Matchens Åbro-hjälte: Mattias Asper

2017.07.30, kl 06:00
Det är med stor glädje som AIK Fotboll idag välkomnar tillbaka Mattias Asper till AIK och svensk fotbolls nationalarena. Mattias Asper var målvakten som gjorde avgörande räddningar när AIK vann SM 1998 och när laget kvalificerade sig för Champions League 1999. Från sin allsvenska debut spelade han 20 matcher utan att förlora, mest i AIK:s historia. Han slog nytt allsvenskt rekord i att hålla nollan och han har högst allsvenskt poängsnitt av alla som spelat minst 20 matcher i AIK. Välkommen hem Mattias Asper.

Mattias Asper, född den 20 mars 1974, kom till AIK inför 1998 års säsong som en lovande men lite oprövad målvakt från Mjällby AIF. Tillsammans med Lee Baxter, även han ny för året, bildade han AIK:s målvaktspar. Det blev Lee Baxter som tog den ordinarie platsen i målet – till en början. Men efter en osäker insats av Lee mot IFK Norrköping i början av juni, där AIK efter matchen låg på nedflyttningsplats, kom Mattias in i målet. Sedan skulle han inte missa en allsvensk eller Europacupmatch på över två år.

Mattias gjorde allsvensk debut hemma mot Östers IF i en match som AIK dominerade men där Öster tilläts kvittera i slutminuten. Men nu började en svit som kanske aldrig kommer att slås. Med Mattias i målet spelade AIK 20 allsvenska matcher i följd utan att förlora vilket är AIK-rekord (men inte rekord för hela Allsvenskan, Calle Palmér i Malmö FF spelade 48 allsvenska matcher i rad innan han var med om att förlora) i förlustfria matcher från den allsvenska debuten. Mattias släppte på dessa 20 matcher in endast nio mål och inte i någon match mer än ett mål. Med Mattias i målet fick AIK den stadga i målvaktsspelet som inte funnits tidigare och han var i hög grad bidragande till att AIK kunde vinna Allsvenskan 1998. I den sista matchen mot Örgryte IS, i den sista minuten, gjorde han en helt avgörande räddning när han klistrade Niclas Sjöstedts nick nere vid sin högra stolpe.

Sensommaren 1999 var AIK i strålande form och förmodligen har inget AIK-lag någonsin varit bättre än vad AIK var då. AIK och Mattias satte då ett nytt allsvenskt rekord i att hålla nollan. Från det att IF Elfsborg kvitterade till 2-2 den 21 juni (med en man mindre) släppte AIK inte in ett enda mål på 796 minuters allsvenskt spel. Tillkommer gör 360 minuters spel i kvalet till Uefa Champions League och Asper lyftes fram som en riktig rekordnolla.

Den bästa matchen gjorde nog Mattias i Uefa Champions League-kvalet borta mot AEK. Matchen i Aten slutade 0-0 och Mattias avvärjde många farliga AEK-attacker. Expressen gav Mattias fem getingar och skrev att “Det är sådana här matcher som föder hjältar” och att “Mattias sattes på det svåraste av prov – och hade alla rätt”. AIK vann sedan returen på Råsunda Fotbollstadion med 1-0, efter mål av Nebojša Novaković och en ny stormatch av Asper, och kvalificerade sig för världens största klubbturnering.

2000 kom Mattias med i Sveriges EM-trupp och även om han inte tog en plats som förstemålvakt så imponerade han storligen. I början av augusti blev övergången till spanska Real Sociedad klar. Då listade han följande fyra bästa AIK-minnen:
SM-guldet 1998: – Det var mitt livs största ögonblick i fotbollslivet, ett ögonblick som slår det mesta i livet. SM-guld är det finaste man kan vinna.

Champions League: – Känslan när vi kvalat oss till gruppspelet var enorm. Äntligen hade vi tagit oss in i Europas finrum och fick möta världens bästa fotbollsspelare.

Cupguldet 1999: Cupguldet 1999 är ju det näst största man kan vinna och det var en alldeles särskilt skön känsla att ha vunnit båda de största titlarna man kan ta här hemma.

Debuten i AIK: Den matchen minns jag väl. Vi mötte Öster hemma i juni 1998 och det kändes stort att få ställa sig i målet på Råsunda. Fast minnet är lite tunt eftersom matchen slutade oavgjord (1-1) efter att jag släppt in deras kvitteringsmål i 94:e minuten.

Mattias hade sedan växlande framgångar i Spanien och Turkiet (där han var utlånad till Beşiktaş JK) innan han kom till Malmö FF där han blev svensk mästare 2004. Han spelade sedan även i Viking FK och IF Brommapojkarna innan han avslutade karriären hemma i Mjällby AIF. Mattias längd (198 cm) bidrog till att han kunde dominera luftrummet som få andra målvakter. En egenhet han hade under AIK-tiden var att han alltid spelade i långbyxor. Det gjorde han även när det var tryckande hetta, som i Champions Leauge-kvalet borta mot AEK. Han förklarade det med att han i Mjällby hade spelat i kortbyxor i ett par matcher men då släppt in väldigt många mål. Han lade senare i karriären undan långbyxorna.

Text: Anders Johrén

Matchen AIK – Kalmar FF spelas söndagen den 30 juli, kl 17:30 på Friends Arena. Biljetter till matchen köps enklast via denna sida.

De historiska böckerna om AIK Fotboll ”Boken om 500 AIK:are” och ”De första 116 åren” finns att köpa hos Idrottsförlaget.

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll