I blickfånget: Rosa Kafaji

2019.04.12, kl 18:30
Rosa Kafaji, 15, besitter den svåra konsten att låta självsäker utan att framstå som kaxig.
– Jag känner att jag bara har påbörjat min resa i AIK-tröjan, säger hon.

För visst fanns det möjlighet – eller risk om du så vill – att resan kunde ha tagit en annan väg.
I februari gjorde Rosa Kafaji debut i landslaget för flickor födda 2002, trots att hon själv är född ett år senare. När planens yngsta spelare hoppade in i landskampen mot Skottland var ställningen 0–0. 45 minuter senare hade Sverige vunnit med 4–0 och Kafaji gjort två mål – ett med vardera fot (se målen i spelaren en bit nedan, Rosa gör de två sista).
Lägg till att hon dessförinnan gjort fyra mål i en SM-final (F16), dominerat Gothia Cup och har en lång vana vid att spela fotboll med tjejer flera år äldre än vad hon själv är så var det givet att det nu, när det första A-lagskontraktet skulle skrivas, har funnits alternativ högre upp i seriesystemet än Elitettan.
Men Rosa Kafaji trivs i den svartgula tröja hon spelat i sedan 2015.

– Att vinna Gothia (sommaren 2017) var den skönaste känslan. Året innan gick vi också till final, men förlorade på straffar. Den gången fick jag inte slå någon straff, men nu i finalen mot Hammarby fick jag chansen och satte min straff, berättar hon.
– Jag har fått väldigt bra vänner längs vägen och det har gått bra för mig här i AIK. Men jag känner att det inte över än. Nu vill jag skapa nya minnen.

Från ”Linje Blå”, via AIK Fotbolls ungdomsakademi upp i seniorlaget är det naturligt att Robin Quaison nämns som en förebild.

– Men jag ser att fler tjejer börjar spela fotboll. Damfotbollen blir större, säger Rosa som är uppväxt i Akalla, ett av områdena längs den blåa tunnelbanelinjen där AIK växt sig starka under 2000-talets inledning.

På hennes instagram-sida handlar det bara om fotboll. Målklipp och foton från matcher kombineras med bildtexter innehållande motivationscitat. “It’s gonna happen because I’m gonna make it happen”. ”Winning is my addiction”. ”The pain you feel today, will be the strength you feel tomorrow”.

– För mig är det viktigt att underhålla, det hjälper att motivera mig. Jag tror på mig själv. Och så har jag min bror vid min sida som stöttar mig, han betyder i princip allt för min karriär. Han brukade vara min tränare men nu hjälper han mig inför varje match, säger Rosa.

Jag vill vara en del av laget som tar AIK tillbaka upp i Allsvenskan.

Vilken position trivs du bäst i?
– Det beror lite på vad det är för typ av match. Oftast som ”tia”, jag gillar att ha bollen vid fötterna. Men ibland känner jag på mig att ”idag kommer jag göra mål” och då spelar jag gärna lite längre upp.

Och det är här vi glider in på den där förmågan att låta självsäker utan att verka kaxig.

– Mitt mål är att bli världens bästa fotbollsspelare. Att ta en tröja i PSG, säger Rosa Kafaji med en total avspändhet i rösten.

Men dit är det ännu en bit kvar. Först väntar Elitettan 2019, som för AIK:s del inleds med match borta mot Sundsvalls DFF. Den matchen kommer förmodligen för tidigt för Rosa, som alltså blev en del av A-lagstruppen dagen före seriepremiären.

– Målsättningen den här säsongen är att först och främst ta plats i startelvan och visa vad jag går för. Jag vill vara en del av laget som tar AIK tillbaka upp i Allsvenskan.

Text: Olle Östman

Huvudpartners

Ligapartners

Branschexklusiva partners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll