En titt i backspegeln inför Örebro SK - AIK

2019.04.18, kl 22:13
På Långfredagen spelas det 107:e mötet mellan AIK och Örebro SK och många av matcherna har varit minnesvärda. Torsdagen den 14 maj 1992 möttes lagen på Eyravallen och en av AIK:s utespelare fick dra på sig målvaktströjan och ställa sig mellan stolparna. Han gjorde det med den äran.

AIK hade under våren 1992 inlett Allsvenskan med tre segrar, två oavgjorda matcher och en förlust under chefstränaren Tommy Söderbergs ledning då det i den åttonde omgången var dags för Örebro SK på Eyravallen, men matchen i Närke var endast AIK:s sjunde för året i landets högsta serie. Den tredje omgången skulle ha spelats den 15 april 1992, men matchen AIK – IFK Göteborg avbröts i halvtid vid ställningen 0–0 efter att ljuset slocknat på Råsunda Fotbollstadion och man väntat stipulerade 45 minuter. AIK kom till matchen i Örebro efter att tre dagar tidigare ha spelat ett av de galnaste derbyna någonsin då hemmamötet med Djurgårdens IF slutade 4–4.

Mittfältskämpen Krister Nordin hade inför säsongen kommit till AIK från just Djurgårdens IF och tagit en ordinarie plats i Gnaget. Inför mötet den 14 maj 1992 låg AIK på andra plats i tabellen, en poäng efter IFK Göteborg, medan hemmalaget huserade på en sjätte plats. 5 433 personer fanns på plats på Eyravallen, varav 542 i AIK-klacken, då domaren Christer Drottz från Alingsås blåste igång matchen denna ljuvliga försommarkväll.

Örebro SK saknade sin polske skyttekung Mirosław Kubisztal som var avstängd efter tre gula kort och man saknade även den skadade offensiva duon Hans Holmqvist och Christer Fursth. Det föranledde den före detta AIK-tränaren Rolf Zetterlund att sätta upp defensive Magnus Erlingmark som centerforward, något som överraskade tränarkollegan Tommy Söderberg. Den första halvleken blev fartfylld och det var just Magnus Erlingmark som var det stora utropstecknet på planen. Örebro SK hade två jättelägen under de inledande 20 minuterna, men på Mikael Lindqvists friläge i den femte minuten gjorde AIK-målvakten Bernt Ljung en fin fotparad och sedan sköt Mikael Andersson utanför den vänstra stolpen. Matchens lirare Magnus Erlingmark hade även ett friläge i slutminuten av halvleken då han sprang ifrån mittbacken Anders Hjelm, men Bernt Ljung räddade och returen gick precis förbi den framrusande ÖSK-spelaren.

Mot det kunde AIK visa upp ett bra läge för Kim Bergstrand där skottet passerade målvakten Anders Karlsson men gick utanför målet, och en nick i ribban av Anders Hjelm i den 17:e minuten efter en vänsterhörna av Vadim Jevtushenko. I den andra halvlekens 13:e minut tvingades AIK:s målvakt Bernt Ljung att signalera till bänken att han inte kunde fortsätta matchen, detta efter att ha skadat höger ljumske då han sparkade till bollen i samband med en inspark. På AIK:s bänk satt två utespelare i form av Dick Lidman och Thomas Lagerlöf. Tommy Söderberg valde att byta in ”Tolle” och frågade sedan Krister Nordin och Gary Sundgren om någon av dem ville stå i mål.
– Jag sa ja direkt, säger Krister Nordin till AIK Fotbolls hemsida.

Det var femte gången under de inledande omgångarna av Allsvenskan 1992 som en utespelare tvingats in mellan stolparna efter röda kort och skador på målvakter. Året därpå tilläts lagen ha tre avbytare, vilket gjorde att reservmålvakter oftast fanns på plats på bänken. Den andra halvleken var chansfattig, men med tio minuter kvar sköt Michael Borgqvist ett lurigt långskott som dock gick ovanför ribban och i slutminuterna var hemmalaget nära att avgöra då Mikael Lindqvist fick två fina lägen, men en nick utanför stolpen och ett misslyckat skott blev facit och matchen slutade 0–0. Krister Nordin bidrog därmed med en delad nolla tillsammans med Bernt Ljung till Gnagets poängskörd som säsongen 1992 slutade med SM-guld den 25 oktober efter en rysare på Malmö stadion.

– Jag kommer ihåg en annorlunda sekvens i matchen då jag gjorde en utrusning och glidtacklade bort bollen istället för att slänga mig med händerna före, minns AIK-legendaren nästan 27 år senare.

– Krister uppträde säkert och med pondus. Han stod rätt och att hålla nollan som debutant är inte dåligt, sade Bernt Ljung till pressen efter matchen.

Fredagen den 19 april 2019, kl 16:00 är det dags för det 107:e mötet mellan AIK och Örebro SK då lagen möts på Behrn Arena i Örebro. AIK:s nästa allsvenska hemmamatch spelas onsdagen den 24 april 2019, kl 19:00 då BK Häcken gästar Friends Arena.