Stefanelli matchhjälte mot Peking

2021.10.24, kl 21:15
AIK besegrade UFK Norrköping FK med 1–0 (1–0) inför 23 546 åskådare på Friends Arena i Solna. Stora matchhjältar för hemmalaget blev målskytten Nicolás Stefanelli och målvakten Kristoffer Nordfeldt som höll nollan.

Annons:

För 99:e gången genom tiderna tog AIK emot IFK Norrköping på hemmaplan och Gnaget jagade sin 52:a seger mot Peking. Det vanligaste resultatet i dessa hemmamatcher är 1–0 till AIK vilket noterats vid 16 tillfällen. Gästerna kom till Solna efter en 0–5-förlust mot BK Häcken på Bravida Arena på Hisingen i en match där man saknade chefstränaren Rikard Norling på grund av sjukdom. Den före detta AIK-tränaren var dock frisk och därmed på plats på Friends Arena under söndagens allsvenska match. AIK ställde, under Bartosz Grzelaks ledning, upp med en rutinerad startelva som bestod av Kristoffer Nordfeldt – Mikael Lustig, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno – Zachary Elbouzedi, Sebastian Larsson (K), Bilal Hussein, Filip Rogić – Nicolás Stefanelli, Nabil Bahoui.

23 546 åskådare var på plats på Nationalarenan då domaren Kristoffer Karlsson efter ett kaostifo satte igång matchen. Publiksiffran var den högsta som noterats i ett möte mellan lagen på Friends Arena, där det tidigare rekordet var 21 012 från 2018. Bortalagets Alexander Fransson satte igång spelet och pressen var stor på AIK att vinna för att hänga på i toppstriden då Djurgården besegrade Kalmar FF med 3–2 under lördagen. Det var en relativt tuff inledning på matchen och det utdelades fyra frisparkar under de första minuterna. Det första gula kortet kom fram i den sjunde matchminuten då Abdulrazaq Ishaq hindrade AIK att slå en snabb frispark. Bortalaget var i den nionde matchminuten mycket nära att ta ledningen efter att Linus Wahlqvist från högerkanten slagit ett inlägg förbi den bortre, vänstra stolpen. Irrationella lagkaptenen Christoffer Nyman lyckades med en konstnick ur svårt läge och bollen slog i ovansidan på ribban, studsade uppåt och träffade ribban återigen innan den la sig på ovansidan av målet.

AIK:s andra hörna i matchen slogs från vänster av Sebastian Larsson i den elfte matchminuten och den blev mycket farlig. Bollen skar genom alla spelare i och utanför målgården och gick mot den bortre stolpen där Mikael Lustig inte hann fram för ett enkelt mål. Det aggressiva närkampsspelet fortsatte och ”kanske” borde både Christoffer Nyman (13’ mot Mikael Lustig) och skytteligaledaren Samuel Adegbenro (15’ mot Sotirios Papagiannopoulos) fått syna det gula kortet. Det var två bra lag som möttes och intensiteten var hög även om de rena målchanserna lös med sin frånvaro. AIK var påkopplade från start och spelade aggressivt över hela planen. När matchklockan precis hade passerat 23 spelade minuter snappade Erick Otieno upp bollen strax utanför eget centralt straffområde och satte fart framåt. AIK-backen höll starkt undan för två dueller från Christoffer Nyman innan han på mittlinjen lyfte ut en boll på högerkanten. Passningen mot Zack Elbouzedi såg ut att vara lite för lång, men irländaren är snabb och hann precis upp den vid sidlinjen. Högermittfältaren utmanade vänsterbacken Marco Lund Nielsen vid kortlinjen och fick in ett inlägg som målvakten Oscar Jansson beslöt sig för att försöka boxa bort. Bollen hamnade på fötterna hos Nicolás Stefanelli som från ca 14 meter direktsköt in bollen efter marken i det vänstra hörnet då målvakten var ur spel och ingen försvarare lyckades blockera avslutet. Bartosz Grzelak knöt nävarna vid bänken och den argentinske målskytten satte fart mot samma plats för att jubla i den tekniska zonen. 1–0 till AIK och man var återigen uppe i delad serieledning. Strax därefter kom rapporter från Halland om att Varbergs BoIS FC tagit ledningen mot Malmö FF.

AIK fokuserade på försvarsspelet efter ledningsmålet och bortalaget fick äga mycket boll, men skapade inte mycket förrän i den 43:e matchminuten då det var nära kvittering. Bortalaget vann bollen på mittplanen och Alexander Fransson lyfte fram den till Christoffer Nyman utanför straffområdet. Pekings lagkapten väggspelade med Jonathan Levi och kom igenom mellan AIK:s mittbackar och fri med Kristoffer Nordfeldt avslutade han snabbt och hårt mot det högra krysset, men AIK-målvakten svarade för en fantastisk räddning till en högerhörna som nickades undan av Mikael Lustig. I det efterföljande anfallet lyfte Mikael Lustig upp bollen mot offensivt straffområde där försvaret inte agerade resolut nog och Nabil Bahoui fångade upp bollen på strafflinjen och avslutade direkt med höger vrist. Skottet var lågt, hårt och gick mot den vänstra stolproten, men Oscar Jansson revanscherade sig för det halvt misslyckade ingripandet vid AIK:s ledningsmål och svarade för en strålande räddning till hörna. Vänsterhörnan slogs av Sebastian Larsson och ledde i andraläget till en kontring för bortalaget där Mikael Lustig utanför offensivt straffområde med 20 sekunder kvar av halvleken drog Jonathan Levi i armen och fick syna det gula kortet. Frisparken var IFK Norrköpings första i halvleken där statistiken var 10–1 för AIK.

I den 48:e matchminuten var det oerhört nära ett två-mot-ett-läge för AIK då Zack Elbouzedi försökte hitta framrusande Nicolás Stefanelli på högerkanten, men Christopher Telo lyckades i mittcirkeln kasta sig och få en liten touch på bollen vilket avstyrde AIK-kontringen. IFK Norrköping pressade på, men AIK spelade med en hög skärpa i försvarsarbetet och var kompakta. När matchklockan precis passerade 51 spelade minuter svarade Sebastian Larsson för en magisk brytning på offensiv planhalva och via Nabil Bahoui kom Nicolás Stefanelli igenom centralt och avslutade snabbt, men Marco Lund Nielsen kunde täcka skottet och målvakten fångade in bollen. Sekunder senare tilldömdes AIK en frispark i bra läge något till höger om cirkelbågen sedan Abdulrazaq Ishaq och Marco Lund Nielsen med gemensamma krafter stoppat AIK:s korte argentinare. Frisparken togs om hand av Sebastian Larsson och slogs precis utanför den bortre, vänstra stolpen. Mittfältsveteranen får vänta lite till på sitt åttonde frisparksmål i AIK-tröjan.

Efter 58 minuters spel slog bortalaget en långboll mot Christoffer Nyman något till vänster på offensiv planhalva och han sög in bollen och inväntade framrusande Jonathan Levi som fick passningen i straffområdet, men ett starkt försvarsarbete av Sotirios Papagiannopoulos stoppade anfallet. Efter en knapp timmes spel ryckte Zack Elbouzedi fram längs högerkanten och slog ett fint inlägg som nådde huvudet på Nabil Bahoui framför mål, men han fick ingen riktig träff med pannan från vad som var ett jätteläge och bollen seglade långt utanför mål. I den 65:e matchminuten osade det hett för hemmalaget efter att Jonathan Levi från högerkanten lyft in ett inlägg som nådde pannan på Christoffer Nyman och nicken gick precis utanför det högra krysset. Knappt två minuter senare behövde Kristoffer Nordfeldt vård och Budimir Janošević värmde upp, men den svenske landslagsmålvakten kunde fortsätta mellan stolparna.

I den 74:e matchminuten halkade domaren Kristoffer Karlsson till på AIK:s planhalva och blåste av matchen efter 73:55 innan han lämnade planen med en underkroppsskada till de taktfasta ropen ”filmare”. Under uppehållet roade sig AIK-publiken med att sjunga ”Rikard Norling håller på Gnaget” och ”Rikard längtar hem till AIK”. Ramsor som första gången sjöngs på Råsunda den 12 juni 2011 då Norling för första gången kom med Malmö FF (2–0) till den gamla Nationalarenan i Solna. Fjärdedomaren Victor Wolf tog över som huvuddomare under avslutningen och Kristoffer Karlsson återkom som fjärdedomare. Efter knappt tolv minuters avbrott återupptogs matchen med matchklockan ställd på 74:30. IFK Norrköpings spelövertag blev än mer markant under avslutningen och inlägg vräktes in mot AIK:s straffområde där hemmaspelarna var giganter i luftrummet och längs marken då andrabollarna skulle rensas bort. Med tio minuter kvar byttes målskytten Nicolás Stefanelli ut till förmån för Per Karlsson som klev ner som något av en libero mellan mittbackarna. Drygt fem minuter senare var det dags för nästa hemmabyte då Henok Goitom ersatte Nabil Bahoui. När de 90 ordinarie minuterna passerades kom skylten upp som förkunnade att AIK var fyra stopptidsminuter ifrån ännu en seger på hemmaplan.

AIK gjorde sitt tredje byte under stopptiden och det annonserades att Bilal Hussein skulle bytas ut, men det ändrades och istället klev Zack Elbouzedi av planen efter att ha fått en smäll och han ersattes av Ebenezer Ofori. I den 94:e matchminuten studsade bollen i AIK:s straffområde och Henrik Castegren fick skottläge, men precis då han skulle skjuta från ca nio meter fick Sotirios Papagiannopoulos fram vänsterfoten och fick bort bollen som hamnade hos Abdulrazaq Ishaq som från ca 24 meter drog iväg ett skott några meter utanför det bortre, vänstra krysset. Slutminuterna gick långsamt och tid lades till för AIK-bytet under stopptiden. I den 95:e matchminuten tilldömdes IFK Norrköping en frispark till vänster på offensivt straffområde som lyftes in i straffområdet av Jonathan Levi. Målvakten Oscar Jansson, som spelade sin 200:e allsvenska match, flyttades upp, men serven nickades bort av Henok Goitom innan domaren Victor Wolf blåste av matchen och AIK tog tre viktiga poäng i toppstriden. Härnäst väntar tabelltrean Malmö FF, som under söndagskvällen fick nöja sig med 1–1 mot Varbergs BoIS FC, på bortaplan.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners

Branschexklusiva partners

© AIK Fotboll 2021

Sök på AIK Fotboll