Ismaila Coulibaly lånas in till AIK Fotboll

2024.02.02, kl 16:31
AIK Fotboll är överens med den engelska klubben Sheffield United FC om ett lån av Ismaila Coulibaly som sträcker sig fram till den 31 juli 2024.

– Vi välkomnar Ismaila till AIK. En spelare som i toppform kommer att kunna berika laget på alla sex offensiva positioner, säger herrlagets sportchef Thomas Berntsen.

23-årige Ismaila Coulibaly föddes i Mali den 25 december 2000 och fick sin fotbollsuppfostran i moderklubben Club Sportive Duguwolofila de Koulikoro. Den 14 januari 2019 skulle flyttlasset gå till Europa då den norska klubben Sarpsborg 08 FF, med nuvarande AIK Fotbolls sportchef Thomas Bernsten i spetsen, kommunicerade att man värvat in Ismaila från CS Duguwolofila. Debuten i sin nya klubb skulle komma den 22 april 2019 när han i den 94:e matchminuten fick hoppa in i mötet mellan Sarpsborg 08 FF och FK Bodø/Glimt i den fjärde omgången av Eliteserien. Ismaila skulle få även få ett kortare inhopp i hemmaförlusten (0–1) mot Kristiansund BK innan han fick sin första startplats för klubben. Detta kom den 19 maj 2019 när Ranheim Fotball kom på besök till Sarpsborg Stadion. Det blev totalt 13 matcher under hans första säsong i Norge.

Säsongen 2020 skulle bli året då Ismaila slog igenom ordentligt – och efter 14 matcher med ett poängfacit på fyra mål och en assist under vårsäsongen så skulle ett stort intresse finnas för den pålitlige mittfältaren. Valet föll till slut på den engelska klubben Sheffield United FC. Enligt plan skrev Ismaila direkt ett treårslån med den belgiska klubben Koninklijke Beerschot Voetbalclub Antwerpen, eller Beerschot som den också kallas.

Debuten skulle komma den 4 oktober 2020 när han fanns med i startelvan då Beerschot reste till Gent för att ställas mot KAA Gent. Ismaila med nummer 28 på ryggen fanns med på planen under hela matchen och han skulle även få göra sitt första mål i sin nya klubb när han i den 91:a matchminuten satte dit 5–1-målet. 13 dagar senare skulle nästa mål komma för den unge mittfältaren när han satte spiken i kistan med sitt 6–2-mål i segern mot Sint-Truidense VV. Det blev sammanlagt 22 matcher och fem mål för Ismaila under hans första säsong i den belgiska högstaligan.

Säsongen 2021/2022 var han fortsatt en viktig spelare för laget då han spelade totalt 20 matcher och assisterade till tre mål. Dessvärre skulle säsongen till slut innebära att Beerschot blev degraderat från Jupiler Pro League och det innebar att Ismaila flyttade tillbaka till England och Sheffield United FC.

Debuten i England kom den sjunde januari 2023 när Sheffield United ställdes mot den klassiska klubben Millwall FC. Sheffield United vann matchen med 2–0 och Ismaila fick göra ett kortare inhopp när han i matchminut 90 byttes in istället för Thomas Doyle. Första starten kom den sjunde februari 2023 i returmötet med Wrexham AFC (3–1) i FA-cupen. Ismaila fanns med på planen fram till matchminut 68 i segern och han skulle även få inkassera sitt första gula kort på brittisk mark i den 47:e matchminuten. Hans första minuter i seriespelet skulle komma den 11 januari 2023 då han i slutskedet av 3–0-segern mot Swansea City AFC fick äntra planen i stället för Sander Berge. Det blev totalt sju matcher i Uniteds matchtröja, varav sex i cupspel och en i Championship.

Ismaila har även erfarenhet från landslagsspel då han har spelat två matcher för Malis U20-lag och en match för Malis A-lag.

Text: Freddy Montan

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll