Femte raka allsvenska segern

2019.08.11, kl 21:15
AIK hamnade i ett tidigt underläge borta mot Athletic FC Eskilstuna, men kunde vända till seger med 4–2 inför 6 037 åskådare på Tunavallen. Nabil Bahoui svarade för två mål och Henok Goitom samt Sebastian Larsson för övriga då AIK noterade sin femte raka seger i Allsvenskan.

Eskilstuna bjöd på omväxlande väder inför matchen Athletic FC Eskilstuna och AIK där ösregn och kraftig vind ändrades till solsken precis inför avspark. AIK var nära en rivstart efter att Heradi Rashidi från högerkanten lyfte in bollen mot Kolbeinn Sigþórsson som dock inte fick någon träff på nicken och bollen seglade utanför den vänstra stolpen. I den sjunde minuten fick Adu Nalic bollen på vänsterkanten och tryckte iväg ett överraskande skott som Oscar Linnér gjorde en enhandsräddning på styrde till en hörna. Högerhörnan slogs av Adu Nalic och i andraläget lade Sandro Tsveiba bak bollen till lagkapten Kadir Hodzic som tryckte till direkt och via touch på den före detta AFC-spelaren Felix Michel styrdes bollen upp i det vänstra krysset otagbart för Oscar Linnér.

I den tionde minuten lyfte AIK in en frispark i straffområdet och i andraläget mötte Enoch Kofi Adu bollen och sköt ett skott som gick precis utanför den högra stolpen. Minuten därefter lyfte Anton Salétros in en boll i straffområdet som Kolbeinn Sigþórsson nickade fram två gånger mot Henok Goitom vars avslut ur bra läge täcktes av en försvarare i sista stund. AIK förde spelet, men skärpan var inte riktigt där så hemmalaget kunde försvara sig relativt enkelt. I den 22:a minuten bröt Ousmane Camara fram på vänsterkanten och sköt ett lågt skott mot den främre stolpen, men bollen gick i gaveln.

I den 25:e minuten kunde domaren Bojan Pandžić mycket väl ha signalerat för en straffspark för AIK efter att Felix Michel helt tagits bort av målskytten Kadir Hodzic då han skulle nicka ett vänsterinlägg från Anton Salétros. Fyra minuter senare spelade Panajotis Dimitriadis ut bollen till Heradi Rashidi på högerkanten vars inlägg gick in till Dimitriadis i straffområdet och nicken mot den främre, högra stolpen. Hemmamålvakten Ihor Levchenko lyckades få fingrarna på bollen och styrde den i stolpen, men först på returen var Henok Goitom som enkelt kunde slå in bollen i det tomma målet och det var kvitterat på Tunavallen. I den 32:a minuten klackade Henok Goitom fram Felix Michel till ett hyfsat centralt läge i straffområdet, men avslutet gick en bit över mål.

Ousmane Camara fick i den 42:a minuten på ett mycket tungt skott mot högersidan av AIK-målet, men Oscar Linnér svarade för en bra räddning och styrde bollen till en högerhörna som slogs av Adu Nalic. Serven gick över de flesta spelarna och hamnade hos Gustav Jarl som i fritt läge ca sju meter fram mål vräkte bollen över ribban. På stopptid i den första halvleken spelade Panajotis Dimitriadis ut bollen till Anton Salétros på vänsterkanten som måttade ett perfekt inlägg som nådde huvudet på inlöpande Kolbeinn Sigþórsson, men nicken for precis utanför den bortre, högra stolpen och det var 1–1 i paus.

AFC Eskilstuna höll på att ta ledningen redan efter 40 sekunder av den andra halvleken då ett inlägg från vänsterkanten for förbi alla spelare framför mål, men sprangs ikapp av inhopparen Samuel Nnamani som från ett jätteläge fick iväg ett skott mot AIK-målet som Oscar Linnér gjorde en fotparad på. I den 50:e minuten bröt Heradi Rashidi fram längs högerkanten och nådde frie Kolbeinn Sigþórsson framför mål, men islänningens direktskott räddades till hörna av Ihor Levchenk. Högerhörnan slogs av Anton Salétros och nådde Panajotis Dimitriadis, men nicken gick precis över ribban. I den 57:e minuten gjorde AIK ett dubbelbyte då Sebastian Larsson och Nabil Bahoui ersatte Felix Michel och Bilal Hussein. Minuten därefter lyfte Anton Salétros in ytterligare ett inlägg från vänsterkanten som nådde en perfekt placerad Henok Goitom framför mål, men nicken gick över. I den 61:a minuten ersattes Kolbeinn Sigþórsson av Tarik Elyounoussi och AIK:s samtliga tre byten var därmed gjorda med en halvtimme kvar av ordinarie tid.

Sebastian Larsson slog i den 63:e minuten en frispark från vänsterkanten som såg ut att bli farlig mot den bortre stolpen, men Henok Goitom försökte klacka in bollen som flög högt över mål. Minuten senare kastade Heradi Rashidi ett inkast till Nabio Bahoui till höger i straffområdet och AIK-spelaren drogs i tröjan av Adnan Catic och domaren blåste för en solklar straffspark. Sebastian Larsson klev fram och satte bollen till höger om hemmamålvakten och AIK var i ledning. I den 76:e minuten kom AIK i ett nytt fartfyllt anfall efter att Sebastian Larsson stuckit in bollen till Tarik Elyounoussi till höger i straffområdet och han spelade vidare till Nabil Bahoui framför mål som med en klackspark förlängde bollen mot Henok Goitom, men bollen studsade ut till inspark. AIK förde nu spelet klart och gick för att säkra de tre poängen.

Två minuter senare slog Heradi Rashidi ett inlägg djupt ner mot kortlinjen på högersidan som aptitligt seglade ner framför mål där Nabil Bahoui kraftfullt flög fram och nickade in bollen i det högra hörnet. 3–1 till AIK och de tre poängen kändes säkrade. Knappt tre minuter senare bröstade Henok Goitom fram bollen till Tarik Elyounoussi på mittlinjen och norrmannen nådde precis före en hemmaspelare och satte fart mot offensivt straffområde och spelade i exakt rätt tiondel ut bollen till Nabil Bahoui på vänsterkanten. Bahoui använde högerfoten som biljardkö och bollen skruvades elegant mot den bortre, högra stolpen där den träffade densamma och retfullt valde att rulla in över mållinjen. 4–1 till AIK och vilt jubel från merparten av de 6 037 åskådarna på Tunavallen.

I den 82:a minuten tvingades domaren Bojan Pandžić avbryta matchen p g a yrsel och han ersattes av fjärdedomaren Ozan Camlibel när matchen återupptogs tre minuter senare. Med sekunder kvar av stopptiden kunde Ousmane Camara fastställa slutresultatet till 2–4 efter att AIK-försvaret inte fått undan en vänsterhörna. Skottet smet in lågt i Oscar Linnérs högra hörn.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll