Daniel Wärnmark, Knivsta
  • Fjärdedomare
    Johan Hamlin, Skokloster

AIK tappade 1-0 till förlust

På måndagseftermiddagen tog AIK emot gästande Hammarby i årets första Stockholmsderby i en match där Gnaget inledde bäst och tog ledningen genom Nisse Johansson, men där gästerna sedan vände och vann matchen som slutade 1-2 (1-1).
STOCKHOLM, SVERIGE - 17 APRIL 2017 : AIK:s startelva inför matchen i Allsvenskan mellan AIK och Hammarby på Friends Arena den 17 April i Stockholm ( Foto: Jesper Zerman / Pic-Agency.com )

Nyckelord Keywords: Fotboll, Allsvenskan, AIK, Hammarby, Stockholmsderby

AIK:s startelva

14
Inledningen av matchen var ganska derbytypisk; lite statisk, lite avvaktande men med två heltaggade lag som inte tvekade att jobba stenhårt och gå in helhjärtat i duellerna. Matchens första målchanser var det hemmalaget som skapade, främst via inlägg efter att man kommit runt på kanterna. Först hade Henok Goitom ett försök på nick i matchminut fem efter ett långt AIK-anfall. Knappt tio minuter därpå var det ett nytt inlägg från höger, och då kom också ledningsmålet. Stefan Ishizaki fick tämligen ostörd måtta ett inlägg som han satte mot den bortre delen av straffområdet, där Nils-Eric Johansson mötte perfekt med pannan framför ett lite avvaktande Hammarby-försvar och med kraft tryckte in 1-0 med pannan.
18

Ledningen skulle dock bli kortvarig, blott fyra minuter senare replikerade Hammarby efter ett fint, snabbt anfall på sin högerkant. Ett lågt inspel nådde Arnor Smárason i ytan vid första stolpen, och på ett tillslag skarvade han in bollen i den bortre gavelns insida, bakom en möjligen aningen felplacerad Oscar Linnér. Därefter kopplade AIK successivt ett fastare grepp om bollinnehavet i den första halvleken, men hade svårt att omsätta bollinnehav och inlägg i särskilt många farliga målchanser. Ett par långa djupledsbollar som sånär nådde avsedd adress åstadkoms, samt en frispark tätt utanför från Stefan Ishizaki i slutminuterna av halvleken, därutöver var det inte mycket.

46

Den andra halvleken kopplade AIK ganska tidigt ett tydligt grepp om, och var det bättre laget under de första 25-30 minuterna, men målchanserna kom fortsatt nästan enbart från inlägg, och de tappade dessvärre i kvalitet ju längre halvleken gick. Tio minuter in i halvleken var Henok Goitom ytterst nära att ge AIK ledningen efter en hörna som han styrde vidare med armbågen(!), men Ögmundur Kristinsson i Hammarbys mål kunde avvärja med en vass enhandsräddning. Kort därpå skapade sig Goitom ännu en målchans när han drev in från högerkanten, men skottet med vänsterfoten passerade strax utanför första stolpen.

Istället var det Hammarby som skulle göra matchens tredje och sista mål, och det kom efter en anfallssekvens där AIK flera gånger helt misslyckats med att få undan bollen. Till slut resulterade det i att Sauli Väisänen, som i övrigt tillsammans med hela backlinjen, gjorde en bra match rensade bollen rakt på Arnor Smárason. Smárason drog på ett inte överdrivet vasst skott, som dock gick rakt på lagkamraten Pa Dibba som påpassligt fångade upp bollen, och helt friställd rullade in 1-2 under Oscar Linnér.

Därefter väntade en självklar, desperat kvitteringsjakt från AIK, som i ärlighetens namn dock inte kom särskilt nära. Kvalitén i inläggen sjönk som sagt avsevärt, och nu var det istället Hammarby som vann de allra flesta duellerna, till skillnad mot hur det sett ut i halvlekens inledning. Så istället för kvittering för AIK, var det ytterst nära att gästerna kunde utöka sin ledning knappt fyra minuter efter Dibbas mål, men Jiloan Hamads skott träffade ribbans underkant, och spänningen levde i vart fall matchen ut, även om fler AIK-mål som sagt aldrig var särskilt nära.

Text: Jonathan Storm