Matchens fanbärare: Marco Ciardi

2019.05.31, kl 14:00
Det är med stor glädje som AIK Fotboll på söndag välkomnar tillbaka Marco Ciardi till AIK och svensk fotbolls nationalarena. Ciardi var den tekniske spelaren som nästan på egen hand sköt AIK hela vägen till ett cupguld 1995. Välkommen hem Marco Ciardi.

Marco Ciardi, född den 25 juli 1969 i Södertälje, med italiensk pappa kom till AIK 1989 och var ordinarie i det AIK som överraskade de flesta och slutade i mitten av Allsvenskan. 1990 fick han inte spela lika mycket och vände efter säsongen tillbaka till moderklubben Vasalunds IF. Det blev fyra år i Vasalund innan AIK:s tränare 1994-95, Hasse Backe, insåg att Marco var för bra för att spela i Vasalund. Hasse såg till att Marco kom tillbaka till AIK och våren 1995 skulle Marco Ciardi bli en av AIK:s mer tongivande spelare och svarade bland annat för fyra cupmål då AIK avancerade till final. Marco avgjorde själv två cupmatcher (1–0 i kvartsfinalen mot Djurgårdens IF och så den berömda frisparken som gav 1–0 mot IFK Göteborg i semifinalen).

Själv kommenterade Marco frisparksmålet i krysset mot IFK Göteborg, direkt efter matchen i Svenska cupen i maj 1995, med att ”jag fick en sån där underbar båge på skottet som gör det så svårt för alla målvakter”. Han gjorde dessutom mål mot IF Elfsborg i sextondelsfinalen (i en match som AIK vann först efter förlängning) och i finalen mot Halmstads BK (som AIK förlorade med 1–3).

En annan minnesvärd match var derbyt mot Djurgårdens IF under hösten 1996. Så här skrev Dagens Nyheters Göran Löwgren: ”Matchens lirare fanns på mittplanen, längst ut till vänster. Ja, just det – Marco Ciardi. Ingen AIK-spelare kan reta upp en så som just ’kantslickaren’ nummer åtta. I vissa matcher kan han göra nästan allting fel. Men dessemellan gör denne superspecialist de mest underbara saker. Då fungerar hans vådliga dribblingar och då sitter hans knorrade inlägg helt perfekt. Det här var en sådan kväll. Djurgårdsbacken Klebér Saarenpää bjöds på några fantastiska turer. Vid ett tillfälle var backstackarn så bortsnurrad att det såg ut som om han skulle bryta foten. Det efterföljande inlägget betydde för övrigt 1–0, sedan Krister Nordin avslutat med en perfekt direktträff. En annan gång blev stackars Saarenpää så bortgjord att han hamnade på rygg som en knockad boxare. Djurgårdstränaren Anders Grönhagen gjorde en humanitär insats när han i pausen lät Saarenpää gå och duscha så att denne slapp vidare förnedring.”

1995–96 var Marcos bästa tid som fotbollsspelare. Han var ordinarie i ett av Sveriges bästa lag och hans teknik, kvickhet och vänsterfot firade stora triumfer även om hans defensiv inte var av högsta klass. Marco var lite av en humörspelare. Han kunde göra de mest fantastiska saker, men också riktiga plattmatcher. Han lämnade AIK efter 1996 och provade på spel i ett par utländska klubbar innan han vände tillbaka till Sverige för gott.

De historiska böckerna om AIK Fotboll ”Boken om 500 AIK:are” och ”De första 116 åren” finns att köpa hos Idrottsförlaget.

Den allsvenska matchen mellan AIK och Hammarby spelas söndagen den 2 juni 2019, kl 15:00 och biljetter till derbyt köps enklast via länken under denna text.

Text: Anders Johrén

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll