Martin Mutumba in i scoutingverksamheten

2018.10.15, kl 18:00
AIK Fotboll är överens med Martin Mutumba om en roll i AIK:s scoutingverksamhet och han kommer där att arbeta under chefsscouten Tobias Ackermans ledning.
– Martin har en AIK-historik som är unik. Han har ett brett kontaktnät inom Stockholmsfotbollen som sträcker sig bortom den organiserade fotbollen, vilket ligger helt i linje med AIK Fotbolls övriga arbete att fortsätta utveckla klubbens relation till spelare och publik från Stockholms förorter, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.
– Det pågår ett intensivt scoutingarbete för att skapa beslutsunderlag inför 2019 och där ser jag fram emot att introducera Martin och få ut honom på uppdrag. Vi har haft kontakt tidigare under året i spelarfrågor, bland annat konsulterades han i samband med scoutingen av Heradi Rashidi, säger AIK Fotbolls chefsscout Tobias Ackerman.
– Att få komma hem till AIK betyder enormt mycket för mig. Scouting är något som ligger mig varmt om hjärtat och jag ser fram emot att få komma igång redan i helgen, säger Martin Mutumba.
Martin Mutumba, född den 15 juni 1985 på Karolinska sjukhuset i Solna, inledde sin fotbollskarriär i moderklubben Vasalunds IF och kom som 14-åring till AIK. Den 12 september 2002 debuterade Martin som 17-åring i AIK:s A-lag då man i Allsvenskan tog emot Kalmar FF (2-1) inför 14 008 åskådare på Råsunda Fotbollstadion och han ersatte Luke Casserly i den 88:e minuten. Det blev sammanlagt elva tävlingsmatcher för honom i AIK-tröjan under 2002 och 2003 innan han bröt benet efter säsongen och rehab följde under hela 2004. 2005 skrev Martin på för finska FC Inter och efter tre år i Åbo återvände han till Sverige och AIK:s samarbetsklubb FC Väsby United. 2009 var det dags för comeback i Gnaget och det första tävlingsmålet för AIK kom den 8 juli 2009, borta mot Mjällby AIK (2-1) i Svenska cupens kvartsfinal då han, framspelad av Gabriel Özkan, fastställde slutresultatet i den 49:e minuten.
När AIK i den sista omgången av Allsvenskan ställdes mot IFK Göteborg (2-1) i en ren guldmatch den 1 november 2009 spelade Martin bland annat fram till 1-1-målet i guldmatchen på Gamla Ullevi. Den 28 juni 2010 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Videoton FC från Székesfehérvár i Ungern om en omedelbar transfer för Martin Mutumba. Den 3 februari 2011 kom AIK Fotboll överens med Martin och den ungerska klubben om en comeback i Gnaget och kontraktet sträckte sig till och med 2013 då han lämnade AIK. Det blev sammanlagt 151 tävlingsmatcher samt elva mål och 34 målgivande passningar och han vann Allsvenskan 2009, Svenska cupen 2009 och Supercupen 2010. Efter tiden i AIK har Martin spelat i Çaykur Rizespor, Orduspor, Rah Ahan, IF Brommapojkarna, Örgryte IS och Syrianska FC.
Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll