Sauli Väisänen till SPAL

2017.07.20, kl 17:01
AIK Fotboll och Società Polisportiva Ars et Labor 2013 (SPAL) är överens om en omedelbar övergång av backen Sauli Väisänen. Väisänen kom till AIK under sommaren 2014 och har spelat 63 tävlingsmatcher för klubben.

– AIK Fotboll känner stolthet över den karriär som Sauli har utvecklat. Under tiden i AIK har han blivit A-landslagsspelare för Finland och nu också Serie A-spelare och det är ett fantastiskt betyg till den verksamhet som vi bedriver. Sauli är ett tydligt föredöme i sitt sätt att arbeta för att utvecklas och vi önskar honom all lycka i Italien och välkommen åter i framtiden, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

– Jag vill tacka varje spelare och ledare samt hela AIK-familjen som tog emot mig med otroligt kärlek när jag kom. Jag vill också säga ett stort tack till en av mina viktigaste vänner, Ville Lyytikäinen, som tyvärr lämnade oss i december 2016. Han tillsammans med AIK Fotboll gjorde mina drömmar att spela utomlands till verklighet. Jag kan bara tacka Gud för att han styrde mig hit. Jag har en oerhörd respekt gentemot AIK-supportrarna som har gett mig så mycket kärlek och har stått med oss i både med- och motgång. Jag har alltid lämnat allt på planen och försökt att göra mitt bästa och förhoppningsvis har min kärlek mot den här klubben visat sig i mitt beteende både på och utanför planen. Stort tack, säger Sauli Väisänen.

Det blev sammanlagt 63 tävlingsmatcher, varav 49 från start, för Sauli Väisänen i AIK-tröjan och han svarade för tre mål och en målgivande passning i dessa matcher. Hans disciplinära statistik är sju gula kort och ett rött kort. Under Väisänens tid i klubben slutade AIK på tredje (2014), tredje (2015) och andra (2016) plats i Allsvenskan och kvalificerade sig därmed samtliga år för Uefa Europa League. Sauli Väisänens nya klubb SPAL bildades 1907 och kommer från Ferrara i norra Italien. SPAL spelar sina hemmamatcher på Stadio Paolo Mazza och klubben vann i våras Serie B och gör i höst comeback i Serie A efter att säsongen 1967/68 senast ha spelat i den högsta serien.

AIK Fotboll AB har infört en klassificering av spelartransfers baserad på nettoresultatet vid varje transfer enligt nedanstående skala:

Klass          Från (KSEK) Till (KSEK)
I                         0          2 500
II                 2 500          5 000
III                5 000        10 000
IV               10 000       20 000
V                20 000       40 000
VI               40 000       70 000

Transfern av Sauli Väisänen till SPAL hamnar i klass I. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

AIK Fotboll vill tacka Sauli Väisänen för tiden i klubben och önskar honom lycka till i framtiden.

***

Fakta Sauli Väisänen
23-årige Sauli Väisänen, född den 5 juni 1994 i Helsingfors, började spela fotboll i moderklubben FC Honka i Esbo utanför Helsingfors och via spel i juniorlaget och “B-laget” Pallohonka debuterade han för FC Honka i Veikkausliiga under 2013. Under sin andra säsong i den finska högstaligan spelade han 15 matcher och även lagets kvalmatcher i den första kvalomgången i Uefa Europa League då FC Honka efter förlängning i den andra matchen slogs ut av JK Sillamäe Kalev från Estland.

Den 14 juli 2014 började Sauli Väisänen att träna med AIK på Karlberg och elva dagar senare kom AIK Fotboll överens med honom och FC Honka om en övergång för den då 20-årige finske spelaren. Tävlingsdebuten för AIK skedde den 4 augusti 2014, borta mot IFK Göteborg (2–0) inför 14 547 åskådare på Gamla Ullevi. Väisänen var tänkt att inleda på bänken, men strax innan avspark var chefstränaren Andreas Alm tvungen att göra en ändring då Martin Lorentzson fick en känning och istället fick nyförvärvet göra allsvensk debut på högerbacksplatsen. Ett gult kort i den 52:a minuten följdes upp av ett nytt i den 84:e minuten och finländaren fick utvisad lämna planen för att följa slutminuterna från omklädningsrummet. AIK höll trots det numerära underläget undan för tre poäng. Det första målet för AIK kom den 8 maj 2015, hemma på Friends Arena mot IFK Norrköping FK (2–2) i Allsvenskan. Sauli nickade in 2–1 på hörna, framspelad av Johan Blomberg, i den 37:e minuten.

I bortamatchen mot Djurgården (2–2) på Tele2 Arena den 25 maj 2015 tvingades han på grund av en fotskada att lämna planen redan i den 14:e minuten och hamnade efter rehabilitering utanför startelvan. Den 2 september 2015 kom AIK överens med IFK Helsingfors om en utlåning av Sauli Väisänen och det blev sex matcher för honom i Veikkausliiga innan han efter säsongen återvände till AIK. Han blev efter Rikard Norlings comeback som chefstränare i AIK ordinarie i den nya 3-5-2-uppställningen och den 6 oktober 2016 debuterade han i det finska A-landslaget då man föll med 2–3 borta mot Island efter två baklängesmål på stopptid. Han har spelat sex A-landskamper för Finland. Väisänens debut i det finska U21-landslaget skedde den 5 mars 2014 borta mot San Marino (0–0).

Text: Stefan Mellerborg

Exklusiva partners

Ligapartners

© AIK Fotboll 2020

Sök på AIK Fotboll