Klar förlust på bortaplan

2022.04.17, kl 18:34
AIK föll med 0–3 (0–2) borta mot Malmö FF inför 20 122 åskådare på Eleda stadion. Hemmalaget kopplade ett starkt grepp om de tre poängen i den första halvleken då de på stopptid gjorde sitt andra mål. Nabil Bahoui var närmast ett AIK-mål då han träffade stolpen i slutet av den första halvleken.

Vinst, förlust, förlust, oavgjort, vinst, vinst var AIK:s tävlingsfacit inför mötet med Malmö FF. AIK besökte Malmö för en dryg månad sedan då man på Malmö IP ställdes mot ”iff iff” i kvartsfinalen av Svenska cupen 2021/2022. Matchen gick till förlängning efter att AIK tappat en 1–0-ledning i den andra halvleken, men kvitterat till 2–2 vilket gav 30 minuters extra speltid. Malmö FF vann med 3–2 efter att två avgörande domslut gällande elvameterssparkar båda gått emot bortalaget. Nu var det dags för den tredje omgången av Allsvenskan 2022 och båda lagen ville gärna ha tre poäng för att hänga på serieledande Hammarby som inlett serien med tre raka segrar. Eleda Stadion var fullsatt vilket innebar att 20 122 åskådare fanns på plats och stämningen var elektrisk då spelarna äntrade planen inför avspark. Det är ingen tvekan om att bortsett Stockholmsderbyns så är mötena med Malmö FF numer det hetaste mötet för AIK och prestigen är enorm.

Gnaget hade två spelare på skadelistan i form av Bilal Hussein och Amar Abdirahman Ahmed. På läktaren på Eleda Stadion satt Tom Strannegård och Henry Atola då de under lördagen rest med matchtruppen ner till Sveriges tredje största stad. Chefstränaren Bartosz Grzelak aviserade följande startelva; Kristoffer Nordfeldt, Mikael,Lustig, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström, Sebastian Larsson (K), Jesper Ceesay, Nicolás Stefanelli, Jordan Larsson. Erick Otieno och Nabil Bahoui. På bänken satt Josafat Mendes, Per Karlsson, Zachary Elbouzedi, Benjamin Mbunga Kimpioka, Budimir Janošević (mv), Yasin Ayari och Erik Ring. Alexander Milošević och Yasin Ayari stod inför matchen på två gula kort och riskerade därmed avstängning mot Varbergs BoIS FC i den fjärde omgången. Malmö bjöd på härligt vårväder under påskdagen med strålande sol under eftermiddagen och det var 12° i luften då den rutinerade domaren Mohammed Al-Hakim kl 15:01 blåste igång stormötet och Nicolás Stefanelli satte bollen i spel. Det svartklädda AIK-laget lyftes fram av över tvåtusen supportrar på den södra bortaläktaren och ambitionen inför avspark var att en gång för alla få stopp på den alltför långa sviten i Malmö utan en allsvensk trepoängare.

Den första halvchansen blev hemmalagets då Felix Beijmo vann en duell med lagkaptenen Sebastian Larsson på mittplanen och spelade ut bollen till Veljko Birmančević till vänster, men avslutet räddades enkelt av Kristoffer Nordfeldt. Malmö FF kopplade greppet direkt och när matchklockan närmade sig tre spelade minuter klackade Jo Inge Berget fram lagkaptenen Anders Christiansen till ett fritt läge till vänster i straffområdet och han avslutade hårt. Kristoffer Nordfeldt räddade, men bollen flög upp i luften och Isaac Kiese Thelin kunde enkelt stöta in bollen i det öppna målet. 1–0 efter 02:58 och en mardrömsstart för AIK. AIK-spelarna signalerade för offside, men millimeterna var troligen på den till Sverige återvändande forwardens sida. I den tionde matchminuten slog Sebastian Larsson AIK:s andra hörna från höger och bollen hamnade hos Nicolás Stefanelli i den bortre delen av straffområdet och argentinaren avslutade hårt, men Johan Dahlin räddade bollen till vänster om sig. Returen gick ut till Jordan Larsson som instinktivt sköt direkt, men träffen blev inte riktigt ren och hemmamålvakten kunde liggande på marken fånga in bollen i famnen.

I den 14:e matchminuten kom Jordan Larsson på högerkanten flygande i en en-mot-en-situation från halva plan där han hade Dennis Hadžikadunić mot sig och framme vid straffområdet avslutade AIK-spelaren, men skottet täcktes av backen. Två minuter senare bröt Erick Otieno fram på mittplanen och sprang sig fri åt högersidan till och jagades av mittbacken Lasse Nielsen. AIK:aren tog sig in i straffområdet och sköt ett lågt, pressat skott i fritt läge som gav Johan Dahlin lite bekymmer, men räddades. I den 18:e matchminuten befann sig AIK på offensiv planhalva, men då Nicolás Stefanelli skulle spela tillbaka bollen till mittplanen så frispelade han istället Anders Christiansen. MFF-spelaren satte fart från egen planhalva och jagades av Jesper Ceesay som i eget straffområde nådde dansken och fick iväg bollen till en resultatlös vänsterhörna. Det var en oerhört pulserande, intensiv inledning på matchen och hörnstatistiken var 4–3 till hemmalaget innan 20 spelade minuter. Det var två svenska tungviktare som bjöd upp till dans på Eleda Stadion under de första 25 sprudlande minuterna som fick åskådarna att flämta efter syre. Strax därefter fick Jesper Ceesay syna matchens första gula kort efter att han gått in lite bryskt på Erdal Rakip på offensiv planhalva.

Om de första 25 minuterna var böljande och fartfyllda var resten av halvleken rumphuggen då avbrott efter avbrott följde då spelare behövde behandling efter smällar. Efter en knapp halvtimmes spel slog Anders Christiansen en frispark djupt ner på vänsterkanten och istället för att chippa in bollen till en medspelare framför mål så gick han istället på ett fräckt avslut mot mål, men bollen gick strax över ribban. Strax därefter gick Jo Inge Berget ner för räkning vid AIK:s spelarbänk och det såg inledningsvis illa ut för norrmannen, men han återkom i spel. I den 36:e matchminuten kom AIK i en snabb spelvändning centralt genom Jordan Larsson och han spelade ut bollen till Erick Otieno på vänsterkanten. AIK:s nummer 25 tog sig in i straffområdet och ner mot kortlinjen, vände upp och sköt ett skott som täcktes framför mål. I andraläget studsade bollen till Jesper Ceesay som från en position strax utanför straffområdet sköt, men skottet täcktes innan AIK-spelaren fälldes på strafflinjen, men ingen åtgärd från domaren. Två minuter senare kom Isaac Kiese Thelin igenom till höger i offensivt straffområde och fick iväg ett riktigt bra avslut mot den bortre, vänstra stolpen där Kristoffer Nordfeldt svarade för en bra räddning. Strax därefter tvingades en skadad Erdal Rakip lämna planen och han ersattes av den 35-årige veteranen Ola Toivonen.

AIK hade svårt att hålla längd i anfallen, men i den 43:e matchminuten rullade man runt bollen på offensiv planhalva för första gången, tålmodigt från vänster sida till höger sida. Nicolás Stefanelli bröt från högerkanten in centralt mot straffområdet och passade in bollen till Nabil Bahoui som centralt placerad i straffområdet fick på en fin träff med högerfoten. Direktskottet gick förbi utsträckta Johan Dahlin efter marken, men slog i vänster stolprot och returen rensades bort av Lasse Nielsen. Oturen och centimeterna fortsatte att grina AIK i ansiktet i Malmö. När matchklockan passerade 45 spelade minuter visade fjärdedomaren Andreas Ekberg upp att det återstod sju minuter av den första halvleken. Det hade varit mest AIK under slutminuterna, men då matchklockan tickade upp mot 52 spelade minuter fick Martin Olsson bollen på vänsterkanten och slog in bollen till en helt ren Ola Toivonen som inte tvekade alls utan drog till på halvvolley med vänsterfoten och bollen satt strax därefter i det högra hörnet av AIK-målet. 2–0 till MFF efter 51:50. Ett riktigt klassmål av den rutinerade forwarden som firade vilt tillsammans med en hemmapublik i extas. Efter 53:23 blåste domaren av matchen och AIK-spelarna vandrade till omklädningsrummet efter en minst sagt obehagligt kylig kalldusch i form av ett tufft tvåmålsunderläge i paus borta mot de regerande svenska mästarna. Den första halvleken var riktigt bra och hemmalaget var som vanligt mot AIK laddade på alla cylindrar.

Inga byten gjordes inför den andra halvleken, där AIK förde spelet inledningsvis, men skapade inga målchanser. I den 51:a matchminuten fick Axel Björnström ett givet gult kort efter att han fällt högerbacken Felix Beijmo som var på väg förbi honom på vänsterkanten. I den 55:e matchminuten genomförde AIK sina två första byten då Zack Elbouzedi och Yasin Ayari ersatte Axel Björnström och Jesper Ceesay. Det var ett skenbart spelövertag för AIK i den andra halvleken då MFF låg rätt i planen hela tiden och bortalaget kunde inte arbeta fram några heta målchanser. Efter knappt 19 spelade minuter av den andra akten var det dags för en AIK-debut då nyförvärvet Benjamin Mbunga Kimpioka ersatte Nicolás Stefanelli och sekunder senare klev Mikael Lustig av planen och in kom Joe Mendes. I den 79:e matchminuten avgjordes matchen helt. Inhopparen Yasin Ayari tappade bollen på offensiv planhalva och Anders Christiansen drev fram centralt och strax utanför straffområdet petade han elegant fram bollen till Isaac Kiese Thelin på högersidan i boxen och hans kraftfulla direktskott gick via ribban och in i mål. 3–0 till Malmö FF efter 78:22 och det var game over och spillet overstået. AIK genomförde sitt sista spelarbyte i samband med baklängesmålet då Nabil Bahoui gjorde plats för Erik Ring. Slutminuterna blev händelsefattiga, men hemmapubliken njöt av alla återstående sekunder innan domaren blåste av matchen efter 93:59. AIK:s jakt på en seger i Malmö går vidare…