Oavgjort på Friends Arena efter dramatisk avslutning

2023.10.29, kl 20:29
AIK och Halmstads BK fick med sig en poäng vardera från söndagens möte på Friends Arena. Gästerna tog ledningen på övertid i den första halvleken, men Ioannis Pittas kvitterade på en straffspark med kvarten kvar av ordinarie speltid. Kalabalik uppstod efter 1–1-målet då Halmstadsmålvakten Marko Johansson sparkade ner Pittas och visades ut, men HBK stod emot den efterföljande AIK-pressen och matchen slutade oavgjort.

AIK tog sig till Friends Arena för att ställas mot gästande Halmstads BK. Eftersom Brommapojkarna hade förlorat sitt möte med Djurgården under lördagen kunde AIK säkra sitt allsvenska kontrakt genom att besegra Halmstad. Samma premisser gällde även för bortalaget. Halsdukarna gjorde sig påminda runt om på läktaren och Norra Stå visade ännu en gång upp ett vackert tifo, den här gången med ett halsduks-inspirerat motiv inför avspark.

AIK:s chefstränare Henning Berg kom till matchen med en startelva bestående av: Kristoffer Nordfeldt – Mads Thychosen, Alexander Milosevic, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström – Rui Modesto, Abdihakin Ali, Anton Salétros, Bersant Celina – Ioannis Pittas, Taha Ayari. Anton Salétros tog sig lite smått förvånande till spel, efter att han tvingats kliva av med ett hårt lindat knä i minut 64 i bortamötet med Elfsborg sex dagar tidigare. Prick kl 17:30 blåste dagens huvuddomare Glenn Nyberg i pipan och Amir Al-Ammari i bortalaget kunde rulla i gång bollen mot den norra läktaren.

Halmstad ägde bollen under första minuten av matchen och kunde ta sig framåt på högerkanten. Ett första skott skulle också komma. Amir Al-Ammari hade letat sig in i en fin yta och kunde få i väg ett avslut. Han skulle dock få lite för mycket fot under bollen som seglade högt över Nordfeldts överliggare. Bortalaget skulle inleda matchen piggast och kunde vinna mycket boll på mittplan för att sedan avancera framåt. I matchminut tre skulle man också bli tilldelad matchens första hörnspark. Detta efter att kommunikationen brustit mellan Alexander Milosevic och Kristoffer Nordfeldt, vilket ledde till att den förstnämnde behövde rensa ut bollen över kortlinjen. Hörnan testade inte AIK:s försvar någon nämnvärt och hemmalaget kunde sedan ta över bollinnehavet. I matchminut sex skulle hemmalaget bli tilldelade en frispark vid mittlinjen efter att Taha Ayari fått en spark i ansiktet. Domare Nyberg nöjde sig dock med frispark som enda bestraffning vid den situationen. Efter en kortare period där AIK ägde större delen av bollinnehavet skulle bortalaget ta tillbaka kommandot och höll bollen inom laget. Vid några tillfällen kunde man även hitta in i ytan mellan AIK:s backlinje och mittfält. Det skulle däremot inte resultera i några större farligheter då hemmalaget hade hyfsad koll på motståndarna så här långt in i första halvlek. När 15 minuter hade spelats kunde man konstatera att Halmstad varit det bättre laget. Man kunde vid flertalet gånger vinna sina dueller på mittplan för att sedan avancera mot Nordfeldts straffområde utan att riktigt skapa något häpnadsväckande. I den 16:e matchminuten fick AIK sin första hörnspark. Anton stod för serven och Ioannis Pittas löpte fint vid första stolpen, nicken fick dock för mycket höjd och hamnade någon meter ovanför Marko Johanssons målbur.

En bättre AIK-period skulle komma när man kontrollerade bollen på offensiv planhalva. Anton Salétros, Bersant Celina och Taha Ayari rullade boll på små ytor och letade passningsalternativ som kunde bryta bortalagets försvarslinje. Halmstad försvarade sig däremot bra och kunde relativt enkelt kontrollera AIK:s anfallsförsök. I matchminut 21 skulle hemmalagets första skott på mål komma. Detta efter att Axel Björnström vunnit ett motlägg till vänster i målområdet. Bollen letade sig fram till Celina som gjorde bort sin motståndare med en läcker tvåfotare. Han skulle också få i väg ett avslut, men Marko Johansson hade inga större problem med att fånga upp bollen. I matchminut 23 skulle första bytet komma efter att Philemon Ofosu-Ayeh fått en smäll och tvingats av planen. In kom i stället Thomas Boakye. Strax därefter tog sig AIK framåt i banan efter att Taha Ayari elegant tunnlat bort sin motståndare på mittplan. Anfallsförsöket skulle däremot rinna ut i sanden efter att bortalaget hunnit lägga sig rätt i sina försvarspositioner. Halmstad som hade fått en fin start i matchinledningen skulle lägga sig lite lägre i försvarsspelet, och AIK kunde ta över matchbilden något. Bortalaget var däremot inte helt ofarliga och kunde vid en del tillfällen ta sig framåt i banan och bli tilldelade en del resultatlösa fasta situationer. Matchbilden skulle kunna beskrivas som sömning, och 33 minuter in i matchen hade inget av lagen lyckas skapa någon ordentlig farlighet. Taha Ayari gjorde en fin insats på mittfältet och kunde vid flertalet tillfällen flyta framåt i banan, det skulle däremot brista vid de avgörande besluten. AIK spelade upp sig något och kunde få i väg en del avslut på mål, Marko Johansson hade dock inga större problem med att samla upp avslutsförsöken för att sedan fördela vidare bollen till sina lagkamrater. I matchminut 42 skulle den östra läktaren vakna till ordentligt när en boll till synes tog på en hand i bortalagets straffområde, men domare Nyberg valde att fria och spelet fortgick. AIK skulle fortsätta äga bollen i slutskedet av första halvlek. Bortalaget försvarade däremot på ett imponerande vis och kunde se till att AIK inte skapade några större farligheter. Dagens fjärdedomare visade upp att två tilläggsminuter återstod och det såg ut som att lagen skulle gå in till pausvila med ett oavgjort resultat. Men i matchminut 46 skulle kvällens första mål komma. Detta efter att Halmstad spelat till sig en hörnspark. En fint servad boll av Joel Allansson hittade fram till Viktor Granath som fick stå helt fri i straffområdet och kunde enkelt nicka in bollen i mål. 0–1 till Halmstads BK. Kort därefter blåste domare Nyberg av första halvlek.

Kl 18:34 satte domare Nyberg pipan i munnen och blåste i gång den andra halvleken. Bägge lag kom med oförändrade lag till matchens andra akt. Ioannis Pittas tog hand om avsparken och Alexander Milosevic skulle sedan lyfta bollen långt till framåtrusande svartgula spelare. Bollen hamnade dock direkt i ägo hos blåklädda spelare. Det var tydligt från första början att bortalagets tränare Magnus Haglund och Per Olsson lagt upp en taktik där man ska ligga lågt och försvara den ledningen man lyckats skapa från första halvlek. I och med det ägde hemmalaget stora delar av bollinnehavet i början av andra halvlek. I matchminut 50 tog sig Anton Salétros framåt i banan, han skulle dock bli nedriven av Amir Al-Ammari. Domare Nyberg valde att fria ännu en duell och i stället blev det inkast till bortalaget.

Halmstad blev tilldelade en hel del frisparkar och frustationen på planen och läktaren skulle öka gentemot domarteamet. Det kom inte som en chock att bortalaget skulle komma att försvara sitt straffområde på ett imponerande vis. Det som däremot överraskade var att man skulle vara det spelförande laget under en längre period i andra halvlek. I matchminut 58 skulle man också komma till ett halvfarligt läge. Detta efter att Sotirios Papagiannopoulos nickat en boll rakt upp i luften i eget straffområde. Bollen skulle till slut landa på fötterna hos hos en blåklädd spelare som kunde få i väg ett avslut som sedan letade sig ut till en resultatlös hörnspark. I matchminut 60 skulle Henning Berg genomföra sitt första byte för kvällen. Ut gick Abdihakin Ali, in kom i stället Omar Faraj. Sekvensen därefter gjorde Axel Björnström ett försök att väcka liv på sina medspelare genom att skicka undan fötterna på en motståndare på mittplan. Bortalagets frispark slutade inte i någon farlighet. I stället kunde AIK ta sig till en kontring. Anton Salétros vann boll på mittplan och fick med sig tre medspelare som avancerade mot offensiv planhalva. Bollen letade sig fram till Omar Faraj men skärpan fanns inte riktigt där och Halmstad med Andreas Johansson i spetsen kunde ännu en gång försvara sig på ett skickligt sätt.

I matchminut 65 skulle AIK skapa sin hittills farligaste målchans. Detta efter att Björnström samlat upp en boll i straffområdet och gjort bort sin motståndare. Avslutet blockerades av försvarare i bortalaget och bollen rullade ut till hörnspark. Det skulle komma två farliga målchanser direkt efter varandra via hörnor, men Marko Johansson kunde se till att hålla bollen borta från nätmaskorna. ”Kom igen, Gnaget” ekade nu mellan sektionerna, och med publiken i ryggen kunde hemmalaget rycka upp sig en aning. Man lyckades skapa en del halvchanser. Dock hamnade bollen oftast hos motståndarna och resultatet skulle stå sig till 0–1. AIK försökte desperat att skrapa fram målchanser, men en kombination av oskicklighet och ett imponerande försvarsspel av bortalaget skulle innebära att målchanserna uteblev.

I matchminut 72 skulle Halmstad bli tilldelade matchens första gula kort. Detta efter att Taha Ayari slitit sig fram centralt. Kazper Karlsson i bortalaget hamnade på efterkälken och kände sig tvungen att kapa en framåtrusande Ayari. I anfallet därefter skulle AIK bli tilldelat en straffspark. Mads Thychosen hade tagit sig in i den högra delen av straffområdet när danskens inläggsförsök stoppades med hjälp av Amir Al-Ammaris hand. Matchklockan stod på 75 när Ioannis Pittas stegade upp vid straffpunkten. Inga misstag gjordes och Pittas kunde enkelt rulla in kvitteringsmålet. 1–1 med cirka 15 minuter kvar av ordinarie speltid. Direkt efter målet skulle kalabalik uppstå i straffområdet. Pittas plockade upp bollen för att få i gång en snabb avspark. HBK-målvakten Marko Johansson valde då att sparka ner nämnde Pittas. Domare Nyberg ansåg att satsningen var så pass ful att han visade upp det röda kortet. I samma situation blev även hemmalagets Rui Modesto tilldelad ett gult kort. I matchminut 78 genomförde bortalaget ett dubbelbyte. Ut gick Kazper Karlsson och Viktor Granath. In kom i stället målvakten Malte Påhlsson samt Villiam Granath. I och med att bortalaget nu spelade med tio spelare på plan kunde AIK vara spelförande. Nyinbytte Malte Påhlsson skulle ta de lägen som gavs för att hålla i bollen några sekunder extra för att på så sätt störa AIK:s momentum. I matchminut 83 skulle AIK bli tilldelat en hörnspark efter att Mads Thychosen fått i väg ett hårt avslut som blockerades av en motståndarspelare. Hörnan skulle dock bli resultatlös, och efterföljande försök kunde plockas undan av försvaret i bortalaget. AIK tryckte på för ett ledningsmål, men 86 minuter in i matchen hade man inte lyckats ta sig igenom bortalagets försvar. I matchminut 89 skulle HBK genomföra sina sista byten. Ut gick Marcus Olsson och Naeem Mohammed. In kom i stället Jack Cooper Love och Gabriel Wallentin.

Fjärdedomaren visade upp nio minuter på tavlan och AIK:s jakt på ett ledningsmål fortsatte. I matchminut 92 skulle nästa gula kort komma, detta efter att Pittas vunnit boll centralt och blivit nedriven av Thomas Boakye. Strax därefter skulle ett läge dyka upp för AIK och Anton Salétros. Bollen lades upp fint för Salétros som befann sig strax utanför straffområdet. Avslutet såg först ut att leta sig in vid Malte Påhlssons vänstra stolpe. Dessvärre skulle bollen hamna strax utanför målramen och det var fortsatt 1–1 på resultattavlan. Hemmalaget försökte desperat att få till en sista målchans men Halmstad hade nu ställt sig med alla sina tio spelare i eget straffområde, vilket försvårade möjligheterna till avslutslägen. I den sista matchminuten skulle Mads Thychosen kasta ett långt inkast in i straffområdet. Bollen hamnade hos Omar Faraj som kunde avsluta, men skottet hamnade långt över målet och det blev den sista målchansen i matchen. Efter 99 spelade minuter blåste domare Nyberg av matchen.

AIK går därmed upp på 32 poäng i årets allsvenska och laget får, med två omgångar kvar att spela, fortsätta kämpa för att säkra kontraktet i den högsta serien till 2024.

Text: Freddy Montan