Henok Goitom avslutar spelarkarriären

2021.11.29, kl 18:47
En av AIK Fotbolls största spelare genom alla tider lägger skorna på hyllan efter säsongen. Lagkaptenen Henok Goitom kom till AIK inför hösten 2012 efter en lång karriär utomlands och har spelat 292 tävlingsmatcher för AIK samt svarat för 99 mål. Efter avslutad spelarkarriär är AIK Fotboll glada över faktumet att Henok fortsätter i klubben då han under 2022 kommer vara assisterande tränare för P19-laget.

– Vi vill från hela klubben tacka Henok för all tid och kraft som han har lagt ner för AIK under alla dessa år som spelare, där han varit en naturlig ledare på planen och i omklädningsrummet. Han har representerat klubben på ett föredömligt sätt och förblindat oss med fantastiska insatser och mål. En guldhjälte som symboliserar mycket av det som AIK står för, säger herrlagets sportchef Henrik Jurelius.

– Allmänna idrottsklubben är en klubb för alla, där jag fått vara med på en fantastisk resa tillsammans med otroliga människor som jobbar inom klubben och Sveriges bästa och mest hängivna supportrar. Första delen av min resa har varit som spelare med många minnen där SM-guldet 2018 toppar allt. Jag har dessutom haft äran att vara lagkapten i en klubb som inte byter kapten särskilt ofta. Det har varit ett privilegium som jag försökt leva upp till varje dag. Jag vill passa på och tacka min kära familj och vänner som alltid stöttat mig i medgång såväl som i motgång, ni är mitt allt och ni förtjänar alla hyllningar som man kan få. Nu är det dags för nästa del av min resa som supporter och fotbollsledare så småningom. Med det sagt så säger jag inte hej då utan snarare att vi ses inom kort igen. Tack för allt, säger Henok Goitom.

– Nu kommer Henok gå in i en roll som tränare i klubben och hans uppdrag för 2022 startar i vår i ungdomsakademin där han kan bidra starkt till klubbens fostran av morgondagens AIK:are. Vi har lagt en detaljerad plan för hans introduktion i den rollen, men först på agendan står en välbehövlig semester och ett break från sin roll som spelare. Sedan en on-boarding som delvis sker på distans och till vissa nyckelaktiviteter under våren för att sedan kliva in fullt ut i den nya rollen, säger Henrik Jurelius.

– Konceptet ”Från U till A” förstärks och utvecklas nu i ett omvänt förhållande, ”Från A till U”, när Henok kliver ombord på akademin. Att Henok skulle bli tränare efter sin spelarkarriär tror jag har varit känt för de flesta, och under hösten har vi tillsammans i en process funnit en gemensam idé om att den mest gynnsamma starten för den nya karriären är i akademin. Henok har parallellt under sin tid som spelare förberett sig flitigt på en roll som ledare på ett investerande sätt, vilket gör att Henok omgående kommer förstärka akademins arbete med spelar- och ledarutveckling. Det gemensamma beslutet andas hållbarhet, potential och går helt i linje med vad AIK står för som klubb, att framgång nås genom utveckling. I AIK skapar vi historia med framtiden, Henok bär i sitt ledarskap både historia och framtid, säger Peter Wennberg, teknisk direktör i AIK Fotboll.

37-årige Henok Goitom, född lördagen den 22 september 1984 på Karolinska sjukhuset i Solna, inledde som nioåring sitt fotbollsspelande i moderklubben FC Inter Orhoy från det norra Storstockholmsområdet. 2002 började han spela med Vasalund/Essinge IF i division två. Ett år senare flyttade Goitom till italienska Udinese Calcio SpA i Serie A och i en träningsmatch mot Real Inponzo i juli 2003 blev han uppmärksammad i italiensk media då han under en halvlek svarade för fem mål och spelade fram till ytterligare tre mål i storsegern (15–0).

Serie A-debuten skedde som 20-åring den 19 februari 2005 under den italienske tränaren Luciano Spallettis ledning då han i hemmamötet med Football Club Internazionale Milano byttes in i den 82:a matchminuten med nummer 84 på ryggen och, framspelad av argentinaren Roberto Néstor Sensini, fastställde Goitom slutresultatet till 1–1 på nick då matchklockan passerat 90 spelade minuter. Trots drömdebuten inför 19 000 åskådare på Stadio Friuli i italienska Udine blev det endast en match till för honom i Udinese Calcio, hemma mot AS Roma (1–2) i semifinalen av den inhemska cupen den 19 maj 2005 då han byttes in i den 82:a matchminuten, två minuter efter att Francesco Totti avgjort för gästerna. Under sommaren 2005 lånades han ut till Club de Fútbol Ciudad de Murcia i Segunda División, den spanska andraligan. Debuten skedde i ligapremiären, hemma mot Real Club Recreativo de Huelva (3–1) på Estadio de La Condomina i Murcia den 27 augusti 2005 då han under den spanske managern Abel Resinos ledning startade matchen i tröja nummer 11 innan han byttes ut i den 60:e matchminuten. Det första ligamålet svarade Goitom för i den nionde omgången, borta mot Club Lleida Esportiu (2–1) på Camp d’Esports i Lleida, Katalonien den 23 oktober 2005 då han gav Ciudad de Murcia ledningen i den 13:e matchminuten. Efter två säsonger och 75 spelade matcher på vilka det blev 23 mål såldes Goitom till Real Murcia Club de Fútbol som var nykomlingar i La Liga 2007/2008.

Debuten för Real Murcia i La Liga skedde som 22-åring i ligapremiären den 25 augusti 2007, hemma mot Real Zaragoza (2–1) inför 16 000 åskådare på Estadio de La Condomina då han med nummer 7 på ryggen inledde på bänken och ersatte Iván Alonso i den 70:e matchminuten. Den första matchen från start i La Liga spelade Henok Goitom den 26 september 2007 då Real Murcia inför 17 105 åskådare tog emot Unión Deportiva Almería (0–1) och han var på planen hela matchen. I den 16:e omgången svarade han för sitt första mål i La Liga då han den 16 december 2007 gav Real Murcia ledningen i den 57:e matchminuten hemma mot Real Racing Club de Santander (2–1) inför 23 325 åskådare. Tre veckor senare svarade Goitom för sitt andra mål för säsongen då han i den 72:a matchminuten av mötet med Club Atlético Osasuna (2–0) gav hemmalaget ledningen inför 21 770 åskådare. Det blev 31 ligamatcher för Real Murcia, men laget slutade på 19:e och näst sista plats i tabellen och lyckades därmed inte hänga kvar i den spanska högstaligan.

Henok Goitom lånades inför säsongen 2008/2009 ut till Real Valladolid Club de Fútbol. Debuten skedde i ligapremiären den 30 augusti 2008 borta mot RCD Espanyol (0–1) inför 31 360 åskådare på RCDE Stadium i Barcelona då han i tröja nummer 9 var uttagen i startelvan av managern José Luis Mendilibar, men byttes ut i paus. Det första av sammanlagt tio ligamål under säsongen kom den 30 november 2008, hemma mot Real Club Deportivo Mallorca (3–0) inför 14 600 åskådare på Estadio Municipal José Zorrilla då han framspelad av Pedro León fastställde slutresultatet i den 65:e matchminuten. Den 8 mars 2009 fick Henok Goitom för första, och hittills enda gången, syna det röda kortet. I bortamötet med Real Club Recreativo de Huelva (3–2) svarade svensken för två mål innan han i den 64:e matchminuten visades av planen efter att domaren bedömt det som en armbåge i ansiktet på en motståndare. Henok Goitom svarade för en stark säsong med tio mål på 29 spelade matcher då Real Valladolid slutade på 16:e plats i tabellen, en poäng från nedflyttning.

Från 2009 spelade han i Unión Deportiva Almería där han svarade för tre mål under försäsongen innan han i slutet av augusti ådrog sig en muskelskada i sitt högra lår och skadade sig igen knappt två veckor senare. Debuten skedde därför först i den tolfte omgången av La Liga 2009/2010 den 29 november 2009, hemma mot Athletic Club (1–4) från Bilbao inför 8 858 åskådare på Estadio de los Juegos Mediterráneos då han under den mexikanske managern Hugo Sánchez ledning inledde på bänken och ersatte kameruanen Modeste M’bami inför den andra halvleken. Det första ligamålet för UD Almería kom den 17 januari 2010, hemma mot Club Deportivo Tenerife (1–1) inför 9 000 åskådare då han framspelad av Fernando Soriano svarade för kvitteringen i den 61:a matchminuten. Det blev under den första säsongen spel i 21 ligamatcher, varav elva från start, och ett mål då UD Almería slutade på 13:e plats i tabellen.

Säsongen 2010/2011 spelade Henok Goitom 26 matcher i La Liga, varav åtta från start, och han svarade för ett ligamål hemma mot Club Atlético de Madrid (2–2) inför 12 000 åskådare den 12 mars 2011 då han byttes in i den 62:a matchminuten och en kvart senare slog in 2–2-målet bakom bortamålvakten David de Gea. UD Almería slutade på 20:e och sista plats i La Liga efter en turbulent säsong där man sammanlagt hade tre managers; Juanma Lillo, José Luis Oltra och Roberto Olab. UD Almería tog sig dock under säsongen för första gången fram till semifinal i Copa del Rey och Henok Goitom startade bägge matcherna mot FC Barcelona som dock blev för svåra och vann dubbelmötet med sammanlagt 8–0. Säsongen 2011/2012 spelade han 31 ligamatcher, varav 18 från start, och svarade för sex mål då UD Almería slutade på sjunde plats i Segunda División.

I augusti 2012 kom Henok Goitom och UD Almería överens om att bryta kontraktet. Den 16 augusti 2012 meddelade AIK Fotboll på en presskonferens på Råsunda fotbollstadion i Solna att man skrivit ett kontrakt med Henok Goitom som sträckte sig över tre och ett halvt år, till och med den 31 december 2015. Debuten för AIK skedde i den allsvenska hemmamatchen mot Helsingborgs IF (2–1) den 2 september 2012 inför 14 548 åskådare på Råsunda fotbollstadion under chefstränaren Andreas Alms ledning. Henok inledde på bänken i tröja nummer 36 och ersatte Daniel Gustavsson vid ställningen 0–1 i den 73:e matchminuten. Tre minuter efter inhoppet spelade han efter en hörna fram högerbacken Martin Lorentzson till kvitteringen innan Celso Borges på stopptid sköt in segermålet. Det första målet kom den 4 oktober 2012 hemma mot FC Dnipro (2–3) i gruppspelet av Uefa Europa League 2012/2013 inför 10 091 åskådare på Råsunda. Henok gjorde då 2–1, framspelad av Helgi Daníelsson, i den 45:e matchminuten. Det blev tolv tävlingsmatcher och två mål under debutsäsongen då AIK slutade på fjärde plats i den allsvenska tabellen efter att toppstriden i serien och matcherna i Uefa Europa Leagues gruppspel till slut tagit ut sin rätt.

2013 spelade Henok i 30 av AIK:s tävlingsmatcher och svarade för nio mål och nio målgivande passningar då klubben slutade på andra plats i tabellen. 2014 blev det sammanlagt 33 tävlingsmatcher och 14 mål, till det adderade han även åtta målgivande passningar då AIK slutade på tredje plats i serien och tog sig fram till den tredje kvalomgången i Uefa Europa League 2014/2015 där FC Astana från Kazakstan blev för svåra efter 1–1 borta och 0–3 hemma där bensintanken var tom för Gnaget. Under 2015 svarade Henok Goitom för 18 mål i Allsvenskan, vilket var den bästa noteringen av en AIK-spelare sedan säsongen 1954/1955 då legendaren Kurt Hamrin gjorde 22 mål och vann skytteligan. Goitom svarade även för nio mål i cupspelet under året och slutade säsongen på imponerande 27 fullträffar och nio målgivande passningar. 2015 var det sista året på det avtal som AIK och Henok Goitom tecknade i augusti 2012. Parterna diskuterade under året innehållet i en eventuell förlängning, men kom inte överens om en avtalsförlängning och i och med det lämnade Henok klubben efter säsongen.

Den 22 mars 2016 meddelade den spanska La Liga-klubben Getafe Club de Fútbol att man var överens med Henok Goitom om ett kontrakt för resten av säsongen 2015/2016. Debuten för Getafe CF skedde i den 31:a omgången av La Liga borta mot Rayo Vallecano de Madrid (0–2) den 1 april 2016 inför 12 715 åskådare på Campo de Fútbol de Vallecas då Henok Goitom i tröjnummer 7 byttes in i den 56:e matchminuten. Det blev endast en match till för honom i den spanska klubben då man nio dagar senare mötte Villarreal Club de Fútbol (0–2) på bortaplan. Den 15 maj 2016 avslutades Primera División och Getafe CF slutade på 19:e plats och degraderades därmed till Segunda División. Samma dag meddelade AIK Fotboll att Henok Goitom började träna med AIK Fotboll på Karlberg under några veckor.

Den 10 augusti 2016 skrev Henok Goitom på ett sexmånaderskontrakt med en option om ett års förlängning med San Jose Earthquakes och debuten skedde i tröja nummer 10 den 19 augusti 2016, hemma mot Houston Dynamo (1–2) inför 18 000 åskådare på Avaya Stadium i San Jose. Goitom inledde på bänken och ersatte Shea Salinas i den 69:e matchminuten under managern Dominic Kinnears ledning. Den 2 december 2016 meddelade MLS-klubben att man inte valde att utnyttja förlängningsoptionen för sammanlagt nio spelare, varav Henok Goitom var en av dem. Det blev sammanlagt åtta matcher, varav tre från start, för honom i Major League Soccer och han noterades för en målgivande passning. Den 3 mars 2017 meddelade AIK Fotboll på en presskonferens hos klubbens huvudsamarbetspartner Svea Ekonomi i Solna att man var överens med Henok Goitom om ett avtal som sträckte sig över säsongen 2018.

Under 2017 spelade han 31 tävlingsmatcher, under ledning av chefstränaren Rikard Norling, för AIK och svarade för sex mål och sex målgivande passningar och han blev därmed klubbens näst bäste målskytt efter nye argentinaren Nicolás Stefanelli som svarade för tio mål. Det skulle egentligen ha varit sju mål för Henok Goitom då han i bortamötet med IFK Göteborg (1–2) på Gamla Ullevi den 10 augusti 2017 fick ett riktigt mål bortdömt. AIK pressade på för kvittering inför de 16 187 åskådarna på plats och i den sjätte stopptidsminuten sköt Henok in 2–2 bakom hemmamålvakten Pontus Dahlberg efter att Denni Avdić spelat fram bollen till honom, men domaren beslöt sig för att döma bort målet innan han efter slutsignalen bad om ursäkt för det felaktiga domslutet.

2018 tog Henok Goitom över som lagkapten i AIK efter backen Nils-Eric Johansson som tvingades att avsluta karriären. Henok spelade i samtliga AIK:s 40 tävlingsmatcher under året och svarade för 13 mål och sex målgivande passningar då AIK vann sitt tolfte SM-guld. Den 11 november 2018 möttes Kalmar FF och AIK inför 11 991 åskådare på Guldfågeln Arena i Kalmar och AIK vann med 1–0 efter att backen Robin Jansson nickat in segermålet i den 45:e matchminuten efter Tarik Elyounoussis frispark. De tre poängen i den 30:e och sista omgången av Allsvenskan säkrade SM-guldet och efter slutsignalen lyfte Henok Goitom upp Lennart Johanssons pokal mot den mörka himlen. AIK:s lagkapten mottog pokalen av Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och mannen som pokalen är uppkallad efter. Fyra dagar senare meddelade AIK Fotboll att man var överens med Henok Goitom om ett avtal över säsongen 2019.

Henok Goitom hade en ovanligt långsam start på 2019 gällande målproduktionen. Efter att ha svarat för segermålet i den tredje tävlingsmatchen för året, 1–0 hemma mot Örgryte IS den 2 mars 2019, så dröjde mål nummer två ända tills den 22:a tävlingsmatchen då han hemma mot IF Elfsborg (3–0) den 13 juli 2019 fastställde slutresultatet i den 65:e matchminuten efter att han avancerat med bollen från mittplan innan han överlistade bortamålvakten Kevin Stuhr Ellegaard. Målet var början på en stark målproduktion för honom och under klubbens avslutande 23 tävlingsmatcher svarade AIK:s lagkapten för 14 mål, däribland hela fyra fullträffar borta på Falcon Alkoholfri Arena mot Falkenbergs FF (5–1) den 20 oktober 2019. De 15 tävlingsmålen innebar att Henok Goitom delade topplatsen i den interna skytteligan med Tarik Elyounoussi då norrmannen svarade för tre mål i årets sista match mot Enskede IK (7–0) i den andra omgången av Svenska cupen 2019/2020 den 9 november 2019 på Friends Arena medan Henok Goitom satt på bänken. I det allsvenska hemmamötet med Falkenbergs FF (2–0) den 20 maj 2019 spelade Henok Goitom sin 200:e tävlingsmatch för AIK och han blev då den 25:e herrspelaren genom tiderna som nådde den milstolpen för AIK. Det blev sammanlagt 43 tävlingsmatcher under 2019 och han noterades för 15 mål samt elva målgivande passningar, då AIK slutade på fjärde plats i Allsvenskan, åkte ut efter straffsparkar i semifinalen av Svenska cupen 2018/2019 och föll mot skotska Celtic FC i det avgörande play off-mötet till gruppspelet i Uefa Europa League 2019/2020. Den 10 november 2019 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Henok Goitom om en kontraktsförlängning till och med den 31 december 2020.

AIK inledde 2020 med gruppspelet i Svenska cupen 2019/2020 och i den första matchen, hemma mot Jönköpings Södra IF (2–2) inför 4 923 åskådare på Skytteholms IP i Solna den 23 februari 2020 var AIK illa ute då ställningen var 0–2 med mindre än tolv minuter kvar av ordinarie tid. Men en reducering av Ebenezer Ofori gav AIK chansen till poäng och i den 81:a matchminuten slog Sebastian Larsson en vänsterhörna som var lång. Henok Goitom mötte med huvudet och nicken gick över målvakten, 2–2 och vilt jubel då AIK resultatmässigt var tillbaka i grupp 4 igen. Publiksiffran var AIK:s högsta på arenan i en tävlingsmatch och slog de 3 753 som var på plats i cupmötet mot Halmstads BK (1–2) den 3 mars 2013. I det hemmamötet med HBK svarade Henok Goitom också för ett mål just i den 81:a matchminuten. Då Allsvenskan med anledning av pandemin covid-19 sköts upp till juni 2020 innebar det ett mycket komprimerat spelschema under de tre sommarmånaderna och 35-årige Goitom fick slita hårt med lite vila mellan matcherna, men trots det ändade han säsongen med flest spelade matcher av samtliga i truppen. AIK bytte under sommaren 2020 chefstränare då Rikard Norling ersattes av Bartosz Grzelak efter en sportslig tuff period.

I hemmamötet med IFK Göteborg (2–0) den 18 oktober 2020 spelade Henok Goitom sin 200:e allsvenska match för AIK och han firade med att göra 2–0-målet i den 61:a matchminuten och målet var AIK:s 200:e mål i tävlingssammanhang på hemmaplan mot IFK Göteborg. Det sista målet för säsongen gjorde han hemma mot Varbergs BoIS FC (1–0) den 2 november 2020 då han framspelad av Mikael Lustig svarade för segermålet i den 58:e matchminuten. Målet var hans 95:e tävlingsmål för AIK och gav honom en fjärdeplats i listan över flest gjorda tävlingsmål för klubbens herrlag efter Per Kaufeldt (153), Henry “Garvis” Carlsson (109) och Eric “Lillis” Persson (103). Veteranen spelade samtliga AIK:s tävlingsmatcher fram till den näst sista allsvenska omgången, hemma mot Kalmar FF (0–1) då han satt i karantän p g a covid-19.

Det var första gången Henok missade en allsvensk match sedan bortamötet med Athletic FC Eskilstuna (3–1) den 4 juni 2017 och han spelade därmed 106 allsvenska matcher i rad innan sviten bröts. Det blev under 2020 spel i 34 tävlingsmatcher för Henok, varav 31 från start, och han svarade för nio mål och en målgivande passning då AIK slutade nia i Allsvenskan samt gick till kvartsfinal i Svenska cupen 2019/2020 och vidare till gruppspelet i Svenska cupen 2020/2021. Den 8 januari 2021 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Henok Goitom om ett kontrakt som sträcker sig till och med den 31 december 2021.

Tävlingssäsongen 2021 inleddes för AIK:s del med Svenska cupens gruppspel och Henok Goitom svarade för det första tävlingsmålet i bortamötet med Oskarshamns AIK (2–1) den 20 februari 2021 då han framspelad av Filip Rogić stötte in 1–0 i den 29:e matchminuten. Matchen var även hans hundrade som lagkapten från start i en tävlingsmatch för AIK. I den andra omgången, hemma mot Athletic FC Eskilstuna (4–0) svarade Henok Goitom också för ett mål, men AIK slogs ut i gruppspelet efter att ha förlorat det avslutande cupderbyt mot Hammarby (2–3) i en match man var tvungen att vinna. AIK:s lagkapten gick därmed in i den allsvenska säsongen med 97 gjorda tävlingsmål för klubben. Hans första allsvenska mål kom i den sjunde omgången då AIK ställdes mot Östersunds FK (2–1) på Jämtkraft Arena i Östersund den 17 maj 2021 då Henok, framspelad av Saku Ylätupa, med en elegant vänster yttersida slog in 2–0-målet bakom målvakten Aly Keita i den 26:e matchminuten.

I bortaderbyt mot Djurgården (4–1) inför 8 712 hemmasupportrar på Tele2 Arena i Stockholm den 8 augusti 2021 gav Henok Goitom AIK ledningen i den åttonde matchminuten då han stötte in 1–0 i det övergivna målet efter en fin passning från Nicolás Stefanelli. Den 7 oktober 2021 var vi på väg att räkna in Henok Goitoms hundrade tävlingsmål för AIK då Östersunds FK (3–0) gästade Friends Arena. I den 93:e matchminuten skulle inhopparen Goitom i fritt läge framför mål rulla in bollen, men avslutet räddades på mållinjen av den på marken liggande målvakten Aly Keita. I det allsvenska bortamötet med Varbergs BoIS FC (1–0) den 21 november 2021 satt Henok Goitom på bänken hela matchen. Det var första gången sedan den 30 september 2012 som han satt kvar på bänken i en hel allsvensk match för AIK, då var det i bortamatchen mot Gif Sundsvall (3–2).

Henok Goitom spelar i tröja nummer 36 i AIK vilket är en hyllning till fotbollsplanen i Husby som han spelade på när han var yngre. De spelade då fotboll varje kväll på plan tre, klockan sex. Totalt har det hittills blivit 292 tävlingsmatcher, 99 mål och 56 målgivande passningar för Henok Goitom i AIK-tröjan. Han har burit lagkaptensbindeln från start i 119 tävlingsmatcher för Gnaget. Henok Goitom är AIK:s bäste målskytt genom tiderna på Friends Arena och han har svarat för 50 tävlingsmål hemma på Nationalarenan. Hans disciplinära facit i AIK är 20 gula kort.

Landslagsdebuten skedde den 29 mars 2003 då Sveriges U19-landslag i EM-kval 1 ställdes mot hemmanationen Portugal på Estádio do Bonfim i Setúbal och Henok Goitom spelade samtliga tre landskamperna under kvalet och svarade för Sveriges mål i 1–3-förlusten mot Danmark. Den 8 februari 2005 debuterade Goitom för Sveriges U21-landslag i en 1–1-match mot Frankrike under förbundskaptenen Tommy Söderbergs ledning och matchen spelades inför 6 300 åskådare på Stade Henri Desgrange i franska La Roche-sur-Yon. Henok var uttagen i startelvan innan han byttes ut i den 88:e matchminuten. En annan startspelare i U21-landskampen var den då 19-årige Sebastian Larsson.

Den 25 mars 2005 var det dags för hans andra U21-landskamp då Sverige i EM-kvalet ställdes mot Bulgarien inför 4 500 åskådare på Balgarska Armia i Sofia och Sverige vann med 2–1 (1–1) efter att Henok Goitom svarat för bägge de svenska målen. Det blev sammanlagt 13 U21-landskamper och fyra mål för honom under åren 2005 och 2006. Under 2015 ingick Henok Goitom i Sveriges bruttotrupp inför EM-kvalet under förbundskapten Erik Hamréns ledning, men han blev aldrig uttagen i någon matchtrupp i det svenska A-landslaget och istället meddelade AIK-spelaren den 15 september 2015 att han inlett en process för att kunna spela med Eritreas A-landslag.

Henok Goitom debuterade i Eritreas landslag under oktober 2015 då han var lagkapten i de båda landskamperna mot Botswana i Round 1 av det afrikanska VM-kvalet. Eritrea förlorade med sammanlagt 1–5 och AIK-forwarden svarade för Eritreas mål i bortamatchen. I september 2019 var det dags för två nya landskamper med Eritrea då man mötte Namibia i det afrikanska kvalet till VM i Qatar 2022. Henok Goitom startade bägge landskamperna med kaptensbindeln runt vänsterarmen. Eritrea föll med sammanlagt 1–4 i dubbelmötet efter att Henok Goitom stått för den målgivande passningen till Ali Suliemans reducering till 1–2 i den första matchen på hemmaplan.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll