Fredrik Klyver, Jönköping
  • Fjärdedomare
    Glenn Nyberg, Borlänge

Derbyspöket lever i allra högsta grad

Ett AIK utan flera ordinarie spelare gästade på måndagen Tele2 Arena och ärkerivalen Djurgården. Även om hemmalaget hade det spelmässiga övertaget var det Gnaget som gjorde matchens enda mål genom Simon Thern, och kunde ta tre viktiga poäng.
STOCKHOLM, SVERIGE - 22 MAJ 2017 : AIK:s startelva inför matchen i Allsvenskan mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena den 22 Maj i Stockholm ( Foto: Jesper Zerman / Pic-Agency.com )

Nyckelord Keywords: Fotboll, Allsvenskan, Djurgården, AIK, Derby, Stockholmsderby

AIK:s Startelva.

7

Inledningsvis präglades derbyt av ganska typiska derbyvibbar; en blandning av disciplin och frenesi i många huvuden och fötter. Inställningen var på topp från båda lagen, och man var beredda att gå ut och köra fullt ut, men samtidigt var man noga med positionerna och att inte ge bort minsta lilla yta gratis, i synnerhet i inledningen av matchen. Därmed blev den också ganska händelsefattig, det bästa som åstadkoms var en AIK-hörna i den sjunde minuten som blev skapligt farlig, men som i slutändan ändå resulterade i en inspark.

20

Men derbyn handlar ju också, precis som de allra flesta fotbollsmatcher, om att ta vara på de chanser man skapar, och det lyckades AIK med i den 20:e matchminuten. Amin Affane lyfte en tidig boll in bakom Djurgårdens backlinje, Eero Markkanen löpte precis rätt och kunde ta ner bollen, och fick med sig den ut till höger i straffområdet, tätt framför målvakten Andreas Isaksson som kom ut lite på mellanhand. Markkanen tittade upp och hittade just inbytte Simon Thern (Per Karlsson tvingades utgå skadad) som satte bredsidan till, och via en styrning på tårna på Djurgårdens Jacob Une Larsson rullade bollen i mål bakom Isaksson som just hade hunnit tillbaka i position, men var chanslös på skottet efter styrningen.

24

Därefter skapades successivt en matchbild som bestod i att Djurgården kopplade ett allt tydligare grepp om spelet ju längre halvleken gick. Fyra minuter efter ledningsmålet hade Stefan Ishizaki ett skott som, även det via styrning, smet tätt utanför den bortre stolpen, och det var, nästan, det sista nämnvärda AIK skapade i den första halvleken. Då hade Djurgården i ärlighetens namn inte skapat någon särskilt vass målchans ännu.

27

Men det skulle man komma att göra. I den 27:e matchminuten fick Magnus Eriksson ett fint läge när han mötte upp en framspelning fint precis utanför AIK:s straffområde, skottet vart lågt och pressat, men AIK-målvakten Kyriakos Stamatopoulos, som vikarierade för avstängde Oscar Linnér, stod för den första av vad som skulle bli ett antal utmärkta ingripanden idag. Hemmalagets Kim Källström bevakades intensivt och tydligt och hade svårt att få nytta av sin utmärkta passningsfot, däremot hade han ett par skottförsök i den första halvleken som inte alls var oävna, även om båda passerade strax utanför mål. Därtill hade han ett utmärkt friparksläge precis utanför AIK:s straffområde ett par minuter innan paus, men den frisparken gick i muren.

Bara någon minut innan Källströms friparksläge hade Gustav Engvall även hunnit bränna Djurgårdens kanske bästa läge i den första halvleken när han ganska ostört fick avsluta på ett inlägg från nära håll, men Engvalls volley styrdes av lagkamraten Kerim Mrabti ut till en inspark. Istället var det under halvlekens enda stopptidsminut nära att Eero Markkanen kunde utöka AIK:s ledning när han med en elegant tunnel skapade sig ett friläge mot Isaksson, förvisso ur en svag vinkel. Den gången kunde dock Isaksson avvärja med en fotparad.

Den andra halvleken inleddes med ett tydligt grepp från Djurgården inledningsvis, innan AIK under en period i mitten av halvleken lyckades jämna ut matchbilden en aning, varpå hemmalagets forcering för en kvittering tog vid, och AIK i slutskedet mest slog ifrån sig. Halvlekens första tydliga målchans kunde dock ha ändrat den bilden, när AIK lyckades hålla sig kvar en stund i offensivt straffområde. Det hela slutade med att Sauli Väisänen efter en nätt fint tydligt hakades upp av Jacob Une Larsson och fälldes. Domaren Mohamed Al-Hakim förde till och med sin pipa till munnen, men blåste aldrig och det hela slutade istället med en hörna.

80

Därefter skapade AIK ytterligare någon hyfsad målchans, medan Djurgården på nytt hade tydligt svårt att få till någonting konkret av bollinnehav och mångtaliga inlägg. Det var inte förrän sista 10-15 minuterna som den tydliga press man hade AIK under faktiskt började bli rejält hotfull. Men i matchens slutskede lyckades man faktiskt skapa en hel del bra lägen, ibland genom skicklighet, och ett par gånger med en gnutta tur också.

Det första riktigt konkreta läget för hemmalaget kom med tio minuter kvar när Gustav Engvall drev in från vänsterkanten och sköt, men skottet vart aningen för tamt för att riktigt besvära Stamatopoulos som kunde fånga in relativt enkelt. Därefter blev inläggsspelet allt mer dominant som anfallsväg ju längre tiden gick och ju fler spelare man skickade in i offensivt straffområde. I slutminuterna var det också riktigt nära ett par gånger om, framför allt när Jonas Olsson störtade fram på ett inlägg och tryckte bollen mot mål på ett inlägg i ytan framför den första stolpen, men Stamatopoulos var rätt placerad, och lyckades parera trots att han knappt hann reagera på avslutet. Därefter hade även Haruna Garba ett vasst nickläge vid den bortre stolpen, men återigen; Stamatopoulos var rätt placerad och kunde fånga in bollen.

96

Simon Thern blev alltså matchvinnare genom sitt första allsvenska mål i AIK-tröjan, även om det ska sägas att det var en gedigen försvarsinsats från hela laget kryddat med ett finfint målvaktsspel från ”Kenny” Stamatopoulos som i högsta grad genererade tre poäng ikväll.

Text: Jonathan Storm