2018.02.18, kl 10:33

Nils-Eric Johansson avslutar sin spelarkarriär

Vid den årliga hjärtundersökningen som AIK Fotboll genomför har det konstaterats att Nils-Eric Johansson har en försämring på en sedan tidigare dokumenterad avvikelse på hjärtat. Konsekvensen av det är att den förändringen i sin tur har orsakat en viss påverkan kroppspulsådern.

Under alla sina år som fotbollsspelare har det varit känt att Nils-Eric har en medfödd avvikelse på hjärtat. Det har varit kartlagt och utrett i de klubbar där Nils-Eric har spelat. Hjärtdoktorer internationellt och i Sverige har bedömt avvikelsen och gett Nils-Erics tillstånd att spela. Förändring på hjärtat förekommer i 1,3% hos den vuxna befolkningen. Vid fortsatt fotbollsspel på elitnivå finns en betydande risk för Nils-Eric Johanssons hälsa.

Efter mycket noggrann kompletterande utredning, samt diskussioner med svenska och utländska hjärtspecialister, har doktorerna rekommenderat att Nils-Eric Johansson bör avsluta sin fotbollskarriär.

– Efter den tydliga rekommendationen från den hjärtläkare som analyserat scanningen och sen i samtal med familj och ledare i AIK vill jag meddela jag att jag avslutar min spelarkarriär omgående. De senaste dagarna har varit väldigt omtöcknande med blandade känslor, både sorg och glädje. Från att förbereda mig för årets första tävlingsmatch till frågor om min framtid och hälsa. Detta kommer att ta sin tid att hantera, men med hjälp från min familj, AIK och vänner är jag säker på att det kommer något positivt ur detta, säger Nils-Eric Johansson.

– Detta kom verkligen som en chock. Det är ett mycket sorgligt besked och våra tankar finns hos Nisse och hans familj. Det finns givetvis något bra i att vi har upptäckt felet, men det är för tidigt att känna någon glädje över att våra rutiner fungerar på ett tillfredsställande sätt. Nisse har personifierat professionalism och skicklighet som spelare och lagkapten, hans karriär har varit fantastisk och han bär den största respekt bland med- och motspelare. För mig personligen har Nisse alltid varit en hörnsten i de truppbyggen som jag varit arkitekt till och jag kommer att sakna honom oerhört mycket som spelare. Vi får be att återkomma med hur truppens utformning planeras utifrån detta besked, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Första gången jag var tränare för Nisse var han 14 år. Då kom han till träningarna med sin mamma och pappa. Nu är han trebarnsfar och 38 år. Han har haft en fantastiskt fin fotbollskarriär. Jag ser i Nisses ögon att han är ledsen och tagen av beskedet. Det gör ont i mig. Många är vi som högaktar Nisse, många kommer vi att samlas för att visa honom den uppskattning han förtjänar för det han har uträttat på och utanför en fotbollsplan. Jag kommer att kämpa mig fram till den främsta raden, säger AIK Fotbolls chefstränare Rikard Norling.

– Det medicinska teamet i AIK har varit engagerade i utredningen för att stödja Nils-Eric när han fått detta besked. Ur medicinsk synpunkt har Nils-Eric varit ett föredöme för alla andra spelare och han kommer att saknas oerhört mycket både som spelare och som person, säger AIK Fotbolls läkare Karol Zyto.

Den 5 november 2017 spelade Nils-Eric Johansson sin 371:a och sista tävlingsmatch när AIK besegrade Örebro SK med 2–1 på Behrn Arena i Örebro i Allsvenskans 30:e och sista omgång. Hans avtal förlängdes under 2017 till och med den sista december 2018.

En officiell avtackning kommer att ske i samband med den allsvenska premiären mot Dalkurd FF den 2 april 2018, kl 15:00 på Friends Arena i Solna.

AIK Fotboll bjuder med anledning av detta besked in till en pressträff under måndagen den 19 februari 2018, kl 14:00 på AIK Fotbolls träningsanläggning Karlberg på Ekelundsvägen 11 i Solna. Närvarar gör Nils-Eric Johansson, sportchef Björn Wesström, chefstränare Rikard Norling och assisterande läkare Jonas Lundmark.

***

Fakta Nils-Eric Johansson
Nils-Eric Johansson inledde sin fotbollskarriär i moderklubben IFK Viksjö och via IF Brommapojkarna kom han 1997 som juniorspelare till AIK. Samma år lämnade han Sverige för den tyska storklubben FC Bayern München innan flyttlasset tre år senare gick vidare till 1. FC Nürnberg. Efter åren i Tyskland blev det spel i engelska Blackburn Rovers FC och Leicester City FC och under sin första säsong i Blackburn vann han Ligacupen efter att bland annat spelat hela finalen mot Tottenham Hotspur FC (2–1) den 24 februari 2002 inför 72 500 åskådare på Millennium Stadium i Cardiff, Wales. Johanssons enda mål för Blackburn kom hemma på Ewood Park mot Manchester City FC (2–0) i Ligacupens fjärde omgång den 28 november 2001 då han inför 17 907 åskådare gav hemmalaget ledningen en minut innan halvtidsvilan.

Efter bland annat 86 matcher i Premier League, 75 matcher i engelska Championship och tio matcher i Bundesliga meddelade AIK Fotboll den 21 maj 2007 att man var överens med den internationellt rutinerade backen om ett treårsavtal med start den 1 juli samma år. Avtalet mellan parterna har sedan förlängts vid fyra tillfällen (2010, 2013, 2015 och 2017) och det nuvarande avtalet sträcker sig över säsongen 2018. Nils-Eric Johansson debuterade för AIK i det allsvenska hemmamötet med Trelleborgs FF (2–0) den 3 juli 2007 inför 16 873 åskådare på Råsunda Fotbollstadion. Johansson spelade då mittback bredvid Daniel Arnefjord i en match där även de två argentinarna Mauro Iván Óbolo och Lucas Valdemarín svarade för sina första matcher i den svarta AIK-tröjan.

Det första AIK-målet för honom kom den 5 oktober 2008 borta på Örjans vall mot Halmstads BK (1–2) i Allsvenskan då han i den 68:e minuten nickade in 1–1-målet efter en hörna från Jorge Ortíz. Nils-Eric Johansson vikarierade som lagkapten under Daniel Tjernströms tid i klubben och har sedan Tjernström avslutade spelarkarriären i augusti 2013 varit AIK Fotbolls ordinarie lagkapten.

Den 15 mars 2015 spelade Nils-Eric Johansson sin 300:e tävlingsmatch för AIK då Gnaget tog emot Hammarby (3–5) i kvartsfinalen i Svenska cupen inför 23 860 åskådare på Friends Arena. Matchen avgjordes efter straffsparkar och Nisse Johansson slog in bollen från straffpunkten nedanför AIK-klacken. Han blev den sjunde spelaren genom tiderna som nådde milstolpen 300 spelade tävlingsmatcher för AIK. Vänsterbacken är också den spelare som spelat flest tävlingsmatcher för AIK under hela 2000-talet. Flest tävlingsmatcher totalt för AIK har Daniel Tjernström (395) spelat.

Övriga spelare som har gjort fler än 300 tävlingsmatcher för Gnaget är Nils-Eric Johansson (371), Göran Göransson (363), Sven Dahlkvist (351), Gustav Sjöberg (346), Krister Nordin (312), Gary Sundgren (309) och Per Karlsson (309).

Nils-Eric Johanson har även tre A-landskamper, 21 U21-landskamper, 25 U19-landskamper och 28 U17-landskamper för Sverige på visitkortet. Debuten i det svenska A-landslaget skedde mot Ryssland (1–1) den 21 augusti 2002 på Lokomotivstadion i Moskva då han ersatte Johan Mjällby i den 66:e minuten. Det blev inhopp i ytterligare två A-landskamper mot Portugal (2–3) och Tjeckien (3–3) under senhösten 2002. I juni 2013 blev Nils-Eric Johansson återigen uttagen till det svenska A-landslaget då skador fick förbundskapten Erik Hamrén att ringa AIK-backen för att vara med på resan till Wien och VM-kvalet mot Österrike (1–2) den 7 juni, men det blev inget inhopp för honom på Ernst-Happel-Stadion. Han satt även på bänken fyra dagar senare då Sverige i VM-kvalet tog emot Färöarna (2–0) hemma på Friends Arena.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2022

Sök på AIK Fotboll