Yasin Ayari lämnar för Premier League

2023.01.30, kl 15:00
AIK Fotboll är överens med den engelska Premier League-klubben Brighton & Hove Albion FC om en omgående transfer av den 19-årige mittfältaren Yasin Ayari. Yasin debuterade för AIK i december 2020 och det blev sammanlagt 48 tävlingsmatcher och sex mål i AIK-tröjan.

– Till AIK och till alla våra supportrar vill jag börja med att rikta ett stort tack för otroliga år. AIK är min moderklubb och har genom alla år fostrat mig till den spelare jag är idag och har fått mig att tro på mina drömmar. Klubbens akademi är helt unik, den utvecklar talanger så att alla på lika villkor får möjlighet att uppnå sin fulla potential. Jag vill tacka alla som jobbar med akademin, men framför allt Tobias Ackerman som scoutade mig redan som åttaåring och såg till att jag blev upplockad till A-laget. Tobias har alltid trott på mig både som person och fotbollsspelare och det är svårt att beskriva hur mycket det har betytt för mig. Jag vill självklart tacka min familj och mina vänner som alltid finns där för mig, både på och utanför planen. Sist men inte minst, AIK är klubben i mitt hjärta och detta är inte ett hej då. Jag vet att vi återförenas om några år, säger Yasin Ayari.

AIK Fotboll AB har infört en klassificering av spelartransfers baserat på nettoresultatet av fasta ersättningar, exklusive eventuella villkorade framtida rörliga ersättningar, enligt nedanstående skala:

Klass         Från (kSEK)    Till (kSEK)
I                          0              2 500
II                  2 500              5 000
III                 5 000            10 000
IV               10 000            20 000
V                20 000            40 000
VI               40 000            70 000

Transfern av Yasin Ayari till Brighton & Hove Albion FC hamnar i klass V. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

– Yasin är en stor talang som verkligen visade framfötterna i Allsvenskan under den gångna säsongen. När Yasin fick möjligheten att komma till Premier League så var det självklart också en stor önskan från hans sida att ta den möjligheten, så jag är glad för alla parter att vi kunde finna en bra lösning tillsammans. Vi hoppas självklart få hälsa Yasin varmt välkommen tillbaka till AIK i framtiden, säger Manuel Lindberg, VD/klubbdirektör och tf sportchef.

19-årige Yasin Ayari, född måndagen den 6 oktober 2003 på Karolinska sjukhuset i Solna och uppväxt i Upplands Väsby, inledde i sexårsåldern sin fotbollskarriär i moderklubben Råsunda IS efter ett veckokort gästspel i Vasalunds IF dessförinnan. Efter några år i Råsunda IS flyttade han hösten 2012 över till AIK Fotbolls akademiverksamhet och inledde med klubbens U9-lag. 2018 vann AIK Gothia Cups klass SEF Trophy med Yasin Ayari i laget efter att man vunnit samtliga matcher i turneringen och matchtiden var 2×30 minuter. I gruppspelet besegrades BK Forward (5–1), Örgryte IS (2–0) och Dalkurd FF/Forssa BK (1–0). I slutspelet vann AIK över Vasalunds IF (3–0), IF Brommapojkarna (2–1) och BK Häcken (3–0) vilket gav en finalplats mot Helsingborgs IF på SKF Arena på Heden i Göteborg den 21 juli 2018. Finalen vanns i solskenet av det vitklädda AIK-laget med 2–0 (1–0) efter mål av Linus Mattsson och Amar Ahmed Fatah. 2019 tog sig AIK:s P17-lag, med Yasin Ayari i truppen, fram till semifinal i Gothia Cups B-slutspel, men förlorade med 0–1 mot IK Sirius FK.

Mellan 2018 och 2020 var Ayari ordinarie i AIK:s P16, P17 samt P19 och det har under 2021 blivit två matcher i P19 Allsvenskan Norra. Han har sammanlagt spelat 32 matcher i Allsvenskan med P17 och P19 och svarat för totalt nio mål. I Ligacupen blev det elva mål på 19 spelade matcher med AIK. Våren 2020 började den då 16-årige Yasin Ayari att träna med AIK:s herrlag på Karlbergs träningsanläggning och han har därefter varit med i den schemalagda verksamheten. I det allsvenska hemmamötet med IK Sirius FK (1–0) den 15 juli 2020 var han, av dåvarande chefstränaren Rikard Norling, för första gången uttagen i matchtruppen och han satt hela matchen på bänken i tröja nummer 26 då lagkaptenen Henok Goitom blev matchhjälte med det enda målet i den 74:e matchminuten. Matcher på bänken följde i de allsvenska matcherna borta mot Varbergs BoIS FC (2–2), hemma mot Örebro SK (0–2) och hemma mot Kalmar FF (0–1) innan det var dags för tävlingsdebut i A-laget i den 30:e och sista omgången av Allsvenskan.

Söndagen den 6 december 2020, borta mot IF Elfsborg (2–2) på Borås Arena inledde Yasin Ayari som defensiv balansspelare på det centrala mittfältet i tröja nummer 26 under ledning av chefstränaren Bartosz Grzelak. Det blev spel i sextio minuter innan han ersattes av Ebenezer Ofori.

AIK:s tävlingsspel 2021 startade i och med gruppspelet i Svenska cupen 2020/2021 och Yasin Ayari spelade en cupmatch då han ersatte Eric Kahl i den 68:e matchminuten i hemmamötet med Athletic FC Eskilstuna (4–0) den 27 februari 2021. Han satt på bänken i de två andra gruppspelsmatcherna då AIK inte avancerade till kvartsfinal efter att ha förlorat den avslutande matchen mot Hammarby (2–3) på Tele2 Arena i Stockholm.

AIK inledde Allsvenskan den 12 april 2021 då man tog emot Degerfors IF (2–0) på Friends Arena. Den fortsatta pandemin gjorde att Allsvenskan endast kunde ta in maximalt åtta åskådare under de inledande åtta omgångarna, men efter EM-uppehållet tilläts betydligt fler åskådare på plats. Yasin Ayari inledde på bänken, men ersatte 1–0-skytten Saku Ylätupa i den 90:e matchminuten. Mittfältaren fick sedan vänta till efter EM-uppehållet för ytterligare spelminuter. Mot BK Häcken (1–2) inför 1 005 åskådare på Bravida Arena på Hisingen, Göteborg den 4 juli 2021 byttes Yasin Ayari in i matchen i den 58:e matchminuten då han vid ställningen 0–2 ersatte Ebenezer Ofori. Yasin var tjugo minuter senare med i förarbetet då ännu en inhoppare, forwarden Bojan Radulovic Samoukovic, fastställde slutresultatet. I det efterföljande hemmamötet med Varbergs BoIS FC (2–1) i Allsvenskan den 10 juli 2021 inför 12 342 åskådare på Friends Arena gjorde Yasin Ayari mål nedanför den södra läktaren, men det historiska debutmålet godkändes inte. I den 26:e matchminuten slog Nabil Bahoui ett inlägg från vänsterkanten som nådde framrusande Yasin Ayari framför mål och han avslutade på volley. Bollen satt i nätet bakom målvakten Stojan Lukic, men flaggan för offside var mycket riktigt uppe från den assisterande domaren då AIK:aren var någon decimeter före vänstermittfältaren Anton Liljenbäck i straffområdet.

Matchen var, efter pandemin covid-19, AIK:s första hemmamatch på Friends Arena i Solna med en ”riktig” publiksiffra sedan den sista allsvenska hemmamatchen 2019 då 14 355 åskådare var på plats för att se AIK – GIF Sundsvall (2–1) den 2 november 2019.

När AIK den 19 augusti 2021 mötte Rågsveds IF inför 1 800 åskådare på Hagsätra IP i den andra omgången av Svenska cupen 2021/2022 svarade Yasin Ayari för sitt första tävlingsmål i AIK-tröjan. När matchklockan passerat 17 minuters spel i cupmatchen dribblade finländaren Saku Ylätupa på vänsterkanten och spelade bak bollen till vänsterbacken Rasmus Bonde som, i sin tävlingsdebut för AIK, lyfte in bollen i straffområdet. Försvaret fick inte undan bollen utan lät Bojan Radulovic nicka ner den till mittfältaren Yasin Ayari som på volley placerade in 2–0 via stolpen i det vänstra hörnet. AIK vann cupmötet med 5–0 vilket innebar att man blev klara för gruppspelet, och Yasin Ayari spelade även fram irländaren Zachary Elbouzedi till matchens sista mål.

AIK var med i kampen om SM-guldet ända in i slutsekunderna av den 30:e och sista omgången av Allsvenskan, men man fick till slut nöja sig med det Stora silvret. AIK vände 0–2 till 4–2 hemma mot IK Sirius FK inför 27 731 åskådare på Friends Arena i serieepilogen där Sebastian Larsson spelade fram lagkaptenen Henok Goitom till legendarens 100:e tävlingsmål för AIK och det med endast 200 sekunder kvar av karriären. AIK behövde dock ha hjälp av Halmstads BK i deras bortamöte med Malmö FF, men matchen på Eleda stadion i Malmö slutade 0–0. AIK slutade därmed på andra plats med samma antal inspelade poäng (59) som de svenska mästarna, men med åtta plusmåls sämre målskillnad.

Yasin Ayari spelade 14 tävlingsmatcher för AIK under 2021, varav fyra från start, och noterades för ett mål och två målgivande passningar. De fyra starterna kom hemma mot Varbergs BoIS FC (2–1), borta mot Rågsveds IF (5–0), hemma mot BK Häcken (2–1) och borta mot Degerfors IF (1–2).

I 17 av AIK:s tävlingsmatcher under 2021 satt Yasin Ayari på bänken som ej använd reserv, varav i sex av Allsvenskans nio avslutande omgångar. Den 22 oktober 2021 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Yasin Ayari om ett A-lagskontrakt som sträcker sig till och med den 31 december 2025. AIK:s tävlingssäsong 2022 inleddes med gruppspelet i Svenska cupen 2021/2022 och Yasin Ayari spelade de tre matcherna då AIK vann gruppen, varav två från start. Gnaget inledde med 2–0 hemma mot Örgryte IS den 19 februari 2022 och 4–0 borta mot Eskilsminne IF den 27 februari 2022, men 1–1 hemma mot Örebro SK i den sista gruppspelsmatchen den 7 mars 2022 innebar att AIK inte fick hemmaplansfördel i kvartsfinalen. Malmö FF blev AIK:s cupmotståndare på Malmö IP den 14 mars 2022 och Yasin var uttagen i startelvan. Matchen gick till förlängning efter att AIK tappat en 1–0-ledning i den andra halvleken, men kvitterat till 2–2 vilket gav 30 minuters extra speltid efter två mål av Nabil Bahoui. Malmö FF vann till slut med 3–2 efter två avgörande domslut gällande elvameterssparkar båda gått emot bortalaget. En utebliven straffspark för AIK då Amar Abdirahman Ahmed fälldes i friläge och en billig straffspark för hemmalaget efter en möjlig hands i en rörig situation i den första förlängningskvarten avgjorde och AIK:s cupresa var över.

AIK inledde den 2 april 2022 Allsvenskan på ett soligt Bravida Arena i det vita bortastället med Yasin Ayari i startelvan och åkte på en rejäl smäll mot BK Häcken. Hemmalaget hade 2–0 efter 14 minuters spel och vann till slut med 4–2 efter ett hattrick av Alexander Jeremejeff. Yasin målade i matchminut 77. Men Gnaget kom igen och noterade några tunga vinster på hemmaplan under våren i form av 1–0 mot IFK Norrköping FK, 1–0 mot Djurgården, 1–0 mot IFK Göteborg och 2–0 mot Malmö FF. Den 15 maj 2022 möttes AIK och Hammarby i ett hett derby på Tele2 Arena och matchen slutade 3–3. AIK gick till sommaruppehållet som tabelltvåa efter en stark vår. Spelet började hacka rejält för AIK efter omstarten av Allsvenskan och svaga resultat i serien följdes av ett rent kämpande för att ta sig vidare både från den andra och den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023.

I ”bortamötet” med ukrainska FC Vorskla på Tele2 Arena i Stockholm den 21 juli 2022 föll AIK med 2–3, men hemmamötet veckan därpå gav avancemang efter förlängning och stor dramatik.

Den 11 augusti 2022 ställdes AIK mot KF Shkëndija på National Arena Todor Proeski i Skopje i returmötet mellan lagen i den tredje kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2022/2023. Det första mötet på Friends Arena en vecka tidigare hade slutat 1–1 efter att gästerna tagit ledningen innan matchklockan tickat 30 sekunder, men John Guidetti kvitterade i den 17:e matchminuten efter ett riktigt klassmål då han nickade in Sebastian Larssons inlägg. Returen i Nordmakedonien stod efter 90 minuters spel också 1–1 efter Yasin Ayaris kvittering i den andra halvleken och resultatet stod sig även över förlängningen trots en press från hemmalaget. Det oavgjorda resultatet innebar att det var dags för Gnagets första match genom tiderna i Uefa-spelet där AIK skulle kliva fram för ett straffavgörande.

Sedan debuten i Mässcupen 1965 hade AIK tidigare aldrig tidigare tagit en match till förlängning, närmast var man borta mot SC Braga den 3 augusti 2017 då det återstod cirka tio sekunder av förlängningen när det portugisiska hemmalaget avgjorde med ett 2–1-mål. Sebastian Larsson klev fram för att slå den första straffsparken mot KF Shkëndija och tryckte till bollen hårt. Avslutet gick förbi målvakten Ferat Ramani, som bytts in inför straffavgörandet, men slog i ribban och studsade in på planen igen. En mardrömsstart för AIK som dock avancerade i turneringen tack vare mål av Bilal Hussein, Nicolás Stefanelli samt Axel Björnström och en räddning av målvakten Kristoffer Nordfeldt.

AIK svarade för en riktigt svag insats i bortamatchen med tjeckiska 1.FC Slovácko den 18 augusti 2022 när lagen möttes på Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty i Uherské Hradiště. Gnaget föll med hela 0–3 efter två sena mål och var i och med det resultatet nästan utslagna i play-off redan innan returen på hemmaplan.

AIK Fotbolls styrelse beslutade under ett extrainsatt styrelsemöte på eftermiddagen den 19 augusti 2022 att Bartosz Grzelak efter 80 tävlingsmatcher som chefstränare i AIK inte längre skulle leda herrlaget. Henok Goitom blev tillförordnad chefstränare och två dagar senare var det dags för spel i Allsvenskan igen då IFK Norrköping FK väntade på PlatinumCars Arena i Norrköping med Nabil Bahoui som lagkapten då Sebastian Larsson inledde på bänken. 12 765 åskådare på plats såg AIK flyga fram till en 3–0-ledning i den första halvleken efter vackra mål av Yasin Ayari (nick efter högerhörna från Vincent Thill), Nicolás Stefanelli och Nabil Bahoui. AIK bjöd på årets överlägset bästa spel, men en onödig utvisning på luxemburgaren Vincent Thill i slutet av den första halvleken stoppade bortalagets skönspel. I den andra halvleken fick AIK fokusera på försvarsspel och två sena baklängesmål i slutminuterna höll på att ställa till det då AIK fick avsluta matchen med endast nio spelare på planen efter Collins Sichenjes skada, men med sekunder kvar av stopptiden gjorde Erick Otieno 4–2 i öppet mål.

Glysisvallen i Hudiksvall var spelplatsen för AIK i den andra omgången av Svenska cupen 2022/2023 och Hudiksvalls Förenade FF (4–2) stod för motståndet där 1 371 åskådare hade samlats den 31 augusti 2022. Yasin Ayari missade matchen med en skada. AIK var pressade i matchen och ställningen var 1–1 då Sebastian Larsson, Nicolás Stefanelli och debutanten Taha Ayari byttes in i den 57:e matchminuten och två minuter senare kopplade Gnaget greppet om avancemanget då Nicolás Stefanelli slog in en retur bakom inhopparen Sebastian Jonsson i hemmamålet. I det allsvenska hemmamötet med serieledande BK Häcken (1–2) den 19 oktober 2022 fick Yasin Ayari syna det röda kortet. BK Häcken vände i den 69:e spelet på vänsterkanten av egen planhalva och framrusande Blair Turgott fälldes vid mittlinjen av Yasin Ayari. Hela arenan kände vad som var på gång då domaren Glenn Nyberg signalerade för frispark och AIK-mittfältaren fick syna sitt andra gula kort för aftonen och det var därmed slutspelat.

I den sista omgången av Allsvenskan noterades en milstolpe i AIK-historien i och med att Yasin Ayari och Taha Ayari båda var uttagna i startelvan i hemmamatchen mot IF Elfsborg (0–1) den 6 november 2022. Det var första gången på över 41 år som ett brödrapar startade en allsvensk match för AIK. Den 14 juni 1981 ställdes AIK mot Malmö FF (0–3) på Malmö stadion i den elfte omgången av Allsvenskan. AIK:s chefstränare Rolf Zetterlund kom till Skåne med en 4-3-3-formation där Ove ”Ryssen” Rübsamen bildade anfallstrio tillsammans med bröderna Sanny Åslund och Anders Åslund. Sedan den matchen i juni 1981 dröjde det 1 063 allsvenska matcher innan nästa brödrapar startade en match för AIK i Allsvenskan. Andra brödrapar som startat allsvenska matcher tillsammans i AIK-tröjan är Börje och Yngve Leback, Bengt och Björn Anlert, Arthur och Eric Svensson, Elis och Jocke Ekholm samt bröderna Thysell. Rekordet i AIK när det gäller antalet fotbollsbröder tillsammans sattes sommaren 1928 då de tre bröderna Nils, Knut ”Putte” och Oscar Thysell startade tre allsvenska matcher ihop i rad.

AIK slutade på femte plats i Allsvenskan, 14 poäng efter seriesegrarna BK Häcken som tog sitt första SM-guld. Det blev 33 tävlingsmatcher, varav 23 från start, för Yasin Ayari under 2022 och han svarade för fem mål och tre målgivande passningar. Hans disciplinära facit blev fyra gula kort och ett rött kort. Han missade två matcher på grund av avstängning; hemma mot Helsingborgs IF (2–0) den 9 oktober 2022 och borta mot IFK Göteborg (0–1) den 24 oktober 2022. I fyra av tävlingsmatcherna under 2022 satt Yasin på bänken som ej använd avbytare.

Målen gjorde han borta mot BK Häcken (2–4) den 2 april 2022, borta mot KF Shkëndija (4–3 efter straffar) den 11 augusti 2022, hemma mot IFK Värnamo (2–2) den 14 augusti 2022, borta mot IFK Norrköping FK (4–2) den 21 augusti 2022 och borta mot Mjällby AIF (2–1) den 30 oktober 2022. De målgivande passningarna slog han till Zachary Elbouzedi borta mot Eskilsminne IF (4–0) den 27 februari 2022, till Amar Abdirahman Ahmed borta mot Degerfors IF (1–1) den 26 juni 2022 och till Robin Tihis självmål borta mot IFK Värnamo (3–2) den 24 juli 2022.

Det blev sammanlagt 48 tävlingsmatcher för Yasin Ayari i AIK-tröjan, varav 28 från start, och han noterades för sex mål och fem målgivande passningar i dessa matcher.

Den 3 april 2019 meddelade förbundskaptenen för P16/03 Future Team, Tomas Turesson, vilka 20 spelare som tagits ut till fyrnationsturneringen i Belgien där Sverige ställdes mot Belgien, Danmark och Tjeckien. Tre AIK-spelare var med i truppen; Noah Tesfai Negash, Hampus Pergel och Yasin Ayari. Debuten skedde mot värdnationen Belgien (1–3) på Proximus Basecamp i staden Tubize den 16 april 2019 då Yasin Ayari var uttagen i startelvan och spelade hela matchen i tröja nummer 8. ”Det var helt fantastiskt och har varit en dröm som jag har haft sedan jag var liten och nu gick den i uppfyllelse. Det var lite nervöst, men jag tycker ändå att det gick bra”, kommenterade Yasin landslagsdebuten.

Tre dagar senare avslutade Sverige fyrnationsturneringen mot Tjeckien (1–3) och Yasin Ayari sköt in 1–0 i den elfte matchminuten efter att ha fått en passning från IF Brommapojkarnas Adam Hellqvist. Han drog även på sig ett gult kort i den andra halvleken. När Sveriges P18-landslag den 7 september 2021 mötte Finland (0–3) på Eerikkilän Urheiluopisto fick Yasin syna det röda kortet av den finske domaren Peiman Simani efter knappt tre och en halv minuts spel sedan han kommit lite fel in i en luftduell mot Luka Kuittinen i mittcirkeln.

Den 6 december 2022 presenterade Sveriges förbundskapten Janne Andersson den kommande landslagstruppen till januariturnén i Portugal och Yasin Ayari var en av de uttagna spelarna. I den första matchen mot Finland (2–0) på Estádio Algarve i Faro den 9 januari 2023 startade Yasin på mittfältet i tröja nummer 26 och han hade på bänken sällskap av AIK-kamraterna Josafat Mendes, Bilal Hussein och Omar Faraj. Det blev seger i debuten och Yasin spelade i den 38:e matchminuten fram Christoffer Nyman till 1–0-målet innan han ersattes av Sebastian Nanasi i den 82:a matchminuten. ”Det är stort att få sätta på sig landslagströjan och spela”, kommenterade AIK-spelaren debuten i det svenska herrlandslaget.

Då Sverige tog sig an Island (2–1) på Estádio Algarve den 12 januari 2023 inledde Yasin på bänken och kom in i spel i den 77:e matchminuten. Det har hittills blivit 18 landskamper för Yasin Ayari, varav två A-landskamper och två U21-landskamper.

Hans nya klubb Brighton & Hove Albion FC bildades 1901 och har spelat sex säsonger i Premier League. Säsongen 2022/2023 ligger de på sjätte plats i en haltande tabell efter 19 spelade matcher. Manager för klubben är italienaren Roberto De Zerbi sedan den 18 september 2022 då han efterträdde engelsmannen Graham Potter som lämnade för Chelesa FC. Hemmamatcherna spelas på American Express Community Stadium i Brighton.

Yasin Ayari blir den fjärde spelaren genom tiderna som går direkt från AIK:s herrlag till engelska Premier League. Tidigare har Magnus Hedman i juli 1997 (Coventry City FC), Tomas Gustafsson i december 1999 (Coventry City FC) och Teddy Lučić i augusti 2002 (lån till Leeds United FC) gjort detsamma.

Samma dag som Yasin Ayari föddes vann AIK mot Landskrona BoIS (3–0) i Allsvenskans 24:e omgång inför 7 478 åskådare hemma på Råsunda fotbollstadion i Solna efter att Mats Rubarth svarat för ett hattrick, sitt enda i AIK-tröjan. De målgivande passningarna kom från Karl Corneliusson (2) och Derek Boateng. AIK slutade 2003 på femte plats i tabellen under ledning av den engelske chefstränaren Richard Money som var ny för säsongen. Matchen mot Landskrona BoIS föregicks av en tyst minut för legendaren Gustav Sjöberg som avlidit tre dagar tidigare. Målvakten spelade 346 tävlingsmatcher i AIK-tröjan mellan 1932 och 1950. 321 av matcherna noterades i Allsvenskan och det var ett klubbrekord fram till den 28 september 2020 då mittbacken Per Karlsson gjorde sin 322:a allsvenska match för AIK i hemmamötet med Mjällby AIF (1–0).

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll