Tung förlust i den allsvenska omstarten

2019.06.25, kl 22:39
Den allsvenska hemmamatchen mot IFK Norrköping FK inför 18 091 åskådare på Friends Arena slutade med förlust för AIK (0–2). Förlusten var AIK:s första på hemmaplan mot Peking sedan 2014.

Kvällen inleddes med en tyst minut för AIK:s hedersordförande Lennart Johansson som gick bort tisdagen den 4 juni 2019. Det syntes tydligt att AIK-spelarna spelade för sin före detta hedersordförande och man kopplade inför ögonen på bland annat BK Häckens tränare Andreas Alm omgående ett starkt grepp om matchen mot ett bortalag som såg beskedliga ut trots sin offensiva balans i startelvan. AIK förde inledningen ganska klart och var raka i sitt anfallsspel, men ungefär efter 13 spelade minuter så växte Peking in i matchen och hade en bra femminutersperiod innan hemmalaget kom tillbaka igen. Gnaget hade haft ett par spelvändningar under inledningen som sånär hade resulterat i ett avslut, men i den 17:e minuten kom man hela vägen fram. Tarik Elyounoussi fick bollen på vänsterkanten och spelade in den till Chinedu Obasi som från ca 25 meter drog till på halvvolley med högerfoten och bollen gick som en projektil i ovansidan av ribban.

Två minuter senare klev Panajotis Dimitriadis fram med bollen, hittade Henok Goitom centralt som spelade vidare till Chinedu Obasi som centrerade bollen längs strafflinjen och Goitom släppte den iskallt mellan benen till Panos som fick ett bra skottläge, men avslutet längs marken vållade inte bortamålvakten Isak Pettersson några problem. Nästa läge för hemmalaget kom i den 27:e minuten efter att Sebastian Larsson tagit bollen på egen planhalva, spelat Chinedu Obasi på mittlinjen som direkt slog en fin löpboll för AIK:s nummer 7 som bröt fram längs högerkanten och framme vid straffområdet försökte han hitta framrusande Tarik Elyounoussi bakom försvararna, men i sista stund kunde Filip Dagerstål bryta.

I den 30:e matchminuten skapade IFK Norrköping sitt dittills bästa läge efter att en frispark från mittplan slagits in mot den vänstra delen av AIK:s straffområde där Kasper Larsen nickade in framför mål och där förlängde Christoffer Nyman bollen vidare med huvudet till Jordan Larsson som fick ett jätteläge, men avslutet gick en bit över mål. I den senaste hemmamatchen mot Hammarby frispelades Sebastian Larsson från halva plan och i den 38:e minuten skedde det igen. Enoch Kofi Adu slog en passning förbi den högt stående backlinjen och Sebastian Larsson satte fart igen, tog sig in i straffområdets högra del, men fick en lite för hård sistatouch så han fick forcera iväg avslutet som Isak Pettersson precis lyckades parera med sitt högra ben till en resultatlös hörna. Ett jätteläge för AIK att koppla greppet om de tre poängen.

I den 44:e minuten slog Lars Krogh Gerson bortalagets tredje hörna, denna från vänster, och bollen nådde Christoffer Nyman framför mål vars nick gick in i den högra gaveln, helt otagbart för Oscar Linnér. Direkt efter avspark kom bortalaget fram igen och tilldömdes en frispark i bra läge som Lars Krogh Gerson sköt högt över innan signalen ljöd för pausvila. AIK kopplade omgående ett litet grepp även om den andra halvleken och i den 50:e minuten fick man ett hyfsat frisparksläge på högerkanten som Sebastian Larsson sköt via muren till en högerhörna, men ingen av domarna noterade touchen så AIK fick ingen hörna till spelarnas stora förtret. Två minuter senare lyfte Sebastian Larsson in en boll i straffområdet som nådde huvudet på en fri Tarik Elyounoussi, men nicken kom i ett läge där han inte var i balans och bollen seglade över mål.

I den 54:e minuten lyfte bortalaget upp bollen från backlinjen och Panos Dimitriadis hamnade i en duell med Christoffer Nyman och båda spelarna föll till marken. Efter lite diskussioner tog domaren fram det röda kortet då han bedömde att AIK-spelaren som siste försvarare tagit ett kroppsgrepp om Nyman. När spelet väl kom igång igen lyftes nästan det öppna taket då AIK-klacken öste på med “kom igen Gnaget” under ett par minuter. I den 61:a minuten bröt Karl Holmberg fram centralt och Anton Salétros var tvungen att fälla honom bakifrån med ett gult kort som följd vilket innebär avstängning för honom. Jordan Larsson tog frisparken från ca 18 meter och avslutade bra åt det högra hörnet, men Oscar Linnér svarade för en bra räddning till en hörna. Högerhörnan slogs mot den bortre stolpen där en spelare nickade i ryggen på Henok Goitom och en ny hörna blev resultatet.

Vänsterhörnan slogs av Lars Krogh Gerson mot den närmaste stolpen där Christoffer Nyman återigen nådde bollen med huvudet och 2-0 till bortalaget var ett faktum då bollen gick in vid vänsterstolpen. Ett tvåmålsunderläge och en spelare utvisad med mindre än en halvtimme kvar. Oddsen var inte längre goda för AIK-poäng. I den 65:e minuten var det nära hattrick för Christoffer Nyman efter att hans skott från vänstersidan av straffområdet slagit i insidan av den högra stolpen. AIK försökte sig på en sista kraftansträngning för ett mål som hade gett extra energi och i den 76:e minuten fick man ett bra frisparksläge som Sebastian Larsson tog, men denna gången gick avslutet högt över mål. Minuten därefter bytte Rikard Norling ut både Enoch Kofi Adu och Sebastian Larsson för Bilal Hussein och Saku Ylätupa.

I den 85:e minuten fick Henok Goitom ett skottläge centralt vid strafflinjen efter passning från Saku Ylätupa och avslutet skapade vissa problem hos Isak Pettersson som tvingades släppa en kort retur som han dock hämtade in utan problem. Det kändes som om målchansen var AIK:s sista möjlighet att möjligtvis kunna få med sig en poäng. När matchklockan var uppe i den 88:e minuten sjöng bortaklacken “ska ni gå hem nu?” till hemmasupportrarna. I den 89:e minuten kom bortalaget i ett tre-mot-ett-läge som Bilal Hussein förtjänstfullt lyckades avstyra. I den första av tre stopptidsminuter slarvade AIK i eget straffområde och inhopparen Sead Haksabanovic fick skottläge från högersidan, men det hårda avslutet gick i ovansidan av ribban. I den 92:a minuten fick Guðmundur Þórarinsson ett bra skottläge från högerkanten av straffområdet, men Tarik Elyounoussi svarade för ett bra hemjobb och redde ut situationen.

AIK:s första allsvenska hemmaförlust på nästan 23 månader (AIK – Kalmar FF 0-1 den 30 juli 2017) var ett faktum då slutsignalen strax senare ljöd.