Stabil AIK-seger på Friends Arena

2021.11.07, kl 18:41
AIK besegrade Östersunds FK med 3-0 (1-0) inför 15 515 åskådare på Friends Arena i Solna. Nicolás Stefanelli, Zachary Elbouzedi och Nabil Bahoui svarade för målen som tog AIK till tredjeplatsen i Allsvenskan. Härnäst följer ett landslagsuppehåll innan de tre avslutande omgångarna.

AIK kom till den 27:e omgången med en stor press på sig då man nu var tvungen att ta en trepoängare för att ännu vara med i kampen om Lennart Johanssons pokal. För motståndet stod Östersunds FK som efter den senaste omgången stod inför faktumet att klubben efter sex år i Allsvenskan åker ur landets högsta serie. AIK hade endast en seger på fem hemmamatcher mot ÖFK, men allt annat än en hemmaseger skulle vara en stor överraskning. Solna bjöd på regn och 4°, som med vindavkylningseffekten kändes som 1°, då domaren Granit Maqedonci blåste igång matchen och bortalagets Blair Turgott gjorde avspark.

Redan i den andra matchminuten testades Östersunds målvakt Aly Keita för första gången då Erick Otieno fick iväg ett lurigt skott från vänsterkanten, men bollen gick rakt på burväktaren. Publiken hade, efter den senaste tidens svaga resultat, höga krav på spelarna i matchen, men även på stämningen. Norra stå drog i den tredje matchminuten igång ”Här är vi från Norra stå”, men fick starta om den två gånger innan resten av publiken var nöjda med ljudvolymen från klacken. Det syntes tidigt att det var AIK som hade något mer än äran att spela för och man drog upp tempot på den nylagda gräsmattan. I den elfte matchminuten stal Nicolás Stefanelli bollen av Nikolaos Dosis på egen planhalva och satte fart i en spelvändning, men passningen mot Nabil Bahoui på högerkanten gick till fel adress. Sju minuter senare kom AIK med fart igen då Erick Otieno svarade för en bra aktion då han tog sig fram längs vänsterkanten mot Samuel Mensiro, tog sig in i straffområdet, vek in och sköt ett vasst lågt skott som räddades av Aly Keita. AIK behöll initiativet och Bilal Hussein fick skottläge centralt, strax utanför straffområdet och avslutet gick precis utanför det högra krysset.

AIK hade mycket boll och det kändes tidigt att det kommer vara en match där Gnagets offensiv ställdes mot Östersunds defensiv. Precis när det närmade sig Ivan Turinas minut så svarade Erick Otieno för en fin slalomåkning på sin vänsterkant då han tog sig förbi tre motståndare och i fritt läge tog sig in i straffområdet. Med en väl avvägd passning snett, inåt, bakåt hittade han släpande Nicolás Stefanelli som var placerad centralt och argentinaren tvekade inte utan sköt ett markskott som gick in till höger om Aly Keita och det var 1–0 till AIK. Tre minuter senare fick Zack Elbouzedi syna det gula kortet efter att han hindrat en spelvändning för bortalaget, kortet var hans andra i Allsvenskan. I den 32.a matchminuten var det nära en spegelvänd repris på ledningsmålet då hemmalaget återigen kom i ett flygande anfall. Denna gång var det Mikael Lustig som tog sig fram mot offensivt straffområde och han hade med sig Zack Elbouzedi på högerkanten. Den rutinerade högerbacken släppte ut bollen till irländaren som hittade Nicolás Stefanelli centralt placerad innanför straffområdet, men hans direktskott efter marken räddades denna gång av målvakten.

I den 39:e matchminuten slog Sebastian Larsson en frispark från högersidan. Efter några svaga hörnor fick mästaren av stillaliggande bollar till det igen och hans fina serve nådde framrusande mittbacken Alexander Milošević vars nick gick över ribban i vad som var ett bra läge. 1–0 till AIK i paus. AIK fortsatte att föra spelet i den andra halvleken och den första målchansen kom i den andra aktens tredje minut då Sebastian Larsson tog hand om en frispark djupt ner på vänsterkanten efter att Erik Ring fällts. Frisparken slogs rakt mot mål och tvingade Aly Keita till en bra räddning som utmynnade i en resultatlös vänsterhörna. I den 55:e matchminuten slog Bilal Hussein fram bollen till Erik Ring som satte fart centralt och avlossade ett tungt skott från ca 20 m som gick rakt på målvakten. Minuten därefter levererade Bilal Hussein en underbar boll från mittplanen till högerkanten där Zack Elbouzedi tog ner den och kom i fritt läge in i straffområdet. Irländaren försökte överlista Aly Keita med ett markskott som räddades. Returen gick till Mikael Lustig vars skott återigen räddades.

Efter en knapp timmes spel stressade bortalaget AIK:s backlinje, men Sotirios Papagiannopoulos behöll lugnet och slog längs vänsterkanten upp bollen till Nabil Bahoui som med en nätt klackspark friställde framrusande Erik Ring vid mittlinjen. Vänstermittfältaren satte fart som ett godståg och sprang in centralt i straffområdet där Samuel Mensiro nådde ikapp honom och tryckte ned AIK-spelaren i ryggen, men domaren vinkade avvärjande. Strax därefter jobbade Zack Elbouzedi fram hemmalagets sjunde hörna och serven från höger slogs som vanligt av Sebastian Larsson. Bollen nådde Nabil Bahoui i målgården och hans nick ner i marken räddades på mållinjen av Aly Keita. I den 62:a matchminuten svarade pigge Erick Otieno återigen för en otrolig aktion då han bröt in från vänsterkanten och fälldes bryskt av Samuel Mensiro och Nikolaos Dosis en halvmeter utanför straffområdet då han försökte ta sig in i detsamma. Frisparken var solklar då en av spelarna tog bollen medan den andre tog AIK-spelaren och Sebastian Larsson klev fram för att slå den. Men nej, det kom ingen signal för den solklara frisparken trots att domaren stod fem meter därifrån i en oskymd vinkel. Bortalaget rensade bort bollen, men inte bättre än att Mikael Lustig fångade upp den och avancerade några meter innan han serverade Zack Elbouzedi bollen på silverfat. Irländaren tackade för servicen och drog från ca 22 meter till. Bollträffen var magisk och bollen for mer kraft mot den högra sidan av målet, passerade den chanslöse målvakten och borrade sig in i nätet nedanför Norra stå. Ett stort målvrål följde och Zack Elbouzedi skrek ut sin lycka över sitt första allsvenska mål i AIK-tröjan – och vilket mål det var – innan han klappades om av lagkamraterna. En utespelare som inte var med i glädjescenerna för 2–0-målet var Erick Otieno som låg kvar skadad på straffområdeslinjen och efter vård tvingades lämna planen innan han återkom i spel.

När matchklockan passerade 63 spelade minuter var det dags för AIK:s första byte då Henok Goitom ersatte Erik Ring. Med 20 minuter kvar av ordinarie tid slog Sebastian Larsson från egen planhalva en fin boll längs högerkanten som nådde AIK-inhopparen. Henok Goitom tog sig in i straffområdet, vände bort Eirik Haugan och sköt ett markskott som Aly Keita med en fotparad räddade till en resultatlös högerhörna. I den 73:e matchminuten satte Bilal Hussein igång spelet efter en frispark på mittplanen. Mikael Lustig petade ut bollen till Zack Elbouzedi på högerkanten och den spelglade irländaren flög förbi den tidigare AIK-spelaren Patrick Kpozo och serverade bollen till Nabil Bahoui framför mål. Nabbe tryckte på halvvolley in bollen i mål och det var 3–0 och tre säkrade poäng. Nabil Bahoui var i den 80:e matchminuten nära sitt andra mål för eftermiddagen då han serverades bollen av Sebastian Larsson, men avslutet gick upp på läktaren.

Två minuter senare var det dags för tre AIK-byten då Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui ersattes av Ebenezer Ofori, Filip Rogic och den 17-årige debutanten Amar Abdirahman Ahmed. Debutanten visade under sina minuter på planen upp en härlig offensiv och han fick publiken att njuta av aktionerna från sin vänsterkant. I den 88:e matchminuten gjorde AIK sitt sista byte då Yasin Ayari ersatte Zack Elbouzedi. Henok Goitom har i tre månader jagat sitt hundrade tävlingsmål för AIK och i den tredje stopptidsminuten var det så nära, så nära då han från några meters avstånd endast skulle peta in bollen i det tomma målet. Men skottet gick rakt på Aly Keita som liggande på mållinjen kunde fånga in bollen och hindra ett historiskt mål.