorde att Allsvenskan endast kunde ta in maximalt åtta åskådare under de inledande åtta omgångarna, men efter EM-uppehållet tilläts betydligt fler åskådare på plats. AIK låg på tredje plats i tabellen inför EM efter att man noterat resultatraden 4V-2O-2F. Per Karlsson missade de sista matcherna under 2021 då han hade en underkroppsskada.

AIK var med i kampen om SM-guldet ända in i slutsekunderna av den 30:e och sista omgången av Allsvenskan, men man fick till slut nöja sig med det Stora silvret. AIK vände 0–2 till 4–2 hemma mot IK Sirius FK inför 27 731 åskådare på Friends Arena i serieepilogen den 4 december 2021.

AIK behövde dock ha hjälp av Halmstads BK i deras bortamöte med Malmö FF, men matchen på Eleda stadion slutade 0–0. AIK slutade därmed på andra plats med samma antal inspelade poäng (59) som de svenska mästarna, men med åtta plusmåls sämre målskillnad. Lagkaptenen Henok Goitom nickade i den 92:a matchminuten in sitt 100:e tävlingsmål för AIK och det med endast 200 sekunder kvar av karriären. Det blev sammanlagt tio tävlingsmatcher, varav fyra från start, för Per Karlsson under 2021.

Den 19 februari 2022 inleddes tävlingssäsongen för AIK:s del då man för nionde gången spelade gruppspelet i Svenska cupen, vilket i nuvarande spelform såg dagens ljus 2012/2013. Örgryte IS (2–0) stod för motståndet på Skytteholms IP inför 4 249 åskådare och två milstolpar noterades i startelvan då tävlingsmatchen var Josafat Mendes första och Per Karlssons 429:e i AIK-tröjan. Per Karlsson tvingades i paus att avbryta matchen med en lättare skadekänning och ersattes av Sotirios Papagiannopoulos. AIK vann gruppen, men efter 1–1 hemma mot Örebro SK i den avslutande matchen tappade Gnaget hemmaplansfördelen i kvartsfinalen och man lottades istället mot Malmö FF. Per Karlsson var uttagen i startelvan och efter en mållös första halvlek var ställningen 2–2 efter 90 minuters spel och förlängning krävdes för att skilja lagen åt. En utebliven straffspark för AIK då Amar Abdirahman Ahmed fälldes i friläge och en billig straffspark för hemmalaget efter en möjlig hands i en rörig situation i den första förlängningskvarten avgjorde och AIK:s cupresa var över.

I Allsvenskan startade Per Karlsson i bortamötet med Gif Sundsvall (2–0) den 1 maj 2022 då Alexander Milošević (avstängd) och Mikael Lustig (skadad) saknades. Det blev även inhopp i fem matcher under våren; hemma mot IFK Norrköping FK (1–0) den 10 april 2022, hemma mot Djurgården (1–0) den 24 april 2022, hemma mot IFK Göteborg (1–0) den 7 maj 2022, hemma mot Malmö FF (2–0) den 11 maj 2022 och borta mot Helsingborgs IF (2–1) den 29 maj 2022. AIK gick till sommaruppehållet som tabelltvåa efter en stark vår.

Den 11 juni 2022 spelade AIK en träningsmatch mot Molde FK (1–2) på Aker Stadion i Molde och Per Karlsson skulle åkt med till Norge. Under den sista träningen på Karlberg inför matchen åkte han dock på en mildare hjärnskakning som sedan dess hållit honom borta både från stora delar av den gemensamma träningen och matchspel.

AIK:s publikrekord sattes den 4 november 2018 då Gnaget tog emot Gif Sundsvall (0–0) hemma på Friends Arena i en match där en seger för AIK hade gett SM-guld, men man kom inte närmare än ett ribbskott av inhopparen Heradi Rashidi på stopptid. 50 128 åskådare fanns på plats och Per Karlsson spelade hela matchen. AIK har genom tiderna noterat tio hemmamatcher med över 41 000 åskådare på plats och Per Karlsson har spelat i åtta av dem, varav sex matcher från start. De övriga två har han missat på grund av skada.

Den 13 juli 2017 bar Per Karlsson för första gången lagkaptensbindeln för AIK i en tävlingsmatch då man i den andra kvalomgången i Uefa Europa League 2017/2018 ställdes mot FK Željezničar (0–0) inför 11 283 åskådare på Stadion Grbavica i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina. Han har sammanlagt burit lagkaptensbindeln från start i tio tävlingsmatcher.

Det har hittills under 2022 blivit spel i nio tävlingsmatcher, varav tre från start, för Per Karlsson. På Per Karlssons visitkort står svensk mästare (2009 och 2018), cupmästare (2009) och vinnare av Supercupen (2010). Han är dessutom den spelare som spelat flest tävlingsmatcher för klubben, till dags dato 437 stycken. Ett AIK-rekord som kommer stå sig i många år, kanske för alltid. Han har svarat för fem mål och noterats för fem målgivande passningar.

Per Karlsson debuterade i det svenska A-landslaget den 20 januari 2010 då han under januariturnén i Oman spelade 90 minuter som mittback i tröja nummer 4 i Sveriges 1–0-seger mot hemmanationen Oman under förbundskaptenen Erik Hamréns ledning.

Per har sammanlagt spelat två A-landskamper, femton U21-landskamper, tretton U19-landskamper och sju U17-landskamper. Den andra A-landskampen spelade han den 15 januari 2015 då Sverige mötte Elfenbenskusten (2–0) i Abu Dhabi och Per Karlsson spelade hela matchen, i startelvan fanns även Nabil Bahoui. När Sverige den 10 juni 2019 mötte Spanien (0–3) i EM-kvalet inför 72 205 åskådare på Estadio Santiago Bernabéu i Madrid satt Per Karlsson på bänken efter att han blivit uttagen till kvalmatcherna mot Malta och Spanien av förbundskaptenen Janne Andersson.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll