Jakob Haugaard lånas ut till Norge

2022.01.25, kl 15:00
AIK Fotboll är överens med den norska klubben Tromsö IL om en utlåning av målvakten Jakob Haugaard. Utlåningen gäller till och med den 31 december 2022, men med möjlighet för parterna att avbryta utlåningen under sommarens transferfönster. Jakob Haugaard kom till AIK inför 2020 och har hittills spelat 16 tävlingsmatcher för klubben.

– Ibland blir inte allt som man förutspått och därför har det varit prioriterat att finna en större möjlighet till speltid för Jakob efter ett tufft 2021. Jag önskar Jakob all lycka i Tromsö IL, säger herrlagets sportchef Henrik Jurelius.

– Jag är glad över att ha varit en del av AIK Fotboll under dessa år. AIK är en stor och fin klubb och jag vill tacka alla som bidragit i klubben under min tid här och önskar både laget och personerna i klubben ett stort lycka till framöver, säger Jakob Haugaard.

29-årige Jakob Haugaard, född den 1 maj 1992 i danska Hvidovre och uppväxt i Sundby, inledde sin fotbollskarriär i moderklubben Tårnby Boldklub. Efter ungdomsfotboll i Bröndby IF återvände han till Tårnby Boldklub. 2010 skrev han på ett A-lagskontrakt med Akademisk Boldklub från Gladsaxe, norr om Köpenhamn, som spelade i danska divisionen ett, divisionen under högsta Superliga. Under säsongen 2010/2011 satt han på bänken i tolv matcher och debuten för AB skedde i den första omgången av säsongen 2011/2012 då man mötte Jammerbugt FC (2–2) inför 612 åskådare på Sparekassen Vendsyssel Arena i Sæby den 14 augusti 2011. Jakob var uttagen i startelvan av chefstränaren Kasper Kurland och stod i hela matchen. Det blev 14 matcher från start för honom under hösten innan han i december 2011 skrev på för FC Midtjylland och han tillbringade resten av säsongen på bänken med A-laget samt spelade med deras andralag.

Debuten för FC Midtjylland skedde i den tredje omgången av säsongen 2012/2013, borta mot AC Horsens (2–2) inför 3 579 åskådare på Casa Arena Horsens den 27 juli 2012 då han startade matchen i tröja nummer 14 under chefstränaren Glen Riddersholms ledning. Det blev ytterligare fem matcher i Superliga då FC Midtjylland slutade på sjätte plats i tabellen, fem poäng efter Randers FC som slutade trea. Jakob Haugaard höll sin första nolla i Danmarks högstaliga då man mötte Esbjerg fB (0–0) hemma på MCH Arena i Herning den 12 november 2012. Under säsongen 2013/2014 blev det endast spel i en ligamatch, borta mot Bröndby IF (1–3) då han byttes in paus vid ställningen 1–3. Säsongen 2014/2015 tog han över som förstemålvakt i FC Midtjylland och stod i 23 matcher, varav 16 vinster, då klubben för första gången vann den danska ligan, fyra poäng före FC Köpenhamn. Den 27 maj 2015 signerade Jakob Haugaard ett treårskontrakt med Stoke City FC där han den 9 januari 2016 gjorde sin tävlingsdebut för “The Potters” då de besegrade Doncaster Rovers FC (2–1) i FA-cupen inför 13 299 åskådare på Keepmoat Stadium i Doncaster.

Jakob stod hela matchen i tröja nummer 29 under managern Mark Hughes ledning. Den 2 april 2016 spelade han sin första match i Premier League då Stoke City  FC tog emot Swansea City AFC (2–2) inför 27 649 på Britannia Stadium i Stoke. Jakob Haugaard spelade hela matchen i förstemålvakten Jack Butlands skadefrånvaro. Det blev sammanlagt sju tävlingsmatcher, varav fem i Premier League, för honom i Stoke City FC under säsongen då man slutade på nionde plats i Premier League. Under den avslutande halvan av säsongen 2016/2017 lånades han ut till Wigan Athletic FC. Debuten skedde i FA-cupens tredje omgång, hemma mot Nottingham Forest FC (2–0) inför 5 163 åskådare på DW Stadium i Wigan den 7 januari 2017. Jakob spelade hela matchen i tröja nummer 28 under managern Warren Joyces ledning. Det blev sammanlagt tio tävlingsmatcher för Wigan Athletic FC, men efter en axelskada i april återvände han till Stoke City FC. Under säsongen 2017/2018 blev det 13 matcher på bänken för Stoke City FC i Premier League då man slutade på 19:e plats i tabellen. Säsongen 2018/2019 satt han endast på bänken i en match då Stoke City FC slutade på 16:e plats i Championship. Jakob Haugaard har även spelat två U20-landskamper och en U18-landskamp för Danmark.

Den 7 januari 2020 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Jakob Haugaard om ett kontrakt som sträcker sig till och med den 31 december 2022. Tävlingsdebuten för AIK skedde i den första omgången av gruppspelet i Svenska cupen 2019/2020 då Gnaget tog emot Jönköpings Södra IF (2–2) inför 4 923 åskådare på Skytteholms IP i Solna den 23 februari 2020. Publiksiffran var ett nytt publikrekord för AIK på Skytteholms IP och slog det tidigare rekordet från 2013 (3 753 åskådare). Jakob Haugaard startade matchen i tröja nummer 31 under ledning av chefstränaren Rikard Norling och det höll på att bli en mardrömsstart för dansken. I den 21:a matchminuten slog Sebastian Larsson en boll bakåt i planen vilket överraskade backlinjen och Dzenis Kozica satte full fart längs högerkanten.

Den grönklädde spelaren nådde bollen precis innan han gjordes ner av AIK-målvakten Jakob Haugaard ca fyra meter utanför straffområdet. Domaren blåste för frispark och halade upp det gula kortet då Per Karlsson befann sig längre ner i planen, men det kan inte ha varit långt borta från en annan färg på kortet. J-Södra tog ledning från straffpunkten i den 69:e matchminuten och ökade på ledningen fem minuter senare, men AIK kom tillbaka till 2–2 efter sena mål av Ebenezer Ofori och lagkaptenen Henok Goitom. Jakob Haugaard missade de kommande två gruppspelsmatcherna på grund av en underkroppskada innan allt matchspel i Sverige sköts upp i drygt tre månader med anledning av pandemin covid-19.

Den allsvenska premiären skedde den 14 juni 2020 då AIK ställdes mot Örebro SK (2–0) inför tomma läktare på Behrn Arena i Örebro och Jakob Haugaard vaktade AIK-målet. Den danske målvakten svarade för två högklassiga räddningar i den första halvleken och höll AIK kvar i matchen där Robin Tihi och Jasir Asani målade i den andra halvleken. I den 13:e matchminuten hittade Nahir Besara in med en boll bakom AIK:s högerback Felix Michel som nådde snabbe Jack Lahne. Den före detta AIK-spelaren tog sig i fritt läge in i straffområdet på vänstersidan och sköt ett skott som den allsvenske debutanten Jakob Haugaard elegant parerade med sin vänsterhand till en resultatlös högerhörna.

Med mindre än en minut kvar av stopptiden i den första halvleken var det mycket nära hemmaledning då Jack Lahne från vänsterkanten slog en genomskärare som nådde Agon Mehmeti. ÖSK-spelare hade smugit in bakom ryggen på Robin Tihi och fick bollen perfekt i steget och från ca fem meters avstånd skulle Mehmeti med en enkel bredsida vinkla in bollen intill den vänstra stolpen, men Jakob Haugaard svarade för en enorm enhandsräddning då han styrde bollen utanför målet till en resultatlös vänsterhörna. Han stod sedan i AIK:s kommande matcher hemma mot IFK Norrköping FK (1–4), borta mot Hammarby (2–0), borta mot Malmö FF (1–4) i kvartsfinalen av Svenska cupen 2019/2020 och hemma mot Malmö FF (2–2).

Den 2 juli 2020 ställdes AIK mot IFK Göteborg (0–1) på Gamla Ullevi i Göteborg och Jakob Haugaard skulle stå i mål, men fick kasta in handduken under uppvärmningen efter att ha fått en känning och AIK-målet vaktades av Budimir Janošević. Han missade ytterligare tre allsvenska matcher, men gjorde comeback borta mot Varbergs BoIS FC (2–2) den 19 juli 2020 och svarade för en målgivande passning. I den tolfte matchminuten spelade Karol Mets ned bollen till Jakob Haugaard som hårt pressad sköt bollen upp i planen. Kraften i träffen var enorm och Henok Goitom frispelades nästan. Den 40-årige hemmamålvakten Stojan Lukic missbedömde studsen och nådde knappt bollen högt upp i straffområdet och bollen gick ner mot kortlinjen. Henok Goitom satte full fart och nådde den innan kortlinjen och sköt mot mål. Stojan Lukic hann tillbaka till målet, men kunde inte hindra både boll och sig själv från att hamna i målet. 1–0 till AIK och Henok Goitoms 90:e tävlingsmål för Gnaget. I den 89:e matchminuten fastställde Astrit Selmani slutresultatet till 2–2 från straffpunkten.

Den 31 juli 2020 bytte AIK chefstränare då Bartosz Grzelak ersatte Rikard Norling och i hans första match ställdes AIK mot Kalmar FF (0–0) på Guldfågeln Arena i Kalmar och i den 91:a matchminuten osade det hett vid AIK:s straffområde. Inhopparen Carl Gustafsson stal på egen planhalva bollen av AIK:s inhoppare Felix Michel och via Filip Sachpekidis fick Isak Jansson bollen på högerkanten, avancerade till straffområdet och avlossade ett bra skott mot det bortre hörnet där Jakob Haugaard fick sträcka ut för att rädda skottet och poängen. Den 4 september 2020 möttes AIK och IFK Norrköping FK (1–0) i en träningsmatch på Östgötaporten i Norrköping under landslagsuppehållet. AIK-målet vaktades av Budimir Janošević som svarade för en stark insats och räddade bland annat en straffspark från Abdulrazaq Ishaq med vänsterhanden i den första halvleken. Den fina insatsen gav Budimir Janošević förtroendet mellan stolparna i den allsvenska omstarten borta mot Malmö FF (0–0) där AIK kämpade sig till en poäng trots två utvisningar och en tio minuter lång stopptid i den andra halvleken.

Den serbiske målvakten var sedan förstemålvakt i den kommande omgångens hemmaderby mot Hammarby (3–0) den 20 september 2020 och under resten av säsongen och förpassade därmed Jakob Haugaard till bänken under de avslutande 13 tävlingsmatcherna för AIK. Det blev under debutsäsongen i AIK spel i 16 tävlingsmatcher och den danske målvakten noterade 3V-5O-8F samt fyra hållna nollor. Nollorna kom borta mot Örebro SK (2–0), borta mot Hammarby (2–0), borta mot Kalmar FF (0–0) och hemma mot Helsingborgs IF (2–0).

AIK inledde 2021 med gruppspelet i Svenska cupen 2020/2021 och Budimir Janošević vaktade AIK-målet med Jakob Haugaard frånvarande med skada. Under de åtta inledande allsvenska matcherna satt Jakob Haugaard på bänken, men under EM-uppehållet skadade han sig återigen och tillbringade stora delar av säsongen åt rehabilitering vilket ledde till att AIK Fotboll den 9 augusti 2021 skrev ett korttidsavtal för resten av året med den svenske landslagsmålvakten Kristoffer Nordfeldt. Jakob Haugaard var från slutet av oktober 2021 återigen uttagningsbar och i bortamötet med Halmstads BK (0–1) den 1 november 2021 satt han på bänken då Kristoffer Nordfeldt var frånvarande på grund av en skada.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll