Minnesskulptur av Lennart Johansson avtäcks 19 oktober

2022.09.23, kl 10:30
I samband med den allsvenska matchen mellan AIK och BK Häcken den 19 oktober 2022 kommer en minnesskulptur i form av en byst av Lennart Johansson att avtäckas under en ceremoni på Friends Arena. Skulpturen kommer därefter att vara placerad på Lennart Johanssons fasta plats på Nationalarenan under samtliga matcher och evenemang framöver.

Minnesskulpturen finansieras och skänks av UEFA till AIK Fotboll, AIK Huvudförening och Lennart Johansson Foundation.

Initiativet till bysten kommer från en samverkan initierat utifrån Lennart Johanssons uppdrag och arv inom såväl svensk som internationell fotboll, där AIK Fotboll representerat av Strategisk SLO Daniel Norlander och Svenska Fotbollsförbundets Senior advisor Sune Hellströmer, gemensamt drivit projektet framåt tillsammans med AIK Huvudförenings styrelseordförande Cecilia Wahlman och stiftelsen Lennart Johansson Foundations styrelseordförande Johan Strömberg.

– Lennart har genom sin varma personlighet och plikttrogna passion för fotbollen varit enormt saknad sedan han avled. Jag är gränslöst stolt över att få möjligheten att placera honom i fotbollens finrum, Nationalarenan och i det sammanhang han trivdes allra bäst. Hos oss i AIK och i svensk fotboll på en fotbollsläktare, säger Daniel Norlander, Strategisk SLO AIK Fotboll och projektledare.

Skulpturen är i naturlig storlek, tillverkad i brons och kommer placeras på sektion 230 på Friends Arenas västra läktare. Skulptören Jonas Högström från Höganäs har sedan april 2022 arbetat med bysten och han är för AIK-supportrar även känd för att ha skapat statyn föreställande Isidor Behrens och Rudolf “Putte” Kock som sedan den 6 november 2016 står placerad på Putte Kocks plats, på kragen mellan Friends Arena och Mall of Scandinavia.

– Att hålla ihop AIK-familjen var viktigt för Lennart Johansson. AIK Huvudförening är därför mycket stolta och glada över att ha deltagit i arbetet med Lennarts minnesskulptur, säger Cecilia Wahlman, ordförande AIK.

Lennart Johansson föddes i Stockholm den 5 november 1929 och hans resa som ledare i den svenska och internationella fotbollen saknar motstycke inom svensk idrott. Från ordförande i AIK, ordförande i Svenska Serieföreningen (nuvarande SEF) och ordförande i Svenska Fotbollförbundet blev han 1990 ordförande för UEFA. Under sina 17 år som ordförande i UEFA låg Lennart Johansson bland annat bakom skapandet av UEFA Champions League som första gången spelades hösten 1992. 1999 blev Lennart Johansson hedersordförande för klubben i sitt hjärta, AIK. Sedan 2001 bär pokalen som de svenska mästarna i Allsvenskan får, Lennart Johanssons namn. Den 4 juni 2019 avled Lennart Johansson vid 89 års ålder och den 26 juni 2019 hölls begravningen i Katarina kyrka i Stockholm.

– Lennart Johanssons betydelse för svensk och internationell fotboll är ovärderlig. Det är en självklarhet för Svenska Fotbollförbundet att hedra Lennarts minne på det sätt som nu sker med en minnesskulptur i Nationalarenan, Friends Arena. Då det är dags för avtäckning blir det ett tillfälle av stort symboliskt värde för svensk och europeisk fotboll samt ett tillfälle som för alltid kommer att finnas bevarat i fotbollshistorien, säger Svenska Fotbollförbundets styrelseordförande Karl-Erik Nilsson.

Lennart Johansson Foundation registrerades som bolag 2017 och bolagets syfte är att främja förutsättningarna för ett gott ledarskap inom de nationella och internationella fotbollsförbunden och fotbollsklubbarna, med fokus på demokrati, jämlikhet och anti-korruption.

– Lennart Johansson Foundation skapades i syfte att förvalta Lennarts ledord; demokrati, jämlikhet och anti-korruption. Låt oss ha dessa ord i åtanke när vi minns honom, säger Johan Strömberg, styrelseordförande Lennart Johansson Foundation.

Mer information om ceremonin kring avtäckandet av minnesskulpturen kommer i AIK Fotbolls och Svenska Fotbollsförbundets respektive kanaler framöver.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll