Tung förlust i omstarten

2024.07.07, kl 16:15
Ioannis Pittas vackra kvitteringsmål i matchminut 63 tände hoppet om en lyckad svartgul omstart. Men i stället var det Kalmar FF som kunde lämna Friends Arena med samtliga tre poäng efter Robert Gojanis segermål en kvart från full tid. Slutresultatet skrevs till 1–2 (0–1) inför 23 522 åskådare.

Annons:

Efter fem veckor med spelledigt var Allsvenskan tillbaka från sitt sommaruppehåll. Under tiden hade t f chefstränare Henok Goitom hunnit leda laget i två träningsmatcher, men nu var det alltså skarpt läge hemma på Nationalarenan (som för sista gången i AIK-sammanhang gick under benämningen Friends Arena, innan det planerade namnbytet senare i juli).

När den svartgula matchtruppen presenterades på söndagsmorgonen stack två namn ut: Alexander Milošević och John Guidetti. På grund av skador under våren väntade båda fortfarande på sin respektive säsongsdebut i den högsta serien. Milošević skulle också ta plats i startelvan, med kaptensbindeln runt armen. Henok Goitom och hans ledarstab formerade sitt manskap som följande: Kristoffer Nordfeldt – Benjamin Tiedemann, Sotirios Papagiannopoulos, Alexander Milošević (K) – Rui Modesto, Dino Beširović, Bersant Celina, Anton Salétros, Mads Thychosen – Omar Faraj, Ioannis Pittas.

Kl 14:00 blåste huvuddomaren Fredrik Klitte i gång matchen och Ioannis Pittas satte bollen i rullning. Eftermiddagens första klara målchans skapade gästerna Kalmar FF efter sju spelade minuter, då Alexander Gersbachs inlägg från vänster nådde pannan på Simon Skrabb, men Kristoffer Nordfeldt var bra med i sidled och reflexräddade nicken från KFF-kaptenen.

AIK:s första riktigt vassa målchans kommer efter en snabb omställning längs vänsterkanten i matchminut 17. Mads Thychosen driver in bollen på offensiv planhalva, lämnar över till Omar Faraj som fintar bort två Kalmarförsvarare innan han i sin tur släpper ut bollen på Bersant Celina som följt med upp i anfallet. Något trängd i skottögonblicket blir dock Celinas avslut för tamt och Samuel Brolin i gästernas mål kan med en benparad styra bollen till en hörna som visar sig bli resultatlös.

I den 24:e matchminuter har AIK en boll i nät då Anton Salétros via en frispark når Alexander Milošević som nickar bollen vidare till en fristående Ioannis Pittas som enkelt placerar in den i det tomma målet. Den assisterande domaren har dock höjt sin flagga då han bedömer att Milošević befunnit sig i en offsideposition. På reprisbilderna ser man att det handlar om väldigt små marginaler som är emot AIK.

Och en olycka kommer ju sällan ensam, som det brukar heta. För tio minuter senare är det i stället gästerna från Småland som får jubla. Lars Sætras crossboll från egen planhalva når Jacob Trenskow som från sin vänsterposition kan avancera in i AIK:s straffområde. Med en överstegsfint och ett rappt skott med vänsterfoten vinner han den danska man-man-duellen med Benjamin Tiedemann och skjuter 0–1 i bortre gaveln. Målet blir också den första halvlekens enda.

AIK tvingas till ett byte i paus då Anton Salétros inte kan spela vidare efter en smäll under den första halvleken. Lamine Fanne ersätter på mittfältet. Spelmässigt kommer hemmaspelarna ut med mer bestämdhet och tar tag i händelserna, dock utan att riktigt skapa de där riktigt hundraprocentinga lägena inledningsvis. I den 63:e matchminuten kommer dock den efterlängtade utdelningen. Dino Beširović bryter ett uppspel på mittplan och får fram bollen till Lamine Fanne. Inhopparen ser att Ioannis Pittas har gett sig i väg i djupled och passar vidare bollen till AIK:s notoriske målskytt som därefter visar varför han ligger i toppen av den allsvenska skytteligan. Med ett ryck in i planen skaffar han sig ett skottläge med högerfoten, ett läge som han tar till vara på med besked. Avslutet curlar sig in i det bortre krysset, otagbart för Samuel Brolin, och 1–1 är ett faktum. Cypriotens åttonde ligamål för säsongen.

I det här läget av matchen är känslan att en hemmaseger ligger närmast till hands, för AIK-spelarna fortsätter att vara spelförande. Victor Andersson byts in för att ge pigga ben i offensiven och förhoppningarna ökar på läktarplats. Då kommer i stället nästa kalldusch. Kalmar FF vinner boll en bit in på offensiv planhalva. Fyra snabba passningar senare har Simon Skrabb fått bollen strax utanför AIK:s straffområde och han tar sikte på den djupledsspringande lagkamraten Dino Islamovic. Passningsvägen bryts dock av Sotirios Papagiannopoulos häl, men inte bättre än att bollen landar framför fötterna på en annan Kalmarspelare, Robert Gojani, som fri med Kristoffer Nordfeldt inte gör något misstag. Vänsterskottet sitter i nättaket och vi har 1–2 på resultattavlan med en kvart kvar av ordinarie speltid.

En ny kvitteringsjakt inleds och Henok Goitom byter bland andra in John Guidetti som därmed också han får göra sin allsvenska säsongsdebut. Den allra hetaste chansen att göra 2–2 får dock Mads Thychosen efter ett inspel från högerkanten, men danskens hårda direktavslut räddas på ett bra sätt av Samuel Brolin. 1–2 står sig tilläggstiden ut och besvikna burop ekade över Nationalarenan i samma stund som vi kunde konstatera att den allsvenska omstarten blev en svartgul missräkning.

Text: Olle Östman

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll