Ny hemvist i Solna för AIK Fotboll

2023.11.08, kl 13:10
Efter en överenskommelse mellan Solna stad, AIK Fotboll och Fabege tilldelas AIK Fotboll en ny hemvist i sin hemkommun Solna genom en anläggning för herrlaget på Råstasjöns Idrottsplats samt en samlingsplats för hela föreningen inklusive damlaget och ungdomsakademierna på Skytteholms IP. Samtidigt gör Solna stad en omfattande satsning på fotbollsverksamheten i stort i Solna.
230523 AIK klubbhus situationsplan

Skiss över den planerade anläggningen vid Råstasjön.

Det är innehållet i en avsiktsförklaring mellan Solna stad, AIK Fotboll och Fabege. Syftet är att ge AIK Fotboll möjlighet att samla sin verksamhet i sin hemkommun samtidigt som Solna stad gör en omfattande satsning på fotbollsverksamheten för barn och ungdomar i Solna. Hemvisten på Råstasjöns IP ska ha en tydlig miljöprofil med naturgräsplan och en cirkulär anläggning.

– Vi är väldigt glada över att Solna stad går till handling med en hemvist för AIK Fotboll inom kommunens gränser. Vi ser oss själva som en drivande samhällsaktör för Solna stad och det är därför viktigt för både oss och staden att AIK Fotboll kan få möjlighet till fortsatt tillväxt i en omgivning där vi, våra spelare och ledare samt medlemmar trivs, säger AIK Fotbolls VD och klubbdirektör Fredrik Söderberg.

– AIK Fotboll hör hemma i Solna. Det känns fantastiskt att nu kunna erbjuda dem en hållbar helhetslösning för både herr, dam och ungdomsakademierna, samtidigt som vi storsatsar på fotbollsverksamheten för barn och unga i Solna, säger Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad.

– Våra ungdomar behöver sammanhanget som idrotten innebär, där de möter lagkamrater och engagerade vuxna. De behöver också idoler och förebilder att se upp till i klubblag och landslag. Vi vill bidra till att fotbollen fortsätter att vara en positiv kraft i Solna. Det som är bra för Solna och AIK är även bra för Fabege, säger Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege.

Satsningen på en hemvist för AIK Fotboll kompletteras av Solna stad med en satsning på fotbollsverksamheten i stort i Solna. Skytteholms IP rustas upp och utvecklas för fotbollsverksamheten i Solna. Den befintliga fotbollsplanen på Huvudstafältet förstoras så att den uppfyller tävlingskraven för en elvamannaplan. En ny niomannaplan skapas. Planen kommer även kunna delas av som två femmannaplaner. Med idrottsplatsen i Järvastaden tillförs ytterligare en elvamannaplan, en niomannaplan och en sjumannaplan.

Det här innebär avsiktsförklaringen:

  • Solna stad ska arrendera ut Råstasjöns IP till Fabege som kommer att utveckla idrottsplatsen genom att anlägga en miljövänlig naturgräsplan för träning samt bygga ett klubbhus. AIK Fotboll kommer att hyra anläggningen av Fabege som hemvist för herrfotbollen. Råstasjöns IP beräknas stå klar till vårsäsongen 2026.
  • Solna stad rustar upp och utvecklar Skytteholms IP med nya byggnader med omklädningsrum. Nya läktare skapas för att öka publikkapaciteten och ytterligare funktioner tillförs i syfte att utveckla idrottsplatsen och öka evenemangsupplevelsen i samband med tävlingsmatcher. Satsningarna riktas till alla föreningar som idag är aktiva på Skytteholms IP. Platsen anpassas även för att bli en ny hemvist för AIK:s damlag samt för ungdomsakademin. Upprustningen av Skytteholms IP sker i etapper.
  • Den befintliga fotbollsplanen på Huvudstafältet förstoras så att den uppfyller tävlingskraven för en elvamannaplan. En ny niomannaplan skapas. Planen kommer även kunna delas av som två femmannaplaner.

Läs avsiktsförklaringen i sin helhet här.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll