Information kring händelser efter matchen Helsingborgs IF - AIK

2019.05.16, kl 16:24
AIK Fotboll vill, med anledning av information som sedan igår kväll cirkulerar i media, härmed kommentera och informera kring händelser efter AIK Fotbolls bortamatch i Helsingborg igår. Vi kan bekräfta att en anställd SLO i AIK Fotboll, i arbetet, fick emotta batongslag över handen från en tjänstgörande ordningsvakt i anslutning till anvisad bortasektion. En polisanmälan är upprättad i ärendet till Polismyndigheten Region Syd.

Från AIK Fotbolls sida beklagar vi djupt att klubbens anställda under sin yrkesutövning ska behöva hamna i en våldssituation, oavsett vilken riktning våldet kommer ifrån. I det här fallet rör det sig dessutom om en SLO vars arbetsuppgifter bland annat handlar om att via dialog förhindra konfrontationer mellan supportrar sinsemellan och/eller supportrar och säkerhetspersonal. Att kunna arbeta tryggt och säkert är en förutsättning för en SLO då tjänsten i sig är en utsatt position. I övrigt vill AIK Fotboll inte kommentera den polisanmälan eller motanmälan som gjorts utan låter polismyndigheten hantera ärendet enligt de rutiner som finns.

SLO-rollen är en servicefunktion som syftar först och främst till dialog mellan alla olika intressen som står i förhållande till vår publik och supporterkultur samt de myndigheter och parter i samhället som berörs av klubbens arrangemang. Sammantaget har den här formen av organisation kring våra arrangemang under närmare sju års tid gjort AIK Fotboll till en mycket skicklig och trygg arrangör av fotbollsmatcher. På denna sida kan du läsa en mer utförlig beskrivning av SLO-rollen.

AIK Fotboll vill, i sin roll som dels medlemsförening men också som arrangör av allsvenska fotbollsmatcher, uttrycka sin djupa oro över den högst prekära situation vi just nu upplever kring det allmänna klimatet kring supporterkulturen i Sverige. Vi känner en enorm stolthet men också ett stort ansvar för vår publik och för vår levande supporterkultur och det är både med stor förvåning och frustration som vi tvingas konstatera hur ett långt och utvecklande arbete underbyggt på dialog parter emellan nu ställs inför en kraftig avvikelse och splittring. Det är för AIK Fotboll helt oacceptabelt att man från ordningsmakten nu handgripligen ger sig på supportrar och allmän fotbollspublik på ett sådant godtyckligt sätt som nu pågår runt de flesta allsvenska arenorna i landet. AIK Fotboll är med sitt långa perspektiv övertygad om att detta endast leder till en upptrappning av konfrontationer mellan olika sidor och det är återigen oavsett riktning precis lika oacceptabelt.

Som arrangör måste vi fokusera på att kunna genomföra trygga och säkra matcharrangemang för all vår publik. Både hemma på Friends Arena såväl som på bortamatcher som den i Helsingborg. Vi arbetar just nu med samverkansfrågor som högsta prioritet och vi vädjar till alla parter att återgå till den dialog som har varit så framgångsrik under det senaste decenniet. AIK Fotboll är en klubb med långt perspektiv av supporterkultur och vi är övertygade om att vi kan återuppta den positiva utveckling vi haft. Den vägen vi nu hastigt har kastats in på är i våra ögon rent kontraproduktiv sett till de resultat vår modell med övergripande dialog gett under decennier.

Avslutningsvis uppmanar AIK Fotboll hela fotbollsfamiljen inklusive polis och säkerhetspersonal, representanter från media, supportrar och medlemmar att nu gemensamt med klubbarna och dess organisationer ta ansvar för att situationen inte eskalerar ytterligare. Vi vill också noggrant betona att AIK Fotbolls arrangemang är helhetsmässigt trygga och glädjefyllda platser att besöka.

Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll