Mehmet Culum, Arlöv
  • Fjärdedomare
    Antti Kanerva, Olofstorp

Cupresan tog slut i kvartsfinalen

Efter en jämn match på Bravida Arena avgjorde det första målet då hemmalaget slog in bollen från långt håll i den 70:e minuten. I försöken att kvittera öppnade AIK upp sig och åkte på två nya baklängesmål i slutminuterna.
AIK:s målvakt Oscar LinnéŽr deppar efter att Häckens Paulinho gjort 3-0 i kvartsfinalen i Svenska cupen mellan BK Häcken och AIK den 12 mars 2017 på Bravida Arena i Göteborg.

Rikard Norling besökte Bravida Arena för första gången som chefstränare då AIK ställdes mot BK Häcken i Svenska cupens kvartsfinal och han ställdes mot AIK:s senaste guldtränare Mikael Stahre som gör sin första säsong i BK Häcken. Eftermiddagen inleddes med en liten cupskräll då IF Brommapojkarna besegrade IF Elfsborg med 2-1 i sin kvartsfinal på Borås Arena. Cupmatchen på Hisingen inleddes jämnt och offensivt från bägge lagen. AIK kom till spel med en helt ny startelva jämfört med de tre gruppspelsmatcherna och Amin Affane var lagkapten i sjuke Nils-Eric Johanssons frånvaro.

I den sjunde minuten tilldömdes hemmalaget en frispark och Alexander Farnerud tog hand om den, men satte bollen i AIK-muren och returen täcktes även den av AIK-spelare till en resultatlös hörna. BK Häcken tog hand om initiativet i matchen och hade mycket boll på offensiv planhalva dock utan att skapa några farligheter. Den defensive mittfältaren Alexander Faltsetas droppade ofta ner mellan mittbackarna för att styra uppspelen.

I den 23:e minuten var det nära det första målet för debuterande Jesper Nyholm som spelade bollen till Amin Affane till höger på offensiv planhalva, fick tillbaka den och svarade för en bra aktion och tog sig till ett bra skottläge. Skottet var hårt och pressat mot den bortre, högra stolpen, men Peter Abrahamsson sträckte ut och lyckades styra bollen till en hörna. Amin Affane lyfte in hörnan från höger och i andraläget fick Daniel Sundgren skottläge och försökte lyfta in bollen över spelarna framför sig, men den hamnade i famnen på målvakten.

När matchklockan närmade sig en halvtimme spelad fick Simon Thern bollen till vänster på offensiv planhalva, vek in i plan och sköt ett bra skott mot det bortre, högra krysset och bollen gick strax över ribban samtidigt som målvakten Peter Abrahamsson bara stod och tittade och pustade ut då det inte blev 1-0 till Gnaget. AIK bjöd i den 35:e minuten på ett friläge för Nasiru Mohammed efter bolltapp på mittplan, men Oscar Linnér väntade ut honom och fångade elegant in bollen. AIK vände på spelet och Johan Blomberg tog sig fram på högerkanten och slog ett inlägg som Simon Thern hårt attackerad mötte direkt, men avslutet gick rakt på målvakten.

I den 37:e minuten försökte Kristoffer Olsson hitta en frispringande Eero Markkanen i straffområdet, men passningen gick inte riktigt rätt och utrusande Peter Abrahamsson kunde i andraläget fånga in bollen. AIK avslutade halvleken riktigt bra och i den 42:a minuten försökte Johan Blomberg sig på en lobb från högersidan av straffområdet, men avslutet hamnade på nättaket.

BK Häcken inledde den andra halvleken något bättre än AIK och hade initiativet under de första minuterna, men det var AIK som var nära att ta ledningen då Amin Affane i den 54:e minuten med en hörna från vänster hittade pannan på Daniel Sundgren, men Peter Abrahamsson svarade för en riktigt bra enhandsräddning på mållinjen till en ny hörna som blev resultatlös. I den 61:a minuten var Kristoffer Olsson tvungen att ta ett gult kort efter att Mohammed Abubakari tagit sig fram i ett bra kontringsläge. Frisparken slogs av Alexander Farnerud och blev riktig farlig. Bollen slogs mot det högra krysset där Oscar Linnér svarade för en riktigt bra enhandsräddning och via stolpen fick den till en högerhörna.

Det kändes som om AIK hade greppet om cuptillställningen samtidigt som spelet ändå böljade fram och tillbaka. Simon Thern spelade i den 65:e minuten fram Eero Markkanen till vänster i straffområdet och finländaren avslutade direkt med vänsterfoten, men Peter Abrahamsson svarade för en fotparad och höll hemmalaget målmässigt kvar i matchen. Två minuter senare vann BK Häcken bollen högt upp i planen efter att ha satt press på AIK-försvaret och Alexander Farnerud lyfte från högerkanten av straffområdet in bollen till den före detta AIK-spelaren Alhassan “Crespo” Kamara som framför mål försökte sig på ett drömmål, men avslutet på bicicleta gick över ribban.

När matchklockan närmade sig 69 minuter tilldömdes BK Häcken en frispark på vänsterkanten. Erik Friberg petade bollen inåt i planen till mittbacken Rasmus Lindgren som avancerade något och fick på en drömträff. Bollen for som en projektil in i det högra krysset via stolpen, utan chans för Oscar Linnér. Hemmalaget fick därmed det viktiga ledningsmålet och det med endast drygt 20 minuter kvar. AIK byttes in Stefan Ishizaki och comebackande Henok Goitom för att få till en kvittering, men hade svårt att skapa målchanser mot ett försvarande lag.

AIK var tvungna att blotta sig försvarsmässigt och lyfte upp Sauli Väisänen i den främre linjen för mer tyngd. I den 86:e minuten var inhopparen Paulo José de Oliveira, även känd som Paulinho, nära att avgöra matchen då han med huvudet mötte ett inlägg från högerkanten, men nicken gick strax utanför den högra stolpen. Minuten därefter spelade Paulinho fram Alexander Farnerud som helt fri tog sig in i AIK:s straffområde, men Oscar Linnér kom utrusande stenhårt och räddade skottet. I den 89:e minuten tog AIK:s cupresa slut då Alexander Farnerud fick bollen centralt i AIK:s straffområde, höll i den och hittade framrusande Alhassan “Crespo” Kamara som från vänstersidan av straffområdet dunkade in bollen i nättaket.

På stopptid drog AIK på sig en straffspark efter att Johan Blomberg fällt Gustav Berggren och Paulinho fastställde slutresultatet till 3-0 då han satte bollen högt till vänster medan Oscar Linnér gick åt andra hållet. AIK åkte därmed ut i kvartsfinal för andra året i rad medan de regerande cupmästarna BK Häcken kvalificerade sig för sin tredje raka semifinal.