Seger i hemmapremiären

2022.04.10, kl 21:29
AIK besegrade IFK Norrköping FK med 1–0 (1–0) inför 27 561 åskådare på Friends Arena i Solna efter att Alexander Milošević nickat in debuterande Jordan Larssons högerhörna i den 15:e matchminuten.

Hemmapremiär på Friends Arena och slutsålt på AIK-sektionerna. Man kunde innan avspark ta på förväntningarna då 27 561 åskådare fyllde Nationalarenan i Allsvenskans andra omgång. Båda lagen kom till matchen med insikten att en förlust skulle innebära en extra stor press på laget inför den tredje omgången då AIK föll med 2-4 borta mot BK Häcken i premiären medans IFK Norrköping FK noterade 0-1 hemma mot Varbergs BoIS FC. Det var det 200:e tävlingsmötet mellan AIK och Peking och hemmalaget jagade sin 86:e seger. AIK kom till start med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Sebastian Larsson (K), Yasin Ayari, Axel Björnström, Jordan Larsson, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui. Jordan Larsson gjorde sitt första träningspass med laget i fredags och blev AIK:s 600:e allsvenske spelare genom tiderna i och med debuten. Temperaturen visade på åtta grader då domaren Kristoffer Karlsson blåste igång matchen.

Nicolás Stefanelli satte bollen i rörelse från mittpunkten som bestod av gräs från Råsunda fotbollstadion som bevarats av supportrar sedan 2012. Matchen inleddes i ett piggt tempo och redan i den tredje matchminuten var det nära bortaledning efter att Jonathan Levi lyft in en frispark från vänsterkanten som nådde Godswill Ekpolo i den bortre delen av straffområdet och han hade en fri yta och avlossade ett skott mot den närmaste, högra stolpen som Kristoffer Nordfeldt motade till inkast med en bra fotparad. AIK svarade två minuter senare med ett jätteläge då Sebastian Larsson från vänstersidan lyfte in bollen centralt i straffområdet och glödhete Nabil Bahoui kastade sig fram och fick pannan på bollen som gick klockrent i den vänstra stolpen. Så nära 1-0 till AIK inför en högljudd hemmapublik. Att matchen var viktig märktes i den tolfte matchminuten då ett underbart känslomässigt gurgel utbröt mellan Axel Björnström och Jean Carlos De Brito där bortaspelaren ville ha en straffspark i samband med ett inlägg, men han knuffades bort av Sebastian Larsson och bortalaget fick nöja sig med en resultatlös vänsterhörna.

I den 14:e matchminuten stal Sebastian Larsson bollen av Jean Carlos De Brito på mittplan och Nicolás Stefanelli spelade ut den till Jordan Larsson som från högerkanten lyfte in bollen mot Nabil Bahoui i straffområdet, men Filip Dagerstål täckte ut bollen till AIK:s första hörna. Högerhörnan slogs av Jordan Larsson och var perfekt då den framför mål nådde huvudet på upphoppande Alexander Milošević som relativt ostörd kunde förpassa in bollen i det vänstra hörnet och hemmapubliken vrålade ut sin glädje. 1-0 till AIK efter 14:19 och målskytten rusade mot den vänstra hörnflaggan där han jublade tillsammans med lagkamraterna. Bortamålvakten Oscar Jansson var för ivrig i situationen och bjöd på det fina läget då han okontrollerat kastade sig ut för att boxa bort bollen, men missade den.

I den 20:e matchminuten höjdes volymen i arenan igen då Jordan Larsson på egen planhalva petade bollen förbi stötande Filip Dagerstål och kom fri från egen planhalva, men AIK-spelaren jagades av Linus Wahlqvist och tvingades till ett ofarligt avslut strax utanför straffområdet. Två minuter senare var det dags för AIK:s andra hörna, även den från höger, men denna gång togs den om hand av den ordinarie hörnläggaren Sebastian Larsson. Via touch framför mål så hamnade bollen i den bortre delen av straffområdet där Nicolás Stefanelli avslutade, men skottet gick rakt på Oscar Jansson som dock släppte en kort retur som han fångade in. AIK såg starka ut och bjöd på en bra inledning mot ett piggt bortalag i en bra match. Den avslutande halvan av den första halvleken blev relativt chansfattig och det mest noterbara var att Yasin Ayari och Mikael Lustig fick syna gula kort innan domaren Kristoffer Karlsson blåste för pausvila efter nästan fyra stopptidsminuter.

Rikard Norling gjorde ett byte inför den andra halvleken då Eman Markovic ersatte Ari Freyr Skúlason. Tre minuter in i den andra akten kom Jean Carlos De Brito igenom i ett bra läge utanför AIK:s straffområde och Alexander Milošević var tvungen att fälla honom och det efterföljande gula kortet var solklart. I den 50:e matchminuten kom AIK i en fin spelvändning via Axel Björnström som spelade Jordan Larsson som avancerade centralt innan han spelade ut bollen till Nabil Bahoui på vänsterkanten som avslutade direkt mot den bortre, högra stolpen, men Oscar Jansson sträckte ut och räddade. Det började från läktarplats kännas lite oroligt en bit in på den andra halvleken då AIK såg ut att sjunka ner i planen vilket gav bortalaget ett större bollinnehav samtidigt som Sebastian Larsson började halta lite. AIK:s lagkapten fick i den 65:e matchminuten syna det gula kortet och han blev därmed den fjärde raka AIK-spelaren att varnas i matchen.

Med 21 minuter kvar av ordinarie tid lyfte Sebastian Larsson in en hörna från vänster och det blev mycket farligt framför mål. Bollen nådde framrusande Nabil Bahoui, men bollträffen blev inte ren utan Oscar Jansson kunde rädda precis framför mållinjen. En bättre bollträff och det hade garanterat varit mål för hemmalaget. Efter exakt 70 spelade minuter ersattes Jordan Larsson av Zachary Elbouzedi och AIK-debutanten hyllades av hemmapubliken. Spelet blev något öppnare igen under slutet och i den 77:e matchminuten fick Yasin Ayari skottläge, men bollen for precis utanför den bortre, högra stolpen. Två minuter senare bröt Zack Elbouzedi fram längs högerkanten och nådde kortlinjen då han spelade in bollen till Nicolás Stefanelli som från nära håll sköt över. Sebastian Larsson byttes därefter ut och han ersattes av Jesper Ceesay samtidigt som Alexander Milošević tog över lagkaptensbindeln. Eman Markovic lyfte i den 83:e matchminuten in bollen från vänsterkanten till lagkaptenen Christoffer Nyman som vid den bortre stolpen kom upp perfekt och nickade mot den högra stolproten, men Kristoffer Nordfeldt svarade för en stark fotparad. Returen lyftes dock fram till Christoffer Nyman igen som sköt i ribban, men den assisterande domaren hade då flaggan uppe för offside. I samband med avblåsningen byttes Per Karlsson in istället för Nicolás Stefanelli och AIK satsade på en fembackslinje under de avslutande minuterna.

Fjärdedomaren visade upp att det återstod fem långa stopptidsminuter och hemmapubliken gjorde sitt yttersta för att pumpa in energi i de slitna kropparna. AIK höll uppe spelet bra under slutet, men i den 94:e matchminuten kom den stora kvitteringschansen då Godswill Ekpolo fick skottläge ca sju meter från AIK-målet, men volleyskottet gick över ribban. Strax därefter fick Kristoffer Nordfeldt ett gult kort för maskning. Efter 95:36 blåstes matchen av och AIK tog därmed tre viktiga poäng.