Förlust i första träningsmatchen

2022.01.27, kl 19:31
AIK föll med 1–2 (0–1) i den första träningsmatchen för året. Gästande Sollentuna FK vann inför 1 499 åskådare på Skytteholms IP i Solna efter att man haft en tvåmålsledning. Yasin Ayari reducerade efter ett jätteskott i den andra halvleken, men närmare kom inte AIK.

Knappt åtta veckor efter att Allsvenskan 2021 avslutades var det dags för AIK:s första träningsmatch för 2022. För motståndet stod Sollentuna FK och det var tredje gången genom tiderna som AIK ställdes mot klubben i en träningsmatch, i januari 2017 vann Sollentuna med 1–0 då lagen möttes på Södertälje Fotbollsarena och tio månader senare vann AIK med 3–1 på Skytteholms IP efter mål av Henok Goitom, Kristoffer Olsson och Nicolás Stefanelli. AIK kom som brukligt nuförtiden till spel med två startelvor i försäsongens första matchspel. Chefstränaren Bartosz Grzelak tog ut följande spelare i den elva som inledde mot Sollentuna FK; Kristoffer Nordfeldt, Josafat ”Joe” Mendes, Alexander Milošević, Bojan Radulovic, Erick Otieno, Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Erik Ring, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui. Sollentuna FK kom till spel med den utlånade AIK-spelaren Lucas Forsberg och de före detta AIK-juniorerna William Jan, Robin Sundgren och Claus Roya.

Temperaturen visade på 1° då domaren Victor Woolf blåste igång matchen inför 1 499 åskådare, däribland sångaren Niklas Strömstedt. Sollentuna FK attackerade AIK-målet direkt efter avspark och pigge William Jan fick efter åtta sekunder iväg ett bra avslut som tvingade Kristoffer Nordfeldt till en bra räddning vid sin högra stolprot. Bojan Radulovic debuterade som mittback i sjuke Per Karlssons frånvaro och var oerhört involverad i spelet under de första minuterna. I den femte matchminuten lyfte lagkaptenen Sebastian Larsson in en hörna från vänster som nådde huvudet på mittbacken Alexander Milošević vars nick gick precis utanför den högra stolpen. I den 16:e matchminuten fick gästernas lagkapten Oliver Stojanovic Fredin iväg ett tungt skott från distans efter en hörna som gick strax över ribban. Minuten därefter sköt Robin Sundgren ett lurigt skott som tvingade AIK-målvakten till sin tredje räddning. Efter en inspirerad AIK-inledning gick matchen något i stå, men den vaknade till igen i den 29:e matchminuten då AIK tråcklade sig fram till straffområdet efter ett fint anfall som i fritt läge avslutades av Sebastian Larsson efter väggspel med Zachary Elbouzedi, men den nätta lyftningen gick i vänsterstolpen. Minuten därefter fick AIK-kaptenen iväg ett distansskott som gick utanför den vänstra stolpen. Kanske hade en passning till Nabil Bahoui gett 1–0 till AIK.

AIK hade vid den här tidpunkten av den första halvleken sin bästa period och med tio minuter kvar av halvleken fick Zachary Elbouzedi ett bra läge till höger i straffområdet, men avslutet gick strax över ribban. Sollentuna FK vände efter den efterföljande insparken på spelet och Gustav Lindgren frispelades av Claus Royo mellan Alexander Milošević och Bojan Radulovic och kom in bakom AIK:s backlinje, men Kristoffer Nordfeldt redde upp situation till en hörna. Vänsterhörnan slogs av Constantino Capotondi och nådde Aron Sandén och i kamp med Joe Mendes studsade bollen in under ribban mot den vänstra gaveln och det var 1–0 till Sollentuna FK i paus.

Inför den andra halvleken kom en ny startelva in som bestod av Budimir Janošević, Vincent Sundberg, Ahmad Faqa, David Bengtsson, Rasmus Bonde, Tom Strannegård, Yasin Ayari, Jesper Ceesay, Calvin Kabuye, Filip Rogić (K) och Henry ”Meja” Atola. AIK inledde piggt och i halvlekens femte minut svarade Rasmus Bonde för en bra aktion då han bröt upp längs vänsterkanten och spelade till Calvin Kabuye som klev in i straffområdet och trycktes i ryggen av William Jan och en signal för en straffspark borde ha kommit. Henry ”Meja” Atola fick i den 56:e matchminuten iväg ett pressat markskott som målvakten Benjamin Machini gjorde en bra räddning på. Lucas Forsberg hämtade upp bollen och lyfte upp den mot mittlinjen där William Jan med ett cirkusnummer lyckades klacka kvar bollen i spel vid sidlinjen och inte nog med det, även skapade ett anfall då klacksparken nådde Constantino Capotondi  som omgående spelade tillbaka till framrusande William Jan längs högerkanten. Den forne AIK-spelaren slog ett inlägg till Gustav Lindgren till vänster i straffområdet, som tog emot och avslutade mot det högra krysset och via vänsterhanden på Budimir Janošević gick bollen in i mål och det var 0–2 på resultattavlan. 19 sekunder efter att det var nära 1–1 låg bollen istället inne i AIK-målet.

I den 63:e matchminuten slog Vincent Sundberg ett bra inlägg från högerkanten som nådde huvudet på Calvin Kabuye vid den bortre stolpen, men nicken gick utanför. Sex minuter senare fick bortalagets inhoppare Ervin Gunan på ett bra skott, men Budimir Janošević räddade. Det var bättre fart på AIK i den andra halvleken och i den 72:a matchminuten skulle det ge resultat. Inhopparen Gustaf Bruzelius fick inte iväg bollen tillräckligt bra från det egna straffområdet utan den studsade ut centralt och Yasin Ayari drog till på halvvolley från ca 24 meters håll och bollen for in i det högra hörnet utan chans för målvakten och det var reducerat till 1–2. Målet gav extra energi för målskytten och han for fram på planen i de efterföljande minuterna.

När matchklockan närmade sig 80 spelade minuter tog sig Yasin Ayari in på högersidan av straffområdet och föll i en duell med Claus Royo som övertagit lagkaptensbindeln, men domaren slog återigen ut med armarna och dömde hörna istället. Två minuter senare kom AIK i en snabb spelvändning och Henry ”Meja” Atola hittade från högerkanten fram till lagkaptenen Filip Rogic i den bortre delen av straffområdet, men avslutet ur bra läge gick över. Två minuter därefter sköt Filip Rogic återigen över målet, denna gången från en central position utanför straffområdet. Filip Rogic fick i slutminuten av ordinarie tid lämna planen en minut för omplåstring efter att ha fått bollen i ansiktet. Efter tre stopptidsminuter blåste domaren av matchen. På bänken under hela matchen satt Adam Kiani och Alexander Fesshaie.