Panajotis Dimitriadis klar för AIK Fotboll

2018.07.04, kl 10:16
AIK Fotboll är överens med Panajotis Dimitriadis om ett avtal som sträcker sig över säsongen 2020 och med en förlängningsoption för 2021. Övergången sker med omedelbar verkan och AIK Fotboll arbetar för att Panos ska vara formellt uttagningsbar när det svenska transferfönstret öppnar den 15 juli 2018. 31-årige Dimitriadis återvänder därmed till AIK efter tre års frånvaro.

– Panos har AIK som moderklubb och när han nu återvänder för sin andra seniorsejour så tillför hans fotbollsegenskaper en mängd möjligheter som är användbara på ett stort antal positioner. Hans personlighet gör honom till en naturlig ledare och vi ser honom som en viktig del i att balansera och bredda truppens egenskaper för att fullfölja den satsning som påbörjats, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Jag är oerhört tacksam över att återigen få möjligheten att spela för Sveriges vackraste klubb, en dag som jag länge har längtat till. Den dagen är nu här och jag känner mig mer än redo att bevisa vad jag går för och göra allt jag kan för att AIK ska vinna titlar igen, säger Panajotis Dimitriadis.

31-årige Panajotis ”Panos” Dimitriadis, född den 12 augusti 1986 på Karolinska sjukhuset i Solna, är uppvuxen i Solna där han även spelade knatte- och pojkfotboll i moderklubben AIK tills han var tolv år gammal och hade bland annat AIK:s nuvarande sportchef Björn Wesström som tränare. Panos var emellanåt även bollkalle på AIK:s matcher på Råsunda Fotbollstadion i Solna och drömde om att en dag själv spela där. Juniorfotboll följde i Djurgårdens IF innan han via IK Frej och Akropolis IF återvände till Solna för spel i Vasalund/Essinge IF. Första säsongen i klubben slutade man på tredje plats i Division 1 Norra och Panos noterades för 24 seriematcher och sex mål. 2008, med det nygamla namnet Vasalunds IF åter i bruk, kom man tvåa bakom Syrianska FC och tog sig därmed till kvalspel för uppflyttning till Superettan. I kvalet ställdes man mot skånska IF Limhamn Bunkeflo och efter 0–0 hemma på Skytteholms IP i den första matchen vann Vasalund med 4–1 i returen inför 1 241 åskådare på Malmö IP. Panos spelade 24 matcher och svarade för tre mål, borta mot Östersunds FK (2–0), borta mot IF Sylvia (3–0) och hemma mot BK Forward (6–1). 2009 slutade Vasalunds IF på 16:e och sista plats i Superettan och fick tillsammans med IK Sirius FK lämna serien. Dimitriadis spelade 29 matcher i landets näst högsta serie och svarade för två mål, borta mot AIK:s dåvarande samarbetsklubb FC Väsby United (2–5) och hemma mot Gif Sundsvall (1–1).

Efter degraderingen från Superettan med Vasalunds IF skrev Panos under vintern 2009/2010 på ett tvåårskontrakt med Sandefjord Fotball som spelade i Tippeligaen, den norska högstaligan. Debuten skedde i ligapremiären, borta mot IK Start (0–2) under tränaren Patrick Walkers ledning inför 7 379 åskådare på Sparebanken Sør Arena i Kristiansand den 14 mars 2010 då Panos startade matchen innan han blev utbytt mot Admir Raščić i den 73:e minuten. Det första målet för Sandefjord Fotball kom borta mot Tromsø IL (1–2) inför 4 085 åskådare på Alfheim stadion den 21 april 2010 då han gav bortalaget ledningen i den 19:e minuten. Panos spelade 29 seriematcher från start för Sandefjord i Tippeligaen och svarade för fem mål under säsongen samt tre matcher i den norska cupen. Klubben slutade dock på 16:e och sista plats i tabellen med endast tolv inspelade poäng på 30 matcher och åkte ner i Adeccoligaen, men Dimitriadis stannade kvar ytterligare två säsonger i Norge under nye tränaren Arne Sandstøs ledning och var en av klubbens mest framträdande spelare. Under sin sista säsong spelade han på grund av rådande skadesituation i backlinjen bland annat mittback och en lagkamrat önskade att de kunde klona Panos för flera olika positioner då det skulle göra laget bättre. Sammanlagt spelade han under sina tre säsonger i Norge 99 tävlingsmatcher för Sandefjord Fotball och svarade för 19 mål, varav ett hattrick (två straffmål) i sin sista match mot Ullensaker/Kisa IL (3–4) i kvalet till Tippeligaen den 14 november 2012.

I februari 2013 kom Panajotis Dimitriadis överens med de allsvenska nykomlingarna IF Brommapojkarna om ett ettårskontrakt efter en fri transfer. Debuten skedde den 21 april 2013 i Allsvenskans femte omgång då IF Brommapojkarna tog emot Helsingborgs IF (0–2) under tränaren Roberth Björknesjös ledning inför 2 083 åskådare på Grimsta IP i Vällingby och Panos inledde på bänken, men ersatte den tidigare AIK-spelaren Bojan Djordjic i den 62:a minuten. Det första målet för BP kom i Allsvenskans 19:e omgång, hemma mot Djurgården (3–0) inför 7 822 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm den 10 augusti 2013 då Panos med en nick förbi målvakten Kenneth Høie efter en vänsterhörna gav hemmalaget ledningen i den 31:a minuten. Det blev totalt 25 matcher, varav 24 från start, och två mål i Allsvenskan samt en match i Svenska cupen för BP.

Den 5 november 2013 meddelade AIK Fotboll att klubben via en fri transfer gjort klart med den då 27-årige Panajotis Dimitriadis och ett fyraårsavtal tecknades. ”Att få representera AIK:s A-lag har alltid varit en dröm, min drivkraft är enorm och kommer direkt ifrån hjärtat” sade han i pressmeddelandet. Tävlingsdebuten för AIK skedde den 31 mars 2014, hemma mot IFK Göteborg (0–2) under chefstränare Andreas Alms ledning inför 30 650 åskådare på Friends Arena i Solna – AIK:s högsta publiksiffra i en allsvensk hemmapremiär – då Panos ersatte Nabil Bahoui i den 62:a minuten av den allsvenska premiären. AIK avslutade matchen med endast tio spelare efter att mittbacken Per Karlsson fått syna det röda kortet av domare Stefan Johannesson i den 57:e minuten efter att ha rivit ner den danske 1–0-målskytten Lasse Vibe i ett friläge utanför AIK:s straffområde.

Panos tog sedan en plats i startelvan de följande fem matcherna i Allsvenskan och spelade +90 minuter i samtliga matcher däribland bortaderbyt mot Djurgården (3–2) inför 25 175 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm i den fjärde omgången då han utsågs till matchens AIK-spelare, men en skada den 4 maj 2014 på den sista träningen på Friends Arena efter en duell med Ibrahim Moro inför hemmamatchen mot Helsingborgs IF (2–1) i Allsvenskans sjunde omgång tvingade honom att lämna träningsplanen. En magnetröntgen två dagar senare visade att det främre korsbandet i hans vänstra knä var av. En operation följde den 23 maj 2014 och en längre rehab väntade därefter för mittfältaren vilket innebar att det var färdigspelat för säsongen. Det första träningspasset med boll gjorde han på Karlbergs träningsanläggning den 12 oktober 2014.

Nio och en halv månad efter knäskadan, i Svenska cupens gruppspel mot Landskrona BoIS (4–0) den 21 februari 2015 inför 3 015 åskådare på Grimsta IP gjorde Dimitriadis comeback för AIK då han i den 74:e minuten ersatte nigerianen Dickson Etuhu. Kort efter bytet fick Panos en ful tackling, sjönk ihop och tog sig mot ena knät, men reste sig och kunde fullfölja matchen. I den efterföljande cupmatchen borta mot Kristianstads FF (3–0) byttes han in i den 62:a minuten, återigen istället för Dickson Etuhu.

Den första matchen från start efter knäskadan skedde i den allsvenska premiären då AIK tog emot Halmstads BK (2–1) inför 23 840 åskådare på Friends Arena den 6 april 2015. Panos spelade fram nyförvärvet Johan Blomberg till 2–0-målet i den 71:a minuten och segern var efterlängtad då det var AIK:s första i en allsvensk premiär sedan guldåret 2009. Det allsvenska derbyt mot Djurgården (2–2) inför 27 137 åskådare på Tele2 Arena den 25 maj 2015 blev Panajotis Dimitriadis 17:e och sista tävlingsmatch för AIK under hans första sejour i klubben. Den 1 juni 2015 meddelade AIK Fotboll att man var överens med den turkiska klubben Gençlerbirligi Spor Kulübü från huvudstaden Ankara om villkoren för en övergång för Panajotis Dimitriadis. Övergången skedde formellt när det turkiska transferfönstret öppnade åtta dagar senare och kontraktet mellan parterna löpte över tre år. Gençlerbirligi spelade i Spor Toto Süper Lig, den turkiska högstaligan, och säsongen 2014/15 hade man slutat på nionde plats i tabellen.

I Gençlerbirligi SK fanns även den tidigare AIK-spelaren Walid Atta. Debuten för den turkiska klubben skedde i premiären av Spor Toto Süper Lig då Gençlerbirligi SK den 17 augusti 2015 under nye tränaren Stuart Baxters ledning tog emot Çaykur Rizespor Kulübü (2–3) inför 1 500 åskådare hemma på Ankara 19 Mayıs Stadyumu. Panajotis Dimitriadis startade matchen som central mittfältare i en 4-2:3-1-uppställning och var på väg att bli stor matchhjälte då han svarade för 2–1-målet på nick i den 74:e minuten, men gästerna vände till seger efter två mål i den 87:e och 92:a minuten. Förlust även i den andra omgången borta mot Antalyaspor Kulübü (1–3) i en match som man hade 1–0 tills en kvart kvar ledde till att AIK:s engelske guldtränare från 1998 fick lämna den turkiska klubben endast elva veckor efter att han signerade kontraktet med Gençlerbirligi SK. Ny tränare blev Mehmet Özdilek som ersattes av Yılmaz Vural i december 2015 och inom en vecka fick sparken och in kom İbrahim Üzülmez under resten av säsongen. Gençlerbirligi SK slutade på tionde plats i tabellen och Panajotis Dimitriadis spelade 13 matcher i serien, varav sex från start, och svarade för ett mål.

Efter sparsamt med speltid under den andra halvan av säsongen lämnade Panos klubben under sensommaren. Den 27 augusti 2016 kom Panajotis Dimitriadis överens med Giresunspor om ett kontrakt över en säsong via en fri transfer. Giresunspor spelade i TFF 1. Lig, den turkiska andraligan, och säsongen 2015/2016 hade man slutat på sjunde plats i tabellen. Debuten skedde i den inhemska cupturneringen Türkiye Kupası den 21 september 2016, borta mot Fatih Karagümrük Spor Kulübü (0–1) under tränaren Mustafa Kaplans ledning på Vefa Stadı i Istanbul. Panos startade cupmatchen, drog på sig ett gult kort och ersattes av Erol Can Akdağ i den 72:a minuten. Ligadebuten skedde borta mot Elaziğspor Kulübü Derneği̇ (0–2) den 25 september 2016 på Elazığ Atatürk Stadyumu i seriepremiären. Dimitriadis inledde på bänken, men ersatte Özgür Can Özcan i den 65:e minuten. Giresunspor slutade på sjätte plats i tabellen och Panajotis Dimitriadis spelade 29 matcher i ligan, varav 28 från start, och svarade för tre mål. Han spelade även en match från start i Türkiye Kupası. Efter säsongen kom parterna överens om en fortsättning tillsammans och ett avtal över säsongen 2017/2018 tecknades med en option på ytterligare en säsong. 2017/2018 blev det 32 seriematcher och fem mål för Panos då Giresunspor slutade på elfte plats i tabellen. Han spelade även två matcher från start i Türkiye Kupası.

Panos är sedan juni 2017 gift med Alicia och tillsammans har de dottern Vanessa.

Panajotis Dimitriadis kommer att spela i tröja nummer 25 i AIK och klubben arbetar för att Panos ska vara uttagningsbar från och med den 15 juli 2018 då det svenska transferfönstret öppnar. Vi hälsar honom varmt välkommen till Allmänna Idrottsklubben.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll