Seger i den allsvenska premiären

2021.04.12, kl 22:41
Den allsvenska premiären mellan AIK och Degerfors IF på Friends Arena i Solna slutade med seger för AIK (2–0). AIK:s mål gjordes av Saku Ylätupa i den första halvleken och Nabil Bahoui efter paus, och segern var Gnagets 32:a genom tiderna mot Degerfors IF.

Allsvensk premiär på Friends Arena i Solna. För AIK:s del var det 93:e gången sedan Allsvenskans premiär 1924 som man sparkade igång en allsvensk serie, fler än något annat lag har mäktat med. För motståndet stod nykomlingarna Degerfors IF som inte spelat allsvensk fotboll sedan 1997 och mötet mellan lagen var det första sedan 2005 då man möttes två gånger i Superettan och Gnaget noterades då för 1–0-segrar både på Råsunda Fotbollstadion (självmål) och Stora Valla (Daniel Tjernström). Det typiska aprilvädret infann sig i Solna med ett lättare snöfall dagen innan premiären och en ganska bister kyla under själva matchen då det med vindavkylningsfaktorn kändes som neråt nollgradigt på Nationalarenan. AIK:s chefstränare Bartosz Grzelak tog ut följande startelva till matchen: Budimir Janošević, Sotirios Papagiannopoulos, Alexander Milošević, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli, Nabil Bahoui, Saku Ylätupa, Bojan Radulovic, Erick Otieno och Mikael Lustig. Degerfors tränare Tobias Solberg och Andreas Holmberg valde följande elva spelare till det upphaussade bortamötet med AIK: Ismael Diawara, Gustav Granath, Oliver Ekroth (K), Sebastian Olsson, Ferhad Ayaz, Johan Bertilsson, Sargon Abraham, Christos Gravius, Erik Lindell, Victor Edvardsen och Adam Carlén.

Gästernas Victor Edvardsen gjorde kl 19:05 avspark och Allsvenskan 2021 var därmed igång för de båda lagens del. AIK inledde matchen bäst mot ett påtagligt nervöst bortalag. Ett tungt skott av Nicolás Stefanelli som räddades, ett skott utanför höger stolpe av Sebastian Larsson och ett farligt vänsterinlägg av Erick Otieno var vad AIK kunde visa upp under de första sju minuterna. Det var dock gästerna som skapade den första riktiga målchansen då den före detta AIK-spelaren Christos Gravius spelade fram Ferhad Ayaz till vänster i straffområdet och avslutet från snäv vinkel räddades av Budimir Janošević ben. I den tolfte minuten var det nära hemmaledning efter att Sebastian Larsson från högersidan av straffområdet lyft in bollen framför mål där Bojan Radulovic mötte med pannan, men avslutet gick rakt i famnen på målvakten Ismael Diawara. Ett jätteläge för AIK att ta ledningen och koppla greppet om matchen.

I den 28:e matchminuten lyfte Bilal Hussein in en boll mot högersidan av straffområdet dit Mikael Lustig följt med upp i anfallet och högerbacken nickade in bollen mot mål där Bojan Radulovic gick lite väl bryskt in mot målvakten och bollen studsade in i målet, men dömdes bort. Minuten därefter fick Nicolás Stefanelli på ett otroligt tungt skott från ca 20 meter och bollen gick mot det vänstra krysset. Ismael Diawara kastade sig och lyckades mirakulöst styra upp bollen i insidan av stolpen och bollen studsade ut till en resultatlös högerhörna för AIK. I den 38:e matchminuten fick Nabil Bahoui ett skottläge strax utanför straffområdet, men avslutet täcktes. Bahoui behöll bollen, spelade tillbaka till Bilal Hussein som slog ut bollen till följsamme Erick Otieno på vänsterkanten. Inlägget från den kenyanske landslagsmannen blev utsökt och nådde Saku Ylätupa vid den bortre stolpen där finländaren mötte direkt på volley och 1–0 var ett faktum. Med fem minuter kvar av halvleken fick Alexander Milošević en skadekänning på mittplan och han fick vård innan han kunde fortsätta. AIK kontrollerade slutminuterna och gick till halvtidsvila med 1–0 i bagaget.

AIK inledde den andra halvleken piggt, men den första målchansen blev bortalagets då Ferhad Ayaz i den 50:e matchminuten sköt från vänsterkanten, men Budimir Janošević räddade efter marken. Tre minuter senare avancerade Nicolás Stefanelli centralt, avslutade efter marken och bollen gick precis utanför den vänstra stolpen. I den 59:e matchminuten fiskade Bojan Radulovic upp bollen i mittcirkeln och satte fart mot mål. Han spelade ut bollen till vänster där Nicolás Stefanelli forsade fram, men argentinarens stenhårda avslut från strafflinjen gick dryga metern utanför den högra stolpen. Fyra minuter senare lyfte Bilal Hussein in en fin boll i straffområdet dit Nabil Bahoui tagit sig och nicken med ryggen mot mål hamnade uppe på nättaket.

När matchklockan närmade sig 65 spelade minuter var det dags för 2–0 till AIK. Saku Ylätupa fick från högerkanten två försök att lyfta in bollen och hittade bort till den bortre, vänstra stolpen där Nabil Bahoui kastade sig fram och nickade in bollen i den högra gaveln och det var en tvåmålsledning för Gnaget. Några minuter senare avancerade Bahoui längs vänsterkanten, skar in i planen och avlossade en kanon som bortamålvakten lyckades parera. Det var det sista som AIK-mittfältaren gjorde innan han tvingades bryta matchen och han ersattes av Tom Strannegård. Med elva minuter kvar av ordinarie tid fick Bojan Radulovic kramp och ersattes av Henok Goitom. Degerfors flyttade upp spelet under avslutningen och fick till några inlägg mot AIK:s straffområde samt ett par avslut, men utan att hota Gnaget.

Med en ordinarie minut kvar genomförde AIK sitt sista spelarbyte då Saku Ylätupa ersattes av Yasin Ayari. I den första stopptidsminuten studsade bollen som en flipperkula i AIK:s straffområde och inhopparen Villiam Dahlström fick till slut ett bra skottläge, men Budimir Janošević svarade för en riktigt fin räddning och höll AIK kvar i en bra position. De avslutande stopptidsminuterna blev en transportsträcka mot slutsignalen och då den ljöd så kunde det konstateras att AIK inledde Allsvenskan med tre viktiga poäng.