Robin Jansson till Orlando City SC

2019.03.12, kl 19:56
AIK Fotboll är överens med den amerikanska Major League Soccer-klubben Orlando City SC om en omedelbar transfer för backen Robin Jansson. Det blev 31 tävlingsmatcher för Jansson i AIK-tröjan och han noterades bland annat för det avgörande målet då AIK i höstas tog klubbens tolfte SM-guld genom tiderna.

– Robins historia är unik. Transfern till AIK, utvecklingen i AIK och hjälterollen i Allsvenskans sista omgång är tre delar som ingen ens funderade på i början på mars 2018. Med mindre än tio månader kvar på avtalet är vi överens med Robin och Orlando City om att en försäljning är nästa kapitel för honom. För AIK Fotboll är den sammantagna bedömningen att vi med de medel som vi tjänar ska kunna återinvestera på ett sätt som gör att det utvecklar truppen på både kort och på lång sikt. Vi önskar Robin all lycka med de utmaningar som han nu vill anta och hälsar honom välkommen tillbaka i framtiden, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Ända sedan den dagen som jag kom till AIK har jag blivit väldigt bra mottagen och fått ett bra stöd från spelare, ledare och fantastiska supportrar. Jag har haft en underbar tid i AIK och förra året lyfte vi Lennart Johanssons pokal tillsammans. När den här möjligheten med Orlando City dök upp var det ett äventyr som jag ville testa på. Jag hoppas att våra vägar möts igen i framtiden, säger Robin Jansson.

AIK Fotboll AB har infört en klassificering av spelartransfers baserad på nettoresultatet vid varje transfer enligt nedanstående skala:
Klass         Från (kSEK) Till (kSEK)
I                          0         2 500
II                  2 500         5 000
III                 5 000       10 000
IV               10 000       20 000
V                20 000       40 000
VI               40 000       70 000

Transfern av Robin Jansson till Orlando City SC hamnar i klass II. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

Robin Jansson, född den 15 november 1991 på BB i Trollhättan, växte upp i Bengtsfors. Orten i Dalsland hade ca 3 500 invånare och då Robin var ungefär fem år gammal började han att följa med sin far Niclas till gemytliga Långevi IP och med stort intresse se på när hans far spelade och tränade med den lokala fotbollsklubben Bengtsfors IF. Robin började även samtidigt att spela ungdomsfotboll i klubben och var lite av lagets maskot i och med hans fars spel i föreningen. Han stod även i mål ibland då hans första fotbollsidol var målvakten Fredrik ”Aron” Aronsson. Robin Jansson stannade kvar i Bengtsfors IF till 13-årsåldern då han bytte förening och började spela juniorfotboll med Dals Långeds IK, hemmahörande två mil söder om Bengtsfors. Efter en säsong lämnade han klubben och spelade 2007 i Pojkallsvenskan med Melleruds IF vid Vänerns västra strand.

Sommaren 2008 återvände Robin Jansson till moderklubben Bengtsfors IF och spelade med A-laget i Division 5 Dalsland. Under den andra halvan av säsongen flyttade han till Göteborg och började spela med BK Häcken i Juniorallsvenskan samtidigt som han gick på stadens elitfotbollsgymnasium, Katrinelundsgymnasiet. Tipset till BK Häcken att värva Robin Jansson kom från den tidigare juniortränaren Magnus Edlund som var riksinstruktör på Svenska Fotbollförbundet och som på Elitpojklägret i Halmstad några år tidigare hade sett den unge mittbacken då han representerade Dalslands distriktslag. Även 2009 och 2010 spelade han juniorfotboll med Hisingens stolthet. Sommaren 2010 skrev han på ett kontrakt med A-laget som löpte över ett och ett halvt år efter att dessförinnan tränat med dem ett tag under chefstränaren Peter Gerhardssons ledning.

Det blev under debutsäsongen med A-laget en tävlingsmatch med BK Häcken, den 19 maj 2010 borta mot Östersunds FK (5–0) i Svenska cupens tredje omgång inför 1 108 åskådare på Jämtkraft Arena då han ersatte Jonas Bjurström vid ställningen 3–0 i den 68:e minuten. Det blev under året även matcher med BK Häckens U21-lag. Efter obefintligt med speltid med BK Häckens A-lag lånades Robin Jansson under den andra halvan av 2011 ut till FC Trollhättan som spelade i Division 1 Södra under nye tränaren Jesper Ljungs ledning. Ljung var bekant med Jansson efter att året innan varit i BK Häckens tipselitlag. Den 3 augusti kom klubbarna överens om lånet och dagen efter tränade han för första gången med sitt nya lag och imponerade med sin aggressivitet och tuffhet. Debuten för laget från Västergötland skedde hemma mot Varbergs BoIS FC (1–5) inför 734 åskådare på Edsborgs IP den 7 augusti 2011 då Robin spelade från start i en match då hemmalaget tappade en 1–0-ledning i paus och dalslänningen skadade sig.

Det blev med anledning av skador endast två matcher på avbytarbänken under resterande del av hösten då FC Trollhättan slutade på nionde plats i tabellen. Inför 2012 återvände han hem till tryggheten i Bengtsfors IF igen och jobb på bruket i Mustadfors. Han stannade kvar i fyra säsonger då klubben spelade i divison 5 och division 4 i Dalsland. Efter degraderingen till femman igen hösten 2015 lyckades Uddevalla-klubben IK Oddevold efter flera års övertalningsförsök att få en underskrift på ett ettårskontrakt och den 1 december 2015 presenterade man fyra nyförvärv, däribland Robin Jansson. Debuten med klubben från Bohuslän skedde i seriepremiären av Division 1 Södra då man mötte Tvååkers IF (3–3) på bortaplan inför 645 åskådare på Övrevi idrottsplats i Tvååker den 17 april 2016. Robin Jansson spelade hela matchen från start och svarade för 3–2-målet i den 83:e minuten. Det blev under debutsäsongen i ettan spel i 23 matcher från start och två mål då IK Oddevold under tränaren Jonas Rehnbergs ledning slutade på sjunde plats i tabellen. Det andra målet svarade han för i hemmamötet med Oskarshamns AIK (3–1) den 18 september 2016 då han fastställde slutresultatet i den 76:e minuten.

Efter debutsäsongen förlängde parterna avtalet med två år och gällde därmed över säsongen 2018. Under 2017 spelade han också 23 seriematcher från start då IK Oddevold slutade på nionde plats i tabellen. Han spelade även två matcher i Svenska cupen, varav en från start, då IK Oddevold efter segrar borta mot Vänersborgs IF (2–0) och hemma mot Falkenbergs FF (2–1) kvalificerade sig för gruppspelet våren 2018 och hamnade i samma grupp som AIK, Halmstads BK och Syrianska FC. Den 24 februari 2018 tog IK Oddevold emot AIK hemma på Kamratgården i Svenska cupens gruppspel inför 1 118 åskådare och Robin Janssons insats i matchen skulle några veckor senare förändra livet för honom. AIK vann med 2–1 efter mål av Tarik Elyounoussi och Nabil Bahoui, men Oddevolds nummer 4 svarade för en stabil insats och spelade hela matchen. Det blev spel i samtliga tre gruppspelsmatcher för honom då man slutade på fjärde och sista plats i grupp 2.

Den 13 mars 2018 bröt AIK:s mittback Jesper Nyholm benet i Svenska cupens kvartsfinal hemma på Friends Arena i Solna mot Örebro SK (2–0) och AIK hade hastigt och mindre lustigt fått dåligt med backar efter att tidigare under säsongen tappat lagkaptenen Nils-Eric Johansson och hade stora frågetecken kring fysiken för Daniel Sundgren efter hans lungemboli i november 2017 och även nyförvärvet Joel Ekstrand hade en längre skadehistorik. Goda råd var dyra innan det svenska transferfönstret stängde våren 2018 och AIK:s sportchef Björn Wesström beslöt sig för att kontakta den där mittbacken med den känsliga vänsterfoten som AIK hade mött några veckor tidigare i cupspelet.

Robin Jansson besökte omgående Stockholm efter telefonsamtalet från AIK och den 3 april 2018 kunde AIK Fotboll i ett pressmeddelande kommunicera att man var överens med Robin Jansson och IK Oddevold om en övergång och avtalet mellan parterna löpte över säsongen 2019. Det blev sammanlagt 51 tävlingsmatcher för honom i Uddevalla-klubben. Valet av tröjnummer i AIK föll på nummer 24 och den 9 april 2018 satt han på bänken då AIK i den andra allsvenska omgången spelade 1–1 borta mot de regerande svenska mästarna Malmö FF efter att lagkaptenen Henok Goitom gett Gnaget ledningen på Stadion i Malmö. Tävlingsdebuten för AIK skedde borta mot Örebro SK (1–1) i Allsvenskan inför 8 012 åskådare på Behrn Arena den 18 april 2018 då han spelade från start i backlinjen och svarade för en stark insats vilket ledde till en permanent plats i startelvan.

Den 7 juli 2018 noterades han för sin första målgivande passning då han med en elegant 50-meterspassning från vänsterkanten i den 74:e minuten hittade framrusande Tarik Elyounoussi som efter en perfekt nedtagning kom fri med målvakten Marko Johansson och satte matchavgörande 3–1 till AIK i det allsvenska bortamötet med Trelleborgs FF (4–1) inför 2 682 åskådare på Vångavallen. Fem dagar senare spelade Robin Jansson sin första internationella match då AIK i den första kvalomgången av Uefa Europa League 2018/2019 mötte Shamrock Rovers FC (1–0) inför 2 817 åskådare på Tallaght Stadium, en mil sydväst om Irlands huvudstad Dublin.

Det första målet gjorde Robin borta mot Sandvikens IF (2–0) inför 2 119 åskådare på Jernvallen i Svenska cupens andra omgång den 23 augusti 2018 då han i den 59:e minuten nickade in Kristoffer Olssons högerhörna och fastställde slutresultatet. Tre dagar senare var det dags för det första allsvenska målet då han hemma mot Trelleborgs FF (2–0) inför 13 061 åskådare på Friends Arena svarade för 1–0-målet i den elfte minuten efter att från nära håll forcerat in returen från målvakten Marko Johansson efter Sebastian Larssons frispark. I den 30:e och sista omgången av Allsvenskan borta mot Kalmar FF (1–0) den 11 november 2018 blev Robin Jansson stor matchhjälte då han i den 45:e minuten nickade in målet som säkrade AIK:s tolfte SM-guld. Frisparken innan målet slogs av Tarik Elyounoussi, nickades av AIK-backen mot den högra stolpen och gick otagbart in i mål innan det stora jublet utbröt bland merparten av de 11 991 åskådarna på Guldfågeln Arena i Kalmar. Det blev under debutsäsongen spel i 29 tävlingsmatcher från start för Robin Jansson och han noterades för tre mål och en målgivande passning.

Den 3 december 2018 meddelande förbundskapten Janne Andersson att Robin Jansson tagits ut till januariturnén i Qatar med det svenska A-landslaget. Debuten för Sverige skedde mot Finland (0–1) inför 326 åskådare på Al Sadd Sports Club i Doha den 8 januari 2019 då han i tröja nummer 17 bildade mittbackspar med lagkaptenen Alexander Milošević och spelade hela matchen.

Det blev 31 tävlingsmatcher i AIK-tröjan för Robin Jansson och han noterade tre mål och en målgivande passning.

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll