Robin Jansson lanserar AIK Fotbolls Europatröja

2018.06.24, kl 11:55
Robin Jansson har gått den långa vägen till elitfotbollen. Han har varit utdömd som spelare och jobbade bara för några månader sedan i en hästskofabrik i Dalsland. Idag är han ordinarie i AIK Fotbolls backlinje som siktar på att utföra nya mirakel i Europa. Janssons vägran att ge upp trots tuffa odds blir en symbol för hela klubbens strävan att göra det omöjliga möjligt.
Kombinationen av en kraftfull spelstil, en känslig vänsterfot och en ödmjuk framtoning har gjort Robin Jansson till en omedelbar favorit bland klubbens supportrar. Därför föll valet på Robin då klubben står inför ett nytt Europaäventyr. 
– Robin är allt annat än en typisk AIK-spelare. Han har gått en lite längre väg för att nå toppen. För att lyckas med det måste man ha ett starkt psyke och det är precis den inställningen vi som klubb hittar kraft i när vi kvalar till Uefa Europa League, säger Björn Wesström, Sportchef i AIK Fotboll.
AIK Fotboll lottades nyligen mot Shamrock Rovers FC från Dublin och i samband med det lanseras ett nytt tredjeställ, även kallat ”Europatröjan”. Robins långa resa mot elitfotbollen har många likheter med den utmaning AIK Fotboll nu står inför när man siktar på att kvalificera sig för Uefa Europa League.
Mikrodokumentären ”Den långa vägen till Europa”
Som en del av lanseringen har AIK Fotboll tillsammans med sin samarbetspartner Notar tagit fram en mikrodokumentär om Robin Janssons långa och krokiga väg till en plats i det Europasatsande lagets backlinje. Filmen finns tillgänglig här och är redigerad och möjlig att användas rättighetsfritt för redaktionella ändamål, så länge källan anges.
Robin Janssons långa väg till Europa
Janssons väg till elitfotbollen är allt annat än spikrak. Allt började i idylliska Bengtsfors i Dalsland, där han följde i pappans fotspår genom spel i Bengtsfors IF. Redan som 13-åring utmärkte han sig tack vare sin fina spelförståelse, styrka och vassa vänsterfot. Det tog honom till en tidig debut i A-laget och inte minst till Elitpojklägret i Halmstad, där han representerade Dalslands distriktslag. Fina prestationer på lägret förde honom till fotbollsgymnasiet, samtidigt som han skrev på för BK Häcken. 
Så långt hade allting utvecklats planenligt mot den yttersta elitfotbollen i Sverige. Men halvvägs dit tog det stopp. Trots en ambitiös satsning tog aldrig Robin någon ordinarie tröja i BK Häcken, samtidigt som experter dömde ut hans chanser att etablera sig som en framtida elitspelare.
Istället för att lägga skorna på hyllan valde Robin att vända hem till Bengtsfors IF, hemmahörande i Division 4 Bohuslän. Där hittade han tillbaka till den glädje och det självförtroende som en gång fångat omvärldens uppmärksamhet. Väl på plats i Bengtsfors IF kunde Robins gamle tränare Åke Jonasson, som följt honom ända sedan ungdomsåren, snabbt konstatera att hans kunnande på fotbollsplanen var ämnat för svårare motståndare än Brålanda, Dals Långed och Frändefors.
Sagt och gjort. Åke ringde en kontakt i Division 1-laget IK Oddevold. De erbjöd en provträning, där Robin imponerade och erbjöds ett A-lagskontrakt. När det hösten 2017 stod klart att man skulle spela gruppspel i Svenska cupen mot AIK var det startskottet på en smått osannolik resa för Robin. I matchen som spelades efterkommande vår gjorde han en minnesvärd insats för sitt Oddevold som stod upp oväntat bra mot AIK.
Kort därefter drabbades AIK av flera allvarliga avbräck i sin backbesättning och i eftersvallet av sin insats i Svenska cupen erbjöds Robin Jansson ett tvåårskontrakt med AIK Fotboll. Väl i AIK Fotboll har Robin presterat så bra att fotbollsjournalister nämnt honom som ”årets värvning”. Samtidigt följer de boende i Bengtsfors Janssons framfart noga. När BK Häcken tog emot AIK i Allsvenskan följde över 100 personer från Bengtsfors hemmasonen på plats och under höstens allsvenska omstart planeras även en resa till Friends Arena med de 60-talet anställda och före detta kollegor Robin hade på fabriken. Nästa steg på Robins väg blir nu att representera AIK i två kvalmatcher till Uefa Europa League mot Shamrock Rovers FC från Dublin.
Om Europatröjan
AIK Fotbolls nya tredjeställ, även kallat ”Europatröjan” lanseras kl 17:00, måndagen den 25 juni på Notars kontor på Råsundavägen 118 i Solna där spelartruppen kommer att vara på plats.
Tröjan finns endast tillgänglig i 1 000 exemplar och släpps till allmän försäljning i AIK Fotbolls butik på Friends Arena samt webbutik på www.aikshop.se tisdagen den 26 juni.
Text: AIK Fotboll

Exklusiva partners

CSR-partner

Ligapartners

© AIK Fotboll 2018