Fjärde raka 1–0-segern hemma på Friends Arena

2022.05.07, kl 19:16
AIK tog sin fjärde raka 1–0-seger hemma på Friends Arena i Solna då IFK Göteborg fick åka hem tomhänta. 27 175 åskådare skapade en magisk atmosfär och jublet var öronbedövande då Alexander Milošević sköt in segermålet i den 70:e matchminuten.

Annons:

Öst mot väst. Huvudstaden mot landets näst största stad. Gnaget mot Blåvitt. AIK mot IFK Göteborg. Ett allsvenskt klassikermöte stod på programmet under lördagen då lagen ställdes mot varandra för 209:e gången genom tiderna. Det var första gången sedan Supercupen 2010 som AIK tog emot IFK Göteborg på en lördag. AIK jagade sin 70:e seger genom tiderna mot Blåvitt och Bartosz Grzelak namngav en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli, Jordan Larsson och Nabil Bahoui. På bänken satt Per Karlsson, Axel Björnström, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Yasin Ayari, Tom Strannegård och Erik Ring. Jesper Ceesay och Henry Atola togs bort ur den 20 man stora matchtruppen och såg matchen från läktaren, där de även hade sällskap av skadade Mikael Lustig. IFK Göteborg kom till spel med Warner Hahn, Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, Carl Johansson, Oscar Wendt, Hosam Aiesh, Gustav Svensson, Simon Thern, Hussein Carneil, Marcus Berg (K) samt Oscar Vilhelmsson och de leddes av den tidigare AIK-guldtränaren Mikael Stahre. AIK kom till matchen efter en 2–0-seger borta mot Gif Sundsvall i den senaste omgången, medan IFK Göteborg noterade 1–2 på hemmaplan mot Kalmar FF efter ett sent mål av gästerna. Det var molnigt, en kylig vind och nio grader i temperatur då domaren kl 15:03 blåste i sin pipa och Nicolás Stefanelli satte bollen i rullning.

AIK inledde mot den norra läktaren och det var direkt ett bra tryck från den 27 175 åskådarna på plats. Efter 70 sekunders spel lyftes den första bollen in i bortalagets straffområdet och Nabil Bahoui blev liggande efter att ha trampats på fotleden av mittbacken Mattias Bjärsmyr och sekunder senare tilldömdes AIK en frispark på högerkanten efter att Joe Mendes fällts av lagkaptenen Marcus Berg. Nabil Bahoui blev liggande ett tag, men kom upp på benen och blev mottagare av Sebastian Larssons serve och nicken från Nabbe gick precis utanför det högra krysset. AIK inledde oerhört aggressivt och stötte högt upp mot IFK Göteborgs backlinje vilket gav ett spelmässigt övertag samtidigt som det gav mer energi till publiken som pumpade på. Minuten efter Nabil Bahouis nick fick forwarden ett skottläge och avslutet täcktes till en kort spelad högerhörna från Jordan Larsson till Sebastian Larsson som lyfte in bollen som rensades undan. I den tionde matchminuten vände AIK spelet på offensiv planhalva då Bilal Hussein från vänsterkanten lyfte över bollen till Zack Elbouzedi på högersidan och hans inlägg nådde en perfekt inlöpande Nicolás Stefanelli framför mål, men stressad av högerbacken Alexander Jallow gick argentinarens avslut strax över ribban. Det var en mängd intensiva dueller och det kändes lite som en derbymatch under den första halvan av den första halvleken.

I den 21:a matchminuten nådde ett inkast från Erick Otieno på högerkanten huvudet på Nabil Bahoui i straffområdet och nickskarven gick till Nicolás Stefanelli som avslutade från 12-13 meters avstånd och skottet gick en decimeter utanför den vänstra stolpen och målvakten hade varit helt chanslös om bollen gått innanför stolpen. AIK dominerade spelet ganska klart och IFK Göteborg fick ingen tid med bollen. I den 29:e matchminuten kom bortalaget upp i ett riktigt farligt anfall för första gången och det efter en spelvändning efter en högerhörna från AIK. Blåvitt satte fart mot mål och i andraläget spelade Simon Thern och Alexander Jallow fram bollen till Marcus Berg till höger i straffområdet och trots att vinkeln inte var idealisk fick han iväg ett farligt skott som Kristoffer Nordfeldt räddade. Den skapade målchansen var inledningen på en något bättre period för bortalaget som jämnade ut spelet under den avslutande kvarten. Erick Otieno fick i den 35;e matchminuten syna det gula kortet efter hårt spel. Halvlekens sista målchans blev Jordan Larssons då hans skott gick strax utanför den bortre, vänstra stolpen. Efter tre minuters stopptid blåste domaren av halvleken.

Inga byten gjordes inför den andra halvleken där Sebastian Larsson efter drygt tio minuters spel fick ett gult kort för att ha dragit Simon Thern i tröjan. Inga målchanser skapades förrän i den 58:e matchminuten och då var det IFK Göteborg som stack upp genom Oscar Vilhelmsson som efter en duell mot Erick Otieno och Sotirios Papagiannopoulos kom igenom och tog sig in på högersidan av straffområdet. Han avslutade lågt mot den bortre delen av målet och Kristoffer Nordfeldt svarade för en bra räddning med högerarmen och Sotte rensade bort returen till en resultatlös högerhörna. I den 63:e matchminuten brände det till vid det södra målet efter att Joe Mendes nickat fram bollen till Jordan Larsson, men avslutet blev inte rent och bollen for iväg några meter utanför den bortre, vänstra stolpen. Minuten därefter var det oerhört nära AIK-ledning då Zack Elbouzedi tog sig ner till kortlinjen på högerkanten, spelade bak bollen till Joe Mendes som lyfte in den framför mål. Bortamålvakten Warner Hahn fick inte grepp på bollen och tappade den. Det blev kalabalik och Nabil Bahoui försökte utan lycka stöta in bollen i mål, men den rensades bort. Dock inte bättre än att den fångades upp av Jordan Larsson som spelade ut bollen till Erick Otieno till vänster i straffområdet. Vänsterbacken vände elegant bort både inhopparen Kevin Yakob och Gustav Svensson och avslutade med högerfoten, men skottet täcktes på mållinjen av Alexander Jallow och bollen studsade upp i ribban innan den rensades bort av Gustav Svensson till ett inkast. AIK behöll trycket och surrade som bålgetingar runt straffområdet och Joe Mendes bjöd bland annat upp inhopparen Gustaf Norlin för att köpa korv på läktaren.

AIK fortsatte jakten på ett viktigt ledningsmål samtidigt som tiden tickade på och började bli en utmanande faktor. I den 69:e matchminuten svarade Erick Otieno för en mycket stark prestation då han stal bollen på vänsterkanten på egen planhalva och satte fart mot offensivt straffområde. Efter att skapat problem för försvararna sköt AIK:s vindsnabbe vänsterback ett skott som täcktes till en vänsterhörna. Jordan Larsson lyfte in bollen framför mål där den nickades av Nabil Bahoui, men nicken fastnade på Zack Elbouzedi i gröten av spelare. Mittbacken Alexander Milošević tvekade dock inte alls när chansen dök upp och på volley med vänsterfoten tryckte han från ca tio meter in bollen i mål. Alexander Jallow var återigen placerad på mållinjen, men kunde bara konstatera att bollen susade förbi ovanför hans huvud och in i nät. Ett öronbedövande vrål fyllde Friends Arena samtidigt som målskytten jublande sprang ut mot den västra långsidan. Tiden på målet var 69:15 och AIK hade återigen 1–0 på hemmaplan. Två minuter senare lyfte Sebastian Larsson från vänsterkanten in en frispark mot den bortre, högra stolpen där Alexander Milošević återigen dök upp och avslutade i ett riktigt bra läge, men han fick ingen ren träff på bollen och målvakten kunde fånga in den.

I den 74:e matchminuten satte sig Kristoffer Nordfeldt ned och behövde vård under någon minut och Budimir Janošević värmde upp, men förstemålvakten kunde fortsätta. IFK Göteborg försökte skapa ett tryck mot AIK, men hemmalaget stod upp bra och vet att man är svårforcerade hemma på Friends Arena. När matchklockan passerade 90 spelade minuter visade fjärdedomaren upp skylten med sex stopptidsminuter. Minuterna rullade iväg då AIK lyckades döda mycket tid på offensiv planhalva. AIK genomförde tre spelarbyten under de sista minuterna då Nicolás Stefanelli, Zack Elbouzedi samt Jordan Larsson lämnade planen och de ersattes av Axel Björnström, Benjamin Mbunga Kimpioka och Per Karlsson. Efter 96:49 satte domaren Victor Wolf pipan i munnen för sista gången i den sjunde allsvenska omgången. Signalen förkunnade att AIK vunnit sin fjärde raka hemmatch under 2022 och samtliga matcher har slutat 1–0.