Kaisa Collins mål gav tre poäng

2021.10.30, kl 15:21
AIK besegrade Vittsjö GIK med 1–0 (1–0) inför 233 åskådare på Skytteholms IP i Solna efter att Kaisa Collin svarat för matchens enda mål. Målet kom i den nionde matchminuten och Hannah Davison stod för förarbetet då hon från egen planhalva frispelade framrusande Kaisa Collin som rundade målvakten innan hon slog in bollen i mål.

Solna bjöd på strålande sol då det var dags för AIK:s sista hemmamatch för säsongen och hemmalaget jagade sin första trepoängare mot Vittsjö GIK. Bortalaget låg på femte plats i tabellen och jagade samtidigt en plats i nästa års Uefa Women’s Champions League. Kaisa Collin satte bollen i spel, men det första anfallet blev Vittsjös då vänsterbacken Ebba Hed slog upp bollen längs vänsterkanten till den före detta AIK-spelaren Clara Markstedt som tog sig förbi Konya Plummer och in i straffområdet. Markstedt tappade kontrollen på bollen som istället rensades av Linda Hallin rakt på motståndaren och bollen studsade ut till en inspark samtidigt som luften gick ur Clara Markstedt. I den femte matchminuten kom AIK upp i sitt första anfall efter att Linda Hallin slagit en långboll till Caroline Murray på högerkanten och amerikanskan försökte nå Kaisa Collin framför mål, men backlinjen lyckades rensa bort bollen framför finländskan.

I den nionde matchminuten byggde AIK upp ett anfall från backlinjen och Hannah Davison fick bollen till vänster högt upp på egen planhalva och hon lyfte med högerfoten fram en perfekt boll som framrusande Kaisa Collin nådde framför den utrusande målvakten Sabrina D’Angelo precis utanför straffområdet. AIK:s nummer 8 petade bollen till vänster om den kanadensiska målvakten och fick skottläge mot det övergivna målet. Med vänster fot avslutade 24-åringen och bollen gick efter marken in i mål, försvarande lagkaptenen Sandra Adolfsson hann inte tillbaka för att hindra baklängesmålet. 1–0 till AIK och Kaisa Collins första mål i AIK-tröjan. AIK fortsatte att föra spelet och matchinledningen var en av lagets bästa offensiva starter på en match under säsongen. Efter 20 minuters spel kom bortalaget in i matchen och spelet jämnades ut. I den 27:e matchminuten sköt Michelle De Jongh bortalagets första skott på mål, men det blev inga bekymmer för Milla-Maj Majasaari. Fyra minuter senare avslutade samma spelare och denna gång blev det farligt då skottet från ca 19 meter seglade precis utanför det vänstra krysset.

I den 35:e matchminuten bjöd AIK på en snabb kontring efter en hörna från bortalaget. Rosa Kafaji tog tag i bollen och svarade för en stark rusch upp på offensiv planhalva där hon försökte nå framrusande Honoka Hayashi i den bortre, vänstra delen av straffområdet, men Sabrina D’Angelo kom ut precis före japanskan och fångade bollen. Slutminuterna av halvleken blev farliga och det var bortalaget som skapade två lägen för kvittering. I den 41:a matchminuten slog Tove Almqvist en hörna från vänster som nådde huvudet på Julia Tunturi framför mål och nicken gick mot den högra delen av AIK-målet, men Milla-Maj Majasaari räddade. Två minuter senare slog Ebba Hed ett inlägg från vänsterkanten som nådde Clara Markstedt vid den bortre, högra stolpen, men nicken gick utanför stolpen. Ett jätteläge för Vittsjö GIK att kvittera. Efter en minuts stopptid blåste domaren av för pausvila. Inget av lagen svarade för något byte inför den andra halvleken som inleddes ganska jämt och chansfattigt. I den 53:e matchminuten tog sig Clara Markstedt förbi Hannah Davison, som sparkade hål i luften då hon skulle passa tillbaka till Milla-Maj Majasaari, och satte fart mot AIK-målet, men Konya Plummer hann ner i position i det egna straffområdet och rensade bort bollen.

Efter tio minuter av halvleken ersattes Joy Bokiri av Matilda Nildén. Ett par minuter senare tilldelades Konya Plummer matchens första gula kort efter att hon på offensiv planhalva hoppat in i Tove Almqvist. I den 58:e matchminuten fångade Kaisa Collin upp bollen efter att backlinjen inte fått bort ett uppspel. Finskan sköt centralt placerad från ca 20 meter och avslutet gick nästan över målvakten, men hon fångade in bollen. Det var stor kamp i den andra halvleken och relativt chansfattigt under den första halvan. Vittsjö GIK förde spelet under den andra akten och fick ett större och större tryck ju längre matchen led. I den 68:e matchminuten fick Briana Campos bollen till höger vid AIK:s straffområde efter en frispark från Ebba Hed och sköt ett överraskande lobbavslut som blev farligt och bollen gick precis över ribban. Fyra minuter senare lyfte Ebba Hed in en hörna från höger och efter två ingripanden av AIK-målvakten lyfte Briana Campos från vänsterbacksposition fram bollen till Clara Markstedt framför mål. Forwarden vann luftduellen mot Hannah Davison och fick iväg en farlig nick åt vänster, men Milla-Maj Majasaari kastade sig och klistrade bollen i luften. Med dryga kvarten kvar av ordinarie tid lyfte Michelle De Jongh från kortlinjen till höger i straffområdet in bollen framför mål och Milla-Maj Majasaari nådde den precis, men bollen föll ner bakom henne innan hon med hjälp av Linda Hallin och Konya Plummer lyckades fånga in bollen.

Det doftade kvittering under den sista kvarten då Vittsjö GIK skapade ett starkt tryck mot AIK:s straffområde. I den 81:a matchminuten slog Briana Campos fram ett instick till Clara Markstedt som kom in perfekt centralt vid straffområdeslinjen mellan Konya Plummer och Hannah Davison, tog emot bollen och avslutade med ett skott som gick ett par decimeter över ribban. Efter det var det dags att tacka av målskytten Kaisa Collin som ersattes av Arsema Weldai. Strax därefter drog Hannah Davison på sig sitt sjätte gula kort för säsongen och hon missar därmed serieepilogen borta mot Linköpings FC om en vecka. Med knappt sex minuter kvar av ordinarie tid fångade Milla-Maj Majasaari in bollen efter ett inlägg och höll i den för länge i famnen. Efter exakt 24 sekunder blåste domaren för en indirekt frispark för Vittsjö GIK i straffområdet. Det hela avslutades med ett skott av Michelle De Jongh som AIK-målvakten räddade. AIK höll i bollen mer under slutminuterna och i den 90:e matchminuten var det dags för hemmalagets sista byte då Matilda Rosqvist ersatte Rosa Kafaji som lämnade planen med ett gult kort efter att ha sparkat in bollen i mål efter en avvinkning för offside.

Då 90 spelade minuter passerades visade fjärdedomaren att det återstod fyra stopptidsminuter. När matchklockan precis tickade in i den femte stopptidsminuten jobbade bortalaget fram en sista hörna och man flyttade även upp målvakten. Julia Tunturi slog högerhörnan, men den blev något för lång och domaren blåste av matchen. En historisk eftermiddag var till ända. AIK tog sin första seger genom tiderna mot Vittsjö GIK, Kaisa Collin gjorde sitt första AIK-mål, Milla-Maj Majasaari höll nollan för 18:e gången och AIK har som nykomlingar skrapat ihop 20 poäng i OBOS Damallsvenskan.