Fyraårskontrakt för Kristoffer Nordfeldt

2021.12.30, kl 14:00
AIK Fotboll är överens med den 32-årige målvakten Kristoffer Nordfeldt om ett nytt avtal som sträcker sig till och med den 31 december 2025. Den svenske landslagsmålvakten debuterade för AIK under sensommaren och sammanlagt har det hittills blivit 15 tävlingsmatcher för honom i AIK-tröjan.

– Jag var väldigt nöjd med att få Kristoffer till AIK i somras när vi behövde säkra upp ett till alternativ på positionen. Att vi nu sitter med en signerad förlängning på fyra år är för mig ett bevis på att vi gör bra saker på Karlberg och att vi tar steg i rätt riktning, när vi lyckas behålla ett välmeriterat namn på längre sikt. Kristoffer har bidragit under hösten och jag ser fram emot att ha honom med från start under nästa år, säger herrlagets sportchef Henrik Jurelius.

– Det känns oerhört bra att vi kunde hitta en lösning för de här åren. Både jag och min familj har känt oss väldigt välkomna i AIK-familjen från dag ett, säger Kristoffer Nordfeldt.

32-årige Kristoffer ”Kribba” Nordfeldt, född på midsommaraftonen den 23 juni 1989 på Södersjukhuset i Stockholm och uppväxt i Hässelby, började i femårsåldern spela fotboll i knatteskolan hos moderklubben IF Brommapojkarna. I BP spelade han något år efter starten i samma ungdomslag som bland annat Albin Ekdal (65 A-landskamper för Sverige). Från början var Kristoffer center högst upp i planen, men som nybliven tonåring fick han ofta hoppa in mellan stolparna då laget saknade en målvakt och på den positionen stannade han med framgång kvar. Med BP:s starka 89:or vann han bland annat Gothia cup och Sankt Erikscupen. Kristoffer spelade även ishockey i AIK från att han var sex år till 13 då han lade skridskorna på hyllan.

2007 klev IF Brommapojkarna in i Allsvenskan med Claes Eriksson som tränare och Kristoffer ”Poppen” Björklund som förstemålvakt samt Johan Liljestrand som backup. I den andra omgången borta mot Kalmar FF (2–2) inför 5 131 åskådare på Fredriksskans IP i Kalmar satt dock 18-årige Kristoffer Nordfeldt som reserv på bänken i tröja nummer 28. Nordfeldt skadade menisken i högerknäet under sommaren och säsongen blev förstörd. BP värvade under året in en av AIK:s guldhjältar från 1998, Mattias Asper, men ”Poppen” tog tillbaka rollen som förstemålvakt efter endast sex allsvenska starter för Asper. Efter säsongen 2007 flyttade Mattias Asper hem till Mjällby AIF samtidigt som Kristoffer ”Poppen” Björklund lämnade BP för Hammarby. Från Hammarby kom istället målvakten Benny Lekström som såg fram emot mycket speltid i Superettan.
– De har en ung kille som var skadad hela förra året. De tror mycket på honom, men han har inte spelat någon seniormatch innan. Så tanken är att jag ska spela, och det har varit ett av kriterierna när jag valt klubb, att vara förstemålvakt.

Den före detta AIK-spelaren Kim Bergstrand tog över som huvudtränare i BP efter Claes Eriksson under vintern 2007/2008. Bergstrand debuterade för AIK i bortamötet med IF Elfsborg (1–0) den 19 maj 1986 och spelade sammanlagt 197 tävlingsmatcher mellan 1986 och 1994. Hans första mål kom i hemmaderbyt mot Djurgårdens IF (3–2) den 22 maj 1986. BP:s andra träningsmatch under försäsongen spelades mot AIK inför 3 235 åskådare på Skytteholms IP i Solna den 16 februari 2008 och med Kristoffer Nordfeldt i mål vände BP 0–1 i paus (nick av Mauro Iván Óbolo) till seger med 2–1 och han räddade bland annat ett friläge från Väsby United-spelaren Alieu Jagne i den första halvleken. Segern var historisk då det var första gången genom tiderna som BP besegrade AIK. Den 28 februari 2008 skadade sig Benny Lekström i en träningsmatch mot Vasalunds IF (2–0) på Skytteholms IP då han fick en spark i ansiktet vilket resulterade i ett spräckt ögonbryn och in kom Kristoffer Nordfeldt i den 40:e matchminuten. Nordfeldt stod under resten av försäsongen och var ohotad etta då tävlingssäsongen närmade sig.

A-lagsdebuten i IF Brommapojkarna skedde i seriepremiären av Superettan då man ställdes mot Falkenbergs FF (0–2) inför 1 173 åskådare på Falkenbergs IP den 13 april 2008. Kristoffer Nordfeldt spelade hela matchen i tröja nummer 20 och fick släppa in två mål av Joel Arnell i matchminut 11’ och 49’. Det blev även förlust hemma på Grimsta IP mot Landskrona BoIS (2–3) i den andra omgången och därefter följde tre raka oavgjorda matcher (Assyriska FF 0–0, BK Häcken 0–0 och Qviding FIF 1–1), varav Kristoffer Nordfeldt drog på sig ett rött kort i den 76:e matchminuten i bortamötet med Qviding FIF. Han ersattes av målvakten Anton Cederling och i hemmamötet med Ängelhoms FF (2–1) på Grimsta IP den 15 maj 2018 stod Johan Liljestrand mellan stolparna då Nordfeldt var avstängd.

I den åttonde omgången var det dags för Kristoffer Nordfeldts första seger i Superettan då man besegrade IK Sirius (3–1) inför 813 åskådare på Grimsta IP den 4 juni 2008 efter mål av Joakim Runnemo och Christer Youssef (2). Bortalagets mål gjordes från straffpunkten av den före detta AIK-forwarden Daniel Hoch. Det blev 29 matcher i Superettan för Kristoffer Nordfeldt under debutsäsongen då man slutade trea i en oerhört jämn toppstrid där det endast skiljde sju poäng mellan de sex översta lagen. Nordfeldt noterade 15V-6O-8F, höll nollan i elva av matcherna och hade högst räddningsprocent i serien. BP tog tredjeplatsen, vilket även innebar en kvalplats till Allsvenskan, efter att man avslutat serien med fem raka segrar och fem raka nollor.

I kvalet ställdes BP mot Ljungskile SK och efter 0–0 i det första mötet på Grimsta IP avgjordes allt på Starke Arvid Arena i Ljungskile då BP efter 1–1 tog platsen i Allsvenskan 2009 efter att Philip Haglunds bortamål i den första halvlekens sista minut avgjorde. Den avslutande kvalmatchen blev minst sagt stökig och hemmalaget drog på sig hela tre röda kort från domaren Daniel Stålhammar, Landskrona. Kristoffer Nordfeldt stod i mål i båda kvalmatcherna och när Ljungskiles Jörgen Wålemark i kvalmatch två kvitterade till 1–1 innebar det att målvaktens svit utan insläppt mål stoppade på 612 minuter. Han stod även i Svenska cupens andra omgång, borta mot Eds FF (4–1) den 1 maj 2008 och mot Kalmar FF (0–2) den 18 maj 2008 i den tredje omgången som spelades på neutral spelplats i form av Strömvallen i Gävle där 81 åskådare var på plats.

Den 5 april 2009 var det allsvensk premiär med Kristoffer Nordfeldt i mål för IF Brommapojkarna då de ställdes mot Trelleborgs FF (0–0) inför 3 115 åskådare på Vångavallens konstgräs i Skåne. AIK inledde samtidigt sin allsvenska säsong hemma på Råsunda fotbollstadion i Solna då man besegrade Halmstads BK med 1–0 efter mål av den före detta BP-spelaren Gabriel Özkan. Den första segern i landets högsta serie noterade Kristoffer i den andra omgången då BK Häcken (2–0) besegrades på hemmaplan efter mål av Olof Guterstam och Joakim Runnemo. Det blev 21 matcher för Kristoffer Nordfeldt under debutsäsongen i Allsvenskan då BP som nykomlingar slutade på tolfte plats, före både Djurgården (kvalplats) och Hammarby (nedflyttning). Han noterade resultatraden 6V-7O-8F och höll nollan i sex allsvenska matcher.
– Det viktigaste är inte att hålla nollan, det viktigaste är att laget vinner och skönast hittills är segern mot Djurgården, kommenterade Kristoffer Nordfeldt inledningen av säsongen.

BP var oerhört nära poäng i båda de allsvenska mötena med AIK under året, men AIK svarade för sena segermål både på Grimsta IP:s åker och hemma på Råsundas gräs. Den 19 april 2009 vann AIK borta med 3–2 efter att inhopparen Saihou Jagne framför AIK-klacken slagit till i den 92:a matchminuten och nickpassningen kom från argentinaren Mauro Iván Óbolo. Målet kom efter att hemmalagets vänsterback Kim Odelius dragit på sig ett vårdslöst och onödigt rött kort före frisparken som gav AIK initiativet till segermålet. I hemmamötet på Råsunda den 8 augusti 2009 vann AIK med 2–1 efter att Mauro Iván Óbolo nickat in bollen bakom Kristoffer Nordfeldt i den 88:e matchminuten, den eleganta passningen kom från Dulee Johnson. De två segermålen bäddade för Gnagets elfte SM-guld senare samma höst.

2010 blev tyngre för IF Brommapojkarna och man slutade på 16:e plats i Allsvenskan, fyra poäng från kvalplatsen, och åkte ner i Superettan. Kristoffer Nordfeldt stod i mål i 25 av seriematcherna och noterade 5V-5O-15F. I fem av matcherna höll han nollan. I premiären borta mot Helsingborgs IF (0–1) på Olympia i Helsingborg fick han syna det röda kortet för andra gången i sin seniorkarriär. I den 27:e matchminuten stoppade BP-målvakten med handen en hög boll från hemmalaget och linjemannen vinkade för att bollen tagits utanför straffområdeslinjen. Domaren Tobias Matsson blåste av spelet och Nordfeldt tjongade då upp bollen på läktaren. Det blev två gula kort för förseelserna och det var därmed färdigspelat. BP lyckades hålla 0–0 tills den 90:e matchminuten då hemmalaget avgjorde genom Mattias Lindströms volleyskott.

Även under 2010 var marginalerna inte med BP och Kristoffer Nordfeldt när man mötte AIK, och i mötet på Råsunda den 8 augusti 2010 slog Mohamed Bangura in 2–1 till Gnaget i den 90:e matchminuten. Han spelade även två cupmatcher för BP under året, borta mot Falkenbergs FF (2–0) den 19 maj 2010 och borta mot Gais (4–3 efter straffar) i åttondelsfinalen den 4 juli 2010. I kvartsfinalen borta mot Hammarby ställde BP Benny Lekström i mål och det blev respass ur cupen efter ett nytt straffavgörande.

2011 var BP tillbaka i Superettan, men det blev ingen omedelbar återkomst i Allsvenskan då man slutade på sjätte plats i tabellen, tio poäng efter seriesegrarna Åtvidabergs FF och sex poäng efter Ängelholms FF på kvalplats. Kristoffer Nordfeldt stod i mål i 28 seriematcher och noterade 12V-5O-11F samt åtta hållna nollor. I de två avslutande matcherna, borta mot Landskrona BoIS (2–0) och hemma mot Ljungskile SK (3–1), satt Kristoffer Nordfeldt på bänken då det stod klart att han skulle lämna BP efter säsongen och man hade istället Davor Blažević i mål. Efter många rykten under vintern, där man bland annat pratade med engelska Liverpool FC, skrev Kristoffer Nordfeldt den 6 mars 2012 på ett kontrakt över tre och ett halvt år med SC Heerenveen i Nederländerna.

Efter två matcher på bänken i Eredivisie blev det hastigt debut den 11 april 2012 då ligasexan SC Heerenveen i den 29:e omgången tog emot serieledande AFC Ajax (0–5) hemma på Abe Lenstra Stadion i Heerenveen. Den belgiske förstemålvakten Brian Vandenbussche fick syna det röda kortet redan i den tredje matchminuten då han drog på sig en straffspark efter ett friläge. Från bänken klev Kristoffer Nordfeldt iklädd tröja nummer 26 in under ledning av managern Ron Jans, men kunde inte hindra Theo Janssen från att slå in straffsparken. När matchen var slut stod det 0–5 på resultattavlan. Kristoffer Nordfeldt stod från start i de avslutande fem ligaomgångarna och noterade sin första seger i Eredivisie den 14 april 2012 då man på Goffertstadion i Nijmegen vann med 4–2 borta mot NEC i en match där bortalaget vände 0–2 till seger under de avslutande 25 minuterna. SC Heerenveen slutade femma i tabellen och den svenske målvakten noterade 3V-1O-2F.

Under de kommande tre säsongerna var Kristoffer Nordfeldt förstemålvakt i SC Heerenveen och stod i mål i 106 av klubbens 110 matcher i Eredivisie då man slutade åtta (2012/2013), femma (2013/2014) och sjua (2014/2015). Säsongen 2014/2015 hade Nordfeldt näst högst räddningsprocent av alla målvakter i ligan när det gällde avslut i straffområdet och han röstades i maj 2015 av supportrarna fram som årets bäste spelare i SC Heerenveen. Svensken noterade sammanlagt 41V-30O-35F under de tre säsongerna och totalt höll han nollan i 23 matcher. Under hösten 2012 spelade han även fyra matcher från start med SC Heerenveen i Uefa Europa League 2012/2013 då man i kvalet besegrade rumänska FC Rapid 1923 med sammanlagt 4–1, men föll sedan med 1–4 mot norska Molde FK i den efterföljande kvalomgången. Det blev även sju matcher för honom i den inhemska cupen, KNVB beker, under åren i Nederländerna.

Den 23 juni 2015 meddelade Swansea City AFC att man skrivit ett treårskontrakt med Kristoffer Nordfeldt och man löste honom för £600,000 från SC Heerenveen. Klubben från Wales spelade säsongen 2015/2016 sin femte raka säsong i Barclays Premier League. Den polske målvakten Łukasz Fabiański hade spelat ett år i Swansea City och var “uttalad” förstemålvakt. Kristoffer Nordfeldts första upplevelse av Barclays Premier League var i premiären då man mötte de regerande mästarna Chelsea FC (2–2) inför 41 232 åskådare på Stamford Bridge i London den 8 augusti 2015. Svensken satt på bänken i tröja nummer 13 under ledning av den engelska managern Garry Monk. Poängen var klubbens första på Stamford Bridge sedan 1980 och det kunde blivit tre poäng då hemmalagets belgiske målvakt Thibaut Courtois visades ut i den 52:a matchminuten. Tävlingsdebuten för The Swans skedde den 25 augusti 2015 då man tog emot York City FC (3–0) inför 10 174 åskådare hemma på Liberty Stadium i Swansea i den andra omgången av Ligacupen 2015/2016, Capital One Cup. Kristoffer Nordfeldt svarade för tre räddningar och höll nollan då Premier League-klubben avancerade i cupen. Nordfeldt stod även i mål borta mot Hull City AFC (0–1) i den tredje omgången inför 16 286 åskådare på KC Stadium i Hull. Den 10 januari 2016 debuterade Kristoffer Nordfeldt i FA-cupen då man i den tredje omgången ställdes mot Oxford United FC (0–1) inför 11 673 åskådare på Kassam Stadium i Oxford. Laget från League Two chockade storfavoriterna Swansea City och vann med 3–2 efter tre mål, varav en straffspark, inom loppet av en kvart.

I den sista omgången av Barclays Premier League 2015/2016 var det dags för Kristoffer Nordfeldt att första gången få spela i den mytomspunna ligan då Swansea City AFC under den italienske managern Francesco Guidolins ledning tog emot Manchester City FC (1–1) inför 20 934 åskådare på Liberty Stadium den 15 maj 2016. Bortalaget tog ledningen i den femte matchminuten efter att den svenske målvakten räddat Sergio Agüeros skott, men returen gick till nigerianen Kelechi Iheanacho som stötte in bollen i mål. André Ayew kvitterade för Swansea City precis innan paus vilket innebar att de slutade på tolfte plats i tabellen. Swansea City tecknade den 23 augusti 2016 ett nytt kontrakt med Kristoffer Nordfeldt och det nya avtalet sträckte sig till sommaren 2020.

Under det andra året i Wales blev det också endast spel för honom i en ligamatch i Premier League 2016/2017, även denna gång i serieepilogen hemma mot West Bromwich Albion FC (2–1) inför 20 889 åskådare på Liberty Stadium den 21 maj 2017. Ny manager var engelsmannen Paul Clement och han satsade på Kristoffer Nordfeldt från start i en match i FA-cupen, borta mot Hull City AFC (0–1) den 7 januari 2017, samt två matcher i Ligacupen, borta mot Peterborough United FC (3–1) den 23 augusti 2016 och hemma mot Manchester City FC (1–2) den 21 september 2016. Swansea City FC slutade säsongen på 15:e plats i tabellen, 52 poäng efter mästarna Chelsea FC som efter en dramatisk avslutning höll Tottenham Hotspur FC bakom sig.

2017/2018 fick Kristoffer Nordfeldt ingen speltid i världens bästa liga utan fick nöja sig med 35 matcher på bänken bakom förstemålvakten Łukasz Fabiański. Managern Paul Clement och hans efterträdare Carlos Carvalhal från Portugal gav dock svensken sju matcher i FA-cupen då man tog sig fram till kvartsfinal och tre matcher i Ligacupen, Carabao Cup. Swansea City slutade på 18:e plats i tabellen, tre poäng efter Southampton FC på säker mark och fick lämna Premier League efter sju raka säsonger.

Målvakten Łukasz Fabiański lämnade klubben i och med nedflyttningen och värvades av West Ham United FC. Polacken hade stått i 112 av Swansea Citys 114 spelade Premier League-matcher under Kristoffer Nordfeldts tid i klubben. Men nu fanns möjligheten för speltid i Championship 2018/2019 under den nye engelske managern Graham Potter som anlänt från allsvenska Östersunds FK. Redan i den andra omgången hemma mot Preston North End FC (1–0) den 11 augusti 2018 tvingades den svenske målvakten kliva av planen i den 23:e matchminuten på grund av en ljumskskada, och det skulle dröja nästan två månader innan han var tillbaka mellan stolparna. Det blev 22 matcher för honom i ligan då Swansea City slutade på tionde plats i tabellen. Han noterades för 10V-4O-8F och höll nollan i sex matcher.

Det blev även en målgivande passning i hemmamötet med Brentford FC (3–0) den 2 april 2019 då hans långa utspark i den 34:e matchminuten nådde Nathan Dyer som fri med bortalagets målvakt Luke Daniels sköt in 2–0. Den nederländske målvakten Erwin Mulder stod i målet i de övriga 24 matcherna i Championship. Nordfeldt spelade även två matcher i FA-cupen, hemma mot Brentford FC (4–1) och hemma mot Manchester City FC (2–3) i kvartsfinalen i en match där The Swans ledde med 2–0 till den 69:e matchminuten. Oturen grinade Swansea City i ansiktet då inhopparen Sergio Agüero i den 78:e matchminuten sköt en straffspark i vänsterstolpen, men bollen studsade på ena bakbenet på den svenske målvakten och studsade in i mål och det var kvitterat till 2–2, som i den 88:e matchminuten blev 2–3 efter ett nickmål av en offsidestående Sergio Agüero. Han stod även en match i Ligacupen, Carabao Cup, hemma mot Crystal Palace FC (0–1).

Inför säsongen 2019/2020 skrev Swansea City ett kontrakt med Steve Cooper som ny head coach och lånade in den engelske målvakten Freddie Woodman från Newcastle United FC och han tog över rollen som förstemålvakt. Det blev därmed endast 24 matcher på bänken i Championship för Kristoffer Nordfeldt, en match från start i FA-cupen, borta mot Queens Park Rangers FC (1–5), samt tre matcher i Ligacupen, Carabao Cup, hemma mot Northampton Town FC (3–1), hemma mot Cambridge United FC (6–0) och borta mot Watford FC (1–2).

Den 14 januari 2020 meddelade Swansea City AFC att Kristoffer Nordfeldt på fri transfer lämnade klubben för turkiska Gençlerbirliği SK från huvudstaden Ankara. Klubben hade enligt rykten varit intresserade av den före detta engelske landslagsmålvakten Joe Hart från Burnley FC, men valde den svenske landslagsmålvakten istället och avtalet gällde till sommaren 2021. Debuten i Süper Lig skedde redan sex dagar senare, den 20 januari 2020, då Gençlerbirliği SK gästade Çaykur Rizespor (0–2) på Çaykur Didi Stadyumu i Rize. Kristoffer Nordfeldt stod hela matchen i tröja nummer 89 under ledning av managern Hamza Hamzaoğlu och släppte in två mål under de avslutande 20 minuterna. Den första segern och första nollan i Süper Lig noterade han den 24 januari 2020 då Gençlerbirliği SK tog emot Gaziantep FK (1–0) hemma på Eryaman Stadyumu i Ankara efter att Stéphane Sessègnon, Sebastian Larssons lagkamrat från Sunderland AFC, slagit in segermålet från straffpunkten i den 64:e matchminuten. Süper Lig stängde i mars 2020 ned med anledning av pandemin covid-19, men återupptogs igen i juni 2020. Det blev 14 matcher från start för Gençlerbirliği SK då man slutade på tolfte plats i Süper Lig 2019/2020. Kristoffer noterade resultatraden 4V-2O-8F i sina matcher och höll nollan i fyra matcher.

Säsongen 2020/2021 spelade Kristoffer Nordfeldt 36 seriematcher för Gençlerbirliği SK i Süper Lig då man slutade på 20:e plats och blev degraderade. Hans personliga resultatrad blev 9V-7O-20F och han höll fyra nollor. En av nollorna kom i den fjärde omgången den 4 oktober 2020 då Gençlerbirliği SK på Vodafone Park i Istanbul besegrade de blivande mästarna Beşiktaş JK med 1–0 efter ett tidigt segermål av rumänen Bogdan Stancu. Efter säsongen meddelade Kristoffer klubben att han inte hade för avsikt att skriva ett nytt kontrakt då det varit en turbulent tid med bland annat tre sportchefer och fyra tränare under hans 18 månader i Ankara.

Den 9 augusti 2021 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Kristoffer Nordfeldt om ett korttidsavtal som sträckte sig till och med den 31 december 2021. I det allsvenska bortamötet med IK Sirius FK (1–0) på Studenternas IP i Uppsala den 16 augusti 2021 var Kristoffer Nordfeldt första gången uttagen i AIK:s matchtrupp och han fick från bänken se bortalaget avgöra sent, då inhopparen Bojan Radulovic i den 89:e matchminuten nickade in matchens enda mål. Debuten för AIK skedde i den andra omgången av Svenska cupen 2021/2022 då Gnaget ställdes mot Rågsveds IF (5–0) inför 1 800 åskådare på Hagsätra IP. Kristoffer Nordfeldt var uttagen i startelvan av chefstränaren Bartosz Grzelak, bar tröja nummer 15 och hade i sin debut även sällskap av två andra AIK-debutanter i startande vänsterbacken Rasmus Bonde och inhopparen Lucas Forsberg. Nordfeldt höll nollan och tog i och med cupmatchen över rollen som förstemålvakt från serben Budimir Janošević. Den allsvenska AIK-debuten skedde tre dagar senare då AIK tog emot BK Häcken (2–1) inför 12 313 åskådare på Friends Arena. Matchen var hans sjätte på Nationalarenan efter A-landskamper mot Estland (2–0), Chile (1–2), Slovakien (1–1), Färöarna (3–0) och Georgien (1–0).

Kristoffer Nordfeldt spelade i 15 av AIK:s 16 avslutande matcher då man slutade tvåa i Allsvenskan, på samma poäng som seriesegrarna Malmö FF, och avancerade till gruppspelet i Svenska cupen 2021/2022. Han höll nollan i sju av de spelade matcherna, förutom i cupdebuten även hemma mot Örebro SK (2–0), borta mot Mjällby AIF (0–0), hemma mot Djurgården (1–0) inför 42 539 åskådare, hemma mot IFK Norrköping FK (1–0), hemma mot Östersunds FK (3–0) och borta mot Varbergs BoIS FC (1–0). Han missade en match i Allsvenskan på grund av en underkroppsskada, borta mot Halmstads BK (0–1) inför 4 594 åskådare på Örjans vall i Halmstad den 1 november 2021. Kristoffers personliga facit blev 10V-2O-3F i de 15 spelade tävlingsmatcherna.

Sensommaren 2006 spelade det svenska P17-landslaget i den 13:e upplagan av Václav Jezek-turneringen i Tjeckien och förbundskaptenen Jörgen Lennartsson tog ut Kristoffer Nordfeldt i truppen. Den 23 augusti 2006 var det dags för landslagsdebut då Sverige mötte Norge (1–0) inför 203 åskådare i Přelouč och Kristoffer Nordfeldt spelade hela matchen i tröja nummer 12. Han imponerade speciellt under de sista 20 minuterna då Norge lyfte in mängder med inlägg mot det svenska straffområdet, men debutanten agerade resolut i luftrummet då han plockade ner bollarna. Fyra dagar senare vaktade Kristoffer målet i bronsmatchen mot Polen (0–2) i Mnichovo Hradiště.

Den 5 september 2008 debuterade han för det svenska U21-landslaget då man i en träningslandskamp mötte Polen (1–0) på Grimsta IP under ledning av förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Jörgen Lennartsson. Målvaktsdebutanten utsågs till matchens lirare och AIK-spelarna Per Karlsson och Pierre Bengtsson fick också speltid i U21-landskampen. Under U21-EM 2009 satt Kristoffer på bänken i Sveriges samtliga fyra matcher då målet vaktades av Johan Dahlin. I januari 2010 var han första gången uttagen till det svenska A-landslaget då man spelade januariturnén i Oman och Syrien. Debuten i A-landslaget fick vänta tills den 22 januari 2011 då Sverige mötte Sydafrika (1–1) på Mbombela Stadium i Nelspruit under januariturnén i Sydafrika. Kristoffer Nordfeldt inledde på bänken i tröja nummer 12 under ledning av förbundskaptenen Erik Hamrén och ersatte Viktor Noring inför den andra halvleken vid ställningen 1–1 i ett förutbestämt byte.

Hans första tävlingsmatch med A-landslaget skedde den 18 november 2019 då redan EM-klara Sverige tog emot Färöarna (3–0) under förbundskaptenen Janne Anderssons ledning inför 19 737 åskådare på Friends Arena i den sista omgången av EM-kvalet. Kristoffer Nordfeldt bar tröja nummer 23 och spelade hela matchen. Tävlingsdebuten skulle ha skett då Sverige den 11 juni 2013 mötte Färöarna (2–0) på hemmaplan i VM-kvalet, men två dagar innan matchen skadade målvakten högerknäet under en träning på Friends Arena då han kastade sig efter ett skott från Sebastian Larsson. Han opererade menisken dagen efter träningen och förbundskaptenen Erik Hamrén fick kalla in Daniel Örlund och Pär Hansson till truppen.

Då Sverige i VM i Ryssland 2018 tog sig fram till kvartsfinalen mot England (0–2) satt Kristoffer Nordfeldt på bänken i hela turneringen. När Sverige under EM-turneringen 2021 vann gruppen och tog sig vidare till åttondelsfinalen mot Ukraina (1–2 efter förlängning) satt han på bänken i samtliga fyra matcher.

Kristoffer Nordfeldt har spelat 15 A-landskamper för Sverige och noterat 6V-5O-4F, den senaste hemma på Friends Arena i Solna mot Uzbekistan (2–1) den 5 september 2021. Det har blivit spel för Sverige i tre tävlingsmatcher för honom och tre segrar samt tre nollor har registrerats; hemma mot Färöarna (3–0) i EM-kvalet den 18 november 2019, hemma mot Georgien (1–0) i VM-kvalet den 25 mars 2021 och borta mot Kosovo (3–0) i VM-kvalet den 28 mars 2021. Kristoffer har även representerat Sverige i 16 U21-landskamper och fyra U19-landskamper.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll