Maiju Ruotsalainen ny chefstränare i damlaget

2020.11.05, kl 10:00
AIK Fotboll är överens med Maiju Ruotsalainen om ett avtal som löper över de tre kommande säsongerna. Maiju Ruotsalainen tar över som ny chefstränare för klubbens damlag och hon ansluter till truppen efter att den pågående tävlingssäsongen är avslutad.

– Jag har under hösten tagit fram en kravbild som speglar den långsiktiga strategin som vi har för vårt damlag. Jag kan med glädje konstatera att Maiju uppfyller den kravbilden på ett väldigt bra sätt. Hon har en humanistisk ledarskapsstil samt en förståelse för vad det krävs för att ta stegen för att nå nästa nivå. Maiju är kunnig, ambitiös och framåtlutad i sitt tänk och framförallt är hon dedikerad till att jobba långsiktigt med spelarna och laget, säger AIK Fotbolls sportchef Anne Mäkinen.

– Det känns jättebra att få börja arbeta i AIK, en stor och traditionsrik klubb med värderingar som jag också står för. Det var viktigt för mig att hitta en fotbollsmiljö som tror på samma typ av ledarskap som jag gör, där spelarna är en central del och AIK känns som en mycket positiv klubb som fokuserar på de möjligheter som finns framför oss. Jag ser fram emot att börja jobba långsiktigt med spelarna och de övriga ledarna i teamet och längtar efter att bli en del av en miljö där människor jobbar hårt, trivs tillsammans och är stolta över vad vi gör. AIK har gjort ett fantastiskt jobb i Elitettan och spelar därför i OBOS Damallsvenskan nästa år. Vi måste nu fortsätta jobba hårt för att visa att vi kan tävla på en högre nivå vilket kräver ett stort engagemang från oss alla samt en förståelse över vad som krävs för att spela i den högsta ligan, säger Maiju Ruotsalainen.

36-åriga Maiju Ruotsalainen, född den 25 november 1983 på Tammerfors universitetssjukhus i Finland, inledde 2014 sin tränarkarriär på seniornivå och har därefter coachat två klubbar i Naisten Liiga samt under tre år varit assisterande förbundskapten för det finska damlandslaget. Fotbollskarriären inleddes dock som spelare hemma i Tammerfors.

Maiju Ruotsalainen växte upp i Tammerfors i det finska inlandet och började som fyraåring spela fotboll i moderklubben Ilves där hon spelade ungdomsfotboll. I tidiga tonåren flyttade hon till lokalkonkurrenten TJK med vilka hon även A-lagsdebuterade som 14-åring. År 2000 var hon tillbaka i Ilves igen och det blev då spel i seniorlaget i Naisten Liiga när Ilves slutade på sjätte plats i tabellen. 2001 slutade man på femte plats i tabellen och efter säsongen bytte Maiju Ruotsalainen klubb till MPS från Helsingfors. Det blev en tredjeplats under den första säsongen i landets huvudstad då MPS slutade elva poäng efter mästarna FC United från Jakobstad. Inför 2003 bytte hon till HJK och man slutade på andra plats, endast en poäng efter just lokalrivalen MPS. 2004 följde en säsong med FC Honka i Esbo, väster om Helsingfors, och man slutade på fjärde plats i tabellen.

Efter fem säsonger i den finska högstaligan väntade ett äventyr i Danmarks högsta liga, Elitedivisionen, som inleddes med att Maiju under 2005 skrev på för Odense Boldklub på Fyn. Det blev en säsong i ”OB” och två mål, då de våren 2006 åkte ur serien, innan hon bytte klubb till Vejle Boldklub på Jylland. Vejle BK slutade säsongen 2006/2007 på fjärde plats i tabellen och Maiju svarade för ett mål. Det blev sammanlagt två säsonger i Danmark innan hon sommaren 2007 återvände hem till FC Honka igen. FC Honka var regerande mästare och med Maiju Ruotsalainen i laget höll man undan för HJK i en dramatisk avslutning där man till slut hamnade två poäng före tvåan. 2008 svarade Maiju Ruotsalainen för 16 ligamål vilket gav en andraplats i skytteligan, två mål bakom Nina Hietanen från FC Kuusysi i Lahtis. FC Honka höll för favorittrycket och blev finländska mästare för tredje året i rad. FC Honka vann även Ligacupen 2007 (5–4 efter straffavgörande mot HJK) och 2008 (3–1 mot TPS) efter finalspel på Finnair stadium i Helsingfors. FC Honka var i augusti 2008 också med i Uefa Women’s Cup 2007/2008, men slogs ut i gruppspelet på Färöarna efter att man kommit tvåa i grupp A2 efter isländska Valur.

Inför säsongen 2009 skrev Maiju Ruotsalainen på för Åland United och flyttade till Mariehamn. Debuten skedde hemma mot United Pietarsaari (5–0) den 4 april 2009 då hon startade matchen på Wiklöf Holding Arena. I startelvan hade hon även sällskap av AIK:s nuvarande chefstränare Caroline Sjöblom. Det första målet kom exakt en vecka senare då Åland United besökte FC Honka (4–0) och Maiju Ruotsalainen visade att släkten är värst då hon gav bortalaget ledningen i den 56:e matchminuten. Det blev under den första säsongen i Mariehamn 20 ligamatcher från start och tolv mål, bland annat ett hattrick hemma mot KPV från Karleby (5–0) den 16 maj 2009 då hon svarade för de tre avslutande målen inom loppet av 19 minuter i den andra halvleken. Åland United blev finska mästare med 55 inspelade poäng på de 22 matcherna och man slutade fem poäng före FC Honka.

I november 2009 blev det klart att Maiju Ruotsalainen lånades ut till det italienska topplaget ASD Torres Calcio under resten av säsongen 2009/2010. De då trefaldiga italienska mästarna Torres från Sassari på Sardinien spelade i Serie A och hade tidigare under säsongen vunnit Supercupen. Serie A-debuten för henne skedde den 23 januari 2010, borta mot Graphistudio Tavagnacco (1–1) i den tionde omgången. I mars 2010 möttes Torres Calcio och Olympique Lyonnais i kvartsfinalen av Uefa Women’s Champions League 2009/2010. Det italienska laget föll med 0–3 borta på Stade de Gerland i franska Lyon, efter bland annat två mål av den svenska landslagsspelaren Lotta Schelin, och vann sedan returen hemma på Stadio Vanni Sanna i Sassari med 1–0. Maiju Ruotsalainen byttes in i den 90:e matchminuten i hemmamatchen då hon ersatte italienskan Sandy Iannella.

Den 1 maj 2010, i den tredje omgången från slutet av Serie A, säkrade Torres Calcio sin fjärde Scudetto genom tiderna i och med en 3–1-seger borta mot ASD Reggiana Calcio. Torres Calcio noterade 19V-3O-0F på de 22 omgångarna och slutade sju poäng före tvåan ASD Bardolino Verona. Det blev sammanlagt tio matcher (578 spelade minuter) för Maiju i Serie A. Efter den italienska säsongen återvände hon i maj 2010 till Åland United och spelade 17 ligamatcher samt svarade för sju mål då Åland United under nya chefstränaren Marianne Miettinens ledning slutade på tredje plats i Naisten Liiga, 15 poäng efter seriesegrarna PK-35. Maiju startade även båda matcherna (175 spelade minuter) då Åland United ställdes mot 1. FFC Turbine Potsdam i sextondelsfinalen av Uefa Women’s Champions League 2010/2011.  Det tyska laget vann dubbelmötet med hela 15–0, efter 9–0 borta och 6–0 hemma, och gick fram till final där man föll mot Olympique Lyonnais med 0–2.

I början av 2011 meddelade Åland United att man var överens med Maiju Ruotsalainen om en kontraktsförlängning. Hon startade 27 matcher i Naisten Liiga och svarade för elva mål då Åland United slutade på fjärde plats i den jämna toppstriden, sex poäng efter mästarna PK-35 från Vanda. Den 25 februari 2012 debuterade Maiju Ruotsalainen i det finska A-landslaget då man spelade Cyprus cup. Finland mötte England på GSP stadium i huvudstaden Nicosia och föll med 1–3 efter att man tagit en tidig ledning och Maiju byttes in i den 83:e matchminuten då hon ersatte Annika Kukkonen. 2012 slutade Åland United på andra plats, två poäng efter PK-35 som återigen vann det finländska mästerskapet. Maiju Ruotsalainen spelade 16 matcher, varav elva från start, och svarade för åtta mål.

Efter säsongen blev det provspel i engelska Doncaster Rovers Belles som också erbjöd ett kontrakt för spel i FA Women’s Super League, men det blev istället en fortsättning i Åland United. 2013 blev på grund av skador (höft och häl) hennes sista i Naisten Liiga och det blev endast spel i sex matcher under våren, varav en start, och inga mål då Åland United tog mästerskapstiteln på målskillnad efter att ha spelat 1–1 hemma mot tvåan PK-35 i den sista omgången. Den före detta AIK-spelaren Juliette Kemppi svarade för kvitteringen i den 79:e matchminuten på Wiklöf Holding Arena i Mariehamn och målet betydde guld. Ligatiteln var Maiju Ruotsalainens fjärde i Finland (2013, 2009, 2008, 2007) och femte totalt efter mästerskapstiteln i Italien.

Under de två avslutande åren i Åland United var Maiju Ruotsalainen även en del av tränarstaben och tog även sin tränarlicens (Uefa B). 2014 delade hon chefstränarrollen i Ilves med Rami Rosenberg. Ilves hade 2012 åkt ur högstaligan och spelade i Naisten Ykkönen. Det blev trots skadeproblemen även spel i sex matcher för henne i Ilves i Naisten Ykkönen och hon svarade för tre mål. Den 5 oktober 2014 säkrade man avancemanget till Naisten Liiga genom att besegra IK Myran med 8–0 i den näst sista omgången. Ilves skrev även finsk historia under året då man i Suomen cup blev det första laget utanför Naisten Liiga som tog sig till final, detta efter att i semifinalen besegrat PK-35 som vunnit den inhemska cupen de tre föregående åren. I semifinalen blev det 1–0 till Ilves efter förlängning sedan Heidi Kollanen nickat in segermålet hemma på Tammelan stadion. Finalen mellan FC Honka och Ilves spelades på Sonera stadium i Helsingfors den 10 juni 2014 och FC Honka vann i regnet med 2–1 efter förlängning sedan det avgörande målet kommit efter en tilltrasslad situation. Under vintern spelade Maiju även Futsal för Ilves. Som nykomlingar i Naisten Liiga 2015 tog Maiju Ruotsalainen och Rami Rosenberg Ilves till en andraplats i ligan, 14  poäng efter PK-35 och duon utsågs även till Årets tränare.

Inför säsongen 2016 tog Maiju Ruotsalainen över som ensam chefstränare i Ilves och blev samtidigt assisterande förbundskapten i det finska F19-landslaget. Hon blev under året även klar med sin tränarlicens (Uefa A). Ilves slutade på sjunde plats i grundserien och missade på målskillnad en fortsättning i mästerskapsserien och fick istället spela nedre slutspelsserien där man undvek nedflyttning genom att vinna serien före ONS, NiceFutis och TiPS. I december 2016 var Maiju Ruotsalainen en av tolv tränare från finska klubbar som inledde den 14 månader långa Uefa Pro-kursen. 2017 tog Maiju Ruotsalainen över som chefstränare i Åland United, något som blev officiellt redan i augusti 2016, och hon blev samtidigt assisterande förbundskapten i det finska damlandslaget. Landslaget spelade tio A-landskamper under året och noterade 4V-2O-4F. Det blev även en 22 minuter lång comeback som spelare i Naisten Liiga då hon bytte in sig själv i bortamötet med ONS (0–2) inför 123 åskådare på Castrén i Uleåborg den 27 augusti 2017. Åland United hade endast tre avbytare inklusive Maiju och hon ersatte engelskan Sarah Burn i den 68:e matchminuten. Efter att ha räddat kvar Åland United i Naisten Liiga meddelade klubben den 26 september 2017 att Maiju Ruotsalainen efter säsongen skulle lämna Åland United för att på heltid vara assisterande förbundskapten i det finska damlandslaget.

Under 2018 och 2019 arbetade Maiju Ruotsalainen med Helmarit, som damlandslaget kallas. 2018 spelade damlandslaget 20 landskamper och noterade 5V-5O-10F. Man spelade bland annat sex VM-kvalmatcher till slutspelet i Frankrike 2019, borta mot Israel (0–0), hemma mot Spanien (0–2), hemma mot Österrike (0–2), borta mot Serbien (2–0), borta mot Spanien (1–5) och borta mot Österrike (1–4) vilket gav en slutlig tredjeplats i grupp 7. 2019 spelade Helmarit 17 landskamper och noterade 6V-5O-6F. Man avslutade året med fyra EM-kvalmatcher till slutspelet i England 2021 (den 23 april 2020 meddelade Uefa att turneringen p g a pandemin Covid-19 skjuts upp till 2022), borta mot Albanien (3–0), hemma mot Albanien (8–1), hemma mot Cypern (4–0) och borta mot Portugal (1–1) i en match där Linda Sällström kvitterade i den sista matchminuten.

I januari 2020 meddelade Umeå IK att man skrivit ett avtal med Maiju Ruotsalainen som från och med den 1 februari 2020 tog ansvaret för klubbens F17-lag samtidigt som hon även backade upp F19-laget. Hon arbetade samtidigt på NIU (Nationell Idrottsutbildning, fotboll) på Dragonskolan i Umeå. Umeå IK:s F17-lag vann samtliga seriematcher under säsongen och kvalificerade sig för SM-semifinal där man den 18 oktober 2020 besegrade AIK med 2–1 inför 50 åskådare hemma på Umeå Energi Arena SOL efter att samtliga tre mål gjorts mellan den 43:e och den 47:e matchminuten. I finalen ställdes Umeå IK mot IFK Göteborg på konstgräset i Prioritet Serneke Arena den 25 oktober 2020 och UIK vann med 3–1 efter förlängning inför de 50 åskådarna efter att ställningen varit 1–1 efter 90 spelade minuter. Umeå IK:s F19-lag tog sig i oktober 2020 fram till semifinal i Svenska Spel F19-serien, men med anledning av den pågående pandemin Covid-19 beslutade det Svenska Fotbollförbundet den 30 oktober 2020 att tills vidare skjuta upp finalspelet.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2023

Sök på AIK Fotboll