Matchens fanbärare: Daniel Tjernström

2019.10.27, kl 17:15
Det är med stor glädje som AIK Fotboll på lördag välkomnar tillbaka Daniel Tjernström till AIK och svensk fotbolls nationalarena. Tjerna var mittfältskämpen som svarade för segermålet på Gamla Ullevi 2009 vilket säkrade SM-guldet och han är dessutom den som spelat flest tävlingsmatcher för AIK. Välkommen hem Daniel Tjernström.

Daniel Tjernström, född den 19 februari 1974, inledde sin fotbollskarriär i moderklubben Bråtens IK innan han gick vidare till KB Karlskoga där han 1990 A-lagsdebuterade med dem i Division 2. Daniel Tjernströms allsvenska karriär inleddes 1993 i Degerfors IF och där blev det tre säsonger och en cuptitel innan Örebro SK värvade honom. 1999 lockade de regerande svenska mästarna AIK, där Daniel blev ett av flera spektakulära nyförvärv, och han tog genast en plats i laget.

Tävlingsdebuten för AIK skedde i Svenska cupen mot Gefle IF (3–0) den 20 mars 1999 inför 2 233 åskådare på Skytteholms IP i Solna. Det första målet kom i det allsvenska hemmamötet med Kalmar FF (4–0) den 25 april samma år då han fastställde slutresultatet i den 79:e minuten inför 9 484 saliga åskådare på Råsunda Fotbollstadion. Han var ordinarie under hela det händelserika året som innehöll cupguld, en allsvensk andraplats samt gruppspel i Uefa Champions League och han spelade både som innermittfältare och som vänsterback. Tjerna spelade bland annat fram till Nebojsa Novakovic fantastiska lobbmål hemma mot FC Barcelona (1–2).

Säsongen 2000 spelade han på mittfältets vänsterkant, flyttades in på mitten en bit in på 2001, var tillbaka till vänster på mittfältet 2002 och som vänsterback 2003. Den för AIK bedrövliga säsongen 2004 började Daniel som vänsterback, men en skada innebar att det mer eller mindre var slutspelat redan i juli. Inför säsongen i Superettan 2005 utsågs Daniel Tjernström till lagkapten och var tillbaka centralt på mittfältet. Efter säsongen utsågs Tjerna välförtjänt till årets spelare (Isidorpriset), en utmärkelse han även vann året efter.

Efter comebacken i Allsvenskan 2006 var Daniel en mycket viktig kugge både på inner- och yttermittfältet och avslutningen av 2009 blev fantastisk både för honom själv och för alla AIK-supportrar då han, elegant framspelad av Dulee Johnson, sköt in det avgörande 2–1-målet borta mot IFK Göteborg i den 85:e minuten och därmed säkrade AIK:s första SM-guld sedan 1998 och elfte totalt. Veckan efter hoppade han in i den 88:e minuten av cupfinalen hemma mot Blåvitt och var därmed på planen då Antônio Flávio fastställde slutresultatet till 2–0.

2013 blev hans sista säsong i AIK-tröjan och den spolierades till stor del p g a en ryggskada och det blev endast spel i en träningsmatch i USA under försäsongen innan AIK meddelade att det skulle bli en tävlingsmatch till för honom. Daniel Tjernström avslutade sin aktiva karriär den 3 augusti 2013 då han byttes in i den 77:e minuten i det allsvenska hemmamötet med IF Elfsborg (2–1) inför 21 882 åskådare på Friends Arena i Solna. Matchen var hans 395:e tävlingsmatch för AIK sedan debuten 1999 och han är därmed den spelare som spelat flest tävlingsmatcher för klubben och han svarade för 21 mål i dessa matcher. Under säsongerna i AIK var kampvilja, hårt arbete och löpstyrka något som personifierade Daniel Tjernström.

Biljetter till den allsvenska matchen AIK – GIF Sundsvall, som spelas lördagen den 2 november 2019, kl 13:00 på Friends Arena, köps enklast via länken under denna artikel.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll