En poäng efter svängig match

2021.05.22, kl 19:53
AIK tog tidigt ledningen hemma mot Mjällby AIF och dominerade den första halvleken, men gästerna vände i mitten av den andra halvleken och var på väg mot tre poäng. Nicolás Stefanelli räddade dock en poäng för AIK då han med eftermiddagens andra mål fastställde slutresultatet i den 82:a matchminuten.

Allsvenskan är framme i den åttonde omgången vilket också är den sista omgången inför det stundande EM-slutspelet dit Sverige har kvalificerat sig. För 20:e gången genom tiderna ställdes AIK och Mjällby AIF mot varandra och Solna bjöd på åskväder efter en vecka där pollenallergin varit utbredd i Stockholmsområdet och taket var därför stängt på Friends Arena. AIK:s två EM-spelare Sebastian Larsson och Mikael Lustig var givetvis uttagna i startelvan av chefstränaren Bartosz Grzelak och hade sina vanliga positioner på planen. Mjällbys mål vaktades av den utlånade AIK-målvakten Samuel Brolin och i gästernas startelva fanns även den före detta AIK-spelaren Enoch Kofi Adu och guldhjälten från 2018 såg glad ut över att vara tillbaka på sin tidigare hemmaarena. Huvuddomaren Fredrik Klitte blåste igång matchen och lagkaptenen David Löfquist satte bollen i rullning. AIK inledde mot den södra läktaren, men det var bortalaget som tog initiativet och det dröjde till den femte matchminuten innan AIK tog sig över halva planen, men då tog man även hand om bollinnehavet.

De följande sex minuterna var inte Mjällby över halva planen då AIK bland annat arbetade fram två resultatlösa hörnor. När matchklockan närmade sig tio spelade minuter slog Erick Otieno ett inlägg från vänsterkanten som fångades upp av Saku Ylätupa i den bortre delen av straffområdet och finländaren centrerade bollen. Passningen passerade Henok Goitom och två försvarare, men hittade fram till Nicolás Stefanelli som tog emot och krutade in bollen till vänster om Samuel Brolin. 1–0 till AIK. AIK fortsatte att kontrollera matchen, men de riktiga målchanserna lös med sin frånvaro. Det vi minns är en misslyckad frisparksvariant och ett inspel från Mikael Lustig som Max Watson sånär styrde in i eget mål.

I den 41:a matchminuten slog Sebastian Larsson en frispark från vänsterkanten, efter att Erick Otieno fällts, och avslutet gick mot mål, men Samuel Brolin sträckte ut och styrde bollen till en resultatlös högerhörna. AIK gick till pausvila med en uddamålsledning som kanske borde varit större med tanke på hemmalagets spelövertag. Den andra halvleken sattes igång av Nicolás Stefanelli och Gnagets jakt på ett andra mål fortsatte. Gästerna stack i den 51:a matchminuten upp genom Kadir Hodzic längs vänsterkanten och hans inlägg blev farligt, men gick förbi medspelarna framför mål. Sex minuter senare fick Nicolás Stefanelli bollen i offensivt straffområde och avslutade snabbt, men bollen gick en knapp meter utanför den bortre, vänstra stolpen.

Efter en knapp timmes spel slog David Löfquist ett inlägg från vänsterkanten och Andreas Blomqvist avslutade direkt med ett markskott som Budimir Janošević räddade. Känslan var att bortalaget var på väg att arbeta sig in i matchen. Känslan var tyvärr rätt. Joel Nilsson fick bollen av Max Watson på högerkanten och måttade ett inlägg mot den bortre stolpen där inhopparen Mamudu Moro smög upp bakom ryggen på Alexander Milošević och nickade in 1–1. Strax därefter fick inhopparen Nabil Bahoui ett skottläge, men avslutet gick utanför den högra stolpen. AIK var skakade och bortalaget vädrade blod likt en haj. I den 71:a matchminuten inträffade en märklig situation då Budimir Janošević skulle fånga in bollen, men tappade den och helt plötsligt stöttes bollen in i mål av succéinhopparen Mamudu Moro och det var helt plötsligt ett 1–2-underläge för AIK.

AIK inledde en offensiv för att rädda det som räddas kunde. I den 74:e matchminuten lyfte Sebastian Larsson in en vänsterhörna som missbedömdes av Samuel Brolin och bollen hamnade hos Mikael Lustig som nickade mot mål, men Kadir Hodzic räddade ståendes på mållinjen. Mindre än en minut senare lyfte Saku Ylätupa in ett inlägg från högerkanten som landade på fötterna på Nabil Bahoui och han slog till med en biljardstöt som Samuel Brolin räddade med fötterna på mållinjen. Marginalerna grinade AIK i ansiktet. I den 77:e matchminuten vann bortalagets Jacob Bergström bollen på egen planhalva och satte fräckt fart framåt då AIK var oorganiserade i försvaret. Bergström jagades av Alexander Milošević och Jetmir Haliti i kontringsläget och Haliti lyckades stoppa honom vilket fick bortalaget att vädja om en straffspark, men domaren Fredrik Klitte slog ut med armarna.

Sebastian Larsson slog i den 82:a matchminuten AIK:s nionde hörna, denna från höger, och bollen nickskarvades vidare av Alexander Milošević till Nicolás Stefanelli i den bortre delen av straffområdet och argentinaren avslutade hårt. Det blev touch på Kadir Hodzic och bollen styrdes otagbart in i det bortre, högra hörnet och det var kvitterat. AIK jagade desperat segern på stopptid, men fick nöja sig med 2–2 vilket många säkerligen kommer tycka var två tappade poäng så som den första halvleken såg ut. Allsvenskan tar nu ett längre uppehåll i och med EM-slutspelet.