Krönika: Mirakelvändningen för 30 år sedan

2019.09.17, kl 11:00
AIK har vid endast ett tillfälle vänt ett tremålsunderläge i paus till seger. Det skedde för exakt 30 år sedan då Västra Frölunda IF trodde att de skulle lämna Råsunda Fotbollstadion med två poäng, men istället fick åka hem till Göteborg med sorg.

AIK hade säsongen 1989 endast svarat för åtta mål på hemmaplan i de nio hemmamatcherna som spelats innan mötet med Västra Frölunda IF – och då hade det varit “proppen ur” när man den 20 augusti 1989 tog emot Gif Sundsvall och vann med 4-2, annars var säsongen målsnål. Minst sagt.

När AIK söndagen den 17 september 1989 tog emot redan nedflyttningsklara Västra Frölunda IF inför endast 1 785 åskådare på Råsunda Fotbollstadion så förväntade sig de flesta en målsnål historia. Vi som var där upplevde en öde nationalarena och publiksiffran är AIK:s nionde sämsta på hemmaplan i en allsvensk match. Förvåningen var stor bland de fåtaliga åskådarna då den gästande seriejumbon tog ledningen med både 1–0, 2–0 och 3–0 innan domaren Bo Persson från Gävle signalerade för pausvila. Troligen lämnade några åskådare Råsunda redan i paus den där höstkvällen för 30 år sedan – och liksom de hundratals AIK-supportrar som den 2 juni 2003 gick hem från matchen AIK – Djurgården med kvarten kvar vid ställningen 0–3, så lär de ångra sig än idag.

Inför den andra akten valde AIK-tränaren Sanny Åslund, som var minst sagt förbannad i paus, att göra sina två byten då Thomas Bodström och Marco Ciardi ersattes av Thomas Johansson och Robert Veronese. I den andra halvlekens tredje minut slog eleganten Vadim Jevtushenko en högerhörna som framför mål nickskarvades vidare av finländaren Esa Pekonen till Björn Kindlund som satte dit pannan och reduceringen var ett faktum. Fem minuter senare lyfte Vadim Jevtushenko in ytterligare en högerhörna och bollen nådde inhopparen Thomas Johanssons huvud, 2–3 och publiken tände till. I den 56:e minuten fick publiken vråla till igen sedan Vadim Jevtushenko rundat Västra Frölundas målvakt Magnus Olsson och rullat in kvitteringen.

Efter en knapp kvarts spel av den andra halvleken tog AIK ledningen med 4–3 då Niclas Kindvall slog in bollen i mål och scenförvandlingen var total. Klang och jubelföreställningen fullbordades i den 70:e minuten då det bjöds på en repris på 2–3-målet. Högerhörna av Vadim Jevtushenko, nick av Thomas Johansson och 5–3. Publiken var fullständigt i extas och sjöng ramsor med budskapet att man ville ha Sanny Åslund kvar som tränare även 1990 – vilket också blev fallet då spelartruppen uttryckte sitt stöd för den forne skyttekungen. När vi lämnade Råsunda visste vi utan tvekan att det var en unik match som vi just bevittnat, men vi trodde nog inte att den 30 år senare fortfarande skulle sitta kvar på näthinnan.

AIK har vid ytterligare ett tillfälle vänt ett allsvenskt tremålsunderläge till seger. Den 7 juni 1953 stod IFK Norrköping för motståndet på Råsunda och när gästerna gjorde 3–0 i den 62:a minuten tydde inte mycket på poäng för AIK, men John Göras (66′), Kurt Hamrin (69′ och 76′) samt Ingvar “Tjotta” Olsson (84′) ville annorlunda och AIK lämnade matchen med resultatet 4–3 och två poäng. I Division II Nordöstra den 18 maj 1952 vände AIK ett tidigt 0–3-underläge hemma mot Karlstads BIK till seger med 4-3 och den 2 september 1923 vände AIK 0–3 mot Djurgårdens IF i Svenska serien till seger med 5–4. Jag kan även nämna det exceptionella hemmamötet med IFK Göteborg den 8 augusti 1968 då Blåvitt ledde med 2–0 redan efter sex spelade minuter, men AIK segrade till slut med hela 9–3. Och derbyt mot Djurgården 2003, som nämns tidigare i denna text, slutade som bekant 3–3 sedan Mats Rubarth (79’), Stefan Ishizaki (84’) och Samuel Ayorinde (91’) frälst de AIK-supportrarna som var kvar på läktarna.