Rosa Kafaji lämnar AIK Fotboll

2021.12.20, kl 14:00
AIK Fotboll är överens med BK Häcken FF om en övergång gällande Rosa Kafaji. 18-åringen har tillbringat stora delar av sin ungdomskarriär i AIK Fotbolls akademi och gjort totalt 49 seniormatcher i den svartgula tröjan. Avtalet börjar gälla från och med den 8 januari 2022.

Det står nu klart att AIK Fotboll är överens med BK Häcken om en övergång gällande Rosa Kafaji. Rosa kom som 12-åring till AIK Fotboll och har tillbringat stora delar av sin ungdomskarriär i klubbens akademi. 2019 debuterade hon i A-laget och har sedan dess gjort 49 framträdanden i den svartgula tröjan. I februari 2021 blev Rosa för första gången uttagen till det svenska damlandslaget, som under förbundskapten Peter Gerhardssons ledning samlades på Malta. 

– Rosa är AIK – smokinglir och skruvdobb rakt igenom. Blå linjen och attityd. Vi har sett henne växa och ta sina steg i den svartgula familjens trygghet, men givetvis är det svårt att hålla en fågel som vill flyga, kvar i sitt bo. Jag vill tacka Rosa för allt hon har gjort i och för klubben – och önskar inget mindre än den allra bästa lyckan på hennes fortsatta resa. Vi hoppas du flyger högt och långt, säger AIK Fotbolls manager, Anne Mäkinen.

På de villkor som anges i avtalet sker övergången av spelaren från AIK Fotboll till BK Häcken den 8 januari 2022. Detta sker enligt Svenska Fotbollsförbundets representationsbestämmelser. Däremot förvärvas spelarens tjänster enligt avtalet från och med den 1 januari 2022.

– Försäljningen av Rosa Kafaji är banbrytande för AIK Fotboll och tillhör en av de större affärerna någonsin av en svensk fotbollsspelare på damsidan. Det är glädjande att spelarmarknaden för kvinnliga fotbollsspelare också tar steg framåt och genererar värden som i förlängningen kommer att stärka både elit- och ungdomsverksamheten. Rosas insatser för klubben har varit av stor betydelse och vi önskar henne stort lycka till i sin fortsatta karriär, säger Fredrik Söderberg, tf VD/Klubbdirektör i AIK Fotboll.

AIK Fotboll AB har sedan tidigare tillämpat en klassificering av spelartransfers baserad på nettoresultat vid varje enskild transfers.  Klassificeringen har hittills tillämpats vid transfers av herrspelare. Eftersom transfers av damspelare har ökat kraftigt under 2021 har AIK Fotboll AB beslutat att tillämpa en motsvarande klassificering för damspelare med andra belopp som bättre speglar de nivåer som förekommer i nuläget inom damfotbollen. Klassificeringen för damspelare är baserad på nettoresultatet vid varje enskild transfer och är indelad i nedanstående klasser:

Klass   Från (kSEK)  Till (kSEK)
I                       0       250
II                  250       500
III                 500     1000
IV               1000     2000
V                2000     4000
VI               4000     7000 

Transfern av Rosa Kafaji till BK Häcken FF hamnar i klass III. Avtalet innehåller villkorade ersättningar samt vidareförsäljningsersättningar.

– Att få ha representerat AIK har varit otroligt stort för mig och att få spela i A-laget är något jag drömde om som liten. Att ha varit med på resan när klubben tagit steget upp till den högsta divisionen samt stannat kvar där är något jag är stolt över. AIK är en klubb som hör hemma i Damallsvenskan. Jag vill rikta ett stort tack till alla ledare och spelare i klubben som alla på olika sätt bidragit till att jag vuxit som spelare och person. Vill även tacka alla fans för allt stöd ni gett mig och laget. Jag är evigt tacksam, säger Rosa Kafaji.

AIK Fotboll vill rikta ett stort tack för dina insatser i klubben och samtidigt önska dig ett stort lycka till, Rosa!

***

17-åriga Rosa Kafaji, född den 5 juli 2003 på Karolinska sjukhuset i Solna och uppvuxen i Akalla, inledde som åttaåring sitt fotbollsspelande i moderklubben Kallhälls FF och fortsatte sedan karriären i Bele Barkarby FF. Inför säsongen 2015 skrev hon som tolvåring på för AIK och började spela med klubbens akademilag F03 och Rosa spelade därefter med AIK:s F16-lag och F19-lag. Debuten för F19-laget skedde borta mot Eskilstuna United DFF (1–0) inför 88 åskådare på Tunavallen i Eskilstuna den 13 augusti 2018.

Det första målet för F19-laget kom hemma mot Västerås BK 30 (4–0) inför 27 åskådare på Skytteholms IP i Solna den 19 augusti 2018 då hon svarade för 3–0-målet i den 59:e matchminuten och under slutminuterna fastställde hon även slutresultatet. Det blev sammanlagt sex matcher med F19-laget då AIK vann Svenska Spel F19 Norra och tog brons i SM-slutspelet. Hon spelade även en träningsmatch med damlaget, mot Rimbo IF (6–1) på Skytteholms IP den 24 november 2018 då hon även svarade för 5–1-målet efter att ha spelats fram av Sandra Lindkvist.

Debuten i AIK:s A-lag skedde i Elitettan borta mot Mallbackens IF Sunne (1–2) inför 372 åskådare på Strandvallen i Mallbacken den 3 augusti 2019. Rosa inledde på bänken i tröja nummer 16 under chefstränarna Robert Lison Svanströms och Caroline Sjöbloms ledning och i den 72:a matchminuten debuterade hon för AIK:s representationslag då hon ersatte Emma Engström som tidigare i matchen svarat för 1–1-målet. Det första målet för Rosa kom i den efterföljande omgången av Elitettan då AIK tog emot Lidköpings FK (3–3) inför 227 åskådare på Skytteholms IP den 10 augusti 2019. AIK låg under med 0–2 en knapp kvart in i den andra halvleken, men med tre minuter kvar av ordinarie tid fick Elsa Törnblom en fin passning på högerkanten och slog direkt in bollen framför mål där inhopparen Rosa Kafaji såg ut att stöta in bollen med magen. 3–2 bakom målvakten Gabriella Batmani och stort jubel bland hemmasupportrarna, men jublet fastnade i halsen då Lidköpings FK replikerade direkt från avspark. Inhopparen Jessie Scarpa slog ett inlägg från högerkanten som nådde in framför mål där Sandra Lagerbratt vann en luftduell och kunde nicka in kvitteringen bakom Lovisa Koss i hemmamålet.

Den 12 augusti 2019 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Rosa Kafaji om ett A-lagskontrakt. Borta mot Asarums IF FK (2–0) den 18 augusti 2019 byttes Rosa in i den 81:a matchminuten och fyra minuter senare fastställde hon slutresultatet. Rosa svarade även för mål hemma mot Borgeby BK (8–0) den 25 augusti 2019 och hemma mot IFK Kalmar (3–1) i den näst sista omgången den 19 oktober 2019. Det blev under hösten spel i sju matcher i Elitettan, samtliga som inhoppare, och Rosa svarade för fyra mål och tre målgivande passningar då AIK slutade på fjärde plats i Elitettan. I Svenska Spel F19 Norra spelade Rosa tio matcher under 2019 och hon svarade för hela tolv mål då AIK slutade på tredje plats i tabellen. Trots att hon endast spelade i hälften av matcherna så slutade Rosa på fjärde plats i seriens skytteliga.

Efter en start och fyra inhopp under AIK:s första tolv matcher 2020 så var Rosa uttagen i startelvan i 16 av AIK:s 17 avslutande matcher, den enda matchen som hon missade under hösten var bortamötet med IFK Kalmar (4–0) då hon saknades på grund av en avstängning för fyra gula kort. Det första målet för året kom i Elitettans andra omgång då AIK på  bortaplan besegrade Alingsås FC United (2–0) den 21 juni 2020 och Rosa gav bortalaget ledningen i den 27:e matchminuten i regnet på Mjörnvallen i Alingsås. Det dröjde två månader till nästa mål, men i och med de två gjorda målen hemma mot Kvarnsvedens IK (6–0) den 5 september 2020 så kom Rosa in i “andra andningen” och hon avslutade med elva mål på de sista 13 matcherna som hon spelade. Det blev spel i 21 tävlingsmatcher under 2020, varav 17 från start, och Rosa svarade för 13 mål och fem målgivande passningar då AIK vann Elitettan och spelade i Svenska cupen 2019/2020 samt 2020/2021.

Under 2020 spelade Rosa även en match från start med AIK:s F19-lag då de ställdes mot Älvsjö AIK FF (5–0) i Svenska Spel F19 Norra. Rosa svarade i den 41:a matchminuten för 4–0-målet på Älvsjö IP strax söder om Stockholm. Det blev en slutgiltig femteplats i tabellen för AIK som därmed missade SM-slutspelet som senare ställdes in p g a den pågående smittspridningen av pandemin covid-19.

Debuten för det svenska F15-landslaget skedde den 21 september 2018 då Sverige mötte Norge (0–3) inför 312 åskådare på Ekerum Park i Borgholm på Öland. Rosa spelade då från start i tröja nummer 10 under förbundskaptenen Pia Sundhages ledning, men matchen avbröts p g a oväder efter 63 minuters spel och återupptogs inte. Det första landslagsmålet gjorde Rosa den 9 oktober 2018 då Sverige mötte Finland (3–5) i Eerikkilä-hallen i Finland, hon svarade då för 3–3-målet i den 54:e matchminuten. Rosa har inför 2021 spelat 20 landskamper och svarat för fem mål, den senaste landskampen spelade hon den 15 februari 2020 då Sverige mötte Tjeckien (2–0) i en fyrnationsturnering i Spanien. Den 17 november 2020 blev Rosa uttagen till det svenska U23-landslaget som under förbundskaptenen Ulf Kristiansson ledning samlas för ett läger i Göteborg mellan den 28 november och den 5 december 2020.

Den 9 februari 2021 blev Rosa Kafaji för första gången uttagen i det svenska damlandslaget, då den svenska förbundskaptenen Peter Gerhardsson annonserade truppen till landslagets läger på Malta.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll