Regn, väntan på uppehåll och flygblad

2024.02.10, kl 19:11
Fredagen bjöd på regn i mängder. När gardinen drogs åt sidan så kunde det konstateras att det regnat under hela natten och att termometern visade tolv grader. Dagen blev sedan en lång väntan på ett besked om och när den inplanerade träningsmatchen skulle spelas.

Dagen bjöd på en av de trevligare frukostarna då Henning Berg, Thomas Thudin, Kenny Stamatopoulos och undertecknad satt kvar en kvart och pratade om allt och inget. Det blev roliga Premier League-minnen från Hennings tid där, men även snack om hockey med tanke på Kennys nationalitet, en av hans många sådana. Henning frågade helt plötsligt vem Stanley som namngett Stanley cup var. Jag svarade blixtsnabbt att det är Paul Stanley, sångaren i Kiss. Henning tittade på mig och lät ansiktet falla ner i handflatan.

Spekulationerna runt det kommande vädret hade de två senaste dygnen nästan nått orkanstyrka. Den stora frågan var om det som planerat skulle bli en träningsmatch mot Sarpsborg 08 FF klockan 16:00 på Banús Football Center eller om det befarade monsunregnet skulle försena eller rent av flytta matchen till en annan plan. Den absolut första låt som undertecknad har ett minne av är från en spolad isbana i Täby i början av 1970-talet då det ur högtalarna hördes ”Regnet det bara öser ner” med Sten & Stanley från 1970. Låten är en direkt översättning från BJ Thomas’ låt ”Raindrops Keep Fallin’ on My Head” från 1969 som även spelades in på svenska av Siw Malmkvist 1970. Jag kom osökt att nynna på den låten då jag satt i lobbyn och såg dropparna falla ner från skyn.

Jag har personligen aldrig varit mycket för dessa väderprognoser då vädergudarna är alltför nyckfulla för att kunna tydas, vilket leder till en för stor felmarginal för att vara intressant, åtminstone för mig. Men med tanke på hur många väderinslag och hur många meteorologer som det finns, så verkar min åsikt vara i klar minoritet. Den interna planeringen hade under torsdagen gått upp i något liknande stabsläge för att på alla tänkbara sätt säkerställa AIK:s genrep inför nästa helgs gruppspel i Svenska cupen 2023/2024. Det norska laget, som sedan en vecka tillbaka bor på samma hotell som oss, var också måna om att spela matchen, men har längre tid till sin första tävlingsmatch för året.

Efter ett kortare uppehåll vid lunchtid kom regnet tillbaka i full styrka. Ett matchmöte var utlyst till klockan 14:25 och Henning Berg inledde med att säga att matchen kommer bli flyttad, då planen vid tillfället var alldeles för blöt. Om det skulle sluta regna innan klockan 16 så skulle de möjligtvis kunna skrapa planen och relativt snabbt få den i speldugligt skick. AIK-laget stannade kvar på hotellet medan Sarpsborgs hela trupp åkte till Banús Football Center, medan AIK skickade iväg ett par spejare för att kontrollera planens skick.

Då regnet till och med tilltog framåt 15-tiden började många misstänka att det blir inte match. Vid kvart över tre togs beslutet att planen var helt ospelbar, och istället flyttades matchen till Marbella Football Center med start klockan 20:00. Efter beskedet gick de matchklädda AIK-spelarna upp till rummen igen medan Sarpsborgs trupp kom tillbaka till hotellet. Efter några timmars vila på rummen rullade ett 15-tal bilar vid 18:45-tiden iväg mot den nya matcharenan, och om möjligt ökade regnet i styrka och det kändes till och med som om det inte skulle bli match. Men strax efter klockan 19 slutade det regna och det var game on.

AIK hade tagit det givna beslutet att spela med sorgband med anledning av Kurre Hamrins bortgång i söndags och materialförvaltare Håkan Sjöberg tejpade samtliga spelares armar med en svart tejp i brist på riktiga sorgband. Jag stod bredvid spelarbänken under hela matchen, vilket inte är vanligt. När debuterande Ismael Diawara i paus värmde upp med Kenny Stamatopoulos på planhalvan framför AIK-supportrarna, och slog passningar på 35-45 meter var inte en enda längre än några decimeter från foten på målvaktstränaren. När juniormålvakten Frederik Moberg-Søemod kom tillbaka till bänken efter pausvilan ropade han till mig ”vilka texter du skriver” och det är alltid lika roligt då spelarna läser texterna.

AIK+ direktsände matchen och då den av väderskäl senarelades med fyra timmar fick den ordinarie kommentatorn lämna återbud, vilket ledde till att vår egen Filip Wiklund kastades in i hetluften, men inget stoppar Habo-expressen. Likt Claes Hellgrens magiskt handskrivna minneslappar inför handbollssändningarna stod han innan uppvärmningen och skrev ner fakta om alla spelarna i Sarpsborg 08 FF. Dödsföraktat klättrade han senare upp i kameratornet, som något makabert hade en enorm likhet med en galge, för att positionera sig kanske fem-sex meter upp under den nattsvarta himlen. Det missades nog i TV-sändningen, men helt plötsligt i början av den andra halvleken kom två A4-papper inflygande på planen framför AIK-bänken. Spelet befann sig då på annan plats, vilket ledde till att både Henning Berg och Kenny Stamatopoulos klev in ett par meter på planen och snabbt hämtade pappren. Kenny tittade till sitt infångade papper när han kom tillbaka till bänken, knölade ihop det och kastade bort. När jag efter matchen berättade det för kommentatorn så skrattade han till, då han med fasa såg papperna flyga iväg från bordet.

Det lät under matchen som en djurfarm i närheten och jag fick i mörkret flashbacks till filmen Hannibal med Anthony Hopkins från 2001 som bland annat utspelar sig på en grisfarm. Thomas Berntsen-derbyt slutade för AIK:s del med en 0–2-förlust och det har varit riktigt bra motstånd under denna försäsong. Det enda ”orosmolnet” är väl att Gnaget gått mållösa från sex av åtta spelade halvlekar.

Materialförvaltare Håkan Sjöberg brukar i samband med dessa träningsläger säga att det inte är lika stressigt att åka hem som att åka bort. Inför lägren gäller det att inte glömma någonting som behövs i den dagliga verksamheten, men inför hemresan så är det ”bara” att packa ner allting som är med. Det är en enormt stor logistik att resa med över 40 personer, men Håkan har den mångåriga rutin som krävs för att inte stressa upp sig. Efter en sen återkomst till hotellet inleddes packning för de flesta och några fick även i sig lite kvällsmat. Undertecknads mobil dog i paus och kom inte igång vilket ledde till en enorm stress.

Truppen har efter en enormt intensiv start på försäsongen fått söndagen och måndagen ledig, innan alla under tisdagseftermiddagen återsamlas igen på Karlberg. Den ledigheten har gjort att några ledare och spelare inte flyger med merparten av truppen hem till Stockholm utan har ändrat sina destinationer för att få ett par dagar på annan ort. Under lördagen är det tidig väckning, snabb frukost och redan klockan 08:30 avresa med bussen till flygplatsen i Málaga. Samtliga resenärer kommer på flygplatsen behöva checka in en av Håkan Sjöbergs materialtrunkar också för att allt bagage ska komma med. Bagagetaggen lämnas sedan till materialförvaltaren som väl på plats på Arlanda checkar av att allt bagage är med innan det transporteras ut till en väntande materialbil för vidare färd till Karlberg.

Marbella har bjudit på ett riktigt bra träningsläger och många är de som bidragit till att ge klubben och spelarna de bästa förutsättningarna inför den kommande tävlingssäsongen. Jag lyfter återigen görna fram de som bakom kulisserna sliter med logistiken från tidig morgon till sen kväll för att AIK under tävlingssäsongen ska ta trepoängare efter trepoängare. Pálmar Hreinsson, Victor Lyberg, Fernando Holmqvist-Amu, Håkan Sjöberg, Elias Morin, Jompa Palmell och sist men inte minst Thomas Thudin, sträck på er lite extra för ett enormt fint och hårt arbete både i Portugal och i Marbella. Till samtliga spelare och ledare, tack för några fina veckor där vi tillsammans lagt grunden för 2024, nu är det dags för nästa steg i processen. Men först är det dags för lördagens hemresa.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll