Fjärde raka segern för AIK

2020.07.01, kl 22:09
AIK:s damlag tog på onsdagskvällen sin fjärde raka seger i Elitettan då man besegrade Älvsjö AIK FF med 2–0 (0–0) hemma på Skytteholms IP i Solna. Adelisa Grabus blev stor matchhjälte efter sina två mål i den andra halvleken.

Elitettans fjärde omgång stod på programmet och serieledande AIK tog emot Älvsjö AIK FF hemma på Skytteholms IP med den annorlunda avsparkstiden 20:00. Vädret hade i huvudstadsregionen blivit mer instabilt efter två veckors högsommarväder och regnet hängde i luften inför matchen. AIK hade inlett seriespelet med tre raka segrar och målskillnaden 11–1 medan motståndarna Älvsjö AIK FF vunnit hemma mot Sunnanå SK (3–1), men förlorat hemma mot IF Brommapojkarna (0–1) och borta mot serietvåan Morön BK (1–2). AIK ställde upp med en 4-3-3-formation med den målfarliga trion Jenny Danielsson, Adelisa Grabus och Elise Björnelius Leidersten längst fram och den 25-åriga finländskan Danielsson jagade mål för fjärde matchen i rad.

AIK kopplade ett fast grepp om matchen så snart som domaren Laura Rapp blåste igång matchen och man arbetade fram två, förvisso resultatlösa, hörnor under matchens första tre minuter. I matchens tionde minut noterades det första skottet på mål och det var överraskande gästerna som fick iväg skottet. Maria Poli stal bollen av AIK:s lagkapten Sara Nordin, avancerade några meter innan hon sköt ett skott som Milla-Maj Majasaari enkelt fångade in i famnen. I den 13:e matchminuten doftade det AIK-ledning efter att Sophia Redenstrand lyft in en högerhörna framför Älvsjös mål där Fanny Johansson mötte perfekt och nicken gick mot den vänstra delen av målet, men lagkaptenen Violina Naoum lyckades stoppa bollen på mållinjen och Linnéa Rimeika kunde i andraläget rensa bort bollen från det farliga området. AIK behöll dock initiativet och Linda Hallin slog från högerkanten en crossboll mot den bortre delen av straffområdet där Jenny Danielsson mötte och det kunde ha blivit en AIK-straff då hon såg ut att fällas av Linda Nieminen, men domaren friade.

AIK hade ett stort bollinnehav under den första halvan av halvleken, men Älvsjö AIK FF svarade för ett kompakt försvarsarbete som gjorde att AIK inte lyckades skapa några riktigt heta målchanser. I den 29:e matchminuten visade Elise Björnelius Leidersten prov på sitt snabba ryck då hon tog sig ner till kortlinjen, till höger i straffområdet, men inspelet mot lagkamraterna fastnade på den före detta AIK-målvakten Isabelle Granlund. Efter en halvtimmes spel skulle Älvsjös målvakt bjuda på en målchans efter att hon slagit bollen rakt på Jenny Danielsson efter en bakåtpassning. AIK-forwarden ryckte elegant förbi Linda Nieminen på straffområdeslinjen och kom igenom fri till vänster i straffområdet innan hon sköt, men Isabelle Granlund räddade närskottet. Returen gick upp i luften och Sara Nordin nickade mot det övergivna målet, men på mållinjen lyckades Moa Liwendahl akrobatiskt nicka bort bollen.

Tre minuter senare tog sig Adelisa Grabus fram på högerkanten och spelade in till Elise Björnelius Leidersten vars närskott räddades av Isabelle Granlund till en resultatlös högerhörna. I den 36:e matchminuten slog framrusande Sophia Redenstrand en genomskärare från vänsterkanten som nådde en fri Adelisa Grabus i straffområdet, men bollen studsade ifrån henne och kunde fångas in av målvakten. Med två minuter kvar av ordinarie tid stal Johanna Lindell bollen på högerkanten och sate fart mot mål och ur ett bra läge fick hon iväg ett skott som dock gick rakt i famnen på Isabelle Granlund.

Älvsjö AIK FF inledde även den andra halvleken med ett starkt försvarsarbete och AIK började kännas en aning stressade, men just då kom det efterlängtade ledningsmålet. Jenny Danielsson tog sig in i straffområdet på vänstersidan och spelade in till Linda Hallin som sköt direkt mot det vänstra hörnet, men Isabelle Granlund svarade för en jätteräddning. Returen gick upp i luften till Elise Björnelius Leidersten som nickade mot mål och målvakten räddade igen, men inte bättre än att bollen via Linda Hallin hamnade hos Adelisa Grabus som lyckades peta in bollen vid den vänstra stolpen. Ett riktigt skitmål, men ack så viktigt då 1–0 var ett faktum. Minuten därefter kom Adelisa Grabus framrusande med bollen, släppte ut den till Jenny Danielsson som sprang förbi sin bevakare och med en höger yttersida chippade hon bollen precis utanför den bortre, högra stolpen.

AIK fortsatte att föra spelet, men i mitten av halvleken började bortalaget sticka upp lite mer offensivt och en viss nervositet fanns givetvis då det endast var en uddamålsledning när matchen äntrade den sista kvarten. Med drygt elva minuter kvar av ordinarie tid kopplade dock AIK ett jättegrepp om de tre poängen. Inhopparen Piyatida Somkumpee spelade från mittplan fram Adelisa Grabus som fick en meters försprång på Zabrina Koont och ensam med Isabelle Granlund gjorde hon inget misstag utan rullade efter marken in sitt andra mål för kvällen och resultatet var 2–0 till Gnaget. I den 82:a matchminuten kom Adelisa Grabus in ensam till höger i straffområdet efter att hon fångat upp en långboll från egen planhalva, men målvakten räddade avslutet mot den närmaste stolpen till en resultatlös högerhörna.

Det var två trötta lag under de avslutande minuterna och när domarens signal för full tid ljöd efter fyra stopptidsminuter innebar det att AIK inlett Elitettan med fyra raka segrar.