Patric Jildefalk lämnar tränarstaben

2021.01.06, kl 16:30
Herrlagets assisterande tränare Patric Jildefalk lämnar efter många år AIK Fotboll för att söka nya utmaningar.

Annons:

– Jag känner en stolthet i att AIK Fotboll är en miljö som återigen fostrat en tränare som får chansen som ansvarig på elitnivå. Vi har idag en stor och kompetent stab vilket gör att vi kommer ta oss tid att analysera och se över hur vi organiserar oss i framtiden. Det har gått väldigt fort, men i en god dialog med Patrics nya klubb, och vi önskar honom lycka till med sitt kommande tränaruppdrag, säger AIK Fotbolls sportchef Henrik Jurelius.

– Jag är otroligt stolt och glad att jag har fått möjligheten att tillbringa min uppväxt, utbildning och större delen av mitt liv i AIK. Från läktaren på Råsunda, via skolgång i regi av klubben till 15 år som ledare för ungdom, dam och herr. Att få möjligheten att jobba med fotboll på heltid direkt efter gymnasiet och få följa en enorm stor skara fotbollsspelare i olika åldrar. Alla timmarna på Skytteholm, turneringar, resor och framförallt alla ledare som man träffat eller arbetat med. Ingen nämnd ingen glömd. Höjdpunkterna är många, med toppen guldet 2018 och allt vad det innebar att komma dit. Vi ska vara stolta över den skola som klubben är för väldigt många ledare och jag hoppas att vi ses igen i framtiden. Jag önskar AIK ett framgångsrikt 2021, säger Patric Jildefalk.

34-årige Patric Jildefalk, född den 10 april 1986, har en mångårig karriär i AIK Fotboll och har tidigare varit tränare för klubbens ungdomslag, damlag, U17 och U21. Mellan 2005 och 2007 arbetade Patric med ungdomsfotbollen och i slutet av 2007 klev han in som tränare i damlaget. 2008 var han assisterande tränare till Benny Persson då AIK noterade sin hittills bästa placering i Damallsvenskan i och med en fjärdeplats. 2009 tog Patric över som chefstränare i damlaget då man slutade på åttonde plats i tabellen. 2010 åkte AIK ur Damallsvenskan, men året efter vann man Norrettan och kvalificerade sig därmed för landets högsta serie. Mellan 2012 och 2015 arbetade han med AIK:s U21-lag, U17-lag och akademin samt var 2014 även tränare i samarbetsklubben Vasalunds IF.

Inför säsongen 2016 tog Patric kliver in i AIK:s herrlag som analytiker och assisterande tränare under chefstränaren Andreas Alms ledning (ersattes av Rikard Norling den 13 maj 2016) då man slutade på andra plats i Allsvenskan. 2017 slutade AIK som allsvensk tvåa igen. Inför säsongen 2018 blev Patric renodlad assisterande tränare till chefstränaren Rikard Norling. AIK vann under året SM-guld då Kalmar FF besegrades med 1–0 i den avslutande omgången på Guldfågeln Arena i Kalmar. 2019 slutade AIK på fjärde plats i Allsvenskan och 2020 blev det en niondeplats i landets högsta serie.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll