Ismael Diawara till AIK Fotboll

2023.12.28, kl 19:00
AIK Fotboll är överens med Malmö FF och den 29-årige målvakten Ismael Diawara om en transfer. Avtalet mellan parterna sträcker sig till och med den 31 december 2026 och Ismael Diawara ansluter till Karlberg inför uppstarten i januari 2024. Ismael Diawara kommer bära tröja nummer 30 i AIK.

– Vi välkomnar Ismo till AIK Fotboll. Tillsammans med Kribban kommer han att bilda en mycket stark duo som kommer att pressa varandra till det yttersta, säger herrlagets sportchef Thomas Berntsen.

– Det är en stor ära att skriva på för en förening som AIK. Jag kommer med min vinnarskalle och är extremt taggad att gå ut på Friends Arena med grabbarna. Jag ska visa supportrarna och staden vad jag går för, säger Ismael Diawara.

29-årige Ismael Diawara, född fredagen den 11 november 1994 på Universitetssjukhuset i Örebro, inledde som sexåring sitt fotbollsspelande i moderklubben Rynninge IK i hemstaden. Han gick hela vägen till a-laget och debuterade som 16-åring i premiären av Division 2 Norra Götaland då man den 16 april 2011 mötte Tibro AIK FK (5–1) inför 343 åskådare på Sportparken i Tibro. Det blev fyra matcher för honom under säsongen då Rynninge IK slutade på tredje plats i tabellen, sex poäng efter seriesegrarna IK Gauthiod och en poäng efter Assyriska BK som tog kvalplatsen. Förstemålvakt under säsongen var Karl-Johan Videhult som stod i 18 av matcherna. 2012 stod Ismael Diawara i sex matcher för Rynninge IK i Division 2 Södra Svealand då laget återigen slutade på tredje plats i tabellen, denna gång 14 poäng efter Nyköpings BIS och fyra poäng efter Carlstad United BK. Han stod även i den andra omgången av Svenska cupen 2012/2013 då Rynninge IK föll med 0–2 mot allsvenska IFK Norrköping FK hemma på Grenadjärvallen i Örebro. Förstemålvakt var Andreas Carlström.

2013 tog Ismael Diawara över som förstemålvakt och stod i samtliga 22 matcherna då Rynninge IK slutade fyra i serien, sex poäng efter seriesegrarna IFK Uddevalla och tre poäng efter tvåan Carlstad United BK samt trean IK Gauthiod. Ismael Diawara stod även i den andra omgången av Svenska cupen 2013/2014 då Rynninge IK slog ut lokalkonkurrenten Örebro SK. Trots ett tidigt ledningsmål av Superettan-laget ÖSK inför 1 004 åskådare på Grenadjärvallen så vände Rynninge IK i den andra halvleken till seger med 2–1 och avancerade därmed till gruppspelet.

Efter säsongen provspelade Ismael Diawara med IFK Mariehamn och Syrianska FC, men han blev Örebro trogen och skrev i februari 2014 på för BK Forward som spelade i Division 1 Norra. ”Det känns som ett bra steg och rätt nivå för mig att spela på i det här läget. Sedan är det skönt att vara kvar här hemma ett tag till”, sa Diawara till Nerikes Allehanda.

Ismael inledde på bänken i premiären av Division 1 Norra då BK Forward den 17 april 2014 tog emot IK Frej Täby (2–4) inför 182 åskådare på Behrn Arena i Örebro. I den andra omgången den 27 april 2014 ställdes BK Forward mot Athletic FC United på Skytteholms IP i Solna och Ismael Diawara debuterade för sin nya klubb i tröja nummer 1. Det första målet som han släppte in i BK Forward-tröjan gjordes av Filip Rogic som 2020-2021 spelade 29 tävlingsmatcher för AIK. Ismael Diawara stod i de avslutande 25 matcherna i serien då BK Forward slutade på sjätte plats i tabellen. I februari 2015 stod det klart att det var dags att lämna tryggheten i Örebro och norska SK Gjøvik-Lyn skrev ett avtal med Ismael Diawara. SK Gjøvik-Lyn spelade i 2. divisjon och debuten skedde borta mot Ørn Horten (0–3) inför 403 åskådare på Lystlunden Stadion KG den 18 april 2015. Det blev sammanlagt 24 matcher för honom i seriespelet där SK Gjøvik-Lyn slutade på sjunde plats i tabellen. Ismael Diawara stod även i mål i tre matcher i den inhemska cupen.

Efter säsongen 2015 lämnade Landskrona BoIS förstemålvakt Jonas Sandqvist Sverige för Asker Fotball i Norge och den skånska klubben tog i januari 2016 in två målvakter på provspel där Ismael Diawara var den ene. Ett par veckor senare meddelade BoIS att man skrivit ett kontrakt med Diawara. Landskrona BoIS spelade i Division 1 Södra och debuten skedde den 16 april 2016 då BoIS ställdes mot Oskarshamns AIK (0–0) inför 482 åskådare på Arena Oskarshamn. Ismael Diawara stod matchen i tröja nummer 29 under ledning av chefstränaren Agim Sopi. Han startade de nio första matcherna innan han blev förpassad till bänken då Amr Kaddoura tog över som förstemålvakt. Diawara var den 5 november 2016 tillbaka mellan stolparna i serieepilogen hemma mot Östers IF (1–3). Landskrona BoIS slutade trea i Division 1 Södra och var fem poäng bakom Norrby IF som tog kvalplatsen till Superettan. Den 20 november 2016 meddelade BoIS att det inte blev någon fortsättning för sju spelare, bland annat Ismael Diawara.

2017 startade Ismael Diawara om med Motala AIF FK i Division 2 Södra Svealand och han kallades ”bästa målvakten i division 2”.

Debuten skedde hemma på Idrottsparken i Motala den 8 april 2017 då han i tröja nummer 1 höll nollan mot IFK Haninge (7–0) under ledning av chefstränaren Tony Andersson. Diawara stod i samtliga 26 matcher då man slutade på femte plats i tabellen, 19 poäng efter hans moderklubb Rynninge IK som tog kvalplatsen.

Efter en säsong i Motala AIF FK tecknade Degerfors IF den 27 januari 2018 ett tvåårskontrakt med Ismael Diawara. Debuten skedde den 3 mars 2018 i den sista omgången av gruppspelet i Svenska cupen 2017/2018 då Degerfors IF tog emot IK Frej Täby (3–1) i en betydelselös match i grupp 3 som redan vunnits av Djurgården. 136 åskådare var på plats på Stora Vallas b-plan och fick se Ismael Diawara spela hela cupmatchen i tröja nummer 1 under ledning av chefstränaren Stefan Jacobsson.

Förstemålvakt under 2018 var kroaten Dario Miškić som vaktade målet i de 28 första omgångarna av Superettan innan Ismael Diawara stod i mål hemma mot Gefle IF FF (4–0) den 3 november 2018 och borta mot IK Brage (1–1) den 10 november 2018. Degerfors IF slutade på sjunde plats i Superettan. Diawara stod även i den andra omgången av Svenska cupen 2018/2019 den 23 augusti 2018 då Degerfors IF efter förlängning slog ut Enskede IK (2–1) inför 340 åskådare på Enskede IP.

2019 inleddes för Degerfors del med gruppspelet i Svenska cupen 2018/2019 och Ismael Diawara stod i bortamötet med Falkenbergs FF (1–2) inför 213 åskådare på Vinåvallen i Falkenberg den 23 februari 2019. Inför spelet i Superettan bestämde sig chefstränaren Stefan Jacobsson att satsa på Ismael Diawara och han stod i mål i samtliga 30 seriematcherna under året. Tränarens beslut gjorde att den tidigare förstemålvakten Dario Miškić i samråd med klubben bröt kontraktet den 17 juni 2019. Degerfors IF var länge med i kampen om en allsvensk plats, men slutade till slut på femte plats i tabellen, tre poäng och målskillnad efter IK Brage som tog kvalplatsen. Degerfors IF besegrade bland annat både ettan Mjällby AIF (2–1) och tvåan Varbergs BoIS FC (3–1) hemma på Stora Valla.

Degerfors IF inledde 2020 med en ny tränarduo i form av Andreas Holmberg och Tobias Solberg då Stefan Jacobsson i november 2019 valde att lämna klubben. Klubben missade avancemanget till gruppspelet av Svenska cupen 2019/2020 då man den 21 augusti 2019, med Ismael Diawara på bänken, föll med 3–4 borta mot Sollentuna FF. Slutspelet i Svenska cupen sköts upp då pandemin covid-19 lamslog fotbollen och sköt upp allt spel i drygt tre månader. Superettan startade utan publik den 17 juni 2020 för Degerfors del då man tog emot IK Brage (4–1) hemma på Stora valla med Ismael Diawara mellan stolparna. Diawara stod i mål i de sex första matcherna i Superettan och noterade 4V-1O-1F i dessa matcher innan Jeffrey Gal tog över som förstemålvakt i nio matcher.

Den 7 september 2020 var Ismael Diawara tillbaka i målet då Degerfors IF ställdes mot Halmstads BK (4–1) på Örjans vall och enda gången som han fick kröka rygg var i den 77:e matchminuten då hemmalagets Rasmus Wiedesheim-Paul slog in en straffspark. Ismael Diawara stod i de avslutande 15 matcherna för Degerfors IF i Superettan och laget slogs om en plats i Allsvenskan, men två förluster borta mot AFC Eskilstuna (0–2) och hemma mot Gif Sundsvall (2–5) höll på att ställa till det för dem. 3–0 borta mot Ljungskile SK i den sista omgången säkrade dock avancemanget för Allsvenskan, klubbens första allsvenska säsong sedan 1997 var därmed ett faktum. Det blev 21 matcher från start för Ismael Diawara och han var en viktig pusselbit i avancemanget.

Ismael Diawaras första allsvenska match i karriären noterades den 12 april 2021 då Degerfors IF ställdes mot AIK i premiären av Allsvenskan. Endast åtta åskådare var på plats på Friends Arena i Solna, då pandemin ännu höll greppet om idrottsvärlden, och hemmalaget vann med 2–0 efter mål av Saku Ylätupa och Nabil Bahoui. I den tredje omgången tog Ismael Diawara sin första seger som målvakt i Allsvenskan då Degerfors IF besegrade IFK Göteborg med 3–2 på Nya Ullevi i Göteborg efter att bortalaget gått fram till en tremålsledning.

I den femte omgången tog Degerfors IF emot Djurgården på Stora valla och Ismael Diawara höll nollan inför åtta åskådare som dessutom fick se hemmalaget vinna med 2–0 efter två sena mål av Victor Edvardsen. Degerfors målvakt drog i matchen på sig ett gult kort för tredje matchen i rad och var därmed avstängd i bortamötet med IFK Norrköping FK (1–1) då amerikanen Jeffrey Gal vaktade målet för Degen. Ismael Diawara var därefter tillbaka i målet och fortsatte med att hålla nollan hemma mot Örebro SK (3–0) samt borta mot Halmstads BK (0–0), och noterade därefter en vinst hemma mot Östersunds SK (3–1) innan det gick klart tyngre. I de efterföljande fem allsvenska matcherna tog Degerfors IF endast en poäng, efter 1–1 hemma mot Varbergs BoIS FC, och noterade hela 2–16 i målskillnad, däribland 1–5 borta mot Hammarby och 0–5 hemma mot Malmö FF inom loppet av en vecka.

Den 11 augusti 2021 meddelade Malmö FF och Degerfors IF att man var överens om en omgående transfer av Ismael Diawara. Malmö FF och Ismael Diawara tecknade ett avtal som sträckte sig över säsongen 2022 med en option på ytterligare ett år. Det blev under 2021 spel i 15 tävlingsmatcher för Degerfors IF, och då Ismael Diawara lämnade bruksorten så hade han noterats för sammanlagt 71 tävlingsmatcher från start mellan stolparna och 19 hållna nollor. Degerfors IF låg på tolfte plats efter 14 spelade omgångar av Allsvenskan då han lämnade klubben. Efter att ha tagit över som förstemålvakt i Degen så var det en tuffare utmaning i den nya klubben då serieledande MFF hade rutinerade Johan Dahlin som förstemålvakt.

Debuten för Malmö FF skedde den 24 augusti 2021 då MFF i Champions League-kvalet mötte bulgariska PFC Ludogorets 1945 på bortaplan. Ismael Diawara inledde på bänken i tröja nummer 30 inför 5 130 åskådare på Huvepharma Arena i Razgrad, men i den 40:e matchminuten blev han inbytt då målvakten Johan Dahlin tvingades lämna planen med en skada i ena vaden. Två minuter efter att Ismael Diawara kom in på planen kvitterade MFF genom Veljko Birmančević. Hemmalaget skulle dock vinna matchen efter att cyprioten Pieros Sotiriou i den 60:e matchminuten slagit in 2–1 vilket blev slutresultatet.

Malmö FF tog sig därmed till gruppspelet i Uefa Champions League 2021/2022 där man hamnade i grupp H tillsammans med Chelsea FC, Juventus FC och FC Zenit. Ismael Diawara stod i tre gruppspelsmatcher; hemma mot Juventus FC (0–3), borta mot Chelsea FC (0–4) och borta mot Juventus FC (0–1). MFF hamnade sist i gruppen med en inspelad poäng i de sex matcherna. Det blev även spel i tre allsvenska matcher för honom under 2021; borta mot Hammarby (1–2), hemma mot IFK Norrköping FK (1–1) och borta mot Kalmar FF (1–0). Diawara satt även på bänken i 13 allsvenska matcher, bland annat då Malmö FF tog emot Halmstads BK (0–0) i serieepilogen den 4 december 2021. Poängen innebar att Malmö FF slutade på samma poäng som AIK, men säkrade SM-guldet på målskillnad.

2022 inleddes för Malmö FF:s del med Svenska cupen där man vann sin grupp och sedan slog ut AIK (3–2 efter förlängning) i kvartsfinalen och Djurgården (1–0) i semifinalen. Under hela cupresan satt Ismael Diawara på bänken, men i finalen mot Hammarby inför 29 214 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm den 26 maj 2022 vaktade Ismael Diawara Malmös mål. Cupfinalen var mållös efter ordinarie tid och efter förlängning. Straffsparkar avgjorde och Ismael Diawara blev stor matchhjälte efter att ha räddat Nahir Besaras och Astrit Selmanis elvametersskott vilket gav 4–3 till Malmö FF och den första cuptiteln sedan 1989. I Allsvenskan gick det tyngre för Malmö FF och man slutade på sjunde plats i tabellen, 18 poäng efter seriesegrarna BK Häcken.

Ismael Diawara stod i 14 allsvenska matcher under året, varav elva från start. Han stod bland annat i mötet med AIK på Friends Arena den 11 maj 2022 då Gnaget vann  med 2–0 efter mål av Josafat Mendes och Sebastian Larsson. Diawara stod även i cupmötet borta mot Brålanda IF (9–0) den 31 augusti 2022 samt i fem matcher i Uefa Europa League 2022/2023. Den 5 december 2022 meddelade Malmö FF att man var överens med Ismael Diawara om ett nytt avtal som sträckte sig över säsongen 2024.

Ismael Diawara stod i två av Malmös gruppspelsmatcher i Svenska cupen 2022/2023 och han byttes även in i slutminuten av kvartsfinalen inför 13 752 åskådare på Tele2 Arena mot Djurgården den 12 mars 2023. Hemmalaget kvitterade i den 120:e matchminuten och MFF satte då in Diawara istället för Johan Dahlin för en möjlig repris på straffavgörandet i 2022 års final, men denna gång fick MFF lämna planen efter en förlust och slutsiffrorna skrevs till 7–5 i Djurgårdens fördel. I Allsvenskan blev det endast spel i en match för honom, hemma mot Varbergs BoIS FC (5–0) i den 27:e omgången den 22 oktober 2023. 22 allsvenska matcher tillbringades på bänken, bland annat hemmamötet med IF Elfsborg (1–0) den 12 november 2023 då Malmö FF återigen vann SM-guld på målskillnad, denna gång efter att man slutat på samma poäng som IF Elfsborg. Den 23 augusti 2023 avancerade Malmö FF till gruppspelet i Svenska cupen 2023/2024 efter att ha besegrat Smedby AIS (2–0) med Diawara i mål.

Den 28 december 2023 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Ismael Diawara om ett avtal som sträcker sig över säsongen 2026. Det blev sammanlagt 33 tävlingsmatcher för Malmö FF, två SM-guld och ett cupguld.

Ismael Diawara har inför 2024 spelat tio a-landskamper för Mali. Debuten skedde i VM-kvalet den 14 november 2021 då Mali tog emot Uganda (1–0) på Stade d’Agadir i marockanska Agadir. Diawara spelade hela matchen under ledning av förbundskaptenen Mohamed Magassouba. Den senaste landskampen gjorde han den 20 november 2023 då hans Mali mötte Centralafrikanska republiken (1–1) i det pågående VM-kvalet.

Nio dagar innan Ismael Diawara föddes, den 2 november 1994, hade AIK:s herrlag avslutat säsongen med en bortamatch i Uefa-cupen mot Parma AC (0–2) inför 5 301 åskådare på Stadio Ennio Tardini i Parma. AIK hade knappt två veckor tidigare förlorat med 0–1 hemma på Råsunda fotbollstadion mot det italienska laget och slogs därmed ut ur turneringen. AIK:s chefstränare Hans Backe namngav följande startelva i bortamatchen; Magnus Hedman (mv), Michael Borgqvist, Johan Mjällby, Gary Sundgren, Jesper Jansson, Anders Hjelm (K), Mattias Johansson, Fredrik Espmark, Pierre Gallo, Dick Lidman och Kim Bergstrand. På bänken inledde Matts Andersson (mv), Karl Ståhl, Thomas Lagerlöf, Jan Andersson och Stephan Johansson. I Parma AC startade bland andra Gianfranco Zola, Tomas Brolin, Dino Baggio och Roberto Sensini.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll