Endast en poäng hemma mot Degerfors IF

2022.09.18, kl 21:04
AIK tappade mark i toppstriden efter att endast fått med sig en poäng hemma mot Degerfors IF inför 18 217 åskådare. AIK tog ledningen i den första halvleken då Vincent Thill slog in Erick Otienos inlägg, men bortalaget kvitterade i den andra halvleken efter en högerhörna och matchen slutade 1–1. Hemmalaget lämnade planen till burop från publiken då man halkade efter topplagen.

Annons:

Efter en riktigt svag insats på Varberg Energi Arena för en vecka sedan, var det på söndagen ett revanschsuget AIK-lag som klev in på Friends Arenas gräsmatta med målet att ta tre nödvändiga poäng för att ta vad som var något av sista chansen att på allvar utmana topplagen om titeln. På andra sidan planen stod Degerfors IF som inför avspark låg på näst sista plats i tabellen, med lika många poäng (sju) upp till säker mark som AIK hade upp till serieledande BK Häcken. Många mindes inför avspark tillbaka till mötet mellan lagen på Stora valla i Degerfors under midsommarhelgen då det blev 1–1 i vad som med facit i hand var begynnelsen på AIK:s svaga sommarmånader, om det inte börjat redan i träningsmatchen mot Molde IK ett par veckor tidigare. AIK:s chefstränare Henok Goitom skickade ut en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Axel Björnström, Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Vincent Thill, Yasin Ayari, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui. På bänken satt John Guidetti, Zachary Elbouzedi, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Collins Sichenje, Henry Atola och Erik Ring. På läktaren satt Taha Ayari och Victor Andersson. Saknades gjorde Josafat Mendes på grund av sjukdom samt den skadade trion Per Karlsson, Alexander Milošević och Benjamin Mbunga Kimpioka.

AIK hade bjudits på ett nytt läge att ta in poäng på topptrion, detta då mötet mellan ettan BK Häcken och trean Hammarby på Hisingen under lördagen slutade 1–1 efter ett sent självmål av gästerna. Domaren Fredrik Klitte från Helsingborg dömde AIK för andra gången under 2022, där hemmamötet med Mjällby AIF (0–1) den 2 juli var hans senaste allsvenska match med AIK som ena part. Temperaturen i Solna var 13 grader då domaren klockan 17:30 signalerade för avspark. Dijan Vukojevic satte bollen i rullning för det rödvita bortalaget och AIK anföll mot det norra målet. AIK såg fartfyllda ut från start och visste att tre poäng var ett krav från hemmapubliken. När matchklockan precis passerat två spelade minuter lyfte Rasmus Örqvist från mittcirkeln fram en boll mot framrusande Dijan Vukojevic som vann en duell med Bilal Hussein utanför AIK:s straffområde, men han stördes något av Sotirios Papagiannopoulos i skottläget och bollen for en bra bit utanför den högra stolpen. En minut senare spelade AIK tålmodigt runt på offensiv planhalva och Erick Otieno slog från vänsterkanten ett fint inlägg mot Nabil Bahoui, men forwarden kolliderade med målvakten Alfie Whiteman som låg kvar på marken och spelet blåstes av samtidigt som spelarna i närheten av situationen vinkade efter läkare. Efter några minuter fick målvakten hjälp av planen och han ersattes i den åttonde matchminuten av Jeffrey Gal.

AIK:s nästa vägvinnande anfall kom i den elfte minuten då man återigen visade tålamod för att hitta ett bra läge och även denna gång var det Erick Otieno som lyfte in ett fantastiskt inlägg som Vincent Thill på volley mötte med yttersidan av vänsterfoten och han stötte in bollen till vänster om målvakten. 1–0 till AIK efter 11:10. Passningen ner till Erick Otieno innan inlägget kom från Sotirios Papagiannopoulos och hade det varit ishockey så hade mittbacken tilldelats en solklar assist. Målet var Vincent Thills första i AIK-tröjan, men också det elfte målet som Degerfors IF släppte in under den första kvarten i årets allsvenska. I den 19:e matchminuten tilldömdes AIK en frispark vid den högra hörnflaggan. Vincent Thills inspel mot målet blev farligt och i andraläget fick Nabil Bahoui skottläge, men bollen täcktes i målgården av en försvarande spelare. AIK-spelarna skrek på domaren för en signal för en straffspark och bollen tog mycket riktigt på Rasmus Örqvists vänsterarm då den var på väg mot bortalagets mål. En straffspark hade sannerligen varit befogad, men ingen signal kom från domaren som felaktigt visade att bollen tagit i bröstet.

AIK fortsatte att vara det spelförande laget och skapade några resultatlösa hörnor, men i den 32:a matchminuten brände det till i Degerfors straffområde igen. Sebastian Larsson slog från vänsterkanten en frispark i muren och returen hämtades upp av Yasin Ayari något till höger utanför straffområdet. Mittfältaren lyfte fram bollen till Nicolás Stefanelli som befann sig till höger i straffområdet och tog ett avslut på volley som gick ett par meter utanför den närmaste, högra stolpen. Tre minuter senare tryckte sig Axel Björnström fram till höger i straffområdet då han vände bort Christos Gravius och spelade snett inåt bakåt till Nabil Bahoui som kom i perfekt skottläge och avslutade direkt mot vänsterhörnet av målet, men Jeffrey Gal svarade för en bra räddning till ännu en resultatlös vänsterhörna. Hemmalaget svarade för en klart godkänd första halvlek och skulle fått in ytterligare en boll i motståndarmålet. I den 42:a matchminuten bet sig AIK fast runt straffområdet och Bilal Hussein tog sig fram längs högerkanten och slog ett högt inlägg som målvakten touchade med händerna. Bollen gick vidare till den bortre, vänstra delen av straffområdet där Nicolás Stefanelli avslutade mot mål, men Jeffrey Gal han fram i position och räddade avslutet. Det blev mer och mer AIK och då fjärdedomaren Farouk Nehdi visade att det var sju minuters stopptid så ökade hoppet om ett 2–0-mål, men värt att notera från de minuterna var ett gult kort för Nicolás Stefanelli då han ställde sig för nära bollen vid en frispark för Degerfors IF.

1–0 till AIK i paus och hemmalaget skulle definitivt haft ett eller två mål till med tanke på spelövertaget. Yasin Ayari satte bollen i spel i den andra halvleken. AIK fortsatte att föra spelet under de inledande minuterna, men Degerfors IF kändes något mer offensiva i sin inställning i akt två. När matchklockan närmade sig 52 spelade minuter bjöd Sotirios Papagiannopoulos bortalaget på en högerhörna då han fick en för kraftig förstatouch då han skulle vända upp med bollen. Christos Gravius lyfte in hörnan framför mål och det blev kalabalik då bollen studsade omkring. Till höger i målgården lyckades Adam Carlén liggande få bort bollen till den vänstra stolpen där Rasmus Örqvist lyckades trycka in bollen i mål framför försvarade Yasin Ayari. Målskytten blev liggande i målgården efter att han kolliderade med Kristoffer Nordfeldt och spelet avbröts i två minuter. AIK-spelarna ville ha offside på målskytten, men fick riktigt nog inget gehör. 1–1 efter 52:14 och chefstränaren Henok Goitom försökte med armrörelser från sidlinjen visa att det nu krävdes ny energi till hemmaspelarna. Om stämningen varit god i den första halvleken så var det efter kvitteringen otroligt irriterat. Strax efter att spelet sattes igång fick Axel Björnström ett skottläge, men avslutet seglade utanför målramen.

Efter 56 minuters spel drog Sebastian Larsson på sig sitt sjunde gula kort i Allsvenskan 2022 då han sparkade ner costaricanen Diego Campos på mittplanen. ”Kom igen, Gnaget” började ljuda i den 65:e matchminuten och ekade i några minuter medan hemmalaget jagade ett nytt ledningsmål, men skapade inga lägen och frustrationen på läktarplats växte sig starkare och starkare. Det skreks, ropades och busvisslades om vartannat i brist på målchanser, domarens nivå och bortalagets spelfördröjande aktioner. I den 71:a matchminuten drog Sotirios Papagiannopoulos på sig ett gult kort efter att ha hållit i inhopparen Omar Faraj på mittlinjen i en kontring för bortalaget. I matchminut 73 var det dags för AIK:s första byten då Bilal Hussein och Vincent Thill gav plats åt John Guidetti och Zachary Elbouzedi. I den 82:a matchminuten började det sjungas ”vi vill se AIK” och även sportchefen Jurelius vinkade fram laget från sin plats vid pressläktaren. Minuten därefter var det oerhört nära bortaledning efter att Elyas Bouzaiene från högerkanten slagit ett inlägg mot den bortre, vänstra stolpen där Omar Faraj på volley vinklade in bollen framför mållinjen igen och Nikola Djurdjic skulle bara trycka in bollen i mål, men Sotirios Papagiannopoulos svarade för en konstspark precis framför den impopulär inhopparen och Kristoffer Nordfeldt kunde fånga in bollen. Otroligt nära 1–2 och AIK undkom ett givet målmässigt underläge.

Minuterna tickade iväg och det kändes som om tiden rann ut för AIK:s säsong som eventuella utmanare om titeln. Efter en bra första halvlek, var den andra halvleken riktigt svag från hemmalagets sida. När den ordinarie tiden var slut visades skylten upp och det stod fem stopptidsminuter på den. I den 92:a matchminuten kom AIK i ett fyra-mot-fyra-läge efter en stark aktion på egen planhalva av Yasin Ayari då han vände spelet. Zack Elbouzedi fick bollen till höger och avancerade som bollförare in centralt innan han släppte ut bollen till Nabil Bahoui till höger i straffområdet. Nabbe chippade in bollen till en helt fristående Nicolás Stefanelli som från sju meters avstånd slog hål i luften. Zack Elbouzedi fångade upp bollen, men vräkte ett skott högt över mål. Frustrationen var enorm efter den missade målchansen och ”vi vill se AIK” dånade igen i Friends Arena. Två minuter senare lyfte Mikael Lustig upp bollen långt och den nickskarvades utanför straffområdet av John Guidetti och Elyas Bouzaiene drog med sig bollen med högerarmen och det skulle ha blåsts frispark för AIK, men det var en sådan kväll när inget gick AIK:s väg, inte ens de mest solklara domsluten.

När matchklockan passerade 95 spelade minuter rensade Christos Gravius bort bollen från eget straffområde och rensningen gav bortalaget ett jätteläge till en kontring då man kom två-mot-en från egen planhalva. Nikola Djurdjic förde bollen längs högerkanten och spelade in den till Omar Faraj som lyckades parera tacklingar från Sebastian Larsson och Sotirios Papagiannopoulos innan han nådde bollen precis framför utrusande Kristoffer Nordfeldt i straffområdet. Omar Faraj spelade bak bollen till framrusande Joe Gyau som avslutade från cirka 14 meter mot det övergivna målet, men efter ett enormt hemjobb i 80 meter lyckades Axel Björnström stående framför mållinjen nicka bort det hårda avslutet till ett inkast för bortalaget. Buropen och avgångskrav ekade runt Friends Arena då domaren Fredrik Klitte efter 96:08 blåste av matchen. Det kändes när slutsignalen ljöd som om AIK:s sista chans att hänga på i guldstriden hade gått upp i rök och den positiva känslan som alla AIK-intresserade kände på PlatinumCars Arena i Norrköping exakt fyra veckor tidigare var helt försvunnen. Frustrationen hos hemmapubliken var enorm under den andra halvleken och man kunde ta på den. Resultatet innebar att femteplacerade AIK var hela åtta poäng efter serieledande Djurgården med sju omgångar kvar.