Honoka Hayashi lämnar AIK Fotboll

2022.09.08, kl 18:00
AIK Fotboll är överens med den engelska klubben West Ham United WFC om en omgående transfer gällande Honoka Hayashi. Det blev sammanlagt 36 tävlingsmatcher för henne i AIK-tröjan. AIK Fotboll vill rikta ett stort tack till Honoka för hennes insatser i klubben.

– Att Honoka Hayashi lämnar AIK känns självklart lite vemodigt. Honoka har gjort avtryck i klubben och har med sin professionella attityd bidragit på alla möjliga sätt, både på och utanför planen. Honoka har ett utgående kontrakt som vi försökt förlänga. En förlängning med AIK har inte motsvarat hennes personliga ambitioner och när vi nu fått in ett bud som godtagits av alla parter så ser jag det som en vettig lösning. Honoka har slagit vakt om smokingliret på Skytteholm och hon är en fantastisk representant för AIK och det vill jag tacka henne för. Jag önskar henne all lycka i hennes fortsatta karriär, säger damlagets sportchef Herish Sadi.

– Having had the opportunity to play for AIK is something that I will cherish forever, and I am forever grateful for my time here. I want to thank the fans, my teammates, the coaches and front office that made my time here such a great experience. From the bottom of my heart, I wish the best to the club moving forward, säger Honoka Hayashi.

AIK Fotboll AB har infört en klassificering av spelartransfers baserad på nettoresultatet vid varje transfer enligt nedanstående skala:

Klass      Från (kSEK) Till (kSEK)

I                       0         250
II                  250         500
III                 500       1000
IV               1000       2000
V                2000       4000
VI               4000       7000

Transfern av Honoka Hayashi till West Ham United WFC hamnar i klass II. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

Fakta Honoka Hayashi:
22-åriga Honoka Hayashi (林 穂之香 på japanska), född den 19 maj 1998 i Uji, strax söder om centrala Kyōto i Japan, började som femåring spela fotboll för Shinmei J.S.C Sports Boy Scouts. Som elvaåring blev hon inbjuden till ett landslagsläger för U12-spelare av Japans fotbollsförbund. Som 15-åring flyttade Honoka till Osaka med drömmen att en dag spela i den japanska högstaligan och hon började spela med Cerezo Osakas U15-lag. Det blev under 2013 debut för Cerezo Osaka Sakai som spelade i Nadeshiko rīgu 1-bu, andradivisionen i Japan och det blev under det första året 23 tävlingsmatcher och fyra mål för henne. Mellan 2014 och 2017 spelade Honoka 97 matcher för Cerezo Osaka Sakai i andradivisionen och tredjedivisionen (2015) och svarade för 24 mål.

2017 tog hon som 19-åring över lagkaptensbindeln i klubben och året blev lyckosamt och man tog sig fram till kvalspel mot Chifure AS Elfen Saitama för uppflyttning till Nadeshiko rīgu 1-ka, högstaligan i Japan. Honoka spelade båda matcherna i tröja nummer 7 och man inledde på hemmaplan den 9 december 2017 med 1–0 inför 973 åskådare efter ett viktigt mål av Kaiyu Yagata i den 19:e matchminuten. Returen en vecka senare spelades i Saitama inför 2 280 åskådare och bortalaget vann med 3–0 och vann kvalet.

Debuten i Nadeshiko rīgu 1-ka skedde i premiären den 21 mars 2018 mötte Nittele Belaser (1–3) inför 641 åskådare på Ajinomoto stadium i Tokyo i sexgradigt ymnigt snöväder. Honoka spelade hela matchen som lagkapten i tröja nummer 10 under tränaren Tomoya Takehanas ledning och noterade tre avslut i matchen. Hennes första mål i Nadeshiko rīgu 1-ka kom i den 15:e omgången, borta mot Jeff United Ichihara / Chiba (2–2) inför 607 åskådare på Tokin Arena Athletics stadium i Chiba den 13 oktober 2013. Honoka fastställde slutresultatet med ett skott med högerfoten i den 93:e matchminuten. Det blev under året spel i 26 tävlingsmatcher och hon svarade för ett mål då Cerezo Osaka Sakai åkte ur serien.

2019 blev det 29 tävlingsmatcher och åtta mål för henne då Cerezo Osaka Sakai återigen kvalificerade sig för spel i Nadeshiko rīgu 1-ka. I ligan 2020 startade Honoka samtliga 18 matcherna som lagkapten och hon svarade för sju mål. I Empress’s cup 2020, den inhemska cupen som spelades för 42:a gången, har Cerezo Osaka Sakai tagit sig fram till kvartsfinal efter att i den tredje omgången den 12 december 2020 besegrat Chifure AS Elfen Saitam (3–0) inför 327 åskådare.

Honoka har spelat samtliga tre cupmatcherna under året och blev stor matchhjälte då hon i den andra omgången hemma mot Speranza Osaka Takatsuki (2–1) den 5 december 2020 svarade för segermålet i den 74:e matchminuten. Det har inför den kommande kvartsfinalen blivit sammanlagt 195 tävlingsmatcher för Honoka Hayashi i Cerezo Osaka Sakai och hon har svarat för 45 mål.

Den 16:e december 2020 stod det klart att Honoka Hayashi skriver kontrakt med den Damallsvenska nykomlingen AIK. Redan i försäsongsturneringen Stockholm Volkswagen Challenge presenterade Hayashi sig och stod för sitt första mål i den svartgula tröjan när AIK besegrade Djurgårdens IF med 1–0 på Tele2 Arena. En bra start för klubbens nya nummer 16.

I kommande stockholmsderby mot Djurgårdens IF i Damallsvenskan den 2 maj 2021 på Stockholms Stadion gjorde Hayashi sina två första tävlingsmål i klubben. Efter 56 spelade minuter tog hon ett distansavslut som överlistade Kelsey Daugherty i hemmamålet. Därefter gav hon AIK ledningen från straffpunkten i den 79:e matchminuten och blev derbyhjälte. När AIK gästades av Kif Örebro den 5:e juni 2021 på Skytteholms IP skulle Honoka åter stå i rampljuset. I den nionde matchminuten skruvade hon in en frispark som gav AIK ledningen. Målet blev senare under året nominerat till ”Årets mål” av Sportbladet.  Under debutsäsongen i AIK 2021 spelade hon 18 matcher med ett facit på fyra gjorda mål samtidigt som hon var en ledande spelare när laget höll sig kvar i finrummet.

Säsongen 2022 inleddes på allra bästa sätt för AIK. Seger mot Kif Örebro i premiärmatchen på Skytteholms IP (2–0) fick laget att vädra morgonluft. Bakslaget kom dock i nästkommande match då AIK föll mot nykomlingen IFK Kalmar på Guldfågeln Arena. Honoka gjorde AIK:s enda mål i 3–1-förlusten, som var starten på en tung period för laget.

Hemmamatchen mot Piteå IF den nionde juli skulle bli nästa trepoängare för AIK. Hayashi blev återigen matchhjälte då hon avgjorde matchen med sitt 1–0-mål i minut 82. Totalt blev det 36 framträdanden i AIK-tröjan med ett slutfacit på sju gjorda mål.

Honoka Hayashi har representerat Japan i två U20-VM. 2016 i Papua Nya Guinea under förbundskaptenen Asako Takakuras ledning spelade hon i tröja nummer 20 då Japan tog sig fram till semifinal. Honokas första VM-match var gruppspelsmatchen mot Nigeria (6–0) i Port Moresby den 13 november 2016 då hon inledde på bänken, men ersatte Narumi Miura i den 61:a matchminuten.

I gruppspelsmatchen mot Kanada (5–0) i Port Moresby den 20 november 2016 startade Honoka matchen och svarade för 3–0-målet i den 47:e matchminuten innan hon byttes ut elva minuter senare. Det blev inget mer spel i turneringen då Japan efter seger i grupp B slog ut Brasilien (3–1) i kvartsfinalen innan man efter förlängning förlorade semifinalen mot Frankrike (1–2). Japan vann sedan bronsmatchen mot USA (1–0) inför 8 093 åskådare i Port Moresby den 3 december 2016.

Två år senare var det dags för U20-VM i Frankrike under förbundskaptenen Futoshi Ikedas ledning och Honoka Hayashi var nu en ordinarie spelare iförd tröja nummer 7. Japan spelade i grupp C och mötte USA i öppningsmatchen den 6 augusti 2018 med Honoka som mittfältare i en 4-4-2-uppställning. Matchen spelade på Stade Guy-Piriou i Concarneau inför 2 332 åskådare som såg ut att få se en mållös tillställning, men i den 76:e matchminuten blev Honoka stor matchhjälte då hon från närmare 30 meter slog in en frispark via ribban som gav japanskorna segern. Hon byttes ut i den 89:e matchminuten. Honoka startade de två kvarvarande matcherna i gruppen mot Spanien (0–1) den 9 augusti 2018 och mot Paraguay (6–0) den 13 augusti 2018 och Japan slutade tvåa i gruppen.

Honoka spelade 90 minuter på mittfältet i Japans samtliga slutspelsmatcher då man tog sig fram till VM-guldet och man gjorde det i en 3-5-2-formation. Efter att besegrat Tyskland (3–1) i kvartsfinalen den 17 augusti 2018 vann man mot England (2–0) i semifinalen den 20 augusti 2018. VM-finalen för U20 gick av stapeln inför 5 409 åskådare på Stade de la Rabine i Vannes och för motståndet stod Spanien. Japan vann med 3–1 (1–0) efter mål av Hinata Miyazawa (38’), Saori Takarada (57’) och Fuka Nagano (65’).

I december 2019 blev det debut för henne i det japanska damlandslaget då de spelade EAFF East Asian Cup under ledning av förbundskaptenen Asako Takakura. Japans inledande match spelades mot Taiwan (9–0) på Busan Asiad Main Stadium i Sydkorea den 11 december 2019 och Honoka inledde på bänken i tröja nummer 23 innan hon ersatte Jun Endo inför den andra halvleken. I den 71:a matchminuten spelade Honoka fram Mana Iwabuchi till 8–0-målet.

Sommaren 2021 spelade Honoka Hayashi Olympiska Spelen med det japanska landslaget, tillika värdnationen, som efter pandemiska orsaker varit uppskjutet sedan 2020. Hayashi inledde spelen utanför truppen, men efter bara en spelad match fick hon chansen av förbundskapten Asako Takemoto Takakura när laget ställdes mot Storbritannien. Trots att Japan inlett med ett kryss mot Kanada (1–1) och förlust mot Storbritannien (1–0) lyckades laget ta sig vidare från gruppspelet efter 1–0-segern mot Chile. I kvartsfinal väntade Sverige, vilket skulle visa sig vara slutet på spelen för Japans del. Honoka inledde på bänken men blev inbytt i matchen som till slut skrevs till 3–1.

AIK Fotboll vill rikta ett stort tack till Honoka för hennes insatser i AIK-tröjan och önskar ett varmt lycka till i sin framtida karriär.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll