Jordan Larsson klar för AIK Fotboll

2022.04.04, kl 21:00
AIK Fotboll är överens med den 24-årige forwarden Jordan Larsson om ett avtal som sträcker sig till och med den 30 juni 2022. Jordan ansluter omgående till sitt nya lag.

Annons:

– Jordans spelstil passar in i AIK:s sätt att spela, vilket är en förutsättning när vi går in i ett lån av det här formatet. Han bidrar med spetskvalité och ger laget ytterligare erfarenhet, säger AIK Fotbolls sportchef Henrik Jurelius.

– Det ska bli otroligt kul att få representera AIK de här tre månaderna. När möjligheten dök upp fanns det inget att tveka på och jag längtar efter att få kliva ut på Friends Arena framför de mäktiga AIK-supportrarna, säger Jordan Larsson.

Med anledning av den rådande och mycket allvarliga situationen i regionen beslutade det internationella fotbollsförbundet Fifa i mars 2022 att ge utländska spelare hemmahörandes i det ryska ligasystemet möjligheten att pausa sina avtal till och med den 30 juni 2022. Spartak Moskva-spelaren Jordan Larsson har valt att nyttja den möjligheten för att i stället ansluta till AIK Fotboll på ett korttidsavtal.

24-årige Jordan Larsson är född den 20 juni 1997 i Rotterdam, Nederländerna, och började sin ungdomskarriär i spanska FC Barcelona, på skolan FCBEscola. Jordan, son till den forne landslagsspelaren Henrik Larsson, började spela i klubben år 2004, samtidigt som pappa Henrik gjorde detsamma i A-laget. När familjen sedan valde att flytta hem till Sverige år 2006, började en då nioårig Jordan spela i Helsingborgsklubben Högaborgs BK, en klubb där han bland annat ägnat flera somrar på Högaborgs Fotbollskola. Som 14-åring skulle även seniordebuten komma och under sin första A-lagssäsong, 2012, stod Larsson för fem mål på sina tio spelade matcher. Totalt blev det 43 spelade matcher för Division två-klubben med ett facit på tolv gjorda mål.

Torsdagen den 24 juli 2014 presenterades en 16-årig Jordan Larsson av Helsingborgs IF. Bara tre dagar senare, den 27 juli, gjorde han sin allsvenska debut i matchen mot Örebro SK då han i den 73:e matchminuten blev inbytt av klubbens dåvarande huvudtränare Roar Hansen. I augusti samma år kom så även de första målen när Helsingborgs IF ställdes mot Torslanda IK i Svenska Cupen. Jordan stod då för 1–0 i den 17:e matchminuten och kunde sedan även göra 3–0-målet i början på andra halvlek innan han i matchminut 79 blev utbytt mot Alvaro Santos. Det första allsvenska målet gjorde Larsson när HIF gästades av Åtvidabergs FF hemma på Olympia, efter att med vänsterfoten prickat in bollen bakom Henrik Gustavsson.

När AIK säsongen 2015 förlorade mot Helsingborgs IF på Olympia (3–1) stod Larsson för två av målen. I den 21:a matchminuten vänsterskruvade den unga anfallaren in 1–0 runt AIK:s mittback Per Karlsson och in bakom målvakten Kyriakos Stamatopoulos. Det andra målet chippade han med högerfoten in över ”Stam” i den 61:a minuten. Efter två år i Helsingborgs IF lämnade Jordan Larsson klubben efter att laget förlorat det allsvenska kvalet mot Halmstads BK. I den avgörande kvalmatchen stod Larsson för 1–0-målet i matchminut 82, men trots det lyckades HBK vända matchen och vinna med 2–1. I HIF blev det totalt 18 mål och tolv assist på 65 tävlingsmatcher.

I januari 2017 presenterades 19-åringen av den nederländska klubben NEC Nijmegen i högstaligan Eredivisie. Kontraktet skrevs fram till juli 2020, men efter bara ett tjugotal matcher lämnade Larsson NEC då klubben degraderats till andraligan. 2018 skulle det i stället bli klart att den dåvarande 20-åringen återvänder till Allsvenskan och till IFK Norrköping. Kontraktet gällde tre år. Bara dagar efter att Larsson presenterats av IFK Norrköping blev han även blixtinkallad till Janne Anderssons landslagstrupp för spel under januariturnén i Abu Dhabi då Carlos Strandberg lämnat återbud. Trots att det inte blev några mål under sin första samling med Blågult fick Jordan rubriker efter att ha legat bakom Gustaf Nilssons 1–0-mål mot Danmark.

Under manager Jens Gustafsson i IFK Norrköping hade Jordan en något tuff debutsäsong. Efter att ha gått mållös i sina två inledande matcher i Allsvenskan kom till slut hans första mål för ”Peking” mot Kalmar FF, men fler än så skulle det inte bli under säsongen. Däremot skulle efterföljande säsong bli desto mer lyckad. Säsongen 2019 stod Larsson för elva mål på 16 matcher i Allsvenskan och placerade sig i toppen av skytteligan in till höstens omstart. Detta gjorde att intresse åter väcktes från utländska klubbar och resulterade i att han på nytt lämnade svensk fotboll, nu till den ryska storklubben Spartak Moskva. Sedan 2019 har det hittills hunnit bli 72 spelade matcher och 22 gjorda mål i klubben. Efter att inlett med ett mål på hans sju första matcher var en plats i startelvan först inte helt given, men i hans tionde match för klubben stod han bland annat för två mål på två minuter i derbyt mot stadsrivalen Lokomotiv Moskva och efter det hittade Jordan formen och en ordinarie plats i Spartaks rödvita tröja.

Jordan Larsson har spelat 7 A-lagslandskamper och gjorde sitt första mål i träningsmatchen mot Moldavien i januari 2020. Han har även gjort 14 U21,15 U19 och 15 U17-landskamper.

Jordan ansluter omgående till sina nya lagkamrater. Varmt välkommen till AIK Fotboll!

Text: Filip Wiklund

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll