Förlust i träningsmatchen på Tunavallen

2022.07.29, kl 19:58
Ett ungt och F19-betonat AIK föll mot den damallsvenska tabellfemman Eskilstuna United på bortaplan. Hemmalaget hade efter första halvlek en tremålsledning och gjorde ytterligare tre i den andra akten.

Sommarledigheten till ända och egenträning blir till kollektiv. Under fredagen reste AIK till Tunavallen för att gästa seriekonkurrenten Eskilstuna United DFF i en träningskamp. Trots det långa EM-uppehållet var flertalet av AIK:s ordinarie spelare inte med i truppen, vilket gav luckor för klubbens yngre förmågor att ta plats. AIK som bara dagar tidigare kommunicerat att anfallaren Emma Engström återvänder till klubben från spel i just Eskilstunaklubben. Ytterligare två spelare som åter fanns i truppen var Wilma Ljung Klingwall och Linnea Wennberg som båda är tillbaka från lån i Sollentuna FK. Saknades gjorde bland annat Honoka Hayashi, Hannah Davison, Jenny Danielsson, Kaisa Collin och Chinyelu Asher som ännu inte var tillbaka från respektive landslagsuppdrag.

När domaren satte i pipan i munnen var det dock fortfarande folk som var på semester. Ingen matchklocka existerande på Tunavallen och tiden fick uppskattas efter eget bevåg. AIK:s startelva bestod stora delar av den befintliga A-lagstruppen, medan bänken främst var spelare från AIK:s F19-lag. Det var dock hemmalaget som tog tag i taktpinnen och satte prägel på matchen redan från start. 1-0 i den sjunde matchminuten genom Paulina Nyström, som gjorde sitt första av flera mål under kvällen. Inspelet från vänster och Nyström som lugnt kunde placera bollen till vänster om Serina Backmark.

Efter 1-0 började AIK så sakteligen ta sig in i matchen rent spelmässigt och fick hålla lite boll inom laget. Wilma Ljung Klingwall som gjorde sin första start på länge, tog ett distansavslut som så även var en av AIK:s få målchanser. I den 31:a matchminuten kunde Eskilstuna United utöka sin ledning. Elise Stenevik slog in hörnan från höger och Paulina Nyström nickade in sitt andra mål för dagen. Bara fyra minuter senare skulle det så vara dags igen. Trots en misstänkts handssituation på hemmaspelare gick spelet vidare och efter ett markinlägg från högerkanten blev Mia Jalkerud ensam i AIK:s straffområde. Underläge 3-0 efter 35 spelade minuter och ett resultat som höll sig till halvtidsvilan.

Hela tio byten gjordes i halvtid, och endast mittbacken Hedda Johansson var den spelare som fick fortsatt speltid när andra akten gick i gång. När Felicia Rogic sprang sig fri med inbytta Milla Majasaari var finskan med på noterna och kunde parera i förstaläget. Trots räddning Lucia Duras stormande mot bollen och satte 4-0 i en tom målbur. När Daniela Hamberg och Nova Furevik kom in i spel i den 83:e minuten innebar att samtliga spelare i den uttagna truppen gjort spelminuter. Eskilstuna var dessvärre numret för stora och hann även göra fem och sex mål på AIK, som förlorade den första träningsmatchen efter uppehållet.

Trots förlust var det glädjande att se Linnea Wennberg och Wilma Ljung Klingwall tillbaka i svartgult, samt att flertalet spelare från klubbens F19-lag gjorde spelminuter i A-lagströjan.

Text: Filip Wiklund